Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/12/2022 - 10:00

Undgå at få skiferien spoleret: Følg eksperternes træningsprogram

Det er ikke sjovt at se sine venner suse ned ad skibakkerne, mens man selv er parkeret på værelset med en grum skiskade. Få eksperternes træningsprogram her.

Romain Lafabregue/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Brobjerg Tørring, Ritzau Fokus

Hoved, skulder, knæ og tå. På skiferien er især nummer tre særligt udsat for skader, når danske skiturister tonser ned ad bakkerne.

Og hvis du gerne vil undgå, at din ferie bliver spoleret af korsbåndsskader og dermed et spildt liftkort, så er det en god idé at træne op inden.

For spørger man Thomas Uhrskov, der er skientusiast og tv-vært på en række skiprogrammer, så er træning inden ferien enormt vigtigt af to grunde.

- Dels forebygger man skader, men man orker også at stå på ski i længere tid. Derfor falder timeprisen på ski, fordi kroppen ikke hele tiden skriger på pause, siger Thomas Uhrskov.

Ifølge fysioterapeut Thomas Höfelsauer fra FysioDanmark er det en god start at have en solid grundform, inden turen går ned ad bjerget.

- Men det er også nogle andre muskler, som vi bruger, når vi står på ski. Derfor får man altså en sjovere tur, hvis man laver målrettet træning omkring knæene og lårene inden, fortæller han.

Thomas Höfelsauer står blandt andet for et træningshold, hvor han specifikt hjælper med at blive klar til skiferien.

- Det, man kan lave derhjemme, er lunges, squatøvelser og wall-sits. Og så er det også en god idé at lave coretræning som eksempelvis planken, siger Thomas Höfelsauer.

Til at begynde med anbefaler han, at man laver tre gange ti squats, hvor man står med fødderne i en god skulderbrede. Derefter kan man så lave tre gange ti lunges til hvert ben.

Man kan passende lave øvelserne hver tredje dag, lyder det.

Thomas Uhrskov peger også på, at det er vigtigt at styrke knæene og lårene ekstra meget. Og det kan man gøre på flere måder.

- For eksempel kan man stå på ét ben og tegne mønstre i luften med den fod, der er fri. Det kan man gøre i et minut, og så bør man kunne mærke, at det bliver varmt omkring det knæ, som bærer hele kroppen, siger han.

Thomas Uhrskov peger på, at wall-sits er en rigtig god øvelse, som er ganske nem at lave derhjemme.

- Man kan starte med at holde den, så længe man kan, og så bygger man ti sekunder på næste gang, siger han.

Optimalt set er det bedst at gå i gang med træningen allerede tre måneder inden skiferien starter, lyder det fra fysioterapeut Thomas Höfelsauer.

- Men hellere gå i gang nu, selv om det måske allerede er lidt for sent. For det er bedre at træne en smule end slet ikke at træne.

- Og til sidst: Lyt til din krop. Både når du træner op, mens også ude på pisten. Der er flest uheld på tredjedagen, hvor kroppen er træt og øm, siger han.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2023 - 22:30

FAKTA: Priserne til den årlige hyldest til dansk jazz

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Der var i alt ti priser på spil til dette års DMA Jazz, som hylder den danske jazzscene og årets udgivelser.

Tirsdag blev årets Danish Music Awards (DMA) Jazz afholdt i København.

DMA Jazz er en årlige prisfest, der hylder den danske jazzscene og sætter fokus på det forgangne års danske jazzudgivelser.

Aftenens vindere var nomineret og besluttet af DMA Jazz' Akademi.

Her får du et overblik over aftenens vindere:

* Årets Jazzudgivelse: Selvhenter - "Mesmerizer".

* Årets Jazzkomponist: Karmen Rõivassepp & Aarhus Jazz Orchestra - "Ambivalence".

* Årets Vokaljazzudgivelse: Marcela Lucatelli, Lars Pilgaard og Anders Vestergaard - "Necromancy".

* Årets Eksperimenterende Udgivelse: SVIN - "Introducing SVIN".

* Årets Nye Jazznavn: Nana Rashid - "Music for Betty".

* Årets Tværæstetiske Udgivelse: Aske Zidore & Anders Lauge Meldgaard - "Sange fra i dag".

* Årets Single: Tigeroak - "Living and Living".

* Børnejazzprisen: Musiksanseriet.

* P8 Jazz Prisen - Årets Ildsjæl: Michael Charles Gaunt for sit arbejde som bestyrelsesformand for Østersøjazz Festival.

* JazzDanmark Prisen - Årets Koncertoplevelse: Bazarjazz.

Kilde: JazzDanmark

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 22:30

Jazzbandet Selvhenter får hovedpris ved DMA efter knap ti års stilhed

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det blev gruppen Selvhenter, der løb med aftenens hovedpris, da årets DMA Jazz blev afholdt i København.

Tirsdag aften er priserne ved årets Danish Music Awards (DMA) Jazz blevet uddelt på spillestedet Vega i København.

Aftenens vindere af hovedprisen, Årets Jazzudgivelse, blev gruppen Selvhenter, der vandt med albummet "Mesmerizer".

DMA Jazz er en årlige prisfest, som arrangeres af JazzDanmark. Den hylder den danske jazzscene og sætter fokus på det forgangne års danske jazzudgivelser.

Det er et særligt akademi, der nominerer og beslutter vinderen af de priser, som er på spil. Akademiet skifter hvert år og består af 13 fagrelevante personer fra Danmark og udlandet.

På scenen i Vega var det tidligere statsminister og jazzelsker Poul Nyrup Rasmussen, som kunne præsentere aftenens hovedpris.

Selvhenter skulle således på scenen igen - denne gang ikke for at optræde, som gruppen havde gjort tidligere på aftenen, men som vindere af prisen Årets Jazzudgivelse.

Efter næsten et årtis stilhed, vendte Selvhenter tilbage i juni med albummet "Mesmerizer", som er deres første album siden "Motion of Large Bodies" fra 2014, der cementerede dem som navn i dansk eksperimenterende musik.

Selvhenter består af Maria Bertel, Anja Jacobsen, Maria Diekmann, Jaleh Negari og Sonja LaBianca.

Karen Mukupa styrede slagets gang som vært for showet, hvor der skulle uddeles i alt 10 priser.

Aftenens første pris gik til Marcela Lucatelli, Anders Vestergaard og Lars Bech Pilgaards "Necromancy" for Årets Vokaljazzudgivelse, der viser, at vokaljazz ikke nødvendigvis hører til den bløde ende af spektret.

Årets Nye Jazznavn gik til Nana Rashid, som har taget både anmeldere og publikum med storm i løbet af 2023 og spås en stor fremtid. Hun kom senere tilbage på scenen for at optræde.

Blandt aftenens øvrige optrædende i Vega var også et sandt koryfæ at finde i skikkelse af sangerinden Daimi akkompagneret af Louisiana Jazzband.

Daimis karriere strækker sig tilbage til starten 1960'erne. Hun er særligt kendt for hits som "Chug-A-Lug" og "Jeg er sgu min egen".

I mere end 20 år har hun sunget med Louisiana Jazzband. Sammen satte de musikalsk punktum for aftenens prisuddeling.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 09:00

FAKTA: Opskrift på brændte mandler

* Kom nogenlunde lige dele mandler og sukker i en pande eller gryde og tilsæt en smule vand. En basisopskrift er 200 gram mandler, 225 gram sukker og en deciliter vand.

* Du kan også pifte dine brændte mandler op med smage som lakridspulver, kanel, ingefær eller den japanske citrusfrugt yuzu.

* Varm blandingen op ved middelvarme, indtil al væsken er fordampet. Hold hele tiden øje med blandingen.

* Når væsken er fordampet, vil sukkeret begynde at karamellisere og sætte sig på mandlerne.

* Hæld blandingen ud på et stykke bagepapir, og fordel mandlerne. Husk, at underlaget skal kunne holde til varmen.

* Når mandlerne er kølet ned, kan du brække dem fra hinanden.

Kilder: Anders Kuk Kristensen, medejer og køkkenchef hos Ghrelin, og Mads Dalsborg, køkkenchef i Bjørnekælderen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 09:00

Sådan laver du dine egne lækre brændte mandler

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

To professionelle kokke tager dig med i køkkenet, så du kan lære at lave klassiske brændte mandler eller pifte dem lidt op til dine julegæster.

Det er snart jul igen, og flere steder i landet breder den søde duft af brændte mandler sig fra gadesælgere.

Hvis du vil lave en stor portion til dig selv og dine julegæster, får du her kyndig vejledning fra to professionelle kokke.

Start med at finde en pande eller gryde, som du kan bruge til at lave dine brændte mandler.

Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus, bruger selv en wokpande, når han laver brændte mandler derhjemme.

- Det fungerer bedst med noget, som har lidt kant, siger han.

Basisopskriften til brændte mandler indeholder mandler, sukker og en smule vand.

Du kan i princippet frit vælge, hvilke mandler du bruger. Men kokken har selv sine præferencer.

- Jeg er lidt feinschmecker, så jeg bruger kun store spanske mandler. Men man kan også bruge billigere mandler. Fordelen ved store mandler er, at de bedre kan holde til den varme sukkermasse, siger han og tilføjer, at han også fjerner skallen.

Ifølge Anders Kuk Kristensen kan det betale sig at bruge den ekstra tid på at afskalle mandlerne, fordi det fjerner den bitre smag, som skallen kan have.

Du kan dog sagtens lave dine brændte mandler uden at fjerne skallen.

- Jeg plejer at bruge nogenlunde samme mængde mandler og sukker. Til 200 gram mandler bruger jeg for eksempel 225 gram sukker og én enkelt deciliter vand, siger han.

Kom alle ingredienser i en pande, og varm det hele op ved middel varme. Du skal være tålmodighed og hele tiden holde øje med blandingen.

Hvis du vil krydre dine brændte mandler med andre smage, foreslår Anders Kuk Kristensen, at du kommer en teske lakridspulver per 100 gram sukker i blandingen og en kvart vaniljestang.

Sådan foretrækker han at lave brændte mandler. Og fordelen ved at lave dem selv er, at du kan bruge de smage, som du selv kan lide.

Der er også andre måder at pifte mandlerne op, så dine gæsters ganer bliver overrasket.

Mads Dalsborg, der er køkkenchef hos Bjørnekælderen på Frederiksberg, foreslår, at du kommer en smule hakket ingefær eller den japanske citrusfrugt yuzu i sukkerblandingen.

- De giver brændte mandler en friskhed i smagen, og det er et godt alternativ til den ellers fede og tunge julemad, siger han og tilføjer:

- Sådan ville jeg give mine brændte mandler et twist.

Når du har kommet alle ingredienserne i panden, skal du vente på, at al væsken er fordampet.

Derefter vil sukkeret karamellisere og sætte sig på mandlerne, siger Anders Kuk Kristensen.

- Jeg tilføjer en skefuld smør og en fingerspids salt, når jeg kan se, at sukkeret begynder at sætte sig på mandlerne, siger han.

Når mandlerne er klar, fordeler du dem ud på et stykke bagepapir, så de kan køle ned. Husk at tænke over, om underlaget kan holde til den høje varme.

Vent, indtil mandlerne er kølet helt af, og så kan du brække dem fra hinanden og opbevare dem i en lufttæt beholder.

Og du skal ikke være bange for at lave for mange brændte mandler.

- De smager også godt som topping til en risalamande, siger Mads Dalsborg.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv