Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/12/2024 - 06:00

Bekymret DI-boss advarer statsministeren mod fælles lån i EU

Den vej, som regeringen lægger op til med fælles gæld i EU, er meget farlig at gå, mener Dansk Industri.

Johanna Geron/Reuters

Af: /ritzau/

Det vil være som at tisse i bukserne en kold vinterdag, hvis EU optager fælles lån for at foretage massive investeringer, mener Danmarks største erhvervsorganisation.

Dansk Industri er uenig med statsministeren og regeringen i, at løsningen på de store udfordringer er fælles lån - og dermed gæld - i EU. DI's administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, er temmelig bekymret.

- Det er en meget, meget farlig vej at starte med at sige, at nu skal vi altså gældsætte Europa kollektivt endnu mere, og dermed skyde regningen ind i børneværelset eller ungdomsværelset, for den skal jo betales, siger han.

- Det er vi bestemt ikke tilhængere af, for det vil være at springe over, hvor gærdet er lavest. Det vil forhindre, at man får ryddet op i det, der er nødvendigt at få ryddet op i.

Det er vigtigt for DI-chefen at understrege, at han deler regeringens analyse af situationens alvor. Og af betydningen af et stærkt EU. Det er i EU, løsningerne skal findes, mener DI. Bare ikke begyndende med fælles lån.

Der skal findes andre værktøjer. En bredspektret penicillin i form af store summer fra fælles lån til brede investeringer redder ikke patienten.

Det kan bare ende med at gøre den endnu mere syg. For mange EU-lande kæmper i forvejen med gæld, der er ved at vælte budgetterne, og derfor funderer Lars Sandahl Sørensen:

- Hvem skal garantere for den gæld? Hvem skal betale den tilbage?

Værktøjet, der skal i brug, er ifølge DI omfattende reformer i EU, afbureaukratisering, forenkling af regler og hurtigere godkendelse af eksempelvis medicin, til gavn for danske og europæiske virksomheder.

Dansk Industri udsender i denne uge sit indspil til EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, som har lovet af sætte konkurrenceevne højt på sin dagsorden.

Virksomhederne er ifølge DI allerede på vej væk fra EU.

- Det er egentlig et mindre problem for virksomhederne, end det er for nationalstaterne. Nationalstaterne og borgerne er taberne. Virksomhederne er i fuld gang med at være tvunget til at tænke opsætning og investering uden for Europa, siger Lars Sandahl Sørensen.

Fælles EU-lån blev første gang en realitet i EU under pandemien, da værktøjet blev taget i brug i sommeren 2020.

I en meget omtalt rapport tidligere i år foreslog den tidligere formand for Den Europæiske Centralbank (ECB) Mario Draghi så, at der igen optages fælles lån i EU.

Nogle lande har afvist. Andre ser det som løsningen på de massive problemer, som statusrapporten på EU's økonomi og konkurrenceevne oplister.

Venstre tog en fuld drejning 16. november, da partiformand Troels Lund Poulsen på partiets landsmøde sagde, at partiet nu støtter fælles EU-lån.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har siden sagt, at der er brug for nye veje til at finansiere, og at man er nødt til at se på fælles EU-lån med "nye øjne og nye briller". Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har klart og tydeligt talt for fælles lån i EU.

Det er disse meldinger, som bekymrer DI's administrerende direktør:

- Jeg er rigtig bange for det, fordi det bliver et quickfix. Det bliver lidt som at tisse i bukserne. Det er et quickfix, som slet ikke løser det fundamentale.

- Det fundamentale er, at vi har fået skabt os en kæmpe rodebunke i EU af modsatrettede lovgivningsstrukturer, og en hel masse midler i 50 forskellige programmer med hundredvis af milliarder euro allerede, som bare ikke kommer ud at virke, fordi det er for besværligt at ansøge om det, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI-chefen afviser ikke, at fælles lån senere kan blive et værktøj, der kan give mening.

Det vigtige er først at lave en strategi og en koordineret plan for vigtige områder som sikkerhed, energi, sundhed, konkurrenceevne, innovation og arbejdskraft.

- Når man har gjort det, så kan man også begynde at diskutere, hvordan vi finansierer det. Og så kan det godt være, at der på nogle af de områder skal optages noget gæld, hvor man også kan tiltrække privatinvesteringer. Det er bare ikke det første, fordi det løser det ikke, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danmark overtager formandskabet i EU næste sommer, og her vil regeringen kunne fremme en ønsket dagsorden.

/ritzau/

København, 22/12/2024 - 08:00

Robbie Williams: Der er vildskab i Danmark

Henning Kaiser/Ritzau Scanpix

Stjernen har adskillige gange sammenlignet sig selv med en abe, som han også bliver portrætteret som i filmen "Better Man". Men i Danmark kan han være sig selv.

Robbie Williams har optrådt i Danmark adskillige gange. Næste sommer kommer han endnu en gang forbi, og det bliver et glædeligt gensyn for den britiske superstjerne.

- Jeg har et stort, blødt punkt for Danmark, fortæller Robbie Williams i et interview med Ritzau.

- Der er en vildskab i Danmark. I er fjollede og tager ikke jer selv alt for seriøst. Det er meget vigtigt, synes jeg - jeg beundrer og respekterer det mere, end jeg beundrer og respekterer at være fornuftig og ligefrem. Men det føles stadig meget sikkert at være i Danmark, siger han.

- Der er en meget venlig gæstfrihed. I England ved de for meget. De er for mistænksomme - vi er mistænkelige over for vores egne. I Danmark føler jeg mig mødt og omfavnet. Jeg har fået lov til at være mig i Danmark.

At Robbie Williams kan stå på en scene, er egentlig et under.

I 1994 var en overdosis ved at tage livet af ham.

Han stod på toppen - på toppen af både sit gennembrud og af sit sammenbrud, konsumeret i et sammensurium af succes, sprut, stoffer og selvhad.

Han fortæller nu hele historien - fra barndommen til gennembruddet og sammenbruddet og til sin genopstandelse - i den biografiske film "Better Man", der får dansk biografpremiere 25. december.

- Jeg er en blanding af overvældet og taknemmelig - overvældet på den bedst tænkelige måde, siger Robbie Williams.

- Reaktionen på filmen har været uden for skalaen. Vi mennesker vil gerne elskes, vi vil gerne ses, og vi vil gerne høres - det oplever jeg nu i storstilet grad.

Adspurgt, hvor tæt man egentlig kommer på ham i filmen, lyder svaret: alt for tæt!

- Enhver anden med mere intellekt end mig ville ikke have ladet det ske, konstaterer Robbie Williams med et skævt smil, der ikke er til at tage fejl af gennem Zoom-skærmen.

- Men jeg tror, folk hungrer efter autenticitet i en verden, der lyver for dem, siger han.

I "Better Man" bliver den 50-årige superstjerne portrætteret som en abe.

Ja, en abe. En computeranimeret chimpanse. Simpelthen fordi han i mange år har omtalt sig selv som sådan en - opmærksomhedsvækkende, mindre udviklet og smidt om bag glas til andres skue.

Historien om Robbie Williams er fortællingen om en ganske almindelig knægt med et helt ekstraordinært talent.

Robbie Williams voksede op i den britiske by Stoke-on-Trent med sine forældre, der blev skilt, da han var tre, og nær sin elskede "nan" - bedstemoren Betty.

Han brillerede hverken på fodboldbanen eller i klasselokalet. Men i skolekomedierne sprudlede han på scenen, især til stor begejstring for faren, der drømte om at have et lige så stort talent som sønnike, og med tiden blev mere interesseret i popstjernen end i sønnen.

Han var bare teenager, da tilværelsen ændrede sig. Popproduceren Nigel Martin-Smith holdt audition i jagten efter at skabe et britisk boyband efter at have skelet til New Kids on the Blocks massive succes i USA.

Robbie Williams kom gennem det eftertragtede nåleøje sammen med Mark Owen, Howard Donald, Jason Orange og Gary Barlow.

- Om fem år vil vi hade hinanden - men vi vil være rige!, lød det fra Nigel Martin-Smith, og popproduceren fik ret.

Gary Barlow blev ophøjet til at være gruppens helt store superstjerne, og Robbie Williams følte sig reduceret til at være korsanger og danser uden nogen form for kreativ kontrol - igen abe-analogien - og jalousien førte til en indædt rivalisering mellem de to.

Samtidig eskalerede hans misbrug af ecstasy, kokain, vodka og receptpligtig medicin, men han formåede alligevel at gå på scenen.

Først indtog Take That bøssebarerne, siden pigernes hjerter og til sidst resten af Europa. Men mislyden blev efterhånden højere og højere, og Robbie Williams skred til sidst - eller blev smidt ud.

Hans første solosingle inden udgivelsen af debutalbummet "Life Thru a Lens", der rummede megahittene "Let Me Entertain You" og "Angels", var en fortolkning af George Michael-nummeret med den sigende titel "Freedom". Men Robbie Williams var ikke fri. Han var stadig fanget i et omfattende misbrug og et altopslugende selvhad.

Hans daværende kæreste, All Saints-sangerinden Nicole Appleton, blev gravid, og Robbie Williams kaldte barnet for sin redning. Men kort efter blev hun ifølge parret presset til at få en abort af sit pladeselskab.

Traumet, utroskab og misbruget drev dem fra hinanden. Et misbrug, Robbie Williams flere gange er faldet i over årene, og en indre stemme af selvhad, der stadig ikke helt er overdøvet trods hundredtusindvis af skrigende fans og megahits som "Feel", "Rock DJ" og "Millennium".

Det har krævet - og kræver stadig - tonsvis af hårdt mentalt arbejde. En kamp, han har beskrevet i nummeret "Better Man", som filmen også er opkaldt efter.

Adspurgt, om han er blevet en better man - en bedre mand - lyder svaret:

- Det tror jeg ... Jeg har taget mig min tid, men jeg er her ... Jeg tror, at - i anførselstegn - normale mennesker vil betragte mit indre liv for at være meget usædvanligt. Jeg betragter, hvor jeg er nu, for at være næsten fornuftigt. Næsten, siger Robbie Williams.

Privat har Robbie Williams siden 2010 været gift med den amerikanske skuespiller Ayda Field, som han har 12-årige Theodora "Teddy" Rose, 10-årige Charlton "Charlie" Valentine, 6-årige Colette "Coco" Josephine og 4-årige Beau Benedict med.

- Jeg er et meget bedre sted, end jeg nogensinde har været. Når man kommer ud af to og et halvt årti med dårligt mentalt helbred, ved man ikke, om man kan stole på det eller ej. Men nu er jeg begyndt at stole på det faktum, at jeg er på fast grund. Det er en kæmpe stor forandring, fortæller Robbie Williams.

- Hvor jeg engang ikke kunne få glæde ud af noget, kan jeg det nu. Jeg er far til fire, en hengiven ægtemand, jeg er glad for mit job - og taknemlig for at have det - og taknemlig over at være omgivet af mennesker, som jeg kan lide, elsker og respekterer.

"Better Man" slipper Robbie Williams i 2001 til tonerne af Frank Sinatras "My Way". En evergreen, der har defineret ham, og som blev spillet ustandseligt i hans barndomshjem og har fulgt ham lige siden.

Spørgsmålet er, om Robbie Williams i dag gør det på sin egen måde, ligesom Frank Sinatra sang det for 55 år siden.

- Vi er alle afhængige af gatekeepere på den ene eller den anden måde. Der er altid en chef, der har en chef, der har en chef ..., siger Robbie Williams og fortsætter:

- Du kan ikke gøre det helt på din egen måde - det er bare ikke muligt - du bliver nødt til at give lidt og tage lidt - men efter bedste evne har jeg gjort det på min egen måde, og mange mennesker ser ud til at respondere positivt på det.

- Jeg vil gerne være venlig. Jeg vil gerne være ærlig. Jeg vil gøre gøre en forskel og have indflydelse, uanset hvor jeg går. Og jeg ønsker, at den indflydelse og energi skal være venlighed. Jeg vil gerne have, at folk har oplevet mig på en god måde, og jeg vil gerne opleve mig selv på en god måde.

"Better Man" får dansk biografpremiere 25. december.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/12/2024 - 08:00

Tommy Kenter og ekskæresten: Jeg hadede dig i starten

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Skuespillerne Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen dannede par i 70'erne. Nu er ekskæresterne genforenet på de skrå brædder i forestillingen "Love Me Kenter".

Skilsmissestatistikkerne bugner med forliste forhold, men det kan godt lade sig gøre at bevare venskabet efter et brud.

Det har ekskæresterne og skuespillerne Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen sat sig for.

I en årrække i 70'erne var de to kærester efter at have mødt hinanden igennem musikken.

- Da vi var helt unge, begyndte vi at låne plader af hinanden. Jeg sang, og Tommy spillede, siger Ann-Mari Max Hansen, inden Tommy Kenter tager over:

- Hun sagde altid, hvor i alverden jeg havde lært at spille sådan. Så fortalte jeg, at min stedfar havde et flygel derhjemme, hvor jeg satte mig og spillede, når jeg var ked af det. Så sagde hun til mig: "Ej, hvor må du have været meget ked af det", siger Tommy Kenter.

I dag er han 74 år, og hun er lige godt et år ældre.

- Jeg synes, det er rart at have kendt et menneske i så mange år, fordi det menneske jo bliver et livsvidne. Tommy har mødt min mor. Han kender mine søskende. Og så har vi så en dejlig datter sammen. Det er godt, for så slipper man aldrig fri af hinanden, siger 75-årige Ann-Mari Max Hansen.

De kalder sig gode venner i dag, selv om det ikke var uden dramatik, at de gik fra hinanden.

- I de første ti år var det ikke særlig let. Der var masser af problemer, siger den nu 74-årige Tommy Kenter efterfulgt af Ann-Mari Max Hansen.

- Vi har aldrig sådan hadet hinanden eller smækket med dørene, siger hun, inden Tommy Kenter pludselig afbryder hende:

- Jo, jeg hadede dig i de første tre måneder, siger han.

- Gjorde du det? Det har du da aldrig sagt, svarer hun ham - dog med et smil.

Men tiden gjorde det muligt at læge alle de sår, som bruddet imellem dem førte med sig.

- Med årene bliver man mere rummelig. Der er masser af problemer i det, men de bliver færre og færre med tiden, lyder det fra Tommy Kenter.

Særligt parrets fælles datter, 49-årige Sarah, har fået de to ekskærester til at gøre sig ekstra umage efter bruddet.

- Når man har børn sammen, må man putte sig selv til side og sørge for, at man har godt samvær med faren eller moren. Man må gøre sig umage, siger Ann-Mari Max Hansen, inden Tommy Kenter fortsætter:

- Og vi var jo professionelle skuespillere, så vi kunne jo spille det, siger han med et smil på læben og bliver mere alvorlig:

- Hvis vi skændtes, sørgede vi altid for, at det var uden for Sarahs sfære. Vi satte en stor ære i, at når vi var oppe at toppes, var det ikke noget, hun skulle præsenteres for. Hvad skulle hun bruge det til, spørger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen fortsætter:

- Det, skilsmissebørn ønsker sig allermest, er, at mor og far er gode venner og ikke taler grimt om hinanden.

De to ekskærester har igennem årene fulgt med i hinandens følelsesliv, og de fejrer jul sammen hvert år med deres datter og børnebørn.

- Der er nogle, som skilles og ikke omgås mere, selv om de har børn sammen og sådan. Så ses de nødtørftigt til en fødselsdag. Der har vi været i den heldige situation, at vi har samme erhverv og er stødt på hinanden, siger hun.

Og det er også deres erhverv, der bringer dem sammen, når de i 2025 rejser landet rundt med forestillingen "Love Me Kenter".

Den fik så god en modtagelse efter en række anmelderroste og udsolgte forestillinger på Det Ny Teater i København i foråret 2023, at den nu spiller igen rundt i hele landet.

Her tager de igen afsæt i deres egen fortid og lader parforholdet komme under kærlig og komisk behandling.

- Vi arbejder sammen, som var det en hvilken som helst anden kollega. Man kan ikke bygge sådan noget op på privaterier. Det er arbejdsrutiner, og det er uanset, hvilken medspiller man har, understreger Tommy Kenter.

Men selv om de to skuespillere kan gå til jobbet med en professionel indstilling, kan bølgerne godt gå højt, når de øver til forestillingen.

- Selv oppe i min høje alder er der totter, hun kan ryge i. Vi kan bagtale hinanden ansigt til ansigt. Andre er nødt til at gøre det i krogene, siger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen fortsætter:

- Når man arbejder med folk, som man ikke kender så godt, kan man være bange for, at de bliver dybt sårede eller krænkede, men det synes jeg ikke, vi er plaget af. Vi arbejder bare videre, siger hun.

- Vi er ret gode til at diskutere kraftigt, når vi indstuderer noget sammen, men det gør vi i sagens tjeneste. Vi kan godt ryge i totterne på hinanden, men vi bærer ikke nag og går og surmuler, siger Ann-Mari Max Hansen.

De to skuespillere kan for eksempel finde på at diskutere, hvordan de skal fortolke de Finn Søeborg-noveller, som forestillingen tager udgangspunkt i.

- Vi kan godt have hver vores opfattelse af, hvordan man forløser en scene, men så kan det faktisk være superbefordrende at høre den andens helt anderledes tilgang til teksten, selv om det også kan være sindssygt irriterende, siger Ann-Mari Max Hansen, der hurtigt bliver afbrudt af Tommy Kenter:

- For Ann-Mari er det mest irriterende!, siger han i et grin.

Novellerne har en del år på bagen, men parforholdsproblemerne er de samme i dag, mener de to skuespillere.

- Kærlighed ændrer sig jo ikke - eller mangel på kærlighed ændrer sig ikke, siger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen tager over:

- Fremmedgjortheden over for hinanden, alt det akavede, man kan have over for hinanden, og ensomheden i parforholdet og sådan noget er jo det samme.

Tommy Kenter erkender, at han begår de samme fejl i dag, som da han var ung.

- Jeg gør det bare langsommere, siger han.

- Jeg har tit svært ved selv at indse mine fejl, men jeg får dem tit påpeget udefra.

- Jeg skulle vente mere end 60 år på at blive gift, men jeg har trænet samliv med en masse kvinder igennem årene, så jeg er blevet skidedygtig, siger Tommy Kenter, der blev gift med den grafiske designer Janne Hiort i 2020.

Ann-Mari Max Hansen har også fundet kærligheden. I dag danner hun par med sin kæreste, som hun har været sammen med i 12 år.

- Jeg troede, at når mennesker var blevet over 50 og havde været gift i mange år, så tænkte jeg, at så har de ikke nogen problemer mere. Og så er det bare kaffe og kage, hygge og harmoni. Men folk i vores aldersklasse har jo lige så mange frustrationer og udfordringer som unge.

- Jeg så en liste over, hvad mænd gerne vil have i et parforhold. Den var på seks punkter. Bagefter var der en liste over, hvad kvinder gerne vil have, og den var kæmpe lang, siger Ann-Mari Max Hansen og tilføjer grinende:

- Manden ville meget gerne have lidt fred og ro og ligge lidt på sofaen og slappe af. Han vil også gerne have god mad og god sex og slappe af. Kvinden ville både have en vvs'er og en tømrer, en super elsker, og en der kan ordne bilen og alt muligt.

Ifølge Tommy Kenter kan det hjælpe på parforholdet, at man får afgjort med sig selv, hvilken person man gerne vil være.

- Jeg besøgte engang et plejehjem, hvor der sad to slags mennesker. Der sad nogle, der var milde og humoristiske, og som personalet havde det vidunderligt med, og så sad der nogle, der råbte og skreg i raseri over alting, og som var utilfredse med alt og ikke mindst sig selv.

Han mener, at det handler om at slutte fred med alle de ting i ens fortid, som man kan være rasende på.

- Jeg gik til en psykolog, som sagde, at man på et tidligt tidspunkt i sit liv skal blive enig med sig selv om, hvilken gruppe man ønsker at tilhøre. Man kan gøre et stort stykke arbejde for at ende med at tilhøre den positive gruppe og ikke sidde og skrige af alt og alle. Men man skal rydde op i sine ting.

- Det kan sagtens være med professionel hjælp. Hvis man ikke gør en skid, ender man i den gruppe med de hysteriske, der sidder og råber og er rasende.

Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen kan opleves i "Love Me Kenter" i 2025 fra januar til slut februar.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/12/2024 - 10:00

FAKTA: Fæld træer og skær hækken til

* Har du et gammelt træ i haven, der skal fældes, er vintermånederne et godt tidspunkt at gøre det. Uden blade på følger der nemlig knap så meget affald med, når du fælder træet.

* Er hækken blevet alt for bred, er vintertiden ligeledes en god sæson at skære den til. En ligusterhæk kan du med fordel skære helt i bund, så vil den i foråret skyde flot op. En bøgehæk derimod, skæres ind i siderne og ned i den ønskede højde.

* Skal der plantes nye træer og buske i haven, kan det også gøres i vinterperioden, så længe der ikke er hård frost. Planterne kan fint klare frosten, så snart de er kommet i jorden.

Kilde: Louise Møller, fagredaktør hos Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/12/2024 - 10:00

Gød dine spirende havedrømme i vinterkulden

Eva Rosenqvist/Ritzau Scanpix

Mens haven slumrer i sit vinterhi, kan du lade tankerne vokse vildt for den kommende sæson.

Havekalenderen plejer at stå temmelig stille i januar, og det giver dig en oplagt mulighed for at planlægge den kommende sæson.

- Du kan begynde at tænke på, hvad du gerne vil dyrke i det nye år. Hvilke blomster vil du gerne have i bedene, og hvilke grøntsager skal der være i køkkenhaven, og så kan du gå i gang med at indkøbe frø til det, siger Louise Møller, der er fagredaktør hos den almennyttige forening Haveselskabet.

Samme opfordring kommer fra Jens Thejsen, der er selvstændig natur- og landskabskonsulent og forfatter til flere havebøger.

- Noget, som jeg synes, er vigtigt at bruge de stille måneder på, er virkelig at lære din have at kende, siger han.

Mens alle planterne er i dvale, har du nemlig tid og ro til blot at vandre rundt og observere, hvilke steder i haven der er mest badet i sol, og hvilke steder sneen har det med at ligge lidt længere, før den smelter.

- Det er sådan nogle ret banale, men vigtige ting. Jeg har brugt meget tid på at gå rundt og tænke: "Nå, derovre er der mere sol. Så kan jeg flytte nogle tørkeelskende planter derhen", fortæller Jens Thejsen.

Når vintermørket driver dig indendørs igen, kan du planlægge videre i tankerne ved for eksempel at læse op på nye plantesorter.

- Det kan være, jeg læser, at der er kommet en ny sort af planten storkenæb, som har en helt anden farve, og som blomstrer i længere tid. Så tænker jeg lidt over, hvilket bed den mon kunne passe ind i, fortæller Louise Møller og fortsætter:

- Sådan noget kan jeg bruge flere dage på at fundere over. Det er sådan en god vinterting at bruge tid på. For om foråret og sommeren vil jeg jo bare helst være ude i haven.

Ved nogle haveprojekter gavner det da også at være i god tid med planlægningen. Ønsker du for eksempel at lave en såkaldt skærehave, som er bede med blomster, der egner sig til at lave buketter af, skal du ofte allerede i gang med at forspire de første frø indendørs i februar.

- På den måde giver man dem et forspring, så de er klar til at blive plantet ud i haven i maj-måned, siger Louise Møller.

Er du helt grøn, når det gælder planlægning af et sommerblomsterbed, anbefaler hun, at du begrænser, hvor mange forskellige planter du skriver på din ønskeliste for det nye år.

- Lad være med at vælge 20 forskellige. Start i stedet med ti forskellige. Det er rigeligt til at begynde med, siger hun og tilføjer, at du i de fleste internetbaserede frøbutikker kan finde udførlige vejledninger om, hvornår og hvordan hver blomst skal sås.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek