Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/08/2024 - 19:48

Medie: Regeringen vil tillade 17-årige at køre bil alene

17-årige skal kunne køre i bil alene i begrænset tidsrum og uden promille, foreslår regeringen ifølge TV 2.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Regeringen vil tillade 17-årige at køre bil alene.

Det sker som led i et landdistriktsudspil, der præsenteres torsdag.

Det erfarer TV 2.

Den 17-årige bilist vil få lov til at køre i bilen uden en ledsager, hvilket ellers har været et krav siden 2017.

TV 2 erfarer, at der vil være tidsmæssige begrænsninger på den 17-åriges muligheder for at køre alene.

Det skal kun være tilladt mellem klokken 05 og 20.

De nye, unge bilister vil også blive pålagt andre restriktioner.

Ifølge TV 2 lægger regeringen op til, at der skal være nultolerance for alkoholindtag.

Dermed må de 17-årige ikke have en promille på op til 0,5, som voksne ellers må køre bil med.

Forslaget er en del af et større udspil, der skal forbedre forholdene og mobiliteten i landdistrikterne.

Her har unge ofte langt til uddannelsesinstitutioner, og en yngre aldersgrænse for solokørsel kan være behjælpeligt, lyder det fra Dansk Erhverv.

Her kalder branchedirektør i Dansk Erhverv Transport, Jesper Kronborg, det for "et godt skridt".

- Der er længere mellem husene på landet, og gode transportmuligheder er afgørende for at sikre mobilitet og dermed et aktivt liv og muligheder på landet, lyder det fra Jesper Kronborg.

Det gælder ikke mindst for unge under uddannelse eller med lærepladser langt fra hjemmet.

Der bør dog stadig følges op med en forbedret kollektiv transport, tilføjer han.

For Danmarksdemokraterne er en ny grænse på 17 år ikke nødvendigvis nok, da unge begynder uddannelser endnu tidligere og dermed mødes af mobilitetsproblemet, før de er 17 år.

Partiet vil i stedet have udvidet forslaget, så det omfatter unge helt ned til 16 år.

- Problemerne i forhold til transport opstår, når man starter på ungdomsuddannelserne, og der er mange, der som 17-årig allerede er i fuld gang, siger Susie Jessen, politisk ordfører og ordfører for landdistrikter hos Danmarksdemokraterne.

- Vi mener, at 17-års-grænsen er sat for højt. Man kan godt kigge på 16 år.

Spørgsmål: Kan det ikke risikere at blive for tidligt i forhold til et ungt menneskes udvikling?

- Jeg tror ikke, der er stor forskel fra 16 til 17 år, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Susie Jessen.

/ritzau/

København, 25/05/2025 - 08:00

Amin Jensen gør sine døtre stolte

Nicolai Lorenzen/Ritzau Scanpix

Amin Jensens teenagepiger synes, det er "kikset", når han synger opera. Men det giver "streetcredit", at han lægger stemme til det uregerlige rumvæsen Stitch.

Det kan være svært at imponere sine børn, især når de er i teenagealderen.

Det oplever Amin Jensen, der har to teenagedøtre på henholdsvis 15 og 16 år ud over sin voksne datter på 27 år.

Men den 55-årige entertainer har dog et trick i ærmet.

Det viser sig nemlig, at det stadig er ret sejt at være stemmen bag et hav af forskellige tegnefilmsfigurer.

- De synes alt, hvad jeg laver, er akavet, kikset og sindssygt pinligt - på nær tegnefilmene! Det synes de, er cool, lyder det fra Amin Jensen.

- Det giver lidt "streetcredit" henne i skolen at kunne sige: "Det er min far, der er Shrek, og det er min far, der har lagt stemme til Stitch". Derfor bliver jeg også ved med at lægge stemme til tegnefilm, så mine børn kan være stolte af én af de ting, jeg laver.

Amin Jensen spænder bredt inden for underholdningsbranchen. Han synger blandt andet opera og gør sig som komiker.

Han har også i mange år været genganger på DR, hvor han både har været vært på "Hit med sangen" og senest har medvirket i børneprogrammet "Motor Mille og børnebanden" på Ramasjang.

Og så har multientertaineren i over 30 år lagt dansk stemme til nogle af tidens største tegnefilmskarakterer, som blandt andet tæller Shrek og Obelix.

Netop nu kan man opleve ham som stemmen bag Stitch i den nyeste udgave af Disney-klassikeren "Lilo og Stitch", der i øjeblikket kan ses i biografer landet over.

Filmen er langt hen ad vejen en genindspilning af det oprindelige manuskript fra 2002, hvor Amin Jensen også var stemmen bag det uregerlige rumvæsen.

- Havde de sagt til mig dengang, at jeg ville lægge stemme til Stitch igen 25 år efter den første film, havde jeg grinet af dem.

Selv om Amin Jensen i mange år har haft en trofast følgesvend i Stitch, er det en helt anden karakter, der står hans hjerte nærmest.

- Jeg er nødt til at være ærlig og sige, at ja, Stitch er sød, men det er mere Shrek, jeg identificerer mig med. Han er meget mere menneskelig, lyder det fra Amin Jensen.

- Stitch er jo et barn, og han gør alle de ting, som børnene også gør forkert, hvor Shrek er mere voksen og laver alle de fejl, man laver som voksen.

Amin Jensen bruger dog tegnefilmene til at udleve sit eget indre legebarn.

- Da man var barn, fik man skældud, hvis man bøvsede for sjov. I dag får jeg penge for det. Jeg har fået penge for at stå og lege med bøvser, griner han.

Det gjorde han, da Stitch i filmen drikker væsken fra en lavalampe, hvorefter han ræber sig.

- Det tog ti minutter med lidt sodavand, og så kom den, fortæller Amin Jensen.

- Det er stadig sjovt at få lov til at lege barn. Men når det så er sagt, er det jo også en forretning. Så man kan ikke lege hele tiden.

Selv om entertaineren udlever dele af sig selv, når han arbejder, er der alligevel sider, som offentligheden ikke får at se.

- Jeg synes sagtens, at man kan fornemme, at det er mig, når jeg optræder, men jeg har alligevel en form for maske på, fortæller han.

- Sådan synes jeg også, at det skal være. Der skal være forskel på offentlige Amin og private Amin, siger han.

Den garvede entertainer synes også, at der i pressen ofte er for meget fokus på hans privatliv.

- Jeg har svaret på de private spørgsmål i mange år, så det er også svært pludselig at sige, at det gider jeg ikke mere. Men nogle gange tænker jeg da, om det virkelig er mere interessant end det arbejde, jeg laver.

Private Amin er forbeholdt venner, familien og døtrene, og forskellen på de to er, at der ikke er noget filter, når Amin Jensen befinder sig i private sammenhænge.

- Der er nok nogle, der vil sige, at der heller ikke er filter på, når jeg er på scenen. Men det fedeste ved at være sammen med mennesker, som man er tæt med, er, at man ikke altid skal tænke over, hvad man siger, lyder det fra Amin Jensen.

- Med familien må man gerne dumme sig, man må gerne sige dumme ting, og så er det alligevel okay. Så må man sige undskyld, men det er okay, siger han.

En pointe, som han også videregiver til publikum, når han som Stitch gentagne gange bliver mindet om af veninden Lilo, at Stitch ikke er slem - "han gør bare slemme ting".

Nu hvor "Lilo og Stitch" har fået premiere, har Amin Jensen endnu ikke noget nyt fastlagt på tegnefilmsfronten.

Entertaineren har dog altid gang i noget, og der er fortsat masser af ting som operakoncerter og private arrangementer i kalenderen.

- Det sjoveste er, hvis ugen eller måneden bringer lidt af det hele, og det gør den faktisk tit. Det er en velsignelse for mange at kende deres planer og dagligdag, men det er en forbandelse for mig, fortæller han.

- Jeg skal helst ikke helt vide, hvad der kommer til at ske. Så slår det nogle gnister i min hjerne, og det synes jeg, er sjovt, siger han og tilføjer:

- Jeg tror, at jeg har noget udiagnosticeret ADHD. Jeg keder mig hurtigt, hvis ikke der er en form for udvikling i det, jeg laver.

Og hvordan hænger det så sammen med at genoptage det samme tegnefilmsmanuskript efter 25 år?

- Det hænger så dejligt sammen, at jeg ikke kan huske ret meget af det. Så det er også nyt for mig, griner Amin Jensen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Cannes, 24/05/2025 - 20:18

Iransk thriller vinder prestigefyldt guldpalme i Cannes

Manon Cruz/Reuters

Iransk instruktør er til stede ved filmfestivalen i Cannes for første gang i 22 år og tager Guldpalmen.

Filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af iranske Jafar Panahi, vinder Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

"It Was Just an Accident" er en thriller, som handler om personer fra arbejderklassen, som har siddet uskyldigt bag tremmer.

Filmen fortæller historien om deres hævn på en vagt, som har tortureret dem i fængslet, skriver filmmediet Deadline.

Ved prisuddelingen opfordrer instruktøren alle iranere til at stå sammen for frihed, uanset hvilke holdninger de har, og hvor de befinder sig i verden.

- Lad os glemme alle problemer, alle forskelle. Hvad der betyder mest lige nu er vores land og vores lands frihed, siger han ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Årets filmfestival er første gang, at Panahi er til stede i 22 år, selv om flere af hans film har været med i konkurrencen tidligere.

Panahis mangeårige fravær skyldes, at den iranske instruktør flere gange har været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt rejseforbud, skriver The Guardian.

Den britiske avis skriver, at en af Jafar Panahis tidligere film, "This Is Not a Film" blev smuglet ud af Iran til Cannes gemt på et USB-stik, som var skjult i en kage.

Ifølge Deadline forsøgte politiet i Iran også at få adgang til alle optagelserne fra "It Was Just an Accident".

Filmen "Affeksjonsverdi", som er instrueret af nordmanden Joachim Trier og produceret af danske Sisse Graum Jørgensen, vinder Grand Prix.

På scenen lyder det fra Joachim Trier, at han er "overvældet". Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Grand Prix anses som den næstmest prestigefyldte pris ved den franske filmfestival.

"Affeksjonsverdi" har også det danske filmselskab Zentropa som medproducent.

Festivalens andet danske strejf, "Eagles of the Republic", der ligeledes har en dansk medproducer, Monica Hellström, fik ingen priser med hjem.

I alt var 22 film med i konkurrencen om Guldpalmen. Vinderen vælges af en jury.

Juryen består af branchefolk - blandt andet skuespillere og filminstruktører. Juryen ledes af den franske skuespillerinde Juliette Binoche og inkluderer også stjerner som Halle Berry og Jeremy Strong.

Sidste års vinder af Guldpalmen var "Anora", der er instrueret af amerikanske Sean Baker. Filmen endte siden med at vinde Bedste Film ved årets Oscar-uddeling.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/05/2025 - 10:00

FAKTA: DMI lurer tørke

* En prognose fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) peger lige nu på, at der er risiko for landsdækkende tørkedøgn i slutningen af maj. Det er ifølge DMI ikke set så tidligt på året i de 21 år, man har data fra.

* I begyndelsen af maj viste tørkeindekset i det meste af landet tørkeindeksværdier mellem 5 og 8 med de laveste værdier i Jylland og de højeste værdier mod sydøst - Bornholm, Lolland-Falster og Sydsjælland.

* DMI's tørkeindeks spænder fra 0 til 10. 0 betyder, at det øverste lag af jorden er mættet med vand, og 10 betyder, at det er tømt for vand.

* Det er ifølge DMI endnu alt for tidligt at sige, om tørken i år udvikler sig lige så ekstremt, som den Danmark blev ramt af i 2018.

Kilde: DMI's tørkeindeks.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/05/2025 - 10:00

Bered dig på tørkeskader på huset efter regnfattigt forår

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Din forsikring dækker typisk ikke, hvis fundamentet eller soklen slår revner på grund af tørke, men der kan være hjælp at hente hos Naturskaderådet.

Vejrguderne har skruet helt ned for den store vandhane dette forår, og ifølge Danmarks Meteorologiske Institut kan den sparsomme nedbør meget vel være et varsel om, at en alvorlig tørke er på vej.

Det er værd at være opmærksom på som husejer. For når jorden tørrer ud, stiger risikoen for, at husets fundament eller sokkel slår revner.

- Tørken gør, at jorden trækker sig sammen, og det er meget svært at gøre noget ved, fortæller Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

Ifølge hende er det noget nært umuligt at forebygge tørkeskader, men et tip kan være at tage udførlige billeder af dit hus, som det ser ud nu.

- Det er en rigtig god idé, fordi du senere hen så kan dokumentere, at du havde et intakt hus før tørken, siger hun og råder til, at du de kommende måneder løbende tjekker dit hus for skader, så du kan handle hurtigt, hvis uheldet er ude.

Opstår der skader, dækker dit forsikringsselskab typisk ikke. I stedet skal du have fat i Naturskaderådet. Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Du anmelder skaden til Naturskaderådet, der kontakter dit forsikringsselskab, som så hjælper med undersøgelserne. Derefter trækker Naturskaderådet afgørelse om, hvorvidt det er tørke, der er skyld i skaderne, forklarer hun og anbefaler.

Anne Garde Slothuus anbefaler, at du kontakter Naturskaderådet hurtigst muligt. Skaderne skal nemlig anmeldes senest to måneder, efter at de er opstået.

- Her er det vigtigt at være opmærksom på, at det udelukkende er skader på selve bygningen og ikke indbo, som du kan modtage erstatning for, siger forsikringseksperten.

Samtidig har du som husejer pligt til at gøre en indsats for, at skaderne ikke bliver værre. Her kan du søge rådgivning hos dit forsikringsselskab.

- Tag en snak med taksatoren, der kommer ud for at undersøge skaderne, om, hvad du kan gøre for at undgå, at skaderne udvikler sig yderligere. Det kan være svært for en lægmand at vide, hvordan man bærer sig ad med det, siger Anne Garde Slothuus.

Går du og har ondt i maven over, om dit hus er i risiko for at slå revner på grund af tørke, beroliger Tine R. Sode med, at det er yderst sjældent, at revnerne fører til decideret sammenstyrtning.

- Problemet med revnerne er, at der kan trænge fugt ind, og fugt er en af de største årsager til skader i byggeri. Fugt kan nedbryde træværk og forårsage skimmelsvamp. Det er dét, der er problemet. Der skal noget mere til, før huset styrter sammen, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek