København, 26/05/2025 - 16:36
Gade fastholder nej til Palæstina-debat trods organisationers opråb
Organisationer bag brev føler sig misforstået efter forbud mod Palæstina-debat, men emnet udelades fortsat.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Flere organisationer føler sig misforstået, efter at deres bekymringsbrev har fået Folketingets Præsidium, Folketingets ledelse, til at udelukke debat om Palæstina til skolevalget.
Folketingets formand, Søren Gade, fastholder dog fortsat, at Israel-Palæstina-konflikten ikke skal diskuteres til næste års skolevalg.
- Et flertal i Præsidiet har lagt vurderingen fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til grund for vores beslutning om at lade emnet om Palæstina udgå, siger Søren Gade i en skriftlig kommentar.
- Styrelsen står fast på deres faglige anbefaling, og det tager jeg til efterretning, lyder det.
Ifølge Jyllands-Posten bygger vejledningen fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) på et "bekymringsbrev", hvor organisationer som Danmarks Lærerforening, Danske Skoleelever og Bupl, der er pædagogernes fagforening, er blandt afsenderne.
Til Jyllands-Posten siger flere af organisationer bag brevet, at de føler sig misforstået.
De er uforstående over, at deres henvendelse indgår i den faglige vurdering, som har ført til forbuddet mod emnet til skolevalget.
- Formålet med brevet var på ingen måde, at man skulle vælge emner fra. Men at kigge på den måde, vi diskuterede på, og det materiale, der blev brugt, siger Regitze Spenner Ishøy, formand for Skole og Elever, til avisen.
Søren Gade fastslår dog, at man skal have for øje, at "emnerne ikke er et mål i sig selv", men et middel til at give eleverne forståelse for demokrati.
Et komplekst emne som Palæstina kræver ifølge Gade "mere tid, end de ganske få minutter", der er til rådighed under Skolevalget.
Brevet fra organisationerne blev sendt til Folketinget efter seneste skolevalg i 2024.
Før 2024-skolevalget uddelte Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) falske flybilletter, som lignede en envejsbillet fra Danmark til Mellemøsten. Det fik seks foreninger, blandt dem Danske Skoleelever samt Skole og Elever, til at sende et brev til blandt andre Folketingets ledelse.
Formålet med brevet var ikke, at emner skulle fravælges fremover, men at ingen skulle opleve at blive "udskammet". Det var noget af det, som DFU-kampagnen fik kritik for.
Formålet med skolevalget er "at styrke unges demokratiske dannelse og deres politiske selvtillid", står der på Folketingets hjemmeside.
Skolevalget afholdes hvert andet år, og næste gang er altså i 2026. Det er for elever i 8.-10. klasse. Skolevalget foregår over tre uger og skal ligne en valgkamp som under et folketingsvalg.
Det hele afsluttes med en valgaften på Christiansborg, hvor valgresultatet bliver afsløret på landsdækkende tv.
/ritzau/