Frederiksberg, 22/07/2025 - 10:27
Flere EU-lande stiller sig bag returcentre for afviste asylansøgere
Den nye tyske regering kan medvirke til, at hjemsendelser på EU-plan begynder at virke, mener Kaare Dybvad.
Angelika Warmuth/Reuters
Af: /ritzau/
Stadig flere EU-lande stiller sig bag ønsket om hjemsendelsescentre uden for EU.
Det siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) ved ankomsten til et møde for EU-landenes justits- og indenrigsministre i København tirsdag.
- For tre år siden stod Danmark ret alene med støtte fra blandt andre Østrig. Men siden har nogle regeringer skiftet mening, og andre regeringer er blevet skiftet ud, siger Kaare Dybvad Bek.
Han fremhæver, at Tyskland med Friedrich Merz' nye regering har lagt en ny linje i asyl- og migrationspolitikken, som kan få stor betydning for Europa.
- Det er afgørende for at kunne lave innovative løsninger, at et stort land som Tyskland nu lægger sin vægt bag. Det vil gøre en stor forskel, og jeg tror, det vil lykkes, siger Kaare Dybvad Bek.
Danmark har i EU-sammenhæng længe presset på for både modtagecentre og hjemsendelsescentre uden for EU.
Modtagecentre er steder, hvor asylansøgere kan få behandlet deres asylansøgning, inden de kommer ind i EU.
Hjemsendelsescentre skal samle individer, der har fået afslag på deres asylansøgning. Her kan de vente på at blive sendt retur til deres oprindelsesland.
Det skal ifølge den danske regering være med til at dæmpe migrationsstrømmen til Europa og sikre, at de, der får adgang, faktisk har krav på beskyttelse.
- EU's asylsystem er gået i stykker, og vi har brug for innovative løsninger.
- Vi står i en situation, hvor 50 procent af de mennesker, der søger asyl i Europa, får afslag. Men kun én ud af fire bliver sendt tilbage til deres oprindelsesland, siger Kaare Dybvad Bek.
Det vil Tyskland medvirke til, fastslår Tysklands indenrigsminister, Alexander Dobrindt.
- Tyskland er tilbage på holdet af europæiske lande, der vil bremse illegal migration, siger Alexander Dobrindt.
Han samlede i sidste uge ministrene fra Frankrig, Polen, Østrig, Tjekkiet, Danmark samt EU-kommissær for migration og indre anliggender østrigske Magnus Brunner til et møde på bjerget Zugspitze.
Her var målet at sende et signal til befolkningerne om, at EU-landenes ledere nu tager deres migrationsbekymringer alvorligt.
- Tyskland vil ikke længere være en bremseklods i forhold til at bekæmpe illegal migration, siger Alexander Dobrindt, der understreger, at Tyskland står bag ønsket om flytte asylsøgningen ud af Europa og oprettet hjemsendelsescentre.
Alexander Dobrindt opfordrer samtidig til, at EU dropper reglen om, at afviste asylansøgere skal have et forhold til det land, som de bliver udvist til.
Det kunne føre til hurtigere hjemsendelser, fordi flere lande så ville kunne tage imod.
Den store udfordring for planerne bliver dog konkrete aftaler med lande uden for EU.
EU-kommissær for indre anliggender og migration, Magnus Brunner, ønsker hurtigt at vedtage lovgivningen, der skal gøre hjemsendelsescentrene mulige.
Samtidig lægger han op til at føre "migrationsdiplomati" for at få aftaler i stand med lande uden for EU.
- Vi skal lægge migration på bordet, når vi taler med tredjelande om handel og andre emner. Vi skal gøre det klart, at migration har enorm betydning for Europa, siger Magnus Brunner.
/ritzau/