Brøndby, 03/05/2025 - 15:19
Dansk idræt søger uvante venner med mere pragmatisk tilgang
Danmark skal på udkig efter nye alliancer for at opnå international indflydelse, mener Hans Natorp.
Af: /ritzau/
Dansk idræt skal gå nye veje for at få indflydelse i internationale anliggender.
Det var et af budskaberne fra Danmarks Idrætsforbunds (DIF) formand, Hans Natorp, på lørdagens årsmøde i Brøndby.
Her understregede han vigtigheden af at slå pjalterne sammen med lande, vi ikke nødvendigvis plejer at identificere os med.
- Vi er blevet mere målrettede på at skabe alliancer med lande, vi normalt ikke har et fællesskab med på grund af geografi, eller fordi vi bare ikke har kigget den vej, forklarer Hans Natorp.
Danmark har tradition for at holde sammen med de andre nordiske lande i mange af de politiske spørgsmål. Men skal man for alvor være med til at rykke noget, er det nødvendigt at have flere lande med sig, lyder kalkulen.
På et møde i sammenslutningen af olympiske komitéer (Anoc) for nylig brugte Natorp derfor meget tid på at opsøge sine sydamerikanske kolleger.
- Vi deler mere sindelag, end man måske går og tror. På den måde kan vi også styrke en position, så vi ikke bare kommer "the usual suspects" fra Nordeuropa og siger, at det er os, der har fat i den lange ende.
- Vi prøver at få sat nogle støttepunkter ud på andre kontinenter. Vi må også erkende, at vi er i en verdensorden, hvor der er mange forskellige syn på demokrati, og hvordan man afgrænser menneskerettigheder i en kontekst omkring idrætten. Hvordan idrætten kan agere i det uden at tage ansvar for hele verdens velbefindende på én gang.
- Vi bliver nødt til at bevæge os ud på de arenaer, hvor det foregår. Det har vi ikke været systematiske omkring tidligere, så det prøver vi at være, forklarer han.
Ifølge DIF-formanden skal Danmarks globale netværk også styrkes for at gøre os klogere.
Eksempelvis brugte Natorp en del af lørdagens tale på at nævne De Forende Arabiske Emirater som et forbillede på AI og innovation.
Det betyder dog ikke, at golfstaten bliver en af Danmarks tætte allierede i idrætssammenhæng.
- Et samarbejde kan være mange ting. Vi billiger på ingen måde det, der foregår omkring måden at se på menneskerettigheder i den del af verden.
- Vi er også meget bekymrede for den governance-udfordring, der er med den måde, lande som Emiraterne og Saudi-Arabien bruger deres regering og ledere af store investeringsfonde som nogle, de sender ind i idrættens politiske positioner. Der er et overlap af interesser, vi ikke ville tillade i vores kontekst.
- Vi må bare konstatere, at de er der, og det må vi prøve at gå ind og påvirke og få en dialog ind omkring. Eller prøve at forstå, hvordan vi skal arbejde med det, så det ikke opsluger os. Vi skal søge en samtale med dem, som vi ikke på den måde har opsøgt tidligere. At se dem som allierede er nok et langt skridt, siger formanden.
På lørdagens årsmøde kiggede kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) også forbi. Han påpeger, at DIF selv bestemmer, hvordan forbundet blander sig i internationale spørgsmål.
- Idrætten har sine egne love og regler, og sådan skal det helst være. Idrætspolitikken herhjemme er defineret på Christiansborg, men de enkelte forbund vælger selv, hvordan de vil agere. Heldigvis har vi et godt samarbejde, siger ministeren.
Siden han blev valgt som formand, har Hans Natorp særligt markeret sig som modstander af at lukke Rusland ind i den internationale varme igen på grund af situationen i Ukraine.
Den holdning har han stadig, og lørdag understregede han atter, at det er for tidligt at tillade russernes tilbagevenden.
/ritzau/