Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/12/2023 - 08:00

Sofie Lindes nye job: Jeg har selv kradset lidt på døren

- Det tænder mig ret meget at gøre noget, bare fordi det er skægt, lyder det fra Sofie Linde, som er klar til sit første værtsjob efter exittet fra "X Factor".

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Efter at have holdt styr på dommerne i "X Factor" otte sæsoner i streg bliver Sofie Linde nu selv dommer.

Hendes første job efter exittet er på den danske debutudgave af det verdensomspændende underholdningsprogram "Lol: Den der ler sidst", som får premiere på streamingtjenesten Prime Video den 29. december.

- Jeg har lavet mange ting de seneste år, hvor der har været store følelser på spil - så det tænder mig ret meget nu at gøre noget, bare fordi det er skægt, lyder det fra Sofie Linde.

I programmet dyster ti danske entertainere, heriblandt Martin Brygmann, Søs Egelind og Nikolaj Stokholm, mod hinanden om at holde masken. De skal forsøge at få hinanden til at grine, men selv undgå at trække på smilebåndet, og det er Sofie Lindes opgave at holde nøje øje med mundvigene.

Den, der ler sidst, og får basket de andre af banen vinder ud over titlen og æren en pose penge til en velgørenhedsorganisation.

- Det er et af de programmer, jeg ville være vildt dårlig i som deltager. Jeg er jo heller ikke komiker på nogen som helst måde, så jeg ville heller aldrig få en invitation. Så hvis jeg skulle møve mig ind på nogen som helst måde, skulle det være som vært, konstaterer Sofie Linde og fortsætter:

- Jeg har set den australske og den canadiske udgave flere gange og har altid elsket det. Og så hørte jeg på vandrørene, at der var snak om en dansk udgave. Så jeg har selv kradset lidt på døren for at få lov til at røre ved det, fortæller den 34-årige tv-vært.

Kalenderen stod åben, efter at hun i foråret udråbte den seneste vinder af "X Factor".

Hun debuterede som vært på programmet i 2015 og har siden sæson efter sæson stået i spidsen for det uhyre populære program frem til sin svanesang i år.

- Jeg har vitterligt trukket stikket på noget, jeg elsker. Jeg sluttede med sådan en fed følelse. Det var så fed en sæson, og det har været så sjovt. Og tænk sig en afsked, jeg fik ... Det var jeg meget rørt over i meget lang tid ... Og så gik jeg ud og anede ikke, hvad der skulle ske, fortæller Sofie Linde.

- Heldigvis opdagede jeg, at der var noget at lave til mig. Men jeg havde lidt sværere ved at finde ud af, hvad det var for en følelse, som jeg bare regnede med ville være der lige med det samme, siger hun og fortsætter:

- Det er en øvelse for mig at stå med brystkassen åben, tage imod og så mærke efter, hver gang der er kommet tilbud om noget at lave. Og så besluttede jeg mig for: "Nu gør vi noget sjovt. Nu går vi dén her vej". For alle ville regne med, at jeg gik en anden vej.

Næste år kan Sofie Linde markere 15-års jubilæum som vært.

Hun debuterede på skærmen i 2009 på sommerprogrammerne "SommerSummarum" efter at være blevet headhuntet til DR, der havde gemt en casting, hun havde sendt som 14-årig.

Siden blev hun også vært på børnenes melodigrandprix, MGP, og fik senere sit helt eget selvbetitlede show på DR Ultra.

Året efter landede hun værtstjansen på "X Factor".

Da DR droppede "X Factor" i 2018, og TV 2 købte rettighederne, sagde Sofie Linde sit faste job op og fulgte med. Siden har hun været freelancer, men "X Factor" har været et fast holdepunkt.

Men nu har hun givet stafetten videre til Maria Fantino.

- Jeg er inde i en periode i mit liv, hvor jeg har lyst til bare at lægge mig bredt ud, siger Sofie Linde og fortsætter:

- Jeg har gjort mange af de samme dejlige ting. Men når man lægger en stopklods ud, har jeg også lovet mig selv at afsøge alle eventyr, der måtte komme min vej, uden at være sådan: "Det vil være fint på papiret, det her, det ville måske være taktisk smart", eller "er det godt for min karriere?". Det skal være motiveret af mavefornemmelsen og af de sjove opgaver.

Så planen er egentlig ikke at have en forkromet plan.

Men - som hun beskriver det - stå med brystkassen åben, tage imod og så mærke efter.

- Da jeg startede med at lave tv, havde man et hus. Det er ligesom i opbrud nu. Vi begynder at lave tv på en anderledes måde. Der er streaming, og folk fravælger flow-tv. Det synes jeg, er ret spændende som vært, at der er en åbning til, at man kan gå med de sjove ting - uden at skulle tænke over ens store mor og far, siger hun og fortsætter:

- Jeg skal bare prøve en masse forskellige ting. Jeg skal ud at møde nye mennesker. Jeg skal afsøge eventyret. Og så siger jeg ja til alt det sjove, der kommer min vej, hvor jeg måske før har sagt rigtig meget nej. Det synes jeg, er ret spændende.

"Lol: Den der ler sidst" får premiere på Prime Video 29. december.

/ritzau/

København, 17/04/2025 - 12:31

Forfatter hædres med Karen Blixen-pris på 50.000 kroner

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- En historiefortæller af højeste karat, lyder det om forfatteren Ida Jessen, der modtager Rungstedlundprisen.

Forfatteren Ida Jessen modtager Rungstedlundprisen 2025.

Det oplyser Karen Blixen Museet i Rungsted i en pressemeddelelse.

Prisen på 50.000 kroner er en anerkendelse af et "markant forfatterskab i den store nordiske fortælletradition", fremgår det af meddelelsen.

Ida Jessen debuterede i 1989 og har siden udgivet en lang række børnebøger, noveller og romaner.

Gennem årene har hun modtaget adskillige priser for sine bøger.

Formand for Rungstedlundfonden Michael Bjørn Nellemann ser en vis lighed mellem Ida Jessen og Karen Blixen, når det gælder valget af emner:

- Karen Blixens fortællinger kredser om skæbnesvangre begivenheder og afgørende livsvalg.

- Ida Jessen er på samme måde optaget af menneskers måde at møde livets store udfordringer på.

- Hendes omfattende forfatterskab har som Blixens både dybde og bredde og vidner om en historiefortæller af højeste karat, der gør hende til en fortjent modtager af Rungstedlundprisen, lyder det i motiveringen for prisen.

Karen Blixen stiftede Rungstedlundfonden i 1958 under en radiotale til sine mange lyttere på Danmarks Radio.

Med opbakning fra sine søskende donerede hun sit barndomshjem, Rungstedlund i Nordsjælland, og forfatterrettigheder til fonden.

Rungstedlundprisen uddeles til en kulturpersonlighed, der "har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen, eller som på anden måde har markeret sig på Blixensk vis", fremgår det af meddelelsen.

Prisen er tidligere gået til blandt andre skuespilleren Meryl Streep, der spillede rollen som Karen Blixen i dramaet "Mit Afrika" fra 1985.

Også danske forfattere som Suzanne Brøgger, Thorkild Bjørnvig og Tom Buk-Swienty er blandt modtagerne af prisen.

Selve prisuddelingen finder sted 12. september 2025.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/04/2025 - 11:57

Dronning Margrethe pustede 85 lys ud i fødselsdagslagkage

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongehuset deler billeder af den private fejring af dronning Margrethes 85-års fødselsdag på Fredensborg Slot.

Kongehuset har torsdag delt flere billeder fra fejringen af dronning Margrethes 85-års fødselsdag.

Her kan man blandt andet se, at dronningen puster 85 lys ud i en stor fødselsdagslagkage.

Det skete på dronningens fødselsdag, onsdag 16. april, under en middag i Kuppelsalen på Fredensborg Slot.

Kongeparret var værter for fødselsdagsmiddagen, der var et privat arrangement.

Billederne er blevet delt af kongehusets profil på det sociale medie Instagram.

Det fremgår af opslaget, at dronningen under middagen blev overrasket af Sankt Annæ Pigekor.

Desuden opførte Pantomimeteatret uddrag fra balletten "Klods Hans", hvor dronningen selv har været kostumedesigner.

Bordet var dækket med nyudsprungne grene og pyntet med påskeæg, som dronningen selv har dekoreret gennem årene.

Dronningens fødselsdag blev lidt af et tilløbsstykke foran Fredensborg Slot, hvor en større folkemængde var mødt op for at markere dagen.

Klokken 12 trådte hun ud på trappen foran slottets hovedindgang sammen med kongeparret, deres børn og flere andre medlemmer af den kongelige familie.

Modtagelsen skete til lyden af klapsalver og en fødselsdagskoncert, som blev fremført af Den Kongelige Livgardes Musikkorps i den indre slotsgård.

Dronningens fødselsdag er den anden, siden hun under sin nytårstale i 2023 til stor overraskelse fortalte, at hun ville overlade tronen til sin søn.

Tidligere var der tradition for store fejringer på dronningens runde og halvrunde fødselsdage.

Men onsdag var der tale om en nedtonet fejring, fortalte Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist.

Dagen forinden var prinsesse Isabella blevet fejret med en festforestilling på Det Kongelige Teater med indslag fra blandt andre sangeren Medina og bandet Scarlet Pleasure.

1000 unge fra hele rigsfællesskabet deltog i fejringen, efter at de var blevet udtrukket blandt 17.685 tilmeldte.

Prinsesse Isabella, der er nummer to i arvefølgen til den danske trone, fylder 18 år mandag 21. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

FAKTA: Kort om kulhydrater

* Kulhydrater bliver omdannet til energi af kroppen. Ifølge De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er anbefalingen, at 45-60 procent af energien i din mad kommer fra kulhydrater.

* Men det er værd at vide, at der er forskel på typerne af kulhydrater og den effekt, de har i og på kroppen. De kan deles op i: stivelse, sukkerarter og fibre.

* Man får kulhydrater fra blandt andet kornprodukter, mejeriprodukter, grøntsager, frugter, bær og kartofler.

* Dit valg af kulhydrater får et sundhedsboost, hvis du går efter fuldkorn.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

Mel virker på samme måde i kroppen som sukker

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er ofte debatter om sukker. Men ifølge professor bliver der talt for lidt om, at kulhydrater - som i mel - lynhurtigt bliver nedbrudt til sukker.

De fleste er klar over, at man skal begrænse mængden af slik og søde sager, der ryger i munden. Et stort indtag af sukker forbindes nemlig med øget vægt, øget risikoen for hjerte-kar-sygdomme og naturligvis risiko for huller i tænder.

Men hvad der ikke fylder nok i snakken om sukker, er ifølge professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet Lars Ove Dragsted, at stivelse - som er et kulhydrat - også nedbrydes til sukker i kroppen.

- Det er ikke kun sukker, der er problemet i vores kost. Det kan i lige så høj grad være stivelse eksempelvis fra hvidt brød og kager og den slags, for stivelsen bliver lavet om til sukker med det samme, det går lynhurtigt. Så når vi spiser en skive brød, er det sådan set omdannet til sukker på kort tid.

- Der bliver tit kun fokuseret på sukker i ernæringsdebatter, men det er, fordi folk ikke har fysiologien og biokemien i hovedet, så derfor så ser de sukker som noget andet. Men dybest set er der ikke den store forskel, siger han.

Kroppen har brug for kulhydrater, som er den vigtigste kilde til energi, men de kan ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside deles op i tre grupper: stivelse, sukkerarter og kostfibre. Stivelse og sukkerarter er fordøjelige kulhydrater, mens kostfibre er ufordøjelige kulhydrater.

De fordøjelige kulhydrater - altså stivelse og sukker - optages i maven og tyndtarmen og transporteres så rundt i blodet som blodsukker.

Derfor er der i professorens øjne ikke den store forskel på sukker og mel.

- Den eneste forskel er, at en lille smule af melet formentlig overlever gennem tarmen og ikke bliver brudt helt ned til sukker. Det vil sige, at der vil være en svag fibereffekt, siger Lars Ove Dragsted.

Med "fibereffekt" mener han, at den tredje type af kulhydrater, de ufordøjelige fibre, hjælper med at holde maven og fordøjelsen i top. Og den gavnlige effekt kan du få en knivspids af, når du indtager mel eksempelvis i form af brød eller pasta.

Vil du have mere smæk for sundhedsskillingen, skal du gå efter fuldkorn.

Ud over at fuldkorn mætter godt, er indtaget også knyttet til en lavere risiko for flere livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle typer af kræft. Indtag af for mange kulhydrater i form af tilsat sukker forbindes derimod med en negativ effekt på helbredet.

- Jo mere grov maden er, jo mindre er kroppen i stand til lynhurtigt at fordøje den og smide sukkeret fra den ud i blodet - og det er det, der giver de enorme udsving i blodsukkeret, som ikke er så sunde, forklarer Lars Ove Dragsted.

De gavnlige effekter kommer ifølge professoren primært fra fibre i frugt og grønt samt fuldkorn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek