Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

15/01/2025 - 08:00

FAKTA: Opskrift på tandoorikylling

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Opskrift til to personer.

 

Ingredienser:

* 2 søde kartofler

* 2 rødløg

* 3 spiseskefulde smagsneutral olie

* Salt og peber

* 1 spiseskefuld sød paprika

* 1 spiseskefuld nigella

* 2 teskefulde spidskommen

* 1 teskefuld røget paprika

* En halv teskefuld stødt kanel

* 300 gram kyllingestrimler

* 200 gram moset tomat

* 2 deciliter kokosmælk

* 1 spiseskefulde smør

 

Til servering:

* Yoghurt

* 1 håndfuld koriander

* 1 håndfuld mynte

* 1 citron

* Naanbrød

* Chutney

 

Fremgangsmåde:

* Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

* Skræl de søde kartofler, og skær dem i små tern. Skær løget i både. Dryp et ildfast fad med lidt olie, og fyld det med søde kartoffeltern og løg. Dryp med mere olie, og krydr med salt og peber. Bag det hele i ovnen i 20-25 minutter. Vend gerne rundt i det undervejs.

* Vend lidt olie, paprika, nigella, spidskommen, paprika og kanel sammen med kyllingestrimlerne i en skål. Krydr med salt og peber. Fordél kyllingestrimlerne oven på grøntsagerne, og bag det hele i ovnen i yderligere cirka 10 minutter. Hæld moset tomat og kokosmælk i fadet sammen med en klat smør, og vend godt sammen. Bag i yderligere 20-30 minutter, til alt er mørt, kyllingen er gennemtilberedt, og saucen er lækker og cremet.

* Anret retten i dybe tallerkner, eller servér den i fadet. Top med yoghurt og plukket koriander og mynte. Servér med citronbåde, lune naanbrød og chutney.

* Tip: Hvis du ikke orker alt det pjat med ud og ind af ovnen, så drop de søde kartofler, og vend resten sammen. Bag det færdigt i ovnen i 25-30 minutter. Så nemt.

/ritzau fokus/

København, 15/01/2025 - 11:13

TV 2 sender kendt tv-ansigt til Grønland

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Den massive geopolitiske opmærksomhed på Grønland får TV 2 til at udstationere den erfarne udlandskorrespondent Jesper Steinmetz i det kolde nord.

Mangeårig udlandskorrespondent Jesper Steinmetz bliver TV 2's korrespondent i Grønland frem mod valget.

Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Efter mere end 13 år i USA pakkede TV 2-korrespondenten flyttekasserne og forlod USA til fordel for London, da han i 2023 blev Europa-korrespondent for samme tv-station.

Men nu er det altså Grønland, der bliver hans base.

Den 57-årige udlandsjournalist glæder sig over sin nye opgave.

- Båndet mellem Danmark og Grønland er fuld af både spændinger og forbrødring rent historisk. Og lige pludselig står både grønlandske og danske politikere nu midt i nogle globale udviklinger, der kan få enorm betydning for vores to lande og for rigsfællesskabet, siger han i pressemeddelelsen.

- Derfor glæder jeg mig virkelig meget til at dække Grønland fast i de kommende måneder og ikke mindst at komme tæt på det grønlandske folk, siger Jesper Steinmetz.

Han glæder sig til at fortælle de nære historier fra grønlændernes hverdag og det grønlandske folks ønsker for fremtiden.

Jesper Steinmetz kan allerede opleves fra Nuuk søndag, hvor debatprogrammet "Kampen om Grønlands fremtid" sendes på TV 2.

Her inviteres regeringstoppen fra begge lande, nogle partiledere og nogle af de fremtrædende stemmer i den offentlige debat på tværs af de to lande til en debat, der modereres af Jesper Steinmetz fra Nuuk og Cecilie Beck fra København.

Debatten sendes 19. januar klokken 20 dansk tid.

Valget i Grønland skal afholdes senest 6. april, og fredag blev det meddelt, at kommunalvalget i Grønland afholdes 1. april. I 2021 blev de to valg afholdt samme dag.

Landet har været på manges læber i den forgangne tid, efter at den kommende præsident i USA, Donald Trump, endnu en gang har udtrykt stor interesse for at få Grønland under amerikansk kontrol.

Donald Trump kom allerede med sit forslag om at få kontrol over Grønland tilbage i 2019, da han var præsident første gang.

I sidste uge lød det fra Trump, at han ikke ville afvise at bruge militær og økonomisk tvang for at få ønsket opfyldt.

Efterfølgende oplyste en talsperson for USA's ambassade i Danmark til nyhedsbureauet Reuters, at USA ikke har planer om at øge sin militære tilstedeværelse i Grønland.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 14/01/2025 - 18:17

Prinsesse Kate er lettet over at være i bedring efter kræftforløb

Chris Jackson/Reuters

Prinsesse Kate takker dem, der stille har gået ved siden af hende og prins William under hendes sygdomsforløb.

Den britiske prinsesse Kate er i bedring efter at have kæmpet med kræftdiagnose, som hun delte med offentligheden i marts sidste år.

Det skriver hun på det sociale medie Instagram.

- Det er en lettelse nu at være i bedring, og jeg har fortsat fokus på at komme mig, skriver hun og tilføjer, at enhver, der har haft en kræftdiagnose, ved, at det tager tid at vænne sig til en ny normal.

Prinsessen har tirsdag besøgt hospitalet i London Royal Marsden, der blandt andet specialiserer sig i kræftbehandlingen.

- Jeg vil gerne bruge anledningen til at sige tak til alle jer på Royal Marsden for at passe så godt på mig det seneste år, skriver hun.

Hun vil særligt takke dem, der "stille gik ved siden af" hende og Prins William, mens de forsøgte at "navigere i alting", tilføjer hun.

Det var i marts sidste år, at prinsesse Kate delte med offentligheden, at hun var blevet diagnosticeret med kræft.

Udmeldingen kom efter, at hun havde gennemgået en operation i maveregionen tilbage i januar 2024.

Det er dog ikke blevet offentliggjort, hvilken kræftform, hun fik konstateret.

Kræftdiagnosen og -behandlingen har betydet, at prinsessen har taget en længere pause fra de offentlige pligter, der følger med den kongelige titel.

Prinsesse Kate siger også i opslaget på Instagram, at hun er blevet protektor for hospitalet Royal Marsden, hvor hun har modtaget sin kræftbehandling.

- I min nye rolle som protektor for Royal Marsden er det mit håb, at ved at støtte banebrydende forskning og klinisk fortræffelighed samt fremme pårørende og familiers velbefindende, at vi kan redde mange flere liv, skriver hun i opslaget.

Prinsesse Kates mand, prins William, fortalte i november til Sky News, at det seneste år formentlig havde været det hårdeste i hans liv.

Måneden inden at prinsesse Kate offentliggjorde, at hun havde fået konstateret kræft, kom det frem, at prins Williams far, kong Charles var diagnosticeret med en kræftsygdom.

- Det har nok været det hårdeste år i mit liv. Det har været vanskeligt at komme igennem alt andet og holde det hele på sporet, sagde prinsen i november.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

FAKTA: Opskrift på tandoorikylling

Opskrift til to personer.

 

Ingredienser:

* 2 søde kartofler

* 2 rødløg

* 3 spiseskefulde smagsneutral olie

* Salt og peber

* 1 spiseskefuld sød paprika

* 1 spiseskefuld nigella

* 2 teskefulde spidskommen

* 1 teskefuld røget paprika

* En halv teskefuld stødt kanel

* 300 gram kyllingestrimler

* 200 gram moset tomat

* 2 deciliter kokosmælk

* 1 spiseskefulde smør

 

Til servering:

* Yoghurt

* 1 håndfuld koriander

* 1 håndfuld mynte

* 1 citron

* Naanbrød

* Chutney

 

Fremgangsmåde:

* Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

* Skræl de søde kartofler, og skær dem i små tern. Skær løget i både. Dryp et ildfast fad med lidt olie, og fyld det med søde kartoffeltern og løg. Dryp med mere olie, og krydr med salt og peber. Bag det hele i ovnen i 20-25 minutter. Vend gerne rundt i det undervejs.

* Vend lidt olie, paprika, nigella, spidskommen, paprika og kanel sammen med kyllingestrimlerne i en skål. Krydr med salt og peber. Fordél kyllingestrimlerne oven på grøntsagerne, og bag det hele i ovnen i yderligere cirka 10 minutter. Hæld moset tomat og kokosmælk i fadet sammen med en klat smør, og vend godt sammen. Bag i yderligere 20-30 minutter, til alt er mørt, kyllingen er gennemtilberedt, og saucen er lækker og cremet.

* Anret retten i dybe tallerkner, eller servér den i fadet. Top med yoghurt og plukket koriander og mynte. Servér med citronbåde, lune naanbrød og chutney.

* Tip: Hvis du ikke orker alt det pjat med ud og ind af ovnen, så drop de søde kartofler, og vend resten sammen. Bag det færdigt i ovnen i 25-30 minutter. Så nemt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

Optimer madlavningen og minimer opvasken

Du kan lave et væld af retter i en enkelt gryde eller et fad i ovnen. Du skal bare kende et par grundregler for at få succes.

Dagen har været tung og lang. Og hverken madlavning eller opvask er ligefrem noget, der lokker. Måske skal det bare være takeaway i dag?

Stop lige der, lyder budskabet fra kok Louisa Lorang, der udgiver kogebogen "Alt i en" den 17. januar. For du kan nemlig nemt selv lave en lang række retter, som kræver et minimum af arbejde og giver en syndig smagsoplevelse.

Pointen er, at du kan tilberede hele baduljen i én pande, gryde eller et fad i ovnen.

- Man kan lave ægte mad af rigtige råvarer, uden at det bliver omstændigt. Det er en form for konkurrent til færdigretter eller takeaway, siger Louisa Lorang.

Det kan være alt fra kartoffelcurry og one pot-pasta til wokretter og fisk med grønt i et fad.

En af fordelene ved at lave al maden i den samme beholder er, at det gør det utroligt nemt at forberede.

- Man kan næsten bare stille de ildfaste fade klar i køleskabet til to-tre dage. Så når man ved, at hele familien skal til badminton på onsdag, så står maden klar, siger kokken.

Oplagte ingredienser at smide i din "alt i en"-ret er massevis af grøntsager, kød, fisk, pasta, ris, kartofler, bulgur og nudler.

Her er det vigtigt at bemærke, at hvis du bruger ingredienser, som suger meget væske, er det vigtigt at overholde forholdene mellem ingredienserne. Ellers risikerer du, at din ret koger tør eller bliver sjasket.

- Der er mere teknik i det. Så hvis man laver noget med tørvarer og væde, så må man hellere bare lave to bradepander, hvis man skal bruge mere, siger Louisa Lorang.

Men derudover er hendes råd bare at være modig og kaste sig ud i at minimere antallet af potter og pander.

Begræns dig til et enkelt blus, så gælder det bare om at tilsætte tingene i den rigtige rækkefølge, så de får den rigtige tilberedning, siger kokken.

Hendes egne favoritter fra den nye kogebog er mexican rice, som er en pande fuld af ris, grøntsager, krydderi, bouillon og mosede tomater toppet med frisk koriander og creme fraiche. Og tandoorikylling, som på det nærmeste er en gryderet, man laver i et fad i ovnen.

Og så anbefaler hun at langtidsstege eksempelvis kødet til dine tacos, gryderetter eller lignende i ovnen.

- Skal vi på tur, står jeg gerne tidligt op og sætter det i ovnen på lav varme. Det tager lang tid, men det passer sig selv. Så skal jeg måske bare snitte lidt salat inden servering. Der kan slowretterne noget andet, siger Louisa Lorang.

Langtidstilberedningen åbner også op for muligheden for at bruge nogle andre kødudskæringer end de mest gængse.

- Det kan for eksempel være klump, som vi ikke bruger særligt tit, siger Louisa Lorang og fortsætter:

- Det kan være svinekæber, som mest forbindes med gæstemad eller restaurationsmad - og det behøver det bare på ingen måde at være. Og det kan være bov, som kræver lang tilberedning, men smager af enormt meget.

Har du lavet en ret, der har langtidssimret i gryden eller ovnen, giver det ifølge Louisa Lorang altid et lækkert og friskt modspil at drysse friske krydderurter på toppen inden servering.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek