Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/04/2024 - 08:00

DR-stjerne: Man skal kunne tage hinanden for givet

Efter 25 års ægteskab har skuespiller Caspar Phillipson lært en ting eller to. I kriser har han og hustruen investeret meget i at komme ud på den anden side.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Sidste år kunne skuespilleren Caspar Phillipson og hans hustru, psykoterapeut Marianne, som han mødte helt tilbage i gymnasiet, fejre sølvbryllup.

I langt flere end 25 år har de delt og taget ved lære af livets op- og nedture.

- Jeg kan godt lide tanken om, at man kan sige til ens partner: "Du kan tage mig for givet", siger Caspar Phillipson.

- Den grundtillid til hinanden, det kræver, er både noget, man skal leve op til og arbejde for at kunne give hinanden, lyder det fra den 53-årige skuespiller, der netop nu er aktuel i anden sæson af den populære DR-serie "Orkestret".

Serien udspiller sig i og omkring et orkestret, og anden sæson omhandler særligt ægteskabet - og når det ikke spiller, men ender i en skilsmisse.

Orkesterlederen Jeppe Nygren, spillet af Rasmus Bruun, og hustruen, Regitze, portrætteret af Neel Rønholt, er gået fra hinanden.

Hun har fundet sammen med et af orkestrets ansatte, klarinettisten Simon Elliot, som Caspar Phillipson spiller, og han er blevet stedfar til parrets datter med stor iver.

Både fra "Orkestret" og fra sit eget liv ved Caspar Phillipson, at nøglen til tosomhed kræver arbejde.

- Forhåbentlig er man jo to selvstændige mennesker, som skal finde ud af det sammen. Og man er jo ikke enige om alting - langt fra - men så finder man ud af det. Selv om det godt kan være svært, medgiver han.

For Caspar Phillipson, der med sin slående lighed med John F. Kennedy har portrætteret den amerikanske præsident i flere store internationale film, spiller hans egen barndom også ind.

Han er selv vokset op i en skilsmissefamilie - "på ondt og ondt", smiler han.

Derfor ved han, hvor meget der er på spil for hele familien.

- Det præger selvfølgelig, hvor meget min hustru og jeg har investeret i at komme gennem de kriser, vi har stået over for, siger den dansk-engelske skuespiller.

Men det har ikke altid været nemt, erkender Caspar Phillipson, for det går jo altid op og ned, som han selv beskriver det.

- Jeg har forfulgt et arbejdsliv og har været velsignet med en partner, der ikke havde behov for at forfølge et arbejdsliv i den anden retning. Det er jo også et kæmpe privilegie, tilføjer han.

Men selv om skuespilleren har en stor støtte på hjemmefronten, har han også stillet sig selv den vigtige opgave at kunne sige: "Nej".

Særligt husker Caspar Phillipson, da han og familien boede i England, hvor han selv har rødder i. På det tidspunkt var han nået "ret langt" i auditionprocessen til at være med i den populære musical "Mamma Mia!" i London, fortæller han.

- En eftermiddag kigger Marianne mig i øjnene og spørger, om det virkelig er det, jeg vil, fortæller Casper Phillipson.

- Det var jo otte forestillinger om ugen med en dobbelt forestilling om lørdagen. Dog ville jeg have fri mandag. Men jeg ville kun lige nå at sende ungerne i skole, være taget på arbejde, før de kom hjem, og være færdig, efter de er gået i seng. Øh nej, det var jo ikke det, jeg ville.

For Caspar Phillipson har det været vigtigt at nå til et sted, hvor han ikke er afhængig af at få bekræftelse i form af sin karriere, som har bragt ham til Hollywood over for verdensstjerner som Natalie Portman i "Jackie" og Tom Cruise i den sjette Mission: Impossible-film, "Fallout".

- Det handler om at finde ind i sin kerne og opdage, at der er nogle grundlæggende ting, der er vigtigere end at få den bekræftelse hele tiden. Og for mig er det familien, understreger han.

- Det er jo meget banalt, men også meget vigtigt og sandt.

I anden sæson af "Orkestret" vender foruden Caspar Phillipson og førnævnte Rasmus Bruun og Neel Rønholt også Frederik Cilius, Ina-Miriam Rosenbaum og Lise Baastrup tilbage i deres respektive roller fra den foregående sæson.

De næste afsnit af "Orkestret" sendes på DR1 klokken 21.30 og kan allerede nu ses på DRTV.

/ritzau/

Stockholm, 06/05/2024 - 21:23

Kong Frederiks mormor åbnede ham for det svenske

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Også den svenske konge taler til gallamiddag mandag. Han beundrer i sin tale dronning Marys rejse til Danmark.

Kong Frederiks mormor, dronning Ingrid, gav kongen lyst til at forstå det svenske.

Det siger han i en tale mandag aften til en gallamiddag, hvor det svenske kongepar er værter, i forbindelse med et to-dage langt statsbesøg i Sverige.

- Hendes (dronning Ingrids, red.) stemme var uanset sprog lyden af omsorg. Sverige har, så længe jeg kan huske, haft en fast plads i min bevidsthed og i mit hjerte, siger han.

Dronning Ingrid voksede op på det svenske kongelige slot som svensk prinsesse. I 1935 giftede hun sig ind i det danske kongehus, og Danmark fik en ny kronprinsesse.

Kong Frederik nævner de mange forskellige måder Danmark og Sverige er forbundne i sin tale.

- Vi hepper på hinanden og fejrer hinandens sejre i internationale sammenhænge. Man kan næsten sige, vi har en hjemmebanefordel i hinandens lande, siger han.

Han tilføjer dog, der er en undtagelse. Når de to lande mødes i sportslige begivenheder, er der en stor ære i at slå sin skandinaviske nabo i nationalsporten fodbold.

Kongen nævner i den forbindelse, at Sverige nu har fået en dansker som fodboldlandstræner.

Her henviser han til den tidligere danske landsholdsspiller Jon Dahl Tomasson, der for nylig er blevet landstræner i Sverige.

- Det er måske ikke ligefrem genoprettelsen af Kalmarunionen, men det er tæt på, siger han efterfulgt af latter fra salen og et smil fra Jon Dahl Tomasson, der selv er gæst til middagen mandag aften.

Desuden deltager den danske astronaut Andreas Mogensen og bestyrelsesformand for den danske rederigigant Mærsk, Robert Mærsk Uggla, blandt mange andre.

Dronning Ingrid bliver ikke blot nævnt i talen. Dronning Mary sender også en mere subtil tanke til den tidligere dronning.

Til sit gyldne skørt med en broderet overdel er dronning Mary iført sit rubinsæt.

Sættet var dronning Ingrids foretrukne i årtier, og hun testamenterede det til sit barnebarn, kong Frederik, så hans kommende hustru kunne bære et juvelsæt, der var en kronprinsesse værdig.

Inden kong Frederik gik på talerstolen mandag aften, lød der også et par ord fra den svenske kong Carl Gustaf.

Han bød det danske kongepar velkommen og glædede sig over, at samarbejdet med hans kusine, dronning Margrethe, nu bliver videreført gennem kong Frederik.

I talen udtrykte den svenske konge særlig beundring for dronning Marys rejse til Danmark. Hvordan hun har lært et nyt sprog, en ny kultur og taget en betydningsfuld opgave på sine skuldre.

Han sluttede talen af med at skåle for det fortsatte venskab mellem Sverige og Danmark og for det danske folks lykke.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/05/2024 - 18:32

DR opskalerer næste års danske melodigrandprix

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

DR udråber Herning til grandprix-by 2025. Jyske Bank Boxen danner rammen om både Dansk Melodi Grand Prix og børnenes melodigrandprix, MGP, næste år.

Dansk Melodi Grand Prix rykker tilbage til Jylland, når det næste år løber af stablen.

DR har udnævnt Herning, som før har været værter for musikfesten, til årets grandprix-by 2025.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

Jyske Bank Boxen danner rammen om både Dansk Melodi Grand Prix, som afholdes 1. marts, og børnenes melodigrandprix, MGP, som finder sted præcis en uge inden.

- Ambitionen er at fortsætte takterne fra i år og give danskerne en kæmpe grandprixfest skabt af de kommende artister og værterne, og det kan Boxen skabe en god ramme om, siger grandprixboss Erik Struve Hansen i pressemeddelelsen.

DR tilføjer, at navnene på værterne til Dansk Melodi Grand Prix og børnenes pendant, MGP, afsløres senere, mens at deltagerne på scenen først offentliggøres i begyndelsen af 2025.

I år blev det danske melodigrandprix afholdt i DR Koncertsalen i København i februar.

Dengang sagde public service-giganten, at det var de optimale rammer for musikfesten.

Efter fire år uden en finaleplads ved det internationale melodigrandprix, Eurovision, havde DR igangsat et stort analysearbejde i håbet om at bryde tørken.

Over 600 indsendte sange blev screenet for internationalt potentiale. De otte sange, som blev udvalgt til Dansk Melodi Grand Prix, var udpeget ud fra mantraet om kærlighed ved første lyt kombineret med en stærk vokal og performance.

Saba vandt det danske melodigrandprix med sangen "Sand". Med sejren har hun indløst billet til Eurovision, som løber af stablen netop nu i den svenske storby Malmø.

Om Saba kvalificerer sig og sikrer Danmark den første finaleplads siden 2019, bliver afgjort torsdag 9. maj.

Årets Eurovision-finale finder sted lørdag 11. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/05/2024 - 10:00

FAKTA: Spyfluen bærer bakterier

* Spyfluer sætter sig på madvarer og afføring.

* Når de sætter sig på fødevarer, kan de sprede colibakterier og salmonella, som kan resultere i, at mennesker kan få madforgiftning og andre infektioner.

* Spyfluer kan lægge æg på mangelfuldt tildækkede madvarer. Kød, som er angrebet af larver, nedbrydes hurtigere og bør kasseres.

Kilde: skadedyrsekspert Claus Schultz og lex.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/05/2024 - 10:00

Din affaldssortering er en buffet for skadedyr

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skraldespandene, som danskerne sorterer affald i, bliver lynhurtigt grobund for alskens fluer og larver, lyder det fra skadedyrsekspert.

Forårsvarmen er på vej ind over Danmark. Og selv om høje temperaturer lige er sagen for mange danskere, slæber det også problemer med sig.

Affaldsproblemer. For høje temperaturer kombineret med danskernes affaldssortering giver gode vækstbetingelser for klamme skadedyr og insekter, advarer skadedyrsekspert.

- Du skal være meget opmærksom på, at der kan komme mange insekter, som formerer sig rasende hurtigt, lyder det fra Claus Schultz, der er er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og teknisk chef i skadedyrsbekæmperen Rentokil.

Han peger på, at skadedyrene hurtigt bliver tiltrukket af lugte fra madvarer og plastbeholdere af organisk materiale, som eksempelvis plastbakker til kød og metaldåser med makrel.

- Det er ikke i alle kommuner, at låget kan lukke tæt. Blæser det op, og står skraldespandene i varmen og udsender gæring, så er bananfluer eksperter i at finde det. Og de formerer sig rigtig hurtigt, siger han og peger på, at også spyfluer og flæskeklannere tiltrækkes.

Her vil de så lægge æg i organisk materiale. Ifølge Claus Schultz lægger de mellem 300 og 500 æg per gang. Spyfluers æg, der blot klækkes til larver efter et døgn, er bedre kendt som maddiker, mens klannernes larver kaldes for klannerlarver.

Men du kan afhjælpe problemet, siger skadedyrseksperten, der anbefaler, at du finder haveslangen frem.

- Hver gang skraldespandene bliver tømt, så lægger du dem ned på græsset og spuler dem rene. Så undgår du den sump af væske, som godt kan opbygge sig i bunden, siger han.

Maddiker i skraldespandene er særligt et problem i sommermånederne, hvor varmen giver de bedste betingelser for skadedyrene.

- Det bedste råd er at komme affaldet i en pose, som lukker tæt, lyder det fra projektleder Carsten Hjort fra Arwos, som blandt andet varetager affaldsopgaver i Aabenraa Kommune.

- Du skal ikke fylde posen for meget, og det samme gælder for skraldespanden, for lukker den ikke tæt, er det nemmere for dyr at komme ind, siger han og peger på, at det selvfølgelig godt kan være svært at holde dem helt ude.

- Pas også på med bare at droppe en fyldt madaffaldspose ned i en tom beholder. Det kan den altså godt gå i stykker af, siger han.

Opdager du, at din skraldespand er beskidt, så sørg for, at den bliver gjort ren.

- Brug bare vand og ikke kemikalier. Det handler bare om at få den skyllet, siger Carsten Hjort.

Er det virkelig varmt, så anbefaler projektlederen, at du sætter dine skraldespande i skyggen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek