11/12/2025 - 08:00
Giv mormormaden en makeover og spar på madbudgettet
Kød, kartofler og sovs passer sammen som fod i hose, men du kan give både sundhed og pengepung et boost ved at krydre klassikerne denne vinter.
Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Af: Af Kristian Spinding Andersen, Ritzau Fokus
Frikadeller med sovs og kartofler samt bøf stroganoff har det til fælles, at de er tunge og klassiske danske retter, der gør sig godt i de kolde måneder.
Hvis du er i det opfindsomme hjørne denne vinter, kan du prøve at give dine gamle favoritter et sundt og forfriskende løft, som ikke går på kompromis med smagen.
Det fortæller madblogger og kogebogsforfatter Ditte Ingemann, der er medforfatter til bogen "Moderne mormormad".
- Der er mange retter, hvor det giver mening at peppe tingene op med nogle grøntsager. Det gælder især gryderetter, supper og farsretter, hvor du kan snige grøntsager ind uden at ændre på smagen, siger hun.
- Og så bliver det endda både sundere og billigere på samme tid.
Ifølge hende giver det god mening at eksperimentere lidt, ikke mindst fordi kød er en dyr råvare.
- Det er en god måde at få kødet til at række længere. Du behøver nemlig ikke den samme mængde kød i en fars, hvis du spæder op med nogle grøntsager, der er lige så gode til at binde farsen sammen og samtidig er fulde af proteiner, siger hun og fortsætter:
- Rod- og bælgfrugter, der er i sæson lige nu, er virkelig gode til formålet. Hvis du smider en håndfuld kikærter i frikadellefarsen eller nogle pastinakker i bøf stroganoffen, kan du måske gemme halvdelen af kødet til en anden gang.
Hun peger på, at svampe, selleri og pastinak har en struktur, der minder om kød, og derfor klæder de mormormaden rigtig godt.
Den samme tankegang kan bruges, når det kommer til sovsen, fortæller hun. Du kan nemlig også sagtens sende den på en lille diæt uden at tabe på smagen.
- Du kan snildt lave en god sovs uden al den smør og fløde. Brug noget fond i stedet og smag til med nogle krydderurter. Det kan godt lade sig gøre at lave en smagfuld sovs, selv om den er en anelse tyndere, fastslår hun.
- Prøv eventuelt at lave en kold sovs eller yoghurtdressing rørt sammen med masser af urter og lidt citronsaft. Det giver en dejlig friskhed til den ellers tunge vintermad.
Ifølge Ditte Ingemann kan det traditionelle danske køkken godt have tendens til at savne syre og friskhed.
- Det er godt at huske grøntsagerne som tilbehør, fordi det klassiske køkken er så rigt på salt og fedme. Jeg synes godt, at der kan mangle lidt af den friskhed, som er et must, når jeg sammensætter et måltid, siger hun.
Et af hendes bud er en salat med syltede radiser. Et friskt alternativ til den mere gængse rødbede- og spidskålssalat.
- Skyl radiser, og skær dem i tynde skiver, inden de puttes i et sylteglas. Fyld op med en lage af æblecidereddike, salt, sukker og peber, og sæt på køl.
- Riv nogle salatblade i grove stykker, og læg dem på et fad med fintsnittede sukkerærter og de syltede radiser. Du kan spæde til med en dressing lavet på fløde, citronsaft og lidt sukker, som du kan hælde oven på.
Men for Ditte Ingemann handler det bare om at turde prøve sig frem.
- Kødretter smager af noget, fordi kødet har umami, men du kan også finde de smage i planteriget. Det handler bare om at eksperimentere, siger hun.
/ritzau fokus/




