Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

13/05/2025 - 10:00

Brems svampesygdommenes hærgen i haven

Du kan forhindre svampeangreb i at udvikle sig ved at finde havesaksen frem fra skuret netop nu, fortæller gartner med speciale i plantesygdomme.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Forårets tørre vejr gør det svært for svampesygdommene at trives i haven, men du kan godt støde på dem alligevel. Særligt, hvis du har æbletræer.

Det fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

- Meldug er en svamp, der overvintrer i grene og knopper, og de kan nu ses på æbletræernes skud som nogle små hvide spidser, siger han og råder til, at du finder havesaksen frem, hvis du spotter den mælkehvide svamp.

- Klip de ramte skud af. På den måde undgår du, at svampesporerne fra meldugsvampen spreder sig. Frugtavlerne går i øjeblikket rundt og laver netop disse beskæringer.

Hvis melduggen får frit spil til at udvikle sig, vil du senere på sommeren se mange flere blade og skud med hvide belægninger.

Sygdommen hæmmer væksten i æbletræet, og de frugter, der gror frem, udvikler en ru overflade, der kaldes for skrub.

- Når meldugsvampesporerne lander og spirer på æblerne, ødelægger de overhuden på æblerne, forklarer Magnus Gammelgaard Nielsen.

Et andet sted i haven, hvor svampesygdommene har det med at slå ned, er i rosenbedet. Roserne kan som æbletræerne blive ramt af meldug, men også sygdommen stråleplet er udbredt.

Stråleplet viser sig som sorte pletter på bladene. Og her gælder samme råd som med æbletræerne: Fjern de ramte blade, så svampen ikke smitter videre.

Ifølge Magnus Gammelgaard Nielsen tegner det dog ikke til at blive et slemt år for roserne, fordi foråret indtil videre har været meget tørt.

Han understreger samtidig, at den bedste måde at undgå svampebefængte roser er ved at udvælge nogle sorter, der er modstandsdygtige over for sygdommene.

Derudover spiller det en væsentlig rolle, hvor rosenbedene er placeret i haven.

- Roser skal stå i fuld sol. På den måde bliver bladene tørret hurtigt, når det har regnet, og det gør det sværere for svampesygdomme at etablere sig i planterne, fordi svampesporerne trives i et fugtigt miljø, fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen.

/ritzau fokus/

Basel, 23/05/2025 - 11:40

Eurovision-arrangør afviser stemmesnyd

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Anklager om stemmesnyd må ikke overskygge Østrigs sejr i Eurovision, skriver arrangør i åbent brev.

Pointene strittede i mange retninger i finalen i årets internationale melodigrandprix lørdag i Basel i Schweiz, hvor JJ fra Østrig vandt med nummeret "Wasted Love".

Flere tv-stationer vil have undersøgt afstemningen.

Stod det alene til seerne, ville Israels artist, Yuval Raphael, suverænt have vundet.

Eurovision-direktøren, Martin Green, afviser i et åbent brev offentliggjort fredag, at afstemningen var manipuleret.

- Al publikumsafstemning viser tegn på, at samfund og diasporaer bakker op om visse deltagere, skriver han.

Diaspora beskriver en folkegruppe, som har taget ophold uden for deres fædreland, og som knyttes sammen via deres fælles relationer til landets kultur eller religion.

Ifølge Den Danske Ordbog bruges ordet også om tvungne eller frivillige jødiske bosættelser uden for Israel.

JJ fik sammenlagt flest point, da seernes stemmer blev lagt sammen med fagjuryernes.

Andenpladsen fik Israel uden jurypoint fra eksempelvis Spanien, Norge og Sverige, mens landenes seere placerede Israel øverst på podiet.

- JJ vandt konkurrencen med rette, tydeligt og gyldigt. Vi ønsker at sikre, at eventuelle efterfølgende diskussioner ikke overskygger denne episke præstation, skriver Martin Green.

- Eurovision Song Contests stemmesystem omfatter flere sikkerhedslag og et omfattende regelsæt for at sikre et gyldigt resultat.

EBU samarbejder med Once Germany GmbH, som ifølge Eurovision-arrangøren bruger flere systemer og platforme til at sikre, at landenes stemmer registreres korrekt.

Til Eurovision benyttes der specialudviklede systemer til at overvåge og forhindre snyd.

Alle resultater verificeres efter et otte-øjne-princip af den administrerende direktør og andre ledende medarbejdere i Once Germany GmbH, som tilsammen har over 40 års erfaring med stemmeafgivelse, lyder det videre.

Det globale revisions- og rådgivningsfirma EY fører tilsyn med og godkender resultaterne.

- Hver beslutning vedrørende udfaldet dokumenteres og vurderes. Hele processen bliver grundigt gennemgået og verificeret af EY.

Hvert år analyserer en gruppe dataet og kommer med anbefalinger til eventuelle tiltag, der skal sikre, at afstemningen og reglerne forbliver sikre og tager højde for ydre faktorer, såsom teknologi og eksterne påvirkninger.

Derudover vil EBU også kigge på delegationernes og deres samarbejdspartneres promovering af de respektive deltagere.

- Det er en naturlig del af musikbranchen, men vi vil sikre, at denne promovering ikke uforholdsmæssigt påvirker den naturlige mobilisering af fællesskaber og diasporaer, som vi ser i al publikumsafstemning.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/05/2025 - 10:20

Nordjysk by bliver vært for melodigrandprix for børn og voksne

Mandoga Media/Ritzau Scanpix

Til februar 2026 kan Frederikshavn se frem til at blive værter for Dansk Melodi Grand Prix og børnenes MGP.

Dansk Melodi Grand Prix og børnenes MGP i 2026 bliver afholdt i Frederikshavn.

Det skriver DR i en pressemeddelelse.

Mens Dansk Melodi Grand Prix afholdes lørdag 14. februar, løber børnenes ditto af stablen ugen efter, lørdag 21. februar.

Begge tv-shows bliver afholdt i Arena Nord i den nordjyske by, oplyser DR.

- Vi ser frem til at bringe Grand Prix-festen til Frederikshavn og ikke mindst at skabe et show, som danskerne samles om i stuerne, siger Erik Struve Hansen, programansvarlig for Dansk Melodi Grand Prix i DR, i pressemeddelelsen.

Frederikshavn vil gennem de to uger med melodigrandprix afholde forskellige arrangementer og aktiviteter i byen, som vil blive afsløret senere på året.

Borgmester i Frederikshavns Kommune, Karsten Thomsen, kan næsten ikke få armene ned:

- Det har stor betydning for vores hoteller, forretninger og restauranter. Det bliver helt sikkert en fantastisk oplevelse for både børn og voksne i kommunen - en oplevelse, der samler hele byen i fællesskabets tegn, siger Karsten Thomsen i pressemeddelelsen.

Dansk Melodi Grand Prix blev i år vundet af færøske Sissal med nummeret "Hallucination".

Den 30-årige lærerstuderende gik hele vejen til finalen i årets internationale melodigrandprix, Eurovision. Her endte hun på en 23.-plads. Det var første gang siden 2019, at Danmark var med i finalen ved Eurovision.

Bookmakerne havde slet ikke troet, at Sissal overhovedet ville nå til Eurovision-finalen, der blev afholdt 17. maj i Basel.

Drengegruppen Tempo vandt børnenes MGP i år med sangen "Lyst til at Hop".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/05/2025 - 10:00

FAKTA: Betalingskort i udlandet

* Når du betaler med visakort eller mastercard i udlandet, opkræver din bank et valutakurstillæg. Det er et lovligt gebyr, der skyldes, at du betaler i en anden valuta.

* Gebyret er typisk på mellem 0,5 procent og 1,5 procent af beløbet. Det er generelt dyrere at bruge betalingskortet uden for EU og EØS.

* Hvis gebyret er 1 procent, koster det altså 10 kroner at betale 1000 kroner med sit betalingskort.

* Sørg altid for at betale i lokal valuta i udlandet, da du ellers risikerer at skulle betale et dyrt gebyr til butikken.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og Mybanker.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/05/2025 - 10:00

Sol og sedler: Derfor skal du tage kontanter med på ferien

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Et betalingskort kan blive væk eller svigte, eksempelvis hvis strømmen går. Medbring derfor kontanter i små sedler, så du kan klare dig i et par dage på ferien.

Det lunere sommervejr markerer starten på en ny sæson med rejser og oplevelser i udlandet for mange danskere.

Der er brug for penge på rejsen, og det generelle råd er at medbringe betalingskort, da det er sikrere end at gå rundt med mange kontanter på sig.

Sådan lyder det fra privatøkonomisk ekspert i Nordea Betina Grimstrup.

- Medbring gerne to betalingskort, så der er et ekstra, hvis der skulle ske noget med det ene, siger hun.

- Det kan være en fordel at have både visakort og mastercard med på rejsen, da du kan risikere, at enkelte steder kun accepterer det ene kort.

Helt slipper du dog ikke for at have sedler med til udlandet, da der kan opstå situationer, hvor kontanter bliver nødvendige.

For nylig gik store dele af Sydeuropa i stå, da Den Iberiske Halvø blev ramt af et strømnedbrud. Det kan blive svært at bruge sit betalingskort, hvis strømmen går.

- Det er svært at sige, præcis hvor mange kontanter man skal tage med. Men man kan overveje at have nok til at kunne klare sig i et par dage, siger Betina Grimstrup.

Også privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer vurderer, at det er nødvendigt at have kontanter med.

- Man kommer langt med sit danske betalingskort - især inden for Europa, siger han og uddyber:

- Men vi skal ikke længere end til Tyskland for at finde steder, der ikke tager imod udenlandske betalingskort.

Du kan få brug for kontanter til transport, madboder eller drikkepenge.

Brian Friis Helmer anbefaler, at du sørger for at have mindre sedler på dig, da de typisk er nemmere at anvende.

- Er der tale om euro, bør du altså undgå sedler, der er større end 20 eller 50 euro, siger han.

Det kan også være en god idé at tænke din rejse igennem og overveje, hvor og hvornår du kan have brug for kontanter.

- Måske skal man bruge kontanter for at komme fra lufthavnen til hotellet, siger Betina Grimstrup.

Når du bruger dit betalingskort i udlandet, er bankens råd, at du altid vælger at betale i den lokale valuta.

Ifølge Betina Grimstrup risikerer du ellers at skulle betale et højt gebyr.

- Et regneeksempel, som vi har lavet, viser, at hvis du lejer en bil i Italien til 800 euro og vælger at betale i euro, kommer du samlet af med omkring 6000 kroner, siger hun.

- Vælger du i stedet at betale i danske kroner, stiger beløbet til 6600 kroner. Det er forskellen på at skulle betale 0,5 procent eller 10 procent i valutakurstillæg.

Du kan spørge i din bank, hvad det koster at bruge dit betalingskort i udlandet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv