Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Basel, 15/05/2025 - 06:00

FAKTA: Fra top til flop i Eurovision

Det er 12 år siden, at Danmark sidst vandt Eurovision. Siden har der været langt til toppen af grandprixet.

Ramon Van Flymen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Sissal fra Færøerne skal forsøge at skrive sig ind i musikhistorien efter Grethe og Jørgen Ingmann, Brødrene Olsen og Emmelie de Forest med nummeret "Hallucination", som er Danmarks bud på en vindersang i Eurovision.

Men først skal den 30-årige lærerstuderende færing kvalificere sig til grandprixfinalen, og sådan en har Danmark ikke stået i siden 2019.

Dermed skraber Danmark bundrekorden som det land, der har deltaget i Eurovision flest år i træk uden at kvalificere sig til den såkaldte grande finale.

Sissal skal forsøge at synge Danmark ud af dødvandet i torsdagens semifinale, som finder sted i St. Jakobshalle i den schweiziske storby Basel.

Sådan ser Danmarks seneste ti Eurovision-præstationer ud:

* 2024: Røg ud af semifinalen - Saba: "Sand".

* 2023: Røg ud af semifinalen - Reiley: "Breaking My Heart".

* 2022: Røg ud af semifinalen - Reddi: "The Show".

* 2021: Røg ud af semifinalen - Fyr & Flamme: "Øve os på hinanden".

* 2020: Eurovision aflyst grundet coronapandemien.

* 2019: 12.-plads - Leonora: "Love Is Forever".

* 2018: 9.-plads - Rasmussen: "Higher Ground".

* 2017: 20.-plads - Anja Nissen: "Where I Am".

* 2016: Røg ud i semifinalen - Lighthouse X: "Soldiers of Love".

* 2015: Røg ud i semifinalen - Anti Social Media: "The Way You Are".

Kilde: eurovision.tv.

/ritzau/

København, 15/05/2025 - 11:36

Oscarvindende Hollywood-instruktør laver dansk film

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Den dobbelte oscarvindende amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Alexander Payne føler sig privilegeret over at lave en dansk film.

Den dobbelte oscarvindende amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Alexander Payne skal lave sin første europæiske film.

Den kommer tilmed til at foregå på dansk, og det er også i Danmark, at filmen, som har fået titlen "Et sted derude", skal indspilles.

Det annoncerer det danske distributionsselskab Scanbox Entertainment i en pressemeddelelse.

- Taget Danmarks rige filmhistorie, der strækker sig tilbage til stumfilmstiden, i betragtning føler jeg mig privilegeret over at instruere en dansk film, siger Alexander Payne i pressemeddelelsen.

Manuskriptet til filmen er baseret på en idé af den dansk-svenske instruktør, manuskriptforfatter og producent Åke Sandgren.

Den danske producer Birgitte Skov og den norske forfatter Erlend Loe har været på jagt efter en instruktør, der kunne vække manuskriptet til live.

- Vi tog chancen og rakte ud efter stjernerne, lyder det i pressemeddelelsen.

- Erlends gode kontakt til Payne startede en inspirerende samtale om projektet, som vi nu sammen gennem længere tid har udviklet til en dansk spillefilm. Vi glæder os umådeligt til næste kapitel.

Alexander Payne har været nomineret til syv oscarstatuetter og har modtaget to af dem. Begge for Bedste Adapterede Manuskript for henholdsvis "Sideways" i 2005 og for "The Descendants" i 2012.

Det fremgår ikke, hvad "Et sted derude" handler om. Men der er allerede sat ansigt på en af rollerne.

Det er den norske skuespiller Renate Reinsve, som modtog prisen for Bedste Kvindelige Skuespiller i Cannes i 2021 for sin præstation i den dansk-norske instruktør films "Verdens værste menneske".

Optagelserne begynder i 2026. Den færdige film forventes klar i foråret 2027, oplyser Scanbox Entertainment.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/05/2025 - 11:26

TV Avisen-vært og USA-korrespondent bytter plads

Den erfarne TV Avisen-vært Kim Bildsøe Lassen bliver USA-korrespondent for DR i stedet for Philip Khokhar, som har ønsket at vende hjem til Danmark.

Vært på TV-avisen Kim Bildsøe Lassen og den erfarne udlandskorrespondent Philip Khokhar bytter job.

Det skriver DR i en pressemeddelelse torsdag.

Det betyder, at 62-årige Kim Bildsøe Lassen fra 1. august drager mod vest for at blive en af DR's to faste USA-korrespondenter. Den post besad han også for DR fra 2001 til 2005.

- Kim Bildsøe Lassen er både erfaren og nysgerrig. Han er analytisk og har en dyb forståelse for både USA og den verden, som USA påvirker for fuld musik.

- På alle måder er Kim Bildsøe Lassen det stærke journalistiske anker, som det kræver at dække USA i øjeblikket, lyder det i pressemeddelelsen fra DR's ledende indholdschef, Kirsten Marie Svendsen.

I samme moment vender 45-årige Philip Khokhar hjem til Danmark fra basen i Washington D.C., hvor han har været siden sommeren 2023. Når han kommer hjem til Danmark, bliver han en del af værtsholdet på TV Avisen.

Ud over USA har Philip Khokhar også været korrespondent i Afghanistan og Asien, men efter 12 år udenlands har han ønsket at vende tilbage til Danmark.

- Det har været hæsblæsende og spændende at dække først Bidens afsked, præsidentvalget og senest opleve Trump genindtræde i Det Hvide Hus.

- Men efter 12 år som korrespondent i Afghanistan, Asien og senest USA glæder jeg mig til atter at bo og arbejde i Danmark, lyder det fra Philip Khokhar i pressemeddelelsen.

Kim Bildsøe Lassen var senest korrespondent fra 2016 til 2020, hvor han var DR's mand i den engelske hovedstad, London. Siden har han været vært for TV Avisen. Han har været ansat på DR siden 1998.

Philip Khokhar har været ansat på DR siden 2004, hvor han begyndte som indlandsreporter. I 2008 blev han en del af udlandsredaktionen på DR Nyheder.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/05/2025 - 10:00

FAKTA: Syretilbageløb i spiserøret

* Både halsbrand og sure opstød går under den samlede betegnelse reflukssygdom (syretilbageløb i spiserøret).

* Man skal straks søge læge ved brystsmerter (som eneste symptom), synkebesvær eller synkesmerter.

* Den typiske behandling er livsstilsændringer, syreneutraliserende medicin eller syrepumpehæmmere, der nedsætter mavesyreproduktionen.

* Man kan selv nedsætte symptomerne ved hjælp af vægttab, hvis man er overvægtig. Hvis det primært påvirker en om natten, kan man hæve sengens hovedgærde og undgå måltider tre timer før sengetid.

* For nogle kan det hjælpe at mindske indtaget af fødevarer og drikke, der giver symptomer, undgå forstoppelse og store måltider.

Kilde: Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/05/2025 - 10:00

Sådan mindsker du halsbrand og sure opstød

Paul Ellis/Ritzau Scanpix

Halsbrand og sure opstød kan mindskes ved et lavere BMI, mindre oppustethed og mindre stress. Samtidig kan medicin være med til at reducere ubehagelighederne.

Det kan være meget ubehageligt at være plaget af enten halsbrand eller sure opstød. De to symptomer har begge at gøre med mavesyren, men kan føles forskellige.

Det fortæller Anne Lund Krarup, der er mave-tarmlæge og forskningsansvarlig overlæge i Akut- og Traumecenter på Aalborg Universitetshospital.

- Hvis der er noget mad, der er kommet ned i mavesækken, men smutter tilbage op i spiserøret, så kan det komme op til munden som et surt opstød. Men hvis det ikke kommer hele vejen, så begynder det at brænde, eller mærkes slet ikke, siger hun.

Ved halsbrand oplever man en brændende fornemmelse inde bag brystbenet.

- Det er det, allerflest har, når der er syre, som løber op i spiserøret, fortæller hun.

Der er mange myter om, hvordan madvarer, drikkevarer og livsstil kan påvirke halsbrand og sure opstød. De fleste har dog ikke særlig meget evidens.

- Men ved et højt BMI har man større risiko for sure opstød, halsbrand eller begge dele, siger Anne Lund Krarup.

Også gravide kan være påvirkede, fordi graviditeten giver et øget tryk på maven.

Jens Gram, der er administrerende direktør hos Aarhus Osteopati, er enig i denne betragtning og tilføjer:

- Hvis man har et øget pres i bughulen grundet oppustethed, øger det presset opad på mavesækken. Det kan presse den op mod mellemgulvet, så spiserørets lukkemuskel ikke fungerer optimalt, siger han.

Generelt er det en god idé at tygge maden roligt, ikke at overspise eller indtage for meget væske. Og så skal man sørge for at bevæge sig, hvis man føler sig oppustet.

- Hvis man er meget spændt i brystkassen og mellemgulvet, kan det lukke sig ned over mavesækken, så lukkemusklens funktion ikke er optimal, hvilket kan resultere i, at mavesyren kan passere til spiserøret, siger han.

Der kan være flere årsager til, hvorfor man kan være stiv i mellemgulvet.

Ved øget stress over en længere periode kan det ændre vejrtrækningen til at blive mere overfladisk.

- Det kan resultere i en mere inaktiv mellemgulvsmuskel. Man kan spænde mere i maven og mellemgulvet, der over tid kan skabe øget stivhed, siger Jens Gram og fortsætter:

- KOL, astma og meget stillesiddende arbejde kan også give ændringer i vejrtrækningsmønsteret, hvilket kan øge spændingerne af mellemgulvet.

Det kan i længden være farligt, hvis spiserørets lukkemuskel ikke fungerer optimalt, da det er den, der normalt hindrer mavesyren i at løbe op i spiserøret.

- Spiserøret er ikke lavet til at få mavesyre op i sig. Syren kan over tid nedbryde vævet i spiserøret og give skader, siger han.

Anne Lund Krarup fortæller, at der findes flere typer af medicin, hvis man er meget plaget af halsbrand og sure opstød. En af typerne er en base, der fås som tabletter i supermarkeder og apoteker.

- Dem spiser man med det samme, og de neutraliserer syren. De svarer i princippet til at drikke et stort glas mælk, selv om sugetabletter har nemmere ved at blive i spiserøret end mælk, der nemmere løber igennem, siger hun.

De virker på det, der lige er rendt op i spiserøret. Men hvis man har en mavesæk, der hele tiden sender noget op i spiserøret, skal man have syrehæmmende medicin, som holder pH-værdien nede i mavesækken.

- I håndkøb på apoteket kan man købe lansoprazol, omeprazol og pantoprazol. Det er de tre mest hyppige præparater i Danmark, siger Anne Lund Krarup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek