24/05/2025 - 10:00
Bered dig på tørkeskader på huset efter regnfattigt forår
Din forsikring dækker typisk ikke, hvis fundamentet eller soklen slår revner på grund af tørke, men der kan være hjælp at hente hos Naturskaderådet.
Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Vejrguderne har skruet helt ned for den store vandhane dette forår, og ifølge Danmarks Meteorologiske Institut kan den sparsomme nedbør meget vel være et varsel om, at en alvorlig tørke er på vej.
Det er værd at være opmærksom på som husejer. For når jorden tørrer ud, stiger risikoen for, at husets fundament eller sokkel slår revner.
- Tørken gør, at jorden trækker sig sammen, og det er meget svært at gøre noget ved, fortæller Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.
Ifølge hende er det noget nært umuligt at forebygge tørkeskader, men et tip kan være at tage udførlige billeder af dit hus, som det ser ud nu.
- Det er en rigtig god idé, fordi du senere hen så kan dokumentere, at du havde et intakt hus før tørken, siger hun og råder til, at du de kommende måneder løbende tjekker dit hus for skader, så du kan handle hurtigt, hvis uheldet er ude.
Opstår der skader, dækker dit forsikringsselskab typisk ikke. I stedet skal du have fat i Naturskaderådet. Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.
- Du anmelder skaden til Naturskaderådet, der kontakter dit forsikringsselskab, som så hjælper med undersøgelserne. Derefter trækker Naturskaderådet afgørelse om, hvorvidt det er tørke, der er skyld i skaderne, forklarer hun og anbefaler.
Anne Garde Slothuus anbefaler, at du kontakter Naturskaderådet hurtigst muligt. Skaderne skal nemlig anmeldes senest to måneder, efter at de er opstået.
- Her er det vigtigt at være opmærksom på, at det udelukkende er skader på selve bygningen og ikke indbo, som du kan modtage erstatning for, siger forsikringseksperten.
Samtidig har du som husejer pligt til at gøre en indsats for, at skaderne ikke bliver værre. Her kan du søge rådgivning hos dit forsikringsselskab.
- Tag en snak med taksatoren, der kommer ud for at undersøge skaderne, om, hvad du kan gøre for at undgå, at skaderne udvikler sig yderligere. Det kan være svært for en lægmand at vide, hvordan man bærer sig ad med det, siger Anne Garde Slothuus.
Går du og har ondt i maven over, om dit hus er i risiko for at slå revner på grund af tørke, beroliger Tine R. Sode med, at det er yderst sjældent, at revnerne fører til decideret sammenstyrtning.
- Problemet med revnerne er, at der kan trænge fugt ind, og fugt er en af de største årsager til skader i byggeri. Fugt kan nedbryde træværk og forårsage skimmelsvamp. Det er dét, der er problemet. Der skal noget mere til, før huset styrter sammen, siger hun.
/ritzau fokus/