Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

24/07/2025 - 09:06

FAKTA: 40 procent kvinder på deltid efter første barn

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

* Når det kommer til deltidsjob, er der en stor forskel mellem kønnene.

* Inden det første barn er omkring 20 procent af både mænd og kvinder ansat i et deltidsjob.

* Men for kvinderne stiger den andel til 40 procent, efter at første barn er født, mens det er uændret for mændene.

Kilde: Opgørelse fra Forsikring & Pension publiceret i oktober 2023.

/ritzau fokus/

København, 25/07/2025 - 16:05

Danske stjerner i opråb: Vi har en pligt over for Gazas folk

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Over 1000 musikere kræver dansk handling i Gazakrigen. Medunderskriverne Ole Kibsgaard og Kira Skov fortæller, hvorfor de stempler ind i debatten.

Det har intet med politik at gøre, når over 1000 musikere i et åbent brev kræver, at den danske regering skal gøre mere for at stoppe krigen i Gaza.

Sådan lyder det samstemmende fra de to medunderskrivere sangerinden Kira Skov og multiinstrumentalisten og musikproduceren Ole Kibsgaard.

- Den her konflikt har jo stået på i over 100 år, og for mig at se handler det ikke længere om politik. Det handler om vores medmenneskelighed. Vi er vidner til krigsforbrydelser uden at reagere, siger Kira Skov og tilføjer:

- Jeg appellerer ikke til den her sag på et politisk plan, jeg gør det på et humanitært plan. Jeg ser de her mennesker, der har mistet alt, og det har vi pligt til at forholde os til.

Hun retter sammen med blandt andre sangerne Mø og Michael Falch henvendelse til statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen samt Folketinget i et åbent brev, der er blevet bragt på forsiden af Information fredag.

Heri stiller musikfolkene fem krav. De kræver blandt andet, at Palæstina skal anerkendes som stat, at al våbenhandel med Israel skal stoppes, og at Gazas sårede befolkning skal bydes velkommen i Danmark.

Med brevet tilslutter en stor del af musikbranchen sig de 200 forfattere og de 600 filmfolk, der i Politiken har stillet lignende krav.

Og ligesom Kira Skov er også Ole Kibsgaard fortvivlet over situationen i Gaza.

- Jeg ved godt, at det at 1000 danske musikere skriver under på et brev ikke er noget, der holder hverken den israelske eller danske regering vågen om natten, men al protest skal starte et sted. Det er måske en dråbe i havet, men jeg føler, at jeg har en pligt til at sige fra, og det gør jeg ud fra min egen retfærdighedssans, siger han.

- Jeg føler et ansvar for de uskyldige mennesker, der tilfældigvis er født et sted, hvor de pludselig står midt i en krig. Og hvis ikke vi privilegerede mennesker i Danmark skulle råbe stop over for de uhyrligheder, der foregår, hvem skulle så?

Den danske multiinstrumentalist understreger, at han er et meget "upolitisk" menneske, og at han reagerer, fordi han ikke ville kunne se sig selv i øjnene, hvis han undlod at sige fra over for den historie, der er ved at blive skrevet.

De to musikere har valgt at skrive under på brevet, fordi de mener, at der er behov for, at så mange som muligt går ind i debatten.

Det er på trods af, at det kan have konsekvenser, når man blander sig i så betændt en debat, som krigen i Gaza er en del af.

- Jeg bliver tillagt alle mulige holdninger, som jeg ikke har. Jeg er for eksempel blevet kaldt en Hamas-syg, antisemitisk homofob. Og det er jeg på ingen måde. Jeg lægger på det kraftigste afstand til den terrorhandling, der blev udført 7. oktober af Hamas, men det legitimerer ikke alt det, der efterfølgende er sket, siger sangerinden Kira Skov.

Ole Kibsgaard frygter ikke de potentielle konsekvenser, det kan udløse, at han har skrevet under på brevet.

- Hvis der er nogen, der ikke vil hyre mig, fordi jeg synes, at det er frygteligt, at uskyldige kvinder og børn sulter og tørster ihjel, så har jeg alligevel ikke brug for at spille det sted, men det tror jeg ikke, at der er, siger han og tilføjer:

- Jeg tror, at det, jeg skriver under på, og det, som jeg taler for, er almindelig medmenneskelig fornuft.

FN-organisationer advarer i øjeblikket om udbredt sult i Gaza, og senest onsdag opfordrede over 100 organisationer i en fælles erklæring til våbenhvile, samt at Israel åbner grænserne, så tilstrækkelig med nødhjælp kan komme ind.

Ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder har over 59.000 palæstinensere mistet livet siden Hamas' angreb på Israel 7. oktober 2023, hvor 1219 israelere blev dræbt, og over 200 gidsler blev taget med til Gaza.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/07/2025 - 14:25

Efter over to årtier: Kendt radiovært rykker fra DR til Podimo

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Adam Holm forlader DR med kærlighed og gode minder. Han sender sidste afsnit af sit radioprogram i begyndelsen af august.

Efter mere end 20 år hos Danmarks Radio er det blevet tid til at prøve noget nyt for den garvede vært Adam Holm.

I hvert fald rykker han nu fra public service-stationen og over til konkurrenterne hos Podimo.

Her skal han lave ugentlige podcasts med historie som omdrejningspunkt.

Det skriver han ifølge Ekstra Bladet i et opslag på Facebook.

- Jeg forlader DR med kærlighed i sindet og gode minder. Det lyder sikkert patetisk, men jeg har været knejsende stolt og kisteglad for at tjene P1 og DR2, skriver han ifølge mediet og tilføjer:

- Jeg var først til sinds at afvise bejleren, sådan som jeg har gjort ved et par tidligere lejligheder med andre tilbud, men denne gang var der noget, som fristede ekstraordinært.

I øjeblikket kan man høre Adam Holms stemme, hvis man lytter til radioprogrammet "Kampen om historien". Han optræder for sidste gang som vært på programmet 5. august.

Tidligere har man blandt andet kunnet opleve ham som vært på DR 2-programmet "Deadline".

Men nu er det altså slut med DR, og Adam Holm fortæller, at det var Podimos indholdsansvarlige redaktør, Nikolaj Koppel, der i sidste ende overtalte ham til at give DR sin opsigelse efter over to årtier.

Han går i luften med sit nye historieprogram til betalingsmediet i det tidlige efterår, skriver han på Facebook.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/07/2025 - 08:00

FAKTA: Sådan retter du din forskudsopgørelse

* Hvis din løn ændrer sig, bør du huske at rette din forskudsopgørelse.

* Det gælder særligt, hvis din løn ændrer sig væsentligt. Du undgår på den måde at skulle betale en restskat, når året er gået.

* Hvis du ændrer din løn på forskudsopgørelsen i løbet af året, skal du altid udfylde både felt 201, 360, 361 og 366.

* Felterne 360, 361 og 366 finder du under "Oftest tilføjede felter". Her skal du vælge "Indkomst og betalt skat indtil ændring".

Kilde: Skattestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/07/2025 - 08:00

Mange får nyt job i august: Husk ferie, pension og forskudsopgørelse

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Hvis du skal starte i nyt job, er det vigtigt at sikre, at alle økonomiske forhold er i orden, så din økonomi også får en god start i den nye stilling.

August er traditionelt den måned, hvor flest danskere skifter job. De seneste år er over 90.000 personer startet i nyt job i august, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Et jobskift er ikke kun et karrierevalg. Det påvirker også din økonomi, så det er vigtigt at være opmærksom på flere praktiske forhold.

En af dem er den ferie, du allerede har optjent, fortæller Gitte Bak Bragenholt, som er faglig medarbejder i Den Offentlige Gruppe hos fagforbundet 3F:

- Når man skifter job, anbefaler vi, at man undersøger, hvor den hidtil optjente ferie er placeret, siger hun.

Samme opfordring kommer fra chefkonsulent i Ingeniørforeningen IDA Jacob Plenaa Thorngreen.

- Værdien af de optjente feriedage, som man ikke nåede at afholde hos sin tidligere arbejdsgiver, bliver overført til Feriekonto, så man kan bruge pengene til at holde ferie hos sin nye arbejdsgiver, indtil man optjener nye feriedage, siger han.

Det vil normalt fremgå af den sidste lønseddel, hvor mange dage det drejer sig om, tilføjer han.

Hvis du har feriepenge, der er blevet overført til Feriekonto, kan du se dem på hjemmesiden borger.dk/feriepenge ved at logge ind med MitID.

Hvis du får en bonus, bør du også være opmærksom på den.

- Man har ret til bonus i hele sin ansættelsesperiode. Nogle arbejdsgivere afregner med det samme, mens andre først udbetaler, når året er gjort op. Man bør tjekke, om beløbet ser fornuftigt ud, siger Jacob Plenaa Thorngreen.

Du kan eventuelt sammenligne din bonus med det, du har fået i tidligere år.

- Er man i tvivl om noget i forbindelse med bonus eller overførsel af ferie fra sin tidligere arbejdsgiver, kan man kontakte sin fagforening, siger han.

Gitte Bak Bragenholt anbefaler, at du altid tjekker dine lønsedler, da der kan forekomme fejl, selv om det sjældent sker med vilje, understreger hun.

Og det er særligt vigtigt at gennemgå den første lønseddel fra det nye job.

- Her kan man med fordel få hjælp af sin fagforening, hvis man er medlem. Medbring blot ansættelseskontrakt og lønsedlen, så kan fagforeningen vurdere, om alt ser korrekt ud, siger hun.

Hvis det nye arbejde har en anden løn, skal du huske at justere din forskudsopgørelse.

- Det er ens eget ansvar at opdatere den, så man betaler den korrekte skat i løbet af året og får udbetalt de penge, man har tjent, siger Gitte Bak Bragenholt.

Ud over skattemæssige forhold bør du også undersøge, hvilket pensionsselskab din nye arbejdsgiver benytter, da det kan være et andet end dit nuværende.

- Det er en god idé at informere det nye pensionsselskab, hvis du i forvejen har en pensionsopsparing, siger Gitte Bak Bragenholt og uddyber:

- Derudover er det vigtigt at kende vilkårene for begge ordninger, så du kan anmode om at bevare særlige fordele, hvis pensionerne skal lægges sammen.

Det samme gælder for eventuelle forsikringer, der er knyttet til en pensionsordning.

Ifølge Jacob Plenaa Thorngreen bør du interesse dig for, hvilke forsikringer du har gennem din pensionsordning, så du undgår at betale for forsikringer med samme dækning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek