Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Pyongyang, 24/03/2023 - 01:18

Nordkorea hævder at have testet tsunamiudløsende drone

Undervandsdronen skal kunne udløse en ødelæggende tsunami i "superskala", oplyser nordkoreanske medier.

Lee Jin-Man/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/AFP

Nordkorea oplyser, at landet har testet en atomar undervandsdrone, som er designet til at kunne udløse en såkaldt "radioaktiv tsunami", der kan ødelægge fjendens skibe og havne.

Det oplyser nordkoreanske statsmedier fredag.

Testen er foregået fra tirsdag til torsdag. Det nordkoreanske militær har anvendt og affyret det nye våbensystem, som skal kunne starte en ødelæggende bølge i "superskala".

- Denne atomare undervandsangrebsdrone kan anvendes ved hvilken som helst kyst eller havn eller kan ved udførelse blive slæbt af et skib i vandoverfladen, lyder det fra det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA.

Det "hemmelige våben" blev sat i vandet i den sydlige Hamgyon-provins tirsdag. Torsdag detonerede sprænghovedet ifølge KCNA.

Indtil da havde det bevæget sig rundt i havet i 59 timer og 12 minutter på en dybde på mellem 80 og 150 meter, hævdes det.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, "ledede" militærøvelsen og sagde, at den også skal fungere som en advarsel til USA og Sydkorea, der dermed skal få øjnene op for, "DPRK's ubegrænsede atomare krigsafskrækkelseskapacitet, der styrkes med stadig større hastighed".

DPRK er en forkortelse for Nordkoreas officielle navn.

Efter et år med rekordmange testaffyringer af missiler og en stigende atomar trussel fra styret i Pyongyang, har USA og Sydkorea styrket sikkerhedssamarbejde. 13. marts skød landene den største militærøvelse i fem år i gang.

Øvelsen varede 11 dage og har fået navnet "Freedom Shield 23".

Under militærøvelsen affyrede Nordkorea et ballistisk missil.

Et interkontinentalt ballistisk missil er en type af missiler, der kan skydes helt ud i det yderste lag af Jordens atmosfære og lande mange tusinde kilometer fra affyringsstedet.

/ritzau/AFP

København, 13/05/2025 - 19:30

Anne Linnet hædres som Årets Æreshåndværker

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Den danske sanger Anne Linnet blev hyldet på Københavns Rådhus, hvor hun modtog Håndværkerforeningens ærespris for sin dygtighed og vedholdenhed som musiker.

I mere end fem årtier har hun sat sit aftryk på den danske musikscene med klassikere som "Barndommens Gade" og "Tusind Stykker".

Derfor modtog sangeren Anne Linnet tirsdag aften Årets Æreshåndværker, Håndværkerforeningen Københavns ærespris.

Det skriver Håndværkerforeningen i en pressemeddelelse.

Prisen er en "anerkendelse af hendes enorme dygtighed og vedholdenhed som sangskriver, komponist og sangerinde", lyder det.

Ifølge 71-årige Anne Linnet selv kræver det en stolthed i at være omhyggelig for at kunne mestre sit håndværk.

- Hvis man har en passion eller et kald, er man forpligtet til at forfølge det. Det er ikke nok at have et medfødt talent. Det er også nødvendigt, at man i sin nysgerrighed efter at forlæse det ikke-eksisterende er flittig og arbejdsom, siger hun i pressemeddelelsen.

Efter mere end et halvt liv i musikbranchen har hun sat sit præg på flere generationer, mener formand for Håndværkerforeningen Per Vangekjær.

- Hun har sat melodi på flere generationer og har i den grad bidraget til den danske folkesjæl. Hun er dygtig flittig og stræbsom, og det er netop de dyder, som også præger det gode håndværk og den gode håndværker, siger formanden.

Æresprisen er blevet uddelt siden 1973, og sidste års prismodtager var astronaut Andreas Mogensen. Han blev tildelt prisen for at vise, "at alt er muligt".

Prisen tildeles en person, uden for håndværkets kreds, hvis virke i ganske særlig grad har sat sig spor inden for eksempelvis dansk kultur, industri, videnskab eller politik.

Blandt andre modtagere af Årets Æreshåndværker er forfatter Lise Nørgaard og skuespillerne Trine Dyrholm og Ghita Nørby.

Anne Linnet modtog prisen på Københavns Rådhus i forbindelse med tildelingen af Håndværkerforeningens medalje til årets dygtigste nyuddannede håndværkere.

/ritzau/


Læs Mere >>

Aarhus, 13/05/2025 - 16:21

Helmig til Renée: Du er slet ikke i vejen

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Thomas Helmig havde skrevet en helt særlig fødselsdagssang til sin hustru, Renée Toft Simonsen, der tirsdag fyldte 60 år.

Det var ikke kun fødselsdagssange, der blev sunget, da den kendte model, psykolog og forfatter Renée Toft Simonsen fyldte 60 år tirsdag 12. maj.

Hendes mand, popstjernen Thomas Helmig, havde nemlig skrevet en sang på to linjer til sin hustru.

Det afslører Renée Toft Simonsen i et opslag på Instagram, hvor hun har delt en video af sangen, som fødselsdagsgæsterne også synger med på.

- Du er ikke for meget, og du er slet ikke i vejen, synger Thomas Helmig flere gange til Renée Toft Simonsen, som bliver tydeligt rørt.

Da de sidste strofer er sunget, lykønsker Thomas Helmig sin hustru med den runde dag.

- Tillykke, min skat. Tillykke med fødselsdagen.

Ifølge fødselaren havde Thomas Helmig skrevet nummeret til hendes indre barn.

Fødselsdagen blev fejret med fadøl og kage i haven. Og der kom gæster hele vejen fra Texas for at fejre Renée Toft Simonsen, der med egne ord blev badet i kærlighed.

- Talerne flød med lovprisninger og kærlighedserklæringer og eventyr om en lille pige, hvis bedste ven var en tøjfrø, der hed Karla, og tårer over livet, der kan være så frygteligt barsk nogle gange, skriver Renée Toft Simonsen blandt andet i Instagram-opslaget, hvor hun ud over videoen har delt en stribe billeder fra den runde dag.

- Nogle havde bagt de mest vidunderlige kager, og jeg drak fadøl og røg vape og havde taget en gennemsigtig kjole på, som min far syntes, var mere en natkjole og vistnok lettere upassende. Og i dag hænger den i gården og blafrer i vinden.

Renée Toft Simonsen og Thomas Helmig har været gift siden 2000.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/05/2025 - 10:00

FAKTA: En kræsen svamp

* Meldug er yderst vækstspecifik. Det vil sige, at det er en særlig form for meldug, der rammer æbletræer, og en anden form, der rammer for eksempel roser.

* Æblemeldug kan derfor ikke sprede sig til roser, og rosenmeldug kan ikke sprede sig til æbletræer.

* Meldug er kun i stand til at leve på levende planter og kan ikke som andre svampe vokse på eksempelvis dødt plantevæv.

* Varmt og tørt vejr stimulerer svampens dannelse af sporer og spredningen af dem. Der skal dog en høj luftfugtighed til, før sporerne er i stand til at spire.

Kilde: Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/05/2025 - 10:00

Brems svampesygdommenes hærgen i haven

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Du kan forhindre svampeangreb i at udvikle sig ved at finde havesaksen frem fra skuret netop nu, fortæller gartner med speciale i plantesygdomme.

Forårets tørre vejr gør det svært for svampesygdommene at trives i haven, men du kan godt støde på dem alligevel. Særligt, hvis du har æbletræer.

Det fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

- Meldug er en svamp, der overvintrer i grene og knopper, og de kan nu ses på æbletræernes skud som nogle små hvide spidser, siger han og råder til, at du finder havesaksen frem, hvis du spotter den mælkehvide svamp.

- Klip de ramte skud af. På den måde undgår du, at svampesporerne fra meldugsvampen spreder sig. Frugtavlerne går i øjeblikket rundt og laver netop disse beskæringer.

Hvis melduggen får frit spil til at udvikle sig, vil du senere på sommeren se mange flere blade og skud med hvide belægninger.

Sygdommen hæmmer væksten i æbletræet, og de frugter, der gror frem, udvikler en ru overflade, der kaldes for skrub.

- Når meldugsvampesporerne lander og spirer på æblerne, ødelægger de overhuden på æblerne, forklarer Magnus Gammelgaard Nielsen.

Et andet sted i haven, hvor svampesygdommene har det med at slå ned, er i rosenbedet. Roserne kan som æbletræerne blive ramt af meldug, men også sygdommen stråleplet er udbredt.

Stråleplet viser sig som sorte pletter på bladene. Og her gælder samme råd som med æbletræerne: Fjern de ramte blade, så svampen ikke smitter videre.

Ifølge Magnus Gammelgaard Nielsen tegner det dog ikke til at blive et slemt år for roserne, fordi foråret indtil videre har været meget tørt.

Han understreger samtidig, at den bedste måde at undgå svampebefængte roser er ved at udvælge nogle sorter, der er modstandsdygtige over for sygdommene.

Derudover spiller det en væsentlig rolle, hvor rosenbedene er placeret i haven.

- Roser skal stå i fuld sol. På den måde bliver bladene tørret hurtigt, når det har regnet, og det gør det sværere for svampesygdomme at etablere sig i planterne, fordi svampesporerne trives i et fugtigt miljø, fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek