Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/12/2024 - 08:00

Tommy Kenter og ekskæresten: Jeg hadede dig i starten

Skuespillerne Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen dannede par i 70'erne. Nu er ekskæresterne genforenet på de skrå brædder i forestillingen "Love Me Kenter".

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Mille Mulbjerg Rothgardt, Ritzau Fokus

Skilsmissestatistikkerne bugner med forliste forhold, men det kan godt lade sig gøre at bevare venskabet efter et brud.

Det har ekskæresterne og skuespillerne Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen sat sig for.

I en årrække i 70'erne var de to kærester efter at have mødt hinanden igennem musikken.

- Da vi var helt unge, begyndte vi at låne plader af hinanden. Jeg sang, og Tommy spillede, siger Ann-Mari Max Hansen, inden Tommy Kenter tager over:

- Hun sagde altid, hvor i alverden jeg havde lært at spille sådan. Så fortalte jeg, at min stedfar havde et flygel derhjemme, hvor jeg satte mig og spillede, når jeg var ked af det. Så sagde hun til mig: "Ej, hvor må du have været meget ked af det", siger Tommy Kenter.

I dag er han 74 år, og hun er lige godt et år ældre.

- Jeg synes, det er rart at have kendt et menneske i så mange år, fordi det menneske jo bliver et livsvidne. Tommy har mødt min mor. Han kender mine søskende. Og så har vi så en dejlig datter sammen. Det er godt, for så slipper man aldrig fri af hinanden, siger 75-årige Ann-Mari Max Hansen.

De kalder sig gode venner i dag, selv om det ikke var uden dramatik, at de gik fra hinanden.

- I de første ti år var det ikke særlig let. Der var masser af problemer, siger den nu 74-årige Tommy Kenter efterfulgt af Ann-Mari Max Hansen.

- Vi har aldrig sådan hadet hinanden eller smækket med dørene, siger hun, inden Tommy Kenter pludselig afbryder hende:

- Jo, jeg hadede dig i de første tre måneder, siger han.

- Gjorde du det? Det har du da aldrig sagt, svarer hun ham - dog med et smil.

Men tiden gjorde det muligt at læge alle de sår, som bruddet imellem dem førte med sig.

- Med årene bliver man mere rummelig. Der er masser af problemer i det, men de bliver færre og færre med tiden, lyder det fra Tommy Kenter.

Særligt parrets fælles datter, 49-årige Sarah, har fået de to ekskærester til at gøre sig ekstra umage efter bruddet.

- Når man har børn sammen, må man putte sig selv til side og sørge for, at man har godt samvær med faren eller moren. Man må gøre sig umage, siger Ann-Mari Max Hansen, inden Tommy Kenter fortsætter:

- Og vi var jo professionelle skuespillere, så vi kunne jo spille det, siger han med et smil på læben og bliver mere alvorlig:

- Hvis vi skændtes, sørgede vi altid for, at det var uden for Sarahs sfære. Vi satte en stor ære i, at når vi var oppe at toppes, var det ikke noget, hun skulle præsenteres for. Hvad skulle hun bruge det til, spørger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen fortsætter:

- Det, skilsmissebørn ønsker sig allermest, er, at mor og far er gode venner og ikke taler grimt om hinanden.

De to ekskærester har igennem årene fulgt med i hinandens følelsesliv, og de fejrer jul sammen hvert år med deres datter og børnebørn.

- Der er nogle, som skilles og ikke omgås mere, selv om de har børn sammen og sådan. Så ses de nødtørftigt til en fødselsdag. Der har vi været i den heldige situation, at vi har samme erhverv og er stødt på hinanden, siger hun.

Og det er også deres erhverv, der bringer dem sammen, når de i 2025 rejser landet rundt med forestillingen "Love Me Kenter".

Den fik så god en modtagelse efter en række anmelderroste og udsolgte forestillinger på Det Ny Teater i København i foråret 2023, at den nu spiller igen rundt i hele landet.

Her tager de igen afsæt i deres egen fortid og lader parforholdet komme under kærlig og komisk behandling.

- Vi arbejder sammen, som var det en hvilken som helst anden kollega. Man kan ikke bygge sådan noget op på privaterier. Det er arbejdsrutiner, og det er uanset, hvilken medspiller man har, understreger Tommy Kenter.

Men selv om de to skuespillere kan gå til jobbet med en professionel indstilling, kan bølgerne godt gå højt, når de øver til forestillingen.

- Selv oppe i min høje alder er der totter, hun kan ryge i. Vi kan bagtale hinanden ansigt til ansigt. Andre er nødt til at gøre det i krogene, siger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen fortsætter:

- Når man arbejder med folk, som man ikke kender så godt, kan man være bange for, at de bliver dybt sårede eller krænkede, men det synes jeg ikke, vi er plaget af. Vi arbejder bare videre, siger hun.

- Vi er ret gode til at diskutere kraftigt, når vi indstuderer noget sammen, men det gør vi i sagens tjeneste. Vi kan godt ryge i totterne på hinanden, men vi bærer ikke nag og går og surmuler, siger Ann-Mari Max Hansen.

De to skuespillere kan for eksempel finde på at diskutere, hvordan de skal fortolke de Finn Søeborg-noveller, som forestillingen tager udgangspunkt i.

- Vi kan godt have hver vores opfattelse af, hvordan man forløser en scene, men så kan det faktisk være superbefordrende at høre den andens helt anderledes tilgang til teksten, selv om det også kan være sindssygt irriterende, siger Ann-Mari Max Hansen, der hurtigt bliver afbrudt af Tommy Kenter:

- For Ann-Mari er det mest irriterende!, siger han i et grin.

Novellerne har en del år på bagen, men parforholdsproblemerne er de samme i dag, mener de to skuespillere.

- Kærlighed ændrer sig jo ikke - eller mangel på kærlighed ændrer sig ikke, siger Tommy Kenter, inden Ann-Mari Max Hansen tager over:

- Fremmedgjortheden over for hinanden, alt det akavede, man kan have over for hinanden, og ensomheden i parforholdet og sådan noget er jo det samme.

Tommy Kenter erkender, at han begår de samme fejl i dag, som da han var ung.

- Jeg gør det bare langsommere, siger han.

- Jeg har tit svært ved selv at indse mine fejl, men jeg får dem tit påpeget udefra.

- Jeg skulle vente mere end 60 år på at blive gift, men jeg har trænet samliv med en masse kvinder igennem årene, så jeg er blevet skidedygtig, siger Tommy Kenter, der blev gift med den grafiske designer Janne Hiort i 2020.

Ann-Mari Max Hansen har også fundet kærligheden. I dag danner hun par med sin kæreste, som hun har været sammen med i 12 år.

- Jeg troede, at når mennesker var blevet over 50 og havde været gift i mange år, så tænkte jeg, at så har de ikke nogen problemer mere. Og så er det bare kaffe og kage, hygge og harmoni. Men folk i vores aldersklasse har jo lige så mange frustrationer og udfordringer som unge.

- Jeg så en liste over, hvad mænd gerne vil have i et parforhold. Den var på seks punkter. Bagefter var der en liste over, hvad kvinder gerne vil have, og den var kæmpe lang, siger Ann-Mari Max Hansen og tilføjer grinende:

- Manden ville meget gerne have lidt fred og ro og ligge lidt på sofaen og slappe af. Han vil også gerne have god mad og god sex og slappe af. Kvinden ville både have en vvs'er og en tømrer, en super elsker, og en der kan ordne bilen og alt muligt.

Ifølge Tommy Kenter kan det hjælpe på parforholdet, at man får afgjort med sig selv, hvilken person man gerne vil være.

- Jeg besøgte engang et plejehjem, hvor der sad to slags mennesker. Der sad nogle, der var milde og humoristiske, og som personalet havde det vidunderligt med, og så sad der nogle, der råbte og skreg i raseri over alting, og som var utilfredse med alt og ikke mindst sig selv.

Han mener, at det handler om at slutte fred med alle de ting i ens fortid, som man kan være rasende på.

- Jeg gik til en psykolog, som sagde, at man på et tidligt tidspunkt i sit liv skal blive enig med sig selv om, hvilken gruppe man ønsker at tilhøre. Man kan gøre et stort stykke arbejde for at ende med at tilhøre den positive gruppe og ikke sidde og skrige af alt og alle. Men man skal rydde op i sine ting.

- Det kan sagtens være med professionel hjælp. Hvis man ikke gør en skid, ender man i den gruppe med de hysteriske, der sidder og råber og er rasende.

Tommy Kenter og Ann-Mari Max Hansen kan opleves i "Love Me Kenter" i 2025 fra januar til slut februar.

/ritzau/

Basel, 11/05/2025 - 18:39

Danmarks Eurovision-håb: Jeg er en dark horse

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Sissal ved, hvad hun kan, og det finder hun ro i, inden hun skal synge sin skæbnesang ved Eurovision torsdag.

Den længste turkis løber i Eurovisionens 69 år lange historie var rullet ud til åbningen af årets internationale melodigrandprix i den schweiziske storby Basel søndag.

Der har heller aldrig været længere til tops for Danmark.

Torsdag går Sissal på scenen i jagten efter en af de eftertragtede pladser til lørdagens grande finale i St. Jakobshalle.

- Jeg har en god fornemmelse, helt ærligt, men man ved jo aldrig. Det er svært at komme væk fra den onde cirkel, når man har været der i lang tid, uanset hvor god man er, lyder det fra Sissal.

- Det, jeg fokuserer på, er faktisk at prøve at lade være med at fokusere på at kvalificere mig, men på at give det bedste, jeg har. For det er det, folk kan gå ind og kigge på bagefter og sige: "Det var ærgerligt", hvis det ikke lykkes.

Danmark er det land, der har gået flest år uden at kvalificere sig til finalen. Det er ikke sket siden 2019.

Der stiller efterhånden så mange lande op i grandprixet - fra Aserbajdsjan til Australien - at finalefeltet skal findes over to semifinaler.

Sissal skal i ilden i den anden semifinale, hvor der er finaleplads til 10 lande ud af 16.

Her kalder Sissal sig selv for en dark horse - altså en mulig overraskelse.

- Mange siger: "Lad være med at kigge på oddsene". Men det er svært at lade være, siger hun og fortsætter:

- Men jeg er ikke ked af det, for jeg ved, hvad jeg kan, og hvad jeg er i stand til. Så jeg føler ikke, at jeg er en dårlig artist, fordi jeg ikke ligger højt hos bookmakerne.

Inden konkurrencen går løs fra første semifinale tirsdag aften, står søndagen på den store åbning af årets internationale melodigrandprix.

Begivenheden begyndte i Basels rådhus, inden artisterne tog sporvognen til byens messecenter, hvor åbningsceremonien endte.

Sissal blev mødt med klapsalver og hujen, og hun kvitterede med vink og luftkys til de fremmødte.

- Det var faktisk lidt akavet - hvor kigger man hen? Hvor skal man stoppe op?, Hvor skal man gå langsommere?, lyder det fra Sissal.

- Generelt er jeg meget selvsikker. Men jeg tror, at det er mere en følelse af, at der er så mange fanfavoritter i konkurrencen, så jeg forventer ikke, at folk ved, hvem jeg er.

Kigger man på bookmakernes liste søndag aften, vakler Sissal lige nu mellem Eurovision-eufori og fiasko, i forhold til om hun kvalificerer sig eller ej.

- Når der er så mange artister, der er favoritter, så kan jeg næsten have lyst til at gå lidt i baggrunden, fordi man jo godt ved, at det er dem, at folk er interesserede i, lyder det fra Sissal.

På den turkis løber, hvor fans, nysgerrige Basel-borgere og verdenspressen kunne få et glimt af årets 37 kunstnere, var især polske Justyna Steczkowska, estiske Tommy Cash, islandske Væb og de svenske storfavoritter Kaj blandt de ombejlede.

- Det er meget angstprovokerende at gå der alene uden sine dansere, men det var stadig megasjovt, understreger Sissal.

- Det er virkelig en oplevelse, som man ikke kommer til at opleve ofte.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 11/05/2025 - 16:36

Propalæstinensere demonstrerer under årets Eurovision-åbning

Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix

Israels deltagelse i det internationale melodigrandprix vækker fortsat vrede.

Israel er tilbage i åbningen af Eurovision, efter at delegationen sidste år ikke deltog i arrangementet, da det lå samtidig med mindedagen for Holocaust.

Søndag eftermiddag trådte årets israelske deltager, Yuval Raphael, således ud på den turkis løber i den schweiziske storby Basel, og det affødte stærke reaktioner.

Propalæstinensiske demonstranter stillede sig ud foran nogle af de sporvogne, der fragter Eurovision-deltagerne fra rådhuset i Basel og til byens messecenter, hvor åbningsceremonien ender, og politiet måtte gribe ind.

De står også talstærkt ved Messe Basel, hvor der også er demonstranter, der opfordrer til boykot af grandprixet og Israels deltagelse.

Israels myndigheder advarede kort inden årets Eurovision israelere om at nærme sig demonstrationer, da de ifølge myndighederne kan eskalere til vold.

Israels Eurovision-deltager, Yuval Raphael, overlevede Hamas-bevægelsens angreb 7. oktober 2023 på den israelske musikfestival Nova ved at gemme sig under flere lig. Efterfølgende indledte Israel en offensiv i Gaza.

Yuval Raphael stiller op med nummeret "New Day Will Rise", som handler om, at en ny dag vil gry.

- Jeg er så spændt. I er så smukke alle sammen, lyder det under åbningsceremonien fra Yuval Raphael, efter at hun er kommet i messecentret.

Det vakte voldsom vrede, at Israel sidste år fik lov til at stille op i Eurovision. En vrede, som stadig raser.

Irlands public service-station, RTÈ, henvendte sig kort inden årets Eurovision til European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer grandprixet, og opfordrede til, at man tog en diskussion om Israels deltagelse i årets konkurrence.

Stationens generaldirektør, Kevin Bakhurst, udtrykte forfærdelse over situationen.

EBU svarede kort efter RTÈ i en pressemeddelelse:

- Vi forstår bekymringerne og de dybtliggende synspunkter omkring den nuværende konflikt i Mellemøsten.

- EBU er ikke immun over for globale begivenheder. Men sammen med vores medlemmer er det vores rolle at sikre, at konkurrencen i sin kerne forbliver en universel begivenhed, der fremmer forbindelser, mangfoldighed og inklusion gennem musik.

Eurovision afvikles over to semifinaler 13. og 15. maj inden den grande finale 17. maj.

Både Israels deltager, Yuval Raphael, og Danmarks Eurovision-håb, Sissal, skal på scenen i den anden semifinale.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 10:00

FAKTA: Derfor sidder solcremen i dit tøj

* Årsagen til, at solcremen sidder fast i tøjet, er de forskellige olier og fedtstoffer, som solcremen indeholder.

* Alt efter tøjets materiale kan det være lettere eller vanskeligere at fjerne solcremepletten.

* Det kan være særligt svært at fjerne pletterne fra syntetisk tøj som sports- eller badetøj. Her er de mest anvendte fibre polyamid og polyester.

* Olier og fedtstoffer er ekstra gode til at migrere ind i syntetiske fibre og trænge ind i fibrenes indre og sætte sig fast. Sker det, opstår der en permanent plet, der kan være meget svær at fjerne.

Kilde: Johnny Rodam, sektionsleder ved Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 10:00

I kampen mod solcremepletter er tid og varme dine værste fjender

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Det er svært at undgå at få solcreme på tøjet, når man smører sig ind om sommeren, og endnu mere bøvlet at fjerne. Tekstilekspert giver sine dos and dont's.

For mange er sommer lig med solcreme. Men i forsøget på at beskytte sig mod solens farlige stråler hænder det, at solcremen smitter af på ens hvide sommertøj eller sengetøj.

Og den hvide creme giver gule pletter, som kan være vanskelige at få bugt med. Er uheldet ude, er det vigtigt at reagere så hurtigt som muligt.

Sådan lyder det fra Johnny Rodam, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut og arbejder med kemisk karakterisering og rådgivning.

- Især fedtstofferne i solcremen har en god evne til at trænge ind i tekstilfibrene, siger Johnny Rodam.

Og de skal opløses for at komme af med pletten.

Opdager man en plet med solcreme på sin hvide T-shirt, er det mest effektive værktøj til at fjerne pletten opvaskemiddel. Det har nemlig et højt indhold af tensider, der er effektive til at fjerne fedt.

- Opvaskemidlet påføres direkte på pletten og gnides ind i pletten med børste eller med fingrene, hvis man har handsker på, siger han.

Man kan også godt bruge almindeligt vaskemiddel beregnet til kulørt tøj, men det har ikke et lige så højt indhold af tensider.

- Du må dog ikke bruge vaskemiddel beregnet til hvidt tøj. Det indeholder nemlig oxidationsmiddel, som kan få pletten til at sidde endnu bedre fast, advarer tekstileksperten.

Herefter skal man lade det virke i 15 til 30 minutter.

- Bagefter kan man skylle efter med varmt vand uden at gnide på pletten imens, indskyder sektionslederen.

Til sidst smider man T-shirten i vaskemaskinen og vasker, som man normalt ville gøre.

Når man tager T-shirten ud af vaskemaskinen, skal man tjekke, at pletten er væk, før man tørrer den. For hvis pletten stadig er der, og T-shirten bliver tør, så bliver det tæt på umuligt at få pletten af.

I stedet skal man gentage punkt et til fire en gang til.

Johnny Rodam fortæller, at jo længere tid pletten får lov til at sidde, uden at man griber ind, desto større risiko er der for, at den sidder fast. Og så bliver den vanskeligere at få af.

Når man er udenfor, er solens stråler også med til at tørre pletten.

- Så ens største fjender er tid og varme, siger Johnny Rodam.

Derudover anbefaler han at vaske solcremen af huden, inden man går i seng. På den måde undgår man at få pletter på sengetøjet.

Han forklarer, at de fleste typer af solcreme er opbygget på nogenlunde samme måde, så man kan ikke sige, at den ene type er mere besværlig at få af tøjet end den anden, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek