København, 27/05/2025 - 12:49
Medier: Folketingspolitikerne får lønforhøjelse i fremtiden
Mens lønnen stiger til over en million kroner om året, forringes folketingspolitikernes pension fremover.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Folketingspolitikerne kan fremover se frem til en lønstigning.
Det erfarer TV 2, Ekstra Bladet og Altinget.
Helt konkret kommer lønnen til at stige fra cirka 870.000 kroner om året til 1,08 millioner kroner årligt.
Til gengæld bliver politikernes pensionsordning forringet, forstået på den måde at de fremover får et beløb svarende til omkring 18 procent af deres løn i pension.
Ifølge TV 2 er det regeringspartierne - Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne - samt De Konservative, Liberal Alliance, SF, Alternativet og De Radikale, som har indgået aftalen om nye løn- og pensionsforhold.
En folketingspolitiker har i dag ret til et eftervederlag, der svarer til grundvederlaget, i 6-24 måneder. Perioden afhænger af, hvor længe politikeren har været medlem af Folketinget.
Fremover vil eftervederlaget blive reduceret, så det maksimalt gives i 12 måneder for ministre og medlemmer af Folketinget, skriver TV 2.
De nuværende folketingspolitikere får ikke ændret deres vilkår, skriver medierne. Der gælder først fra efter næste folketingsvalg.
Samlet set vil der være tale om en besparelse, skriver TV 2, når de nye vilkår er fuldt indfaset.
Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, er yderst kritisk over for lønstigningen.
- Højere løn til politikere - Nej tak! Forleden blev vi smidt ud af forhandlingerne om politikeres løn og pension. Nu er der massive lønstigninger på vej. Nemt, når man lovgiver om sin egen løn, skriver han på X.
Foruden Enhedslisten er heller ikke Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti med i aftalen.
- I Dansk Folkeparti siger vi klart nej til den form for grådighed. Vi står uden for aftalen. Vi mener ikke, at man skal fodre sig selv, mens danskerne har svært ved at få enderne til at mødes, skriver DF-formand Morten Messerschmidt på X.
Debatten om folketingspolitikernes løn- og pensionsforhold har eksisteret i flere år.
I 2014 nedsatte Socialdemokratiet, Venstre, SF, De Radikale og De Konservative en Vederlagskommission. Den skulle komme med anbefalinger til et nyt, samlet lønsystem for politikere.
De fem partier gav hinanden hånd på, at de ville følge kommissionens anbefalinger uanset hvad. Siden løb en række partier fra aftalen.
Anbefalingerne kom i 2016, og her var netop højere løn og lavere pension til politikerne et forslag.
/ritzau/