København, 10/06/2025 - 08:25
Stigende fødevarepriser trak inflationen opad i maj
Årsinflationen steg med 0,1 procentpoint til 1,6 procent i maj, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik
Af: /ritzau/
Forbrugerpriserne steg også en smule i maj, men ikke med en meget højere stigningstakt, end de hidtil har gjort.
Danmarks Statistik har opgjort inflationen i maj til at være 1,6 procent, hvilket er 0,1 procentpoint mere end i april.
Det er hovedsageligt prisstigninger på fødevarer, der trækker forbrugerprisindekset op, mens flyrejser og leje af sommerhus er blevet billigere.
Hos Arbejdernes Landsbank noterer privatøkonom Brian Friis Helmer sig, at fødevarepriserne er steget med mere end fem procent det seneste år.
- Det er især chokolade, kaffe og oksekød, som er blandt højdespringerne på prisbarometret.
- Et lille lyspunkt er dog, at farten er gået en anelse af prisballonen de seneste måneder, men det ændrer ikke så meget på, at det er blevet næsten 30 procent dyrere at besøge supermarkedet i forhold til for fire år siden, siger han.
Forbrugerne kan til gengæld glæde sig over, at pakkerejser og benzin er faldet med henholdsvis 4,3 og 5,3 procent det seneste år.
Det er medvirkende til, at lønnen rækker længere, bemærker Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.
- Inflationen er på et væsentligt lavere niveau end lønstigningerne, og det sikrer lønmodtagerne en solid fremgang i reallønnen.
- En gennemsnitlig lønmodtager på det private arbejdsmarked har haft en fremgang i reallønnen på cirka 13.000 kroner det seneste år, skriver han i en kommentar.
Den såkaldte kerneinflation, hvor man ikke medtager råvarer og uforarbejdede fødevarer i beregningerne, lå uændret på 1,6 procent i maj.
- Det er stadig stabilt under de 2 procent, som Den Europæiske Centralbank styrer efter, og understreger, at der trods godt gang i arbejdsmarkedet og pæne lønstigninger herhjemme, er godt styr på det underlæggende prispres, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er cheføkonom i Danske Bank.
/ritzau/