London, 20/05/2025 - 04:30
Professor: Ny aftale er Storbritanniens vej tilbage til EU
Professor Marlene Wind mener, at der går 10 til 15 år, før ny EU-afstemning kommer på tale i Storbritannien.
Stefan Rousseau/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Mandag indgik EU og Storbritannien aftaler om sikkerhed, fiskeri og mere bevægelighed for studerende i parternes første topmøde, siden Storbritannien forlod EU i 2020.
Aftalen kan være landets startskud for en reel tilnærmelse til det europæiske kontinent og en tilbagevenden til Europa.
Det mener Marlene Wind, som er professor i europæisk politik ved Københavns Universitet.
Ifølge hende er det ikke usandsynligt, at Storbritannien er på vej tilbage til EU, "men det har lange udsigter", siger hun.
- Der skal et nyt valg og en ny premierminister til, før man kan tale om en eventuel folkeafstemning. Jeg tror, at vi må se i hvert fald 10 til 15 år længere ud i fremtiden.
- Men at vælgerne ønsker den retning, det er der overhoved ingen tvivl om, det viser alle meningsmålingerne, siger Wind.
Storbritanniens nye retning bliver illustreret gennem den aftale, som parterner netop har aftalt, synes hun.
- Det er en bredere aftale end bare en aftale om sikkerhedspolitik eller fisk. Storbritannien krabber sig lige så langsomt i retning af en norsk løsning, hvor man er med i store dele af det indre marked, siger Marlene Wind.
EU's præsident, portugisiske António Costa, mener, at mødet "markerer et nyt kapitel i vores forhold". Det skrev han på det sociale medie X mandag.
Ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er der tale om "et historisk øjeblik".
Statskundskabsprofessoren mener, at det særligt er den geopolitiske situation, der har skubbet Storbritanniens premierminister, Keir Starmer, tættere på et samarbejde med EU.
- De ønsker at spille en rolle i den turbulente verden, vi ser lige nu, siger hun.
Mandag blev EU og Storbritannien enige om i alt tre dokumenter.
Blandt andet indeholder de et samarbejde om forsvar og sikkerhed.
Derudover har parterne forlænget aftalen om adgang til fiskeri i britisk farvand med 12 år. Storbritannien får til gengæld bedre mulighed for at eksportere fødevarer til EU.
Marlene Wind påpeger, at Storbritannien nu indgår en aftale med EU, hvor de ikke selv kan få lov til at tale med om EU-regulering, men må adlyde den for fortsat at kunne handle på EU's indre marked.
- Det var jo det, alle eksperterne sagde, da briterne meldte sig ud: Det kommer ikke til at ske, for det ville være dumt at stå uden for, samtidig med at man bliver nødt til at tilpasse sig reglerne, siger hun.
/ritzau/