18/03/2023 - 10:00
Introvert og ekstrovert i parforholdet? Sådan klarer I den
Er det dømt til at fejle, hvis du og din partner er henholdsvis introvert og ekstrovert? To psykologer giver deres bud på, hvordan forholdet kan lykkes.
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Det kan være udfordrende i et parforhold, hvor den ene er introvert, mens den anden er mere ekstrovert.
Fordi I ønsker at tilbringe tiden ret forskelligt. Sådan lyder det fra psykolog Rikke Papsøe.
- Det er to helt forskellige måder at være i verden på. For I har forskellige præferencer for, hvordan I er sammen med andre, men også hvor meget, siger hun.
- Det er ikke, fordi du ikke kan lide en fest som introvert eller er asocial, men de sociale batterier bliver brugt op meget hurtigt.
Som introvert har man præferencer for at være sammen med andre i mindre grupper - eller blot to og to - mens man som ekstrovert trives godt i større grupper også.
Dog er det vigtigt at pointere, at de fleste befinder sig mere i midten og har både ekstroverte og introverte tendenser.
I sit virke som psykolog møder Rikke Papsøe flere par, hvor den ene part i en eller anden grad føler sig udbrændt, netop fordi parternes måde at "lade op" på er forskellige.
Men betyder det så, at forholdet er dømt til at dø? Ikke nødvendigvis.
- Det man skal have for øje, er, at ens basale behov er forskellige, og at det er vigtigt at få sat hinanden fri.
- For den ekstroverte part gælder det om at få dækket sit behov for at være meget social, uden at den anden nødvendigvis trækkes med.
- På samme måde skal den introverte tillade det. Ligesom den ekstroverte skal give den anden lov til at holde sin friweekend - også selv om det er tredje gang i streg.
Rikke Papsøe peger på, at det selvfølgelig gælder så længe, det ikke går ud over familieliv og børns ve og vel.
Selv om det kan være rart at få sat begreber på, hvorfor vi er forskellige, skal det ikke være en spændetrøje, mener psykologen.
- Selv om du måske er ekstrovert eller introvert af natur, kan du godt arbejde med at rumme en smule af den anden side, siger hun.
Hvis man spørger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, kan par ofte komme til at gå lidt skævt af hinanden, når det kommer til, hvor ofte de egentlig skal være sammen med andre.
Og om det nødvendigvis behøver at være dem begge, som tager til den sociale sammenkomst.
- Nogle gange kan man "gøre gode ting" for hinanden i et misforstået hensyn, fortæller hun.
- Eksempelvis kan en introvert tage med til en social begivenhed, som vedkommende måske ikke havde lyst til at være i.
- Men måske havde den ekstroverte part tanket bedre op ved bare at få lov til at give den gas uden at skulle tage hensyn til partneren.
Ifølge Camilla Carlsen Bechsgaard er det vigtigt at vide, at det er helt okay ikke at have samme sociale behov i et forhold.
- Bare man får kommunikeret, at det ikke er en afvisning af den anden at sige: "at det har man faktisk ikke lyst til".
Derudover peger psykologen også på, at I skal overveje, hvornår I prioriterer hinanden, og hvornår I skal give hinanden plads.
- Og at I begge er okay med, at det er, sådan det forholder sig, uden at det skal skabe tvivl om, hvorvidt I stadig kan lide hinanden.
- Et af fundamenterne for et godt samliv er, at man også giver slip og giver plads til hinanden, siger hun.
/ritzau fokus/