Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/01/2025 - 11:13

TV 2 sender kendt tv-ansigt til Grønland

Den massive geopolitiske opmærksomhed på Grønland får TV 2 til at udstationere den erfarne udlandskorrespondent Jesper Steinmetz i det kolde nord.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Mille Mulbjerg Rothgardt, Ritzau Fokus

Mangeårig udlandskorrespondent Jesper Steinmetz bliver TV 2's korrespondent i Grønland frem mod valget.

Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Efter mere end 13 år i USA pakkede TV 2-korrespondenten flyttekasserne og forlod USA til fordel for London, da han i 2023 blev Europa-korrespondent for samme tv-station.

Men nu er det altså Grønland, der bliver hans base.

Den 57-årige udlandsjournalist glæder sig over sin nye opgave.

- Båndet mellem Danmark og Grønland er fuld af både spændinger og forbrødring rent historisk. Og lige pludselig står både grønlandske og danske politikere nu midt i nogle globale udviklinger, der kan få enorm betydning for vores to lande og for rigsfællesskabet, siger han i pressemeddelelsen.

- Derfor glæder jeg mig virkelig meget til at dække Grønland fast i de kommende måneder og ikke mindst at komme tæt på det grønlandske folk, siger Jesper Steinmetz.

Han glæder sig til at fortælle de nære historier fra grønlændernes hverdag og det grønlandske folks ønsker for fremtiden.

Jesper Steinmetz kan allerede opleves fra Nuuk søndag, hvor debatprogrammet "Kampen om Grønlands fremtid" sendes på TV 2.

Her inviteres regeringstoppen fra begge lande, nogle partiledere og nogle af de fremtrædende stemmer i den offentlige debat på tværs af de to lande til en debat, der modereres af Jesper Steinmetz fra Nuuk og Cecilie Beck fra København.

Debatten sendes 19. januar klokken 20 dansk tid.

Valget i Grønland skal afholdes senest 6. april, og fredag blev det meddelt, at kommunalvalget i Grønland afholdes 1. april. I 2021 blev de to valg afholdt samme dag.

Landet har været på manges læber i den forgangne tid, efter at den kommende præsident i USA, Donald Trump, endnu en gang har udtrykt stor interesse for at få Grønland under amerikansk kontrol.

Donald Trump kom allerede med sit forslag om at få kontrol over Grønland tilbage i 2019, da han var præsident første gang.

I sidste uge lød det fra Trump, at han ikke ville afvise at bruge militær og økonomisk tvang for at få ønsket opfyldt.

Efterfølgende oplyste en talsperson for USA's ambassade i Danmark til nyhedsbureauet Reuters, at USA ikke har planer om at øge sin militære tilstedeværelse i Grønland.

/ritzau/

København, 15/01/2025 - 12:47

Dronning Margrethe maler jubilæumskrus for Royal Copenhagen

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Royal Copenhagen har indgået et samarbejdet med dronning Margrethe i anledningen af virksomhedens jubilæum.

Dronning Margrethe har illustreret et krus for Royal Copenhagen.

Det skriver porcelænsvirksomheden på sin hjemmeside.

Samarbejdet er blevet til i anledning af Royal Copenhagens 250-års jubilæum, og på kruset har dronning Margrethe malet to blå fisk.

- Det er mig en glæde at kunne være med til at fejre Royal Copenhagens 250 år med dansk kunsthåndværk og design. Koppens motiv er inspireret af en fisk, jeg malede i Frankrig for mange år siden, skriver dronningen i en pressemeddelelse fra virksomheden.

Kruset koster 799 kroner og forhandles ifølge virksomheden kun i år.

Ifølge pressemeddelelsen er jubilæumskruset "en smuk reference til porcelænsfabrikkens royale ophav".

Den Kongelige Porcelænsfabrik, Royal Copenhagen, blev nemlig grundlagt som et aktieselskab i 1775 med dronning Juliane Marie (der var gift med Frederik V) i spidsen for selskabet.

Det skriver virksomheden på sin hjemmeside.

Her står det, at det ligeledes var dronningen, der bestemte, at Royal Copenhagens logo skulle være tre bølger under en kongekrone.

Bølgerne symboliserer Lillebælt, Storebælt og Øresund, mens kronen ”til evig tid skulle minde os om den royale forbindelse”, skriver virksomheden.

Dronning Margrethe har flere gange fortalt, hvordan hun elsker at være kreativ med blandt andet akvarelmaling, illustrationer, decoupager og kostumer.

Blandt andet designede hun i 2024 Pantomimeteaterets nye fortæppe i Tivoli i København og kostumer og scenografi til en balletforestilling baseret på H.C. Andersens eventyr om "Klods-Hans".

Samme år blev hun desuden tildelt prisen Årets Kostumedesigner ved Robert-prisuddelingen for sine kostumekreationer til Netflix-filmen "Ehrengard: Forførelsens kunst".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/01/2025 - 12:25

Dronning Margrethe maler jubilæumskrus for Royal Copenhagen

Royal Copenhagen har indgået et samarbejdet med dronning Margrethe i anledningen af dets jubilæum.

Dronning Margrethe har illustreret et krus for Royal Copenhagen.

Det skriver porcelænsvirksomheden på deres hjemmeside.

Samarbejdet er blevet til i anledning af Royal Copenhagens 250-års jubilæum, og på kruset har dronning Margrethe malet to blå fisk.

- Det er mig en glæde at kunne være med til at fejre Royal Copenhagens 250 år med dansk kunsthåndværk og design. Koppens motiv er inspireret af en fisk, jeg malede i Frankrig for mange år siden, skriver dronningen i en pressemeddelelse fra virksomheden.

Kruset koster 799 kroner og forhandles ifølge virksomheden kun i år.

Ifølge pressemeddelelsen er jubilæumskruset "en smuk reference til porcelænsfabrikkens royale ophav".

Den Kongelige Porcelænsfabrik, Royal Copenhagen, blev nemlig grundlagt som et aktieselskab i 1775 med dronning Juliane Marie (der var gift med Frederik V) i spidsen for selskabet.

Det skriver virksomheden på sin hjemmeside.

Her står det, at det ligeledes var dronningen, der bestemte at Royal Copenhagens logo skulle være tre bølger under en kongekrone.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

FAKTA: Opskrift på tandoorikylling

Opskrift til to personer.

 

Ingredienser:

* 2 søde kartofler

* 2 rødløg

* 3 spiseskefulde smagsneutral olie

* Salt og peber

* 1 spiseskefuld sød paprika

* 1 spiseskefuld nigella

* 2 teskefulde spidskommen

* 1 teskefuld røget paprika

* En halv teskefuld stødt kanel

* 300 gram kyllingestrimler

* 200 gram moset tomat

* 2 deciliter kokosmælk

* 1 spiseskefulde smør

 

Til servering:

* Yoghurt

* 1 håndfuld koriander

* 1 håndfuld mynte

* 1 citron

* Naanbrød

* Chutney

 

Fremgangsmåde:

* Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

* Skræl de søde kartofler, og skær dem i små tern. Skær løget i både. Dryp et ildfast fad med lidt olie, og fyld det med søde kartoffeltern og løg. Dryp med mere olie, og krydr med salt og peber. Bag det hele i ovnen i 20-25 minutter. Vend gerne rundt i det undervejs.

* Vend lidt olie, paprika, nigella, spidskommen, paprika og kanel sammen med kyllingestrimlerne i en skål. Krydr med salt og peber. Fordél kyllingestrimlerne oven på grøntsagerne, og bag det hele i ovnen i yderligere cirka 10 minutter. Hæld moset tomat og kokosmælk i fadet sammen med en klat smør, og vend godt sammen. Bag i yderligere 20-30 minutter, til alt er mørt, kyllingen er gennemtilberedt, og saucen er lækker og cremet.

* Anret retten i dybe tallerkner, eller servér den i fadet. Top med yoghurt og plukket koriander og mynte. Servér med citronbåde, lune naanbrød og chutney.

* Tip: Hvis du ikke orker alt det pjat med ud og ind af ovnen, så drop de søde kartofler, og vend resten sammen. Bag det færdigt i ovnen i 25-30 minutter. Så nemt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

Optimer madlavningen og minimer opvasken

Du kan lave et væld af retter i en enkelt gryde eller et fad i ovnen. Du skal bare kende et par grundregler for at få succes.

Dagen har været tung og lang. Og hverken madlavning eller opvask er ligefrem noget, der lokker. Måske skal det bare være takeaway i dag?

Stop lige der, lyder budskabet fra kok Louisa Lorang, der udgiver kogebogen "Alt i en" den 17. januar. For du kan nemlig nemt selv lave en lang række retter, som kræver et minimum af arbejde og giver en syndig smagsoplevelse.

Pointen er, at du kan tilberede hele baduljen i én pande, gryde eller et fad i ovnen.

- Man kan lave ægte mad af rigtige råvarer, uden at det bliver omstændigt. Det er en form for konkurrent til færdigretter eller takeaway, siger Louisa Lorang.

Det kan være alt fra kartoffelcurry og one pot-pasta til wokretter og fisk med grønt i et fad.

En af fordelene ved at lave al maden i den samme beholder er, at det gør det utroligt nemt at forberede.

- Man kan næsten bare stille de ildfaste fade klar i køleskabet til to-tre dage. Så når man ved, at hele familien skal til badminton på onsdag, så står maden klar, siger kokken.

Oplagte ingredienser at smide i din "alt i en"-ret er massevis af grøntsager, kød, fisk, pasta, ris, kartofler, bulgur og nudler.

Her er det vigtigt at bemærke, at hvis du bruger ingredienser, som suger meget væske, er det vigtigt at overholde forholdene mellem ingredienserne. Ellers risikerer du, at din ret koger tør eller bliver sjasket.

- Der er mere teknik i det. Så hvis man laver noget med tørvarer og væde, så må man hellere bare lave to bradepander, hvis man skal bruge mere, siger Louisa Lorang.

Men derudover er hendes råd bare at være modig og kaste sig ud i at minimere antallet af potter og pander.

Begræns dig til et enkelt blus, så gælder det bare om at tilsætte tingene i den rigtige rækkefølge, så de får den rigtige tilberedning, siger kokken.

Hendes egne favoritter fra den nye kogebog er mexican rice, som er en pande fuld af ris, grøntsager, krydderi, bouillon og mosede tomater toppet med frisk koriander og creme fraiche. Og tandoorikylling, som på det nærmeste er en gryderet, man laver i et fad i ovnen.

Og så anbefaler hun at langtidsstege eksempelvis kødet til dine tacos, gryderetter eller lignende i ovnen.

- Skal vi på tur, står jeg gerne tidligt op og sætter det i ovnen på lav varme. Det tager lang tid, men det passer sig selv. Så skal jeg måske bare snitte lidt salat inden servering. Der kan slowretterne noget andet, siger Louisa Lorang.

Langtidstilberedningen åbner også op for muligheden for at bruge nogle andre kødudskæringer end de mest gængse.

- Det kan for eksempel være klump, som vi ikke bruger særligt tit, siger Louisa Lorang og fortsætter:

- Det kan være svinekæber, som mest forbindes med gæstemad eller restaurationsmad - og det behøver det bare på ingen måde at være. Og det kan være bov, som kræver lang tilberedning, men smager af enormt meget.

Har du lavet en ret, der har langtidssimret i gryden eller ovnen, giver det ifølge Louisa Lorang altid et lækkert og friskt modspil at drysse friske krydderurter på toppen inden servering.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek