København, 27/05/2025 - 14:54
Vismænd: Udskudt CO2-afgift ødelægger klimapolitikkens troværdighed
Regeringens udskudte CO2-afgift på fiskeriet er ødelæggende for klimapolitikkens troværdighed, siger vismænd.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Det er ødelæggende for tilliden til regeringens klimapolitik, at man tidligere på året udskød CO2-afgiften på fiskeriet med fem år.
Sådan lyder vurderingen fra de økonomiske vismænd i Det Økonomiske Råd, der tirsdag har udgivet sin forårsrapport over tilstanden i dansk økonomi.
Her har økonomerne vurderet flere aktuelle økonomiske tiltag, og udskydelsen af CO2-afgiften falder i den negative kategori.
- Ved at udskyde afgiften risikerer man imidlertid at skabe usikkerhed om de fremtidige afgiftsniveauer i såvel fiskeriet som andre brancher, skriver økonomerne i rapporten.
CO2-afgiften på fiskeriet nåede at være gældende i godt den første måned af 2025.
En klagestorm fra fiskere mod regeringen fik hurtigt annulleret afgiftsbetalingen, fordi regeringen foreslog at indføre en kompensation til fiskerne, der direkte modsvarer afgiftsniveauet.
Ved at droppe CO2-afgiften de næste fem år efter blot én måneds brok har regeringen skabt et troværdighedsproblem, der potentielt kan få skadelig virkning for resten af omstillingen - også i andre brancher.
Det Økonomiske Råd påpeger, at aktører vil få mindre lyst og incitament til at betale for mere klimavenlige teknologier og værktøjer, hvis kravene potentielt kan forsvinde igen.
- Mindsket troværdighed om den aftalte, fremtidige klimapolitik kan reducere tilskyndelsen til at foretage rentable, langsigtede investeringer i både eksisterende reduktionsteknologier og i udviklingen af nye teknologier, skriver rådet.
Økonomerne kalder det et fordelingspolitisk hensyn, fordi udskydelsen af afgiften tilgodeser fiskerne økonomisk.
Men for det samlede danske samfund kan den sløjfede afgift blive et fordyrende tiltag.
Hvis virksomheder og aktører, der skal omstille sig, ikke tør foretage investeringerne tidligt, kan den samlede omstilling blive dyrere, vurderer rådet:
- I så fald øges omkostningerne ved at opnå Danmarks klimamålsætninger.
For minister for fødevarer-, landbrug- og fiskeri Jacob Jensen rokker kritikken ikke ved hans ambitioner om at udskyde afgiften.
- I min optik giver det ikke mening at presse erhvervet med dyre løsninger, som ifølge rapporten ikke er dokumenteret omkostningseffektiv, lyder det fra ministeren i et skriftligt svar.
Det vil simpelthen være for dyrt for fiskerne, og flere kan risikere konkurs, mener han.
- Forhandlingerne med Folketingets partier er i fuld gang, og jeg håber og tror, at vi inden længe kan præsentere en aftale om en ny fælles kurs for dansk fiskeri, hvor vi både sikrer et konkurrencedygtigt, miljøskånsomt og klimavenligt erhverv.
/ritzau/