Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/12/2024 - 08:00

Robbie Williams: Der er vildskab i Danmark

Stjernen har adskillige gange sammenlignet sig selv med en abe, som han også bliver portrætteret som i filmen "Better Man". Men i Danmark kan han være sig selv.

Henning Kaiser/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Robbie Williams har optrådt i Danmark adskillige gange. Næste sommer kommer han endnu en gang forbi, og det bliver et glædeligt gensyn for den britiske superstjerne.

- Jeg har et stort, blødt punkt for Danmark, fortæller Robbie Williams i et interview med Ritzau.

- Der er en vildskab i Danmark. I er fjollede og tager ikke jer selv alt for seriøst. Det er meget vigtigt, synes jeg - jeg beundrer og respekterer det mere, end jeg beundrer og respekterer at være fornuftig og ligefrem. Men det føles stadig meget sikkert at være i Danmark, siger han.

- Der er en meget venlig gæstfrihed. I England ved de for meget. De er for mistænksomme - vi er mistænkelige over for vores egne. I Danmark føler jeg mig mødt og omfavnet. Jeg har fået lov til at være mig i Danmark.

At Robbie Williams kan stå på en scene, er egentlig et under.

I 1994 var en overdosis ved at tage livet af ham.

Han stod på toppen - på toppen af både sit gennembrud og af sit sammenbrud, konsumeret i et sammensurium af succes, sprut, stoffer og selvhad.

Han fortæller nu hele historien - fra barndommen til gennembruddet og sammenbruddet og til sin genopstandelse - i den biografiske film "Better Man", der får dansk biografpremiere 25. december.

- Jeg er en blanding af overvældet og taknemmelig - overvældet på den bedst tænkelige måde, siger Robbie Williams.

- Reaktionen på filmen har været uden for skalaen. Vi mennesker vil gerne elskes, vi vil gerne ses, og vi vil gerne høres - det oplever jeg nu i storstilet grad.

Adspurgt, hvor tæt man egentlig kommer på ham i filmen, lyder svaret: alt for tæt!

- Enhver anden med mere intellekt end mig ville ikke have ladet det ske, konstaterer Robbie Williams med et skævt smil, der ikke er til at tage fejl af gennem Zoom-skærmen.

- Men jeg tror, folk hungrer efter autenticitet i en verden, der lyver for dem, siger han.

I "Better Man" bliver den 50-årige superstjerne portrætteret som en abe.

Ja, en abe. En computeranimeret chimpanse. Simpelthen fordi han i mange år har omtalt sig selv som sådan en - opmærksomhedsvækkende, mindre udviklet og smidt om bag glas til andres skue.

Historien om Robbie Williams er fortællingen om en ganske almindelig knægt med et helt ekstraordinært talent.

Robbie Williams voksede op i den britiske by Stoke-on-Trent med sine forældre, der blev skilt, da han var tre, og nær sin elskede "nan" - bedstemoren Betty.

Han brillerede hverken på fodboldbanen eller i klasselokalet. Men i skolekomedierne sprudlede han på scenen, især til stor begejstring for faren, der drømte om at have et lige så stort talent som sønnike, og med tiden blev mere interesseret i popstjernen end i sønnen.

Han var bare teenager, da tilværelsen ændrede sig. Popproduceren Nigel Martin-Smith holdt audition i jagten efter at skabe et britisk boyband efter at have skelet til New Kids on the Blocks massive succes i USA.

Robbie Williams kom gennem det eftertragtede nåleøje sammen med Mark Owen, Howard Donald, Jason Orange og Gary Barlow.

- Om fem år vil vi hade hinanden - men vi vil være rige!, lød det fra Nigel Martin-Smith, og popproduceren fik ret.

Gary Barlow blev ophøjet til at være gruppens helt store superstjerne, og Robbie Williams følte sig reduceret til at være korsanger og danser uden nogen form for kreativ kontrol - igen abe-analogien - og jalousien førte til en indædt rivalisering mellem de to.

Samtidig eskalerede hans misbrug af ecstasy, kokain, vodka og receptpligtig medicin, men han formåede alligevel at gå på scenen.

Først indtog Take That bøssebarerne, siden pigernes hjerter og til sidst resten af Europa. Men mislyden blev efterhånden højere og højere, og Robbie Williams skred til sidst - eller blev smidt ud.

Hans første solosingle inden udgivelsen af debutalbummet "Life Thru a Lens", der rummede megahittene "Let Me Entertain You" og "Angels", var en fortolkning af George Michael-nummeret med den sigende titel "Freedom". Men Robbie Williams var ikke fri. Han var stadig fanget i et omfattende misbrug og et altopslugende selvhad.

Hans daværende kæreste, All Saints-sangerinden Nicole Appleton, blev gravid, og Robbie Williams kaldte barnet for sin redning. Men kort efter blev hun ifølge parret presset til at få en abort af sit pladeselskab.

Traumet, utroskab og misbruget drev dem fra hinanden. Et misbrug, Robbie Williams flere gange er faldet i over årene, og en indre stemme af selvhad, der stadig ikke helt er overdøvet trods hundredtusindvis af skrigende fans og megahits som "Feel", "Rock DJ" og "Millennium".

Det har krævet - og kræver stadig - tonsvis af hårdt mentalt arbejde. En kamp, han har beskrevet i nummeret "Better Man", som filmen også er opkaldt efter.

Adspurgt, om han er blevet en better man - en bedre mand - lyder svaret:

- Det tror jeg ... Jeg har taget mig min tid, men jeg er her ... Jeg tror, at - i anførselstegn - normale mennesker vil betragte mit indre liv for at være meget usædvanligt. Jeg betragter, hvor jeg er nu, for at være næsten fornuftigt. Næsten, siger Robbie Williams.

Privat har Robbie Williams siden 2010 været gift med den amerikanske skuespiller Ayda Field, som han har 12-årige Theodora "Teddy" Rose, 10-årige Charlton "Charlie" Valentine, 6-årige Colette "Coco" Josephine og 4-årige Beau Benedict med.

- Jeg er et meget bedre sted, end jeg nogensinde har været. Når man kommer ud af to og et halvt årti med dårligt mentalt helbred, ved man ikke, om man kan stole på det eller ej. Men nu er jeg begyndt at stole på det faktum, at jeg er på fast grund. Det er en kæmpe stor forandring, fortæller Robbie Williams.

- Hvor jeg engang ikke kunne få glæde ud af noget, kan jeg det nu. Jeg er far til fire, en hengiven ægtemand, jeg er glad for mit job - og taknemlig for at have det - og taknemlig over at være omgivet af mennesker, som jeg kan lide, elsker og respekterer.

"Better Man" slipper Robbie Williams i 2001 til tonerne af Frank Sinatras "My Way". En evergreen, der har defineret ham, og som blev spillet ustandseligt i hans barndomshjem og har fulgt ham lige siden.

Spørgsmålet er, om Robbie Williams i dag gør det på sin egen måde, ligesom Frank Sinatra sang det for 55 år siden.

- Vi er alle afhængige af gatekeepere på den ene eller den anden måde. Der er altid en chef, der har en chef, der har en chef ..., siger Robbie Williams og fortsætter:

- Du kan ikke gøre det helt på din egen måde - det er bare ikke muligt - du bliver nødt til at give lidt og tage lidt - men efter bedste evne har jeg gjort det på min egen måde, og mange mennesker ser ud til at respondere positivt på det.

- Jeg vil gerne være venlig. Jeg vil gerne være ærlig. Jeg vil gøre gøre en forskel og have indflydelse, uanset hvor jeg går. Og jeg ønsker, at den indflydelse og energi skal være venlighed. Jeg vil gerne have, at folk har oplevet mig på en god måde, og jeg vil gerne opleve mig selv på en god måde.

"Better Man" får dansk biografpremiere 25. december.

/ritzau/

Basel, 11/05/2025 - 16:36

Propalæstinensere demonstrerer under årets Eurovision-åbning

Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix

Israels deltagelse i det internationale melodigrandprix vækker fortsat vrede.

Israel er tilbage i åbningen af Eurovision, efter at delegationen sidste år ikke deltog i arrangementet, da det lå samtidig med mindedagen for Holocaust.

Søndag eftermiddag trådte årets israelske deltager, Yuval Raphael, således ud på den turkis løber i den schweiziske storby Basel, og det affødte stærke reaktioner.

Propalæstinensiske demonstranter stillede sig ud foran nogle af de sporvogne, der fragter Eurovision-deltagerne fra rådhuset i Basel og til byens messecenter, hvor åbningsceremonien ender, og politiet måtte gribe ind.

De står også talstærkt ved Messe Basel, hvor der også er demonstranter, der opfordrer til boykot af grandprixet og Israels deltagelse.

Israels myndigheder advarede kort inden årets Eurovision israelere om at nærme sig demonstrationer, da de ifølge myndighederne kan eskalere til vold.

Israels Eurovision-deltager, Yuval Raphael, overlevede Hamas-bevægelsens angreb 7. oktober 2023 på den israelske musikfestival Nova ved at gemme sig under flere lig. Efterfølgende indledte Israel en offensiv i Gaza.

Yuval Raphael stiller op med nummeret "New Day Will Rise", som handler om, at en ny dag vil gry.

- Jeg er så spændt. I er så smukke alle sammen, lyder det under åbningsceremonien fra Yuval Raphael, efter at hun er kommet i messecentret.

Det vakte voldsom vrede, at Israel sidste år fik lov til at stille op i Eurovision. En vrede, som stadig raser.

Irlands public service-station, RTÈ, henvendte sig kort inden årets Eurovision til European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer grandprixet, og opfordrede til, at man tog en diskussion om Israels deltagelse i årets konkurrence.

Stationens generaldirektør, Kevin Bakhurst, udtrykte forfærdelse over situationen.

EBU svarede kort efter RTÈ i en pressemeddelelse:

- Vi forstår bekymringerne og de dybtliggende synspunkter omkring den nuværende konflikt i Mellemøsten.

- EBU er ikke immun over for globale begivenheder. Men sammen med vores medlemmer er det vores rolle at sikre, at konkurrencen i sin kerne forbliver en universel begivenhed, der fremmer forbindelser, mangfoldighed og inklusion gennem musik.

Eurovision afvikles over to semifinaler 13. og 15. maj inden den grande finale 17. maj.

Både Israels deltager, Yuval Raphael, og Danmarks Eurovision-håb, Sissal, skal på scenen i den anden semifinale.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 08:00

DR-stjerne: Jeg har ikke store forhåbninger til skuespillerkarrieren

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Albert Arthur Amiryan havde i samme måned premiere med filmen "Hele vejen" og DR-serien "Generationer", men kan leve med eller uden en skuespilkarriere.

Han kom ud af ingenting, da han i 2020 gik fra at arbejde som tømrer til at spille terroristen Omar i filmen "Krudttønden".

Det kunne have været startskuddet på dansk-armenske Albert Arthur Amiryans skuespilkarriere. Men alligevel skulle der gå fem år, før han igen var at finde i en spillefilm.

Netop nu kan han ses på biograflærredet som bandemedlemmet Saddam i actionthrilleren kan man nu se ham i "Hele vejen", som havde premiere i april.

Samme måned rullede DR-dramaserien "Generationer" for første gang over de skærmen, og her spiller Albert Arthur Amiryan den varme og rummelige Isak.

- Folk, der har set begge, kommer til at sidde og kigge i rulleteksterne for at være sikker på, at det er mig, siger Albert Arthur Amiryan med et skævt smil.

Kombinationen af de to premierer ville måske have givet anledning til at drømme om det helt store gennembrud på film og tv.

Men for Albert Arthur Amiryan er skuespillet slet ikke det, det hele står og falder med.

- Jeg har sgu ikke de store forhåbninger til min karriere som skuespiller. Det er ikke mit primære arbejde. Jeg er entreprenør og har en masse udenlandske firmaer, siger den autodidakte skuespiller.

Hvor han tidligere har haft et tømrerfirma, fortæller han, at han lige nu blandt andet sælger is og vand fra Grønland til Dubai.

Tidligere har han lavet nogle investeringer, der har gjort, at han står godt økonomisk, tilføjer han.

- Skuespillet er jo bare kommet ind fra siden. Jeg ved ikke, hvordan det kommer til at gå i fremtiden. Hvis det bliver stort, bliver det stort. Hvis ikke er det også fint, siger Albert Arthur Amiryan og konstaterer:

- Jeg kan sagtens leve et liv med eller uden.

Han beskriver selv skuespillet som en hyggelig beskæftigelse, som samtidig kan give lidt ekstra på kistebunden.

- Jeg bliver ikke nødt til at tage en rolle på grund af økonomien. Jeg tager den også, fordi jeg finder den værdimæssigt i orden, siger han og uddyber:

- Det skal være en god historie, og det skal være noget, jeg kan sige god for. Der er også en masse ting, jeg har sagt nej til.

Det giver plads til alsidigheden.

Albert Arthur Amiryan kommer altid på nye forretningsidéer, og kunstnerisk udfolder han sig også musikalsk, hvor han spiller klassisk klaver og komponerer selv.

- Jeg tror bare, at jeg er en af de heldige, der har fået en hjerne, der kan sådan nogle ting. Jeg ved ikke, hvad det er, der driver mig. Det ligger bare i min kerne, siger den 30-årige dansk-armener.

Tidligere har han også dyrket kampsport i mange år, og nu kunne han godt tænke sig at blive professionel inden for drifting.

Det er en køreteknik inden for motorsport, hvor man overstyrer bilen med vilje og samtidig styrer den rundt om et hjørne eller sving.

- Jeg var i Dubai forleden, hvor jeg prøvede at drifte meget på racerbaner, og det gik pissegodt, fortæller Albert Arthur Amiryan.

Der er altså ikke mangel på talent, selv om han indrømmer, at han ikke er særligt god til fodbold.

- Men jo, det er, som om jeg har let ved at lære ting af en eller anden mærkelig årsag.

Næste afsnit af "Generationer" kan ses på DR1 søndag aften.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 10:00

FAKTA: Derfor sidder solcremen i dit tøj

* Årsagen til, at solcremen sidder fast i tøjet, er de forskellige olier og fedtstoffer, som solcremen indeholder.

* Alt efter tøjets materiale kan det være lettere eller vanskeligere at fjerne solcremepletten.

* Det kan være særligt svært at fjerne pletterne fra syntetisk tøj som sports- eller badetøj. Her er de mest anvendte fibre polyamid og polyester.

* Olier og fedtstoffer er ekstra gode til at migrere ind i syntetiske fibre og trænge ind i fibrenes indre og sætte sig fast. Sker det, opstår der en permanent plet, der kan være meget svær at fjerne.

Kilde: Johnny Rodam, sektionsleder ved Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 10:00

I kampen mod solcremepletter er tid og varme dine værste fjender

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Det er svært at undgå at få solcreme på tøjet, når man smører sig ind om sommeren, og endnu mere bøvlet at fjerne. Tekstilekspert giver sine dos and dont's.

For mange er sommer lig med solcreme. Men i forsøget på at beskytte sig mod solens farlige stråler hænder det, at solcremen smitter af på ens hvide sommertøj eller sengetøj.

Og den hvide creme giver gule pletter, som kan være vanskelige at få bugt med. Er uheldet ude, er det vigtigt at reagere så hurtigt som muligt.

Sådan lyder det fra Johnny Rodam, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut og arbejder med kemisk karakterisering og rådgivning.

- Især fedtstofferne i solcremen har en god evne til at trænge ind i tekstilfibrene, siger Johnny Rodam.

Og de skal opløses for at komme af med pletten.

Opdager man en plet med solcreme på sin hvide T-shirt, er det mest effektive værktøj til at fjerne pletten opvaskemiddel. Det har nemlig et højt indhold af tensider, der er effektive til at fjerne fedt.

- Opvaskemidlet påføres direkte på pletten og gnides ind i pletten med børste eller med fingrene, hvis man har handsker på, siger han.

Man kan også godt bruge almindeligt vaskemiddel beregnet til kulørt tøj, men det har ikke et lige så højt indhold af tensider.

- Du må dog ikke bruge vaskemiddel beregnet til hvidt tøj. Det indeholder nemlig oxidationsmiddel, som kan få pletten til at sidde endnu bedre fast, advarer tekstileksperten.

Herefter skal man lade det virke i 15 til 30 minutter.

- Bagefter kan man skylle efter med varmt vand uden at gnide på pletten imens, indskyder sektionslederen.

Til sidst smider man T-shirten i vaskemaskinen og vasker, som man normalt ville gøre.

Når man tager T-shirten ud af vaskemaskinen, skal man tjekke, at pletten er væk, før man tørrer den. For hvis pletten stadig er der, og T-shirten bliver tør, så bliver det tæt på umuligt at få pletten af.

I stedet skal man gentage punkt et til fire en gang til.

Johnny Rodam fortæller, at jo længere tid pletten får lov til at sidde, uden at man griber ind, desto større risiko er der for, at den sidder fast. Og så bliver den vanskeligere at få af.

Når man er udenfor, er solens stråler også med til at tørre pletten.

- Så ens største fjender er tid og varme, siger Johnny Rodam.

Derudover anbefaler han at vaske solcremen af huden, inden man går i seng. På den måde undgår man at få pletter på sengetøjet.

Han forklarer, at de fleste typer af solcreme er opbygget på nogenlunde samme måde, så man kan ikke sige, at den ene type er mere besværlig at få af tøjet end den anden, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek