Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/04/2025 - 10:06

Det højeste antal personer nogensinde lever med diabetes

368.000 mennesker i Danmark har diabetes. Aldrig har så mange levet med sygdommen.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Flere end 368.000 mennesker i Danmark lever med diabetes. Det svarer til 6,1 procent af befolkningen og er det højeste antal nogensinde.

Det skriver Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.

Foreningen anslår, at 467.000 mennesker lever med diabetes i 2030, hvis udviklingen fortsætter på samme måde.

- Vi står midt i en stille sundhedskatastrofe. Hvis vi ikke handler nu, ender vi med en virkelighed i 2030, hvor hver 13. dansker har diabetes, siger administrerende direktør i Diabetesforeningen, Claus Richter.

Der er ifølge Claus Richter ikke en bestemt årsag til, at flere lever med diabetes.

- Der er flere årsager til det, og ikke en bestemt. Det handler om, at vi lever længere, vores livsstil og sociale arv. Det er de tre væsentligste faktorer til, at flere og flere får diabetes.

- En af faktorerne er, at vi lever længere også med en kronisk sygdom som diabetes. Sidste år fik 20.000 diagnosticeret type 2-diabetes. Det er et udtryk for, at vi som enkeltpersoner og som samfund skal tage sygdommen mere seriøst, siger Claus Richter.

Af de 368.000 mennesker, der lever med diabetes har cirka 332.600 type 2-diabetes. Cirka 35.600 har type 1-diabetes.

Ved type 2 diabetes producerer bugspytkirtlen insulin, men det virker ikke, som det skal. Den type hænger sammen med alder, gener og overvægt.

Ved type 1 diabetes producerer kroppen ikke insulin, og glukose kan derfor ikke optages af cellerne. Det giver forhøjet blodsukker, som kan være farligt.

Ud over de 368.000 personer, der er diagnosticeret med enten type 1- eller 2-diabetes, anslås det at cirka 100.000 lever med type 2-diabetes uden at vide det.

- Det er de tre t'er, man skal holde øje med: tissetrang, tørst og træthed. Man kan også tage en risikotest, så man kan se, om man er i risiko for at få diabetes, siger Claus Richter.

I 2028 bliver de såkaldte kronikerpakker en del af sundhedsreformen. De skal give mennesker med type 2-diabetes ret til en personlig behandlingsplan.

Ifølge diabetesdirektøren er det et vigtigt første skridt, men ikke nok.

- De løser ikke det grundlæggende problem: at hele vores system er bygget op omkring akutte sygdomme, ikke kroniske, siger Claus Richter.

Omkring 500.000 har forstadier til type 2-diabetes. Tidlig opsporing kan mindske risikoen for alvorlige sygdomme. Det kan være skader på hjertet, nyrerne, øjnene og andet.

/ritzau/

København, 29/04/2025 - 09:22

Kong Frederiks besøg på militær station i Grønland aflyses

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og kong Frederik må på grund af vejret aflyse besøg hos Sirius-patruljen.

Kong Frederiks program under besøget i Grønland må endnu en gang ændres.

Onsdag skulle kongen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) have besøgt Station Nord i Grønland, hvor Sirius-patruljen holder til.

Men det må nu aflyses på grund af vejret.

Det oplyser Forsvarsministeriet til Ritzau, og det bekræftes af kongehusets kalender.

Her fremgår det også, at kongens program i Grønland torsdag og fredag er aflyst, hvor han skulle have været afsted med Sirius-patruljen.

Station Nord er den nordligst bemandede flyveplads i Grønland.

Besøget på Station Nord skulle markere, at det er 75 år siden, at Sirius-patruljen blev etableret. Kong Frederik var i 2000 med på en ekspedition med Sirius-patruljen i fire måneder som kronprins.

Grønlands minister for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, samt nordiske ministerkolleger skulle også have været en del af onsdagens besøg på Station Nord.

Kong Frederik skulle oprindelig været landet i Grønlands hovedstad, Nuuk, mandag aften for at indlede sit flere dage lange besøg.

Men dårligt vejr i Nuuk udskød afrejsen, så han efter planen først ankommer klokken 13.30 dansk tid tirsdag, hvilket er 10.30 lokal tid.

Kongen rejser sammen med Grønlands regeringschef, Jens-Frederik Nielsen, der har været på besøg i København.

Klokken 11.30 lokal tid deltager kong Frederik i en fjordtur, inden han om eftermiddagen skal til kaffemik og på vandretur. Tirsdagens program slutter med en middag i Hans Egedes Hus.

Onsdag skal kongen fortsat besøge Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik, men resten af programmet for besøget i Grønland er nu uvist.

Kong Frederik var sidst i Grønland i slutningen af juni 2024. Dengang var dronning Mary også med.

Den nye tur kommer efter flere måneders uro omkring Grønland og den amerikanske præsident, Donald Trumps, interesse for at få kontrol med Grønland.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 23:06

Billie Eilish blæser anmelderne bagover i Royal Arena

Valerie Macon/Ritzau Scanpix

Den 23-årige sanger Billie Eilish leverede på alle parametre i Royal Arena, skriver B.T.'s anmelder.

Den amerikanske verdensstjerne Billie Eilish får store roser med på vejen, efter at hun mandag aften gav den første af to udsolgte koncerter i Royal Arena i København.

Jyllands-Postens anmelder kalder sangeren "uovervindelig", mens man hos B.T. blev "blæst godt og gammeldags bagover".

- Der var mandag aften dømt total gudedyrkelse i Royal Arena, og den 23-årige verdensstjerne leverede på alle parametre. Vanvittig oplevelse, vanvittig fedt!, lyder det hos B.T.

Koncerterne er en del af hendes verdensturné "Hit Me Hard and Soft", som også er navnet på Eilish' seneste og tredje album.

De kommende dage og uger lægger hun også vejen forbi en lang række andre europæiske lande som Tyskland, Holland, Italien og Frankrig.

Samtlige af de kommende koncerter er meldt udsolgt.

Billie Eilish roses mandag for ikke at have gået i en fælde, som mange andre musikere havner i.

- På intet tidspunkt faldt hun for fristelsen til at sovse sine sange ind i unødige, musikalske og visuelle effekter. Alt det, der var, gav mening, skriver Jyllands-Postens anmelder.

- Hun havde mod til at lade sangene stå stort set alene – især de inderlige, nærmest afpillede sange fra det seneste album, sidste års fremragende ”Hit Me Hard And Soft” – blev leveret uden lir.

Både B.T. og Jyllands-Posten har kvitteret med seks ud af seks stjerne for koncerten.

Helt så gavmild er Ekstra Bladets Thomas Treo ikke, omend Billie Eilish imponerede ham.

- Billie Eilish blev overdøvet af delirisk fanskare, men popidolet imponerede, når man kunne høre hende, skriver han i sin anmeldelse, hvor sangeren får fire ud af seks stjerner.

Billie Eilish gav senest koncerter i Danmark i 2019, hvor hun både var forbi Vega og festivalen Tinderbox.

Hun udgav sin første single, "Don't Smile at Me" i 2017, da hun var 15 år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 12:00

FAKTA: Kærlighedssvindel stiger igen

* Tallene viser antal sager, det samlede tabte beløb og gennemsnitligt beløb per sag.

* 2024: 557 sager, 22,6 millioner kroner, 40.574 kroner.

* 2023: 490 sager, 17,1 million kroner, 34.897 kroner.

* 2022: 1099 sager, 22 millioner kroner, 20.018 kroner.

* 2021: 828 sager, 20,9 millioner kroner, 25.241 kroner.

* 2020: 721 sager, 6,6 millioner kroner, 9153 kroner.

Kilde: Finans Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 12:00

Forført, forelsket og flået på nettet

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kærlighedssvindel er steget igen. Svindlere udnytter ofrenes følelser for at franarre dem penge, og det vurderes, at mange ofre tier af skam.

Hvert år bliver hundredvis af danskere lokket ind i romantiske relationer, der ender med tømte bankkonti og knuste hjerter.

Kærlighedssvindel er en kynisk form for kriminalitet, hvor svindlere spiller på følelser og manipulerer for at franarre deres ofre penge.

Det fortæller kommunikationsrådgiver Marie Laure Lebech Pépin, som har udarbejdet det kvalitative studie "Offer for kærlighed" om kærlighedssvindel som kandidatspeciale på Københavns Universitet.

- Offeret udvikler ofte stærke følelser og beskriver dem som ægte kærlighed. I de sager, jeg har beskæftiget mig med, fortæller ofrene, at følelserne føltes oprigtige og dybe, siger hun.

For offeret er det et kæresteforhold, der opstår, og det kan vare i flere år. Men for svindleren er forholdet ikke ægte. Det er blot et middel til at lokke penge ud af offeret.

Sidste år lykkedes det svindlerne at slippe afsted med 22,6 millioner kroner fordelt på 557 sager. Til sammenligning var der 490 sager i 2023 med et samlet tab på 17,1 million kroner. Det viser tal fra Finans Danmark, som vurderer, at det reelle omfang er større, fordi mange ofre tier af skam.

En svindler får typisk kontakt til sit offer via sociale medier, hvor de begynder at skrive sammen og får opbygget en relation.

Kontakten bliver ret hurtigt på svindlerens anmodning flyttet til en krypteret beskedtjeneste som WhatsApp eller Telegram.

- Tjenesterne giver også mulighed for at sende billeder, lydfiler, dele sin lokation og ringe, hvilket gør det nemmere for svindleren at virke troværdig og berolige eventuelle bekymringer hos offeret, siger Marie Laure Lebech Pépin.

Sociale medier og beskedtjenester har gjort det nemmere at opretholde en konstant kontakt, hvilket forstærker båndet og giver svindlerne mulighed for at manipulere når som helst døgnet rundt.

- Jeg tror grundlæggende, at mange er bevidste om, at man kan blive udnyttet i kærlighed. Men når relationen udvikler sig digitalt, bliver det meget sværere at fange de advarselssignaler, der normalt ville få advarselslamperne til at blinke, siger hun.

Ifølge Marie Laure Lebech Pépin starter manipulationen ofte helt fra begyndelsen af kontakten, hvor svindlerne forsøger at forme offeret.

Det sker blandt andet ved at præsentere idéen om, at et perfekt kæresteforhold handler om at hjælpe og stole på hinanden.

På den måde får svindleren også tegnet et billede af, hvordan offeret bør opføre sig, hvis de to skal være i et forhold.

- Og ofte ønsker offeret netop at være i et forhold med svindleren, siger hun.

Hun vurderer, at myndigheder og banker, der vil forebygge kærlighedssvindel, bør overveje at droppe kampagner, der kun advarer imod at overføre penge til fremmede og ukendte personer.

For ofrene, der udsættes for kærlighedssvindel, er svindleren nemlig ikke en fremmed, men tværtimod en person, de føler sig tæt knyttet til.

- Når et offer er blevet svindlet og står tilbage med skam, skyld og en ødelagt bankkonto, hjælper det ikke at betragte svindlen som noget, der er sket med en fremmed. De ofre, jeg har talt med, siger, at de føler kærestesorg, siger hun.

Vi bør også som samfund tænke over, hvordan vi taler om denne form for svindel, mener hun:

- Hvis vi reagerer med latterliggørelse eller beskriver ofrene som dumme, risikerer vi at gøre emnet så tabubelagt, at ofre ikke tør tale om det eller søge hjælp, selv om de har en fornemmelse af, at noget er galt.

Som offer skal man trygt kunne række ud til andre, hvis man har en mistanke. Derfor er det ifølge Marie Laure Lebech Pépin vigtigt, at en pårørende tager det alvorligt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek