Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/01/2025 - 08:00

FAKTA: Flere fik skader i knæ og skulder

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

* I skisæsonen 2023/2024 fik cirka 1200 danskere hjælp fra SOS International. Sæsonen løb fra november 2023 til og med marts 2024.

* Skader i knæ og underben udgjorde størstedelen - 49 procent - af skiskaderne. Dernæst kom skader i skulder og overarm (16 procent).

* Ud af de cirka 1200 skadede udgjorde de 50-59-årige 21 procent. Dermed var det den aldersgruppe, der oftest kom til skade. Derefter fulgte de 10-19-årige, der udgjorde 19 procent af de skadede.

* 48 procent - og dermed størstedelen - af skaderne skete i Østrig. Dernæst fulgte Italien med 17 procent.

Kilde: SOS International.

/ritzau fokus/

København, 09/01/2025 - 18:50

Kongeparret deltager ved 80-års dag for befrielsen af Auschwitz

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

27. januar rejser kongeparret til polen for at deltage ved markering af 80-året for befrielsen af Auschwitz.

Kongeparret rejser senere på måneden til Polen for 27. januar at deltage i markeringen af 80-året for befrielsen af Auschwitz.

Det fremgår af kongehusets kalender.

Som kronprins deltog Frederik også i markeringen af 70-års dagen for Auschwitz' befrielse i 2015.

Polen var ligeledes Kong Frederiks første udlandsrejse som konge. Det var i forbindelse med et erhvervsfremstød i Polen fra 31. januar til 2. februar 2024.

Under Anden Verdenskrig blev seks millioner jøder myrdet af Nazityskland, og omkring en million jøder blev dræbt i koncentrationslejren Auschwitz og den nærliggende dødslejr Birkenau i Polen, som Tyskland holdt besat.

Internationalt er 27. januar også kendt som Auschwitz-dagen, hvor verden markerer Holocaust, massedrabet på jøder.

Den var på denne dato for 80 år siden, at sovjetiske soldater ankom og satte en stopper for nazisternes rædsler.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/01/2025 - 17:55

Spillestedet Vega henter ny direktør fra Roskilde Festival

Anders Wahrén skal være administrerende direktør for Vega efter 14 år som programchef for Roskilde Festival.

Roskilde Festivals mangeårige programchef, Anders Wahrén, er blevet valgt som ny administrerende direktør for spillestedet Vega i København.

Det oplyser Vega i en pressemeddelelse.

Anders Wahrén har været programchef for Roskilde Festival i 14 år. Hvem der skal afløse ham som programchef er endnu uvist.

Han tiltræder sin nye stilling for Vega til sommer. Han overtager posten efter Steen Jørgensen, der har været administrerende direktør i over 14 år.

Ifølge Kulturmonitor skal Anders Wahrén foreløbigt koncentrere sig om spillestedet på Vesterbro og de tre scener Store Vega, Lille Vega og Ideal Bar.

- For mig er Vega Danmarks vigtigste permanente musikscene, og jeg glæder mig til at kunne arbejde med alt fra de spæde talenter til de største hjemlige stjerner og nye internationale strømninger.

- Vega er båret af stærke værdier og ambitioner om at drive positiv forandring, som harmonerer godt med det, jeg står for og er rundet af. Der er allerede et stærkt hold i Vega, som jeg glæder mig til at udfolde fremtidens planer og drømme sammen med, siger Anders Wahrén i pressemeddelelsen.

Anders Wahrén har 25 års erfaring med livemusik. Først på spillestedet Gimle i Roskilde og sidenhen Roskilde Festival.

Som programchef på festivalen har han været ansvarlig for festivalens samlede musik-, kunst- og aktivismeprogram, udvikling af scener og strategisk retning.

I sin nye stilling på Vega bliver han en del af et team, som udvikler og afvikler over 350 koncerter om året på henholdsvis Store Vega, Lille Vega og Ideal Bar.

Vega ligger midt på Vesterbro i København ved Enghave Plads. Spillestedet slog dørene op i 1996 i forbindelse med Kulturby 96. I dag er det et af landets største spillesteder.

Spillestedet har tre koncertsale samt yderligere tre sale og besøges årligt af cirka en kvart million gæster.

Bygningen, som Vega ligger i, stod færdig i 1956. Det er tegnet af arkitekten Vilhelm Lauritzen. Det var oprindeligt opført som Folkets Hus til arbejderbevægelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/01/2025 - 10:00

FAKTA: Din mad udsender skadelige partikler

* Studier fra Nottingham of University i England viser, at fine partikler i hjemmet hører til blandt de mest skadelige luftforureninger for menneskers helbred.

* Forskerne peger på madlavning som en af de primære kilder til disse fine partikler.

* Det vurderes, at partikelkoncentrationen ved madlavning er op til 20 gange højere end den koncentration, man ser ved en stor skovbrand, hvor man blive bedt om at lukke vinduerne.

* Partiklerne opstår primært, når du steger noget, eller når du skruer godt op for ovnen.

Kilde: Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/01/2025 - 10:00

Denne faktor afgør om din emhætte er effektiv

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Som forbruger er det langtfra ligetil at finde frem til en emhætte, der er effektiv til at fjerne mados, lyder det fra Teknologisk Institut.

Går du op i at skabe et sundt indeklima derhjemme, spiller køkkenets emhætte en væsentlig rolle. Virker den optimalt, hjælper den nemlig med at opfange skadelige partikler, der hvirvler rundt i luften, når du steger bøffer på panden eller bager boller i ovnen.

Men det kan være lidt af en jungle at finde frem til en emhætte, der er god til netop det. Det fortæller Christian Grønborg Nicolaisen, der er sektionsleder hos Teknologisk Institut.

- Forbrugeren kan, som det ser ud i dag, ikke gå ned i butikken og umiddelbart se, hvor effektive de forskellige emhætter er, siger han.

Produkterne på hylderne bærer måske et energimærke, men det kan ikke bruges som rettesnor, når det gælder partikelforurening.

- Det energimæssige aspekt har ikke noget at gøre med, hvor god emhætten er til at fange partikler, påpeger Christian Grønborg Nicolaisen og tilføjer, at Teknologisk Institut arbejder sammen med Energistyrelsen på at få inkluderet emhættens evne til at fjerne mados i EU's energimærkning.

For at en emhætte kan betegnes som effektiv, skal den ifølge bygningsreglementet kunne fjerne 75 procent af osen, der kommer fra madlavningen. Dens evne til det kaldes "odour reduction factor".

- Forbrugerne skal derfor efterspørge en odour-effektiv emhætte med lav udsugning nede i butikken eller kontakte producenten og spørge til det. Der er en del producenter, der ikke oplyser odour-faktoren, og det er der så måske en grund til, fortæller Christian Grønborg Nicolaisen.

På din emhættejagt vil du hurtigt opdage, at der både findes emhætter, som har udsug til det fri, samt såkaldte recirkulerende emhætter, der renser luften og sender den ud i rummet igen.

- Der er for og imod for begge typer, så ingen skal dømmes ude. Det, der er vigtigt, er, at producenterne oplyser, hvor effektive emhætterne er til at fange og nedbryde madosen ved lavest mulig udsugning, så energiforbruget minimeres, siger sektionslederen.

Dog påpeger han, at bygningsreglementet forskriver, at emhætten skal have afkast til det fri. Det vil sige, at det er et krav til nybyggeri.

Er du i tvivl om, hvorvidt din nuværende emhætte virker optimalt, skal du sætte din lid til dine næsebor, fortæller Andreas Egholm Nielsen, der er konsulent hos Teknologisk Institut.

- Vær opmærksom på, hvor meget din madlavning lugter - særligt uden for dit køkken. Lugter det i hver eneste krog af dit hjem, efter du har stegt frikadeller, så har du nok ikke en emhætte, der er effektiv nok, eller også bruger du den ikke optimalt, siger han og tilføjer, at alderen på emhætten sjældent spiller en rolle for, hvor god den er:

- En emhætte bliver i bund og grund ikke særlig slidt. Jeg kender til mange emhætter på over 10 år, der stadig kører fint. Har du en recirkulerende emhætte med kulfilter, er det dog vigtigt at udskifte kulfilteret jævnligt i henhold til producentens anvisninger.

For at opretholde en god sugeevne anbefales det, at du løbende rengør emhættens fedtfilter, som typisk sidder i bunden af emhætten. I dag kan de fleste af den slags smides en tur i opvaskemaskinen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek