Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/05/2025 - 13:48

Slagelse kommune sælger Halskov Havn til Sund & Bælt

Aftale om havn skal sikre forsyningssikkerheden i tilfælde af en længerevarende lukning af Storebæltsbroen.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Slagelse Kommune sælger Halsskov Færgehavn til Sund & Bælt.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Aftalen skal sikre forsyningssikkerheden på tværs af landet i tilfælde af en længerevarende lukning af Storebæltsbroen, skriver kommunen.

Opkøbet af Halsskov Færgehavn gør det desuden muligt for Sund & Bælt at indsætte flere færger, hvis Storebæltsbroen skulle være utilgængelig i længere tid.

Sund & Bælt er et statsejet holdingselskab, som blandt andet ejer og driver Storebæltsforbindelsen.

- Siden Sund & Bælts første henvendelse i februar har der ikke været tvivl om, hvor vigtig forbindelsen over Storebælt er, og hvilken central rolle Halsskov Havn spiller i den sammenhæng, skriver Knud Vincent (V), borgmester i Slagelse Kommune.

- Når vi af den grund nu sælger havnen, er jeg glad for, at det sker med en aftale, der både sikrer forsyningssikkerheden og samtidig bevarer områdets tilgængelighed for de mange brugere og aktiviteter i havnen.

Sund & Bælt har planlagt en større ombygning af havnen, som i øvrigt forventes at kunne benyttes til kommende vedligeholdelsesarbejde af Storebæltsbroen.

- I øjeblikket er havnen ikke egnet til indsættelse af færgedrift, og det vil kræve en større ombygning og investering at gøre den klar. Derfor er det nødvendigt, at vi overtager ejerskabet, siger Søren Ulrik Hillersborg, teknisk driftsdirektør i Sund & Bælt.

- I de perioder, hvor vi ikke benytter havnen, vil offentligheden fortsat have adgang til området.

Med i købet har Sund & Bælt fået den pensionerede færge "Broen", der i øjeblikket befinder sig i Halsskov Havn.

Sund & Bælt har dog ikke taget stilling til, hvad der skal ske med færgen.

Den sidste færge sejlede fra Halsskov havn i 1998.

/ritzau/

København, 21/05/2025 - 08:45

Dansk Netflix-serie topper liste over ikke-engelsksprogede serier

Valery Hache/Ritzau Scanpix

Miniserien "Reservatet" kom på Netflix i sidste uge og har fået over ti millioner visninger, viser liste.

Den danske miniserie "Reservatet", der har fået ros blandt flere anmeldere, hitter på Netflix.

Serien, der landede på streamingtjenesten 15. maj, topper således top-10-listen over ikke-engelsksprogede serier på streamingtjenesten.

Førstepladsen indtages med 10,3 millioner visninger. Listen dækker over perioden 12. til 18. maj.

"Reservatet" har på engelsk fået titlen "Secrets We Keep" og udspiller sig i et rigmandsmiljø nord for København, hvor en filippinsk au pair pludselig forsvinder sporløst.

Serien har fået flere roser med på vejen af danske anmeldere.

Blandt andet giver Soundvenues anmelder "Reservatet" fem ud af seks stjerner og skriver, at den "evner at adressere yderst komplekse tematikker, uden at det virker forkrampet eller forhastet".

- Ligeledes rejser serien spørgsmål om mangeartede former for kapital i skildringen af fødselsdepressioner, (hus)moderskab og jalousi rettet mod au pairen - lykkeligvis uden at glorificere den ansattes udsatte position. Tværtimod, skriver anmelderen

Samme bedømmelse kommer fra Filmmagasinet Ekkos anmelder, der mener, at den populære serie fortjener en fortsættelse.

- Per Fly og Ingeborg Topsøe (instruktør og serieskaber, red.) har aldrig været mere politisk og socialt indigneret end i denne godt sammenskruede historie, lyder det.

Knap så begejstret er Politikens anmelder, der kvitterer med tre ud af seks hjerter. Her skriver anmelderen, at "Reservatet" er "på mange måder en forudsigelig politisk korrekt skandikrimi".

- Uden at afsløre for meget er serien glad for værdilæssede symboler og tjekhovske pistoler i plottet, som alt for hurtigt og klodset antyder, hvor vi er på vej hen, og ikke mindst hvilke tillægsbekymrende samfundsproblematikker serien ønsker at belyse.

Dagbladet Information giver ikke karakterer, men er positivt stemt. Her lyder det blandt andet, at "Reservatet" er "en af en af de eneste tv-serier om rigdom, jeg har set, hvor det ikke på noget tidspunkt handler om, at jeg skal føle med de rige svin".

- Snarere er det en serie, der blotlægger sit miljø med antropologisk kølighed, skriver anmelderen.

På seriens rolleliste ses blandt andre skuespillerne Marie Bach Hansen, Lars Ranthe, Danica Curcic og Simon Sears.

"Reservatet" består af i alt seks afsnit.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/05/2025 - 08:04

Dansk Netflix-serie topper liste over ikke-engelsksprogede serier

Miniserien "Reservatet" kom på Netflix i sidste uge og har fået over ti millioner visninger, viser liste.

Den danske miniserie "Reservatet", der har fået ros blandt flere anmeldere, hitter på Netflix.

Serien, der landede på streamingtjenesten 15. maj, topper således top-10-listen over ikke-engelsksprogede serier på streamingtjenesten.

Førstepladsen indtages med 10,3 millioner visninger. Listen dækker over perioden 12. til 18. maj.

"Reservatet" har på engelsk fået titlen "Secrets We Keep" og udspiller sig i et rigmandsmiljø nord for København, hvor en filippinsk au pair pludselig forsvinder sporløst.

Generelt har serien fået roser med på vejen af danske anmeldere.

Blandt andet giver Soundvenues anmelder "Reservatet" fem ud af seks stjerner og skriver, at den "evner at adressere yderst komplekse tematikker, uden at det virker forkrampet eller forhastet".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/05/2025 - 10:00

FAKTA: Årsager til gule tænder

* Rygning er en af de primære årsager til gule tænder, da cigaretter indeholder nikotin og tjære, som kan misfarve over tid.

* Der er mørke pigmenter i kaffe og te, hvilket kan forårsage misfarvning af dine tænder - særligt hvis forbruget er højt.

* Rødvin har farvestoffer kaldet tanniner, og de kan plette og misfarve tænderne.

* Sukkerholdige drikkevarer indeholder syre og sukker, som skader tænderne, og farvestoffer, der kan skade tandemaljen og medføre gule tænder.

* Med alderen bliver tandemaljen tyndere og gennemsigtig, og dermed kan man tydeligere se den gullige farve af tandbenet.

* Tandbørstningsteknikken skal være rigtig for at fjerne plak og pletter, ellers kan det medføre gule tænder.

* Tandkødsproblemer kan føre til blødning og inflammation, hvilket kan give gule tænder.

* Visse typer af antibiotika kan også give misfarvning af tænderne.

* Genetik spiller en rolle i farven på tænderne.

* Mundtørhed kan lede til gule tænder, da en tør mund kan give øget plak og bakterieophobning.

Kilde: Tandlægerne Brønshøj Torv.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/05/2025 - 10:00

Minimer gule tænder men lad ikke Hollywood blive idealet

Kevork Djansezian/Ritzau Scanpix

Hvide tænder er en del af et skønhedsideal, men det er de færreste, der er født med dem. Et par gode vaner og tandlægebesøg kan dog reducere den gule farve.

Det er de færreste, der har så hvidt et smil, som man kender det fra den røde løber i Hollywood. Med få råd kan man dog gøre sit for at undgå den gule misfarvning af tænderne.

En af måderne er at børste tænder med en fornuftig tandbørste og tandpasta. Det fortæller Palle Holmstrup, der er professor emeritus i parodontologi ved Københavns Universitet.

- Der er lette slibemidler i tandpastaer, der kan fjerne visse misfarvninger. Nogle misfarvninger kan dog kun undgås ved, at tænderne bliver pudset hos tandlægen indimellem, siger han.

Ud over tandbørstevaner kan dine drikkevaner påvirke dine tænder og give en gul farve.

- De ting, der typisk misfarver tænderne, er kaffe og te. Vin kan også misfarve, heriblandt rødvin, men det tror jeg ikke, er det største problem, siger han.

Samtidig har alder også en stor påvirkning, da ældre mennesker har større tilbøjelighed til at få gule tænder, hvilket tydeligt kan ses hos de 70- til 80-årige.

- Efterhånden som man bliver ældre, bliver tænderne automatisk mere grågullige. Det er der ikke så meget at gøre ved. Man skal bare være glad for at have levet så længe, at man oplever den naturlige udvikling i tændernes farve, siger han.

Torben Schønwaldt, der er formand for Tandlægeforeningen, siger, at første punkt til at undgå gule tænder er at stoppe med at ryge, da det misfarver tænderne.

Hvis man som ældre er utilfreds med den gullige farve, der kommer med alderen, er der dog muligheder, mener han.

- Man kan selvfølgelig gøre noget ved den naturlige proces i tænderne, fordi man kan blege tænderne, hvis man gerne vil have, at de skal være lidt lysere. Det er der ikke nogen ulemper ved, hvis man går til en tandlæge, der har styr på det, og hvis man ikke får dem afbleget for ofte, siger han.

Man kan få afbleget sine tænder med to til tre års mellemrum, fortæller han.

Gule tænder kan dog afhænge af genetik, da det handler om tændernes opbygning hos den enkelte person. Du kan godt være mellem 50 og 60 år med flotte tænder og være 30 år med gullige tænder.

- Tænderne kan være opbygget forskelligt ved at have tykkere eller tyndere lag af emalje uden på. Emaljelaget er det alleryderste af tanden. Det er det, der afgør, hvilken farve tænderne har, siger han.

Torben Schønwaldt anbefaler ikke, at man går efter Hollywoodsmilet, hvor man får sat en porcelænsfacade ind.

- Det brænder i mit tandlægehjerte, når jeg ser et intakt tandsæt, der er blevet slebet ned og får indsat porcelænsskaller, som er lige så hvide som en toiletkumme. Det er forfærdeligt, og det værste man kan gøre, siger han.

Det er ikke på grund af den alt for hvide farve, at Torben Schønwaldt fraråder porcelænsskaller.

- Det er en meget invasiv behandling. Har man først slebet tænderne ned, er tandsubstansen tabt for evigt, og det bryder tandnerven inde i tanden sig ikke om, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek