København, 07/05/2025 - 05:00
Københavnsk COP-møde skal presse lande til højere klimamål
Klimadiplomatisk møde for verdenssamfundet i København skal onsdag og torsdag presse på for ambitiøse mål.
Sergei Grits/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Verdens lande mangler over en bred kam at vedtage nye klimamål, der kan holde temperaturstigningerne i ave.
Det skal et dansk klimadiplomati onsdag og torsdag forsøge at ændre, når repræsentanter fra 35 nationer samles i Moltkes Palæ i det indre København.
Her står Danmark i spidsen for et forberedende møde, Copenhagen Climate Ministerial, inden efterårets klimatopmøde i Brasilien.
- Det handler om, hvordan man inspirerer og opildner verdens lande til at lave klimamål, som gør, at vi kan holde ambitionen om halvandengrads-målet i live, siger klimaminister Lars Aagaard (M).
Mødet har siden 2022 været en del af det klimadiplomatiske årshjul, hvor dagsordener kan slibes af i god tid inden de afgørende to ugers klimatopmøde i efteråret.
Dette års klimatopmøde, COP30, har samlingen af nye klimamål som altoverskyggende dagsorden.
Det er her, at det vil blive opgjort, om verdens lande har planlagt en tilstrækkelig klimahandling for at modvirke den globale opvarmning og holde ambitionerne fra Paris-aftalen i live.
Her har verdenssamfundet skrevet under på, at temperaturstigningerne skal holdes på helst 1,5 grader og i hvert fald under to grader.
Selv om verdens lande officielt burde have indleveret deres klimamål, også kendt som NDC'er, allerede nu, er det kun tilfældet for 19 nationer, viser opgørelsen fra ngo'en Climate Watch.
Dermed udestår der stadig nye klimamål og -planer fra 178 lande.
I Moltkes Palæ skal Copenhagen Climate Ministerial forsøge at skubbe til den udvikling.
- Det er ikke så tit, at man samler verdens klimaforhandlere før et klimatopmøde, siger Lars Aagaard.
- Det er min klare opfattelse, at det er vigtigt for, at vi får forberedt en forståelse for hinandens positioner. Og lagt et kollegialt pres på hinanden for at sikre, at vi kan holde halvandensgrads-målet i live.
Danmark står dog ikke selv på den reneste platform.
EU, som Danmarks internationale klimamål forhandles gennem, er blandt dem, der endnu ikke har indleveret det næste klimamål.
Lars Aagaard påpeger, at Danmark har spillet ind med sit bud på EU's nye mål, men at det polske EU-formandskab ikke er lykkedes med at lande et fælles mål endnu.
Det er "enormt trist", lyder det fra ministeren.
- Jeg har et håb om, at polakkerne får fikset det.
Nye og højere klimamål er dog ikke det eneste element, der skal arbejdes på. Der skal også gøres et arbejde for at genoprette en form for tillid mellem verdens rigeste og fattigste lande.
Til sidste års klimatopmøde i Aserbajdsjan rejste udviklingslandene skuffede hjem, fordi aftalen i deres optik ikke leverede en tilstrækkeligt stor finansiering af deres omstilling og kamp mod klimaforandringerne.
- Det endte med et stort skænderi, og store dele af verdens lande var ikke tilfredse, siger Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.
For at verdens fattige skal kunne skrive under på ambitiøse klimamål på COP30 i Brasilien, der kræver ressourcer, skal de føle sig set og hjulpet.
Det arbejde skal allerede starte nu, mener Mattias Söderberg.
- Hvis man ikke får opbygget tilliden igen, bliver det svært at komme videre med forhandlingerne.
/ritzau/