Bruxelles, 22/07/2025 - 18:09
EU-kommissær er bekymret efter afstemning i Ukraines parlament
Ukraines parlament vil efter afstemning indskrænke anti-korruptions myndigheders frihed.
Ognen Teofilovski/Reuters
Af: /ritzau/
Danmark presser på for, at Ukraine skal med i EU. Men tirsdag tog landets parlamentet et skridt, der vækker bekymring hos EU's udvidelseskommissær Marta Kos.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters stemte Ukraines parlament tirsdag for at rulle to vigtige antikorruptionsagenturers selvstændighed tilbage.
Det sker, efter at uafhængige efterforskere i de seneste måneder har bragt højtstående embedsmænd i forlegenhed med beskyldninger om korruption.
Tirsdagens afstemning baner ifølge kritikere vejen for, at den generelle anklager, som er udpeget af præsidenten, kan få mere kontrol over Ukraines nationale antikorruptionsbureau og den specialiserede antikorruptionsanklagers kontor.
Lovforslaget vil blandt andet give den offentlige anklager mulighed for at overføre sager fra bureauerne og omplacere anklagere.
Ingen højtstående embedsmand har offentligt kommenteret begrundelsen for tirsdagens lovforslag.
Præsident Volodymyr Zelenskyjs kontor reagerede heller ikke umiddelbart på Reuters ønske om en kommentar.
EU's udvidelseskommissær Marta Kos fastslår, at hun er "alvorligt bekymret" over afstemningen.
- Afviklingen af de vigtigste sikkerhedsforanstaltninger, der beskytter NABU's uafhængighed, er et alvorligt tilbageskridt, skrev hun på det sociale medie X.
Her tilføjede hun, at retsstatsprincippet er "helt centralt" i forhandlingerne om, hvorvidt Ukraine skal være medlem af EU.
De to agenturer NABU og SAPO har intensiveret deres arbejde siden Ruslands invasion.
De har ifølge Reuters blandt andet rejst anklager mod lovgivere, ministre og en tidligere vicechef i Zelenskyjs administration.
Spørgsmålet er, om tirsdagens afstemning er tegn på, at Ukraines magthavere nu slår tilbage.
Anti-korruptionsforkæmpere har været foruroligede, siden myndighederne tidligere på måneden anklagede en anti-korruptions aktivist for bedrageri og unddragelse af militærtjeneste.
Kritikere har kaldt anklagerne for politisk gengældelse for at have afsløret korrupte embedsmænd.
/ritzau/