Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/05/2024 - 10:00

Forvandl de brune bananer til guf for både dig og dine potteplanter

I stedet for at smide overmodne bananer ud kan du bruge dem til at kreere alt fra lækre snacks til effektiv plantegødning.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Frugtskålens brunplettede bananer rummer masser af potentiale. I hvert fald hvis du spørger Jane Ibsen Piper.

Hun står bag flere bøger om, hvordan man skaber mere luft i privatøkonomien. Og så deler hun gode hverdagsspareråd på Facebook-gruppen "Minimalisme og købestop" og Instagramprofilen "Project Handmade", der har over 40.000 følgere.

- De meget brune bananer er supersøde indeni, og det er ikke særlig rart at spise rent, men det fungerer rigtig godt i bagværk, fordi det er sødt og blødt, siger Jane Ibsen Piper.

Hjemme hos hende ryger de brune bananer løbende i fryseren, til hun har nok til at lave en ordentlig portion bananpandekager. En vellykket nedfrysning opnås ved at fjerne skrællen på bananerne, skære dem i stykker og putte dem i en bøtte.

Når bøtten er fuld, tages den ud, så bananstykkerne kan tø op, hvorefter de moses og blandes med æg, mel, havregryn og lidt salt. Regn med to små eller et stort æg, en deciliter hvedemel og en deciliter havregryn til to bananer.

- Så har vi en hurtig snack til bilen, når vi skal på tur, fortæller Jane Ibsen Piper.

Ud over pandekager kan bananerne fra fryseren også bruges i smoothies, til banankage, bananbrød eller bananmuffins.

Som nævnt skal skrællerne fjernes, inden bananerne ryger i fryseren. Ellers rådner de. Derudover skal du være opmærksom på, at bananer ikke kan nedfryses i længere tid.

Det fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, som er kok og kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

- De indeholder en masse fedt, og derfor er de ikke vanvittigt velegnede til at blive opbevaret længe. Man kan godt fryse dem ned, men de bliver ofte dårlige efter tre-fire måneder, siger han.

Selv ynder han at dehydrere de overmodne bananer. Det gør han ved at skære frugten i skiver og lade dem tørre i ovnen ved cirka 60 grader i cirka ti timer.

- De er stadig fyldt med sukker, men fedtet er forbrændt. Det er lækkert på cornflakes eller havregryn, siger kokkeunderviseren.

Skrællerne fra de brune og bløde bananer behøver du heller ikke at smide ud, lyder det fra Jane Ibsen Piper.

- De kan bruges til gødning til potteplanterne, hvis man lægger dem i vand i et syltetøjsglas i en uges tid, siger hun.

Bananer indeholder kalium, som er et vigtigt næringsstof for planter. Du laver gødningen ved at putte en til to skræller ned i et stort syltetøjsglas. Hæld vand i helt op til toppen af glasset, og skru låget på. Efter en uge er blandingen klar til brug.

- Det skal fortyndes en til en med vand. Det vil sige, at du hælder bananvandet i vandkanden og hælder tilsvarende mængde rent vand oveni, siger Jane Ibsen Piper.

/ritzau fokus/

København, 04/05/2025 - 12:47

Prinsesse Marie skyder billeder af fødselar og hans far

Grev Henrik af Monpezat fylder 16 år. Det markerer kongehuset ved at dele nye billeder af fødselaren.

I anledning af grev Henriks 16-års fødselsdag har kongehuset delt nye billeder af fødselaren.

Hans mor, prinsesse Marie, har taget billederne, der søndag er blevet delt på kongehusets hjemmeside og på Instagram.

Billederne viser greven henholdsvis alene og i selskab med sin far, prins Joachim.

Prinsesse Marie fotograferede også grev Henriks lillesøster, komtesse Athena, da hun fyldte 13 år den 25. januar.

Grev Henrik blev født på Rigshospitalet 4. maj 2009 som Joachims yngste søn og den ottende i arvefølgen til tronen efter sine halvbrødre Nikolai og Felix, som prins Joachim har fra sit første ægteskab med Alexandra Malley.

Han blev døbt Henrik Carl Joachim Alain i juli 2009 i Møgeltønder Kirke og voksede op på Schackenborg Slot i Sønderjylland, inden han og familien i 2014 flyttede til Ordrup nord for København, hvor Henrik begyndte på Sct. Joseph Søstrenes Skole.

Da familien i 2019 flyttede til Frankrig, blev Henrik sammen med sin lillesøster, Athena, optaget på privatskolen EIB Monceau, inden han kort efter blev konfirmeret i Den Danske Kirke i Paris.

Den 1. januar 2023 fik Henrik, Athena, Nikolai og Felix frataget deres kongelige titler som prinser og prinsesse, da dronning Margrethe offentliggjorde, at Joachims efterkommere fremadrettet udelukkende kunne benytte deres titler som grever og komtesse af Monpezat.

Dronningen mente, at det ville gavne børnene at forme deres egen tilværelse, uden at skulle tage hensyn til kongehusets forpligtelser.

Det var Joachim dog ikke enig i og gav udtryk for, at børnene fik frataget deres identitet, og at de følte sig udstødte fra familien.

Senere i 2023 slog familien sig ned i USA’s hovedstad, Washington D.C., da prins Joachim skulle tiltræde som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade. Grev Henrik går nu i skole i den amerikanske hovedstad.

I april 2024 gav prins Joachim og prinsesse Marie interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om familiens nye tilværelse i USA.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

Kongehuset næste fødselar er kong Frederik, der fylder 56 år den 26. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/05/2025 - 10:45

Prinsesse Marie skyder billeder af fødselar og hans far

Grev Henrik af Monpezat fylder 16 år. Det markerer kongehuset ved at dele nye billeder af fødselaren.

I anledning af grev Henriks 16-års fødselsdag har kongehuset delt nye billeder af fødselaren.

Hans mor, prinsesse Marie, har taget billederne, der søndag er blevet delt på kongehusets hjemmeside og på Instagram.

Billederne viser greven henholdsvis alene og i selskab med sin far, prins Joachim.

Grev Henrik blev født på Rigshospitalet 4. maj 2009, og er den ottende i arvefølgen til tronen. Han blev døbt Henrik Carl Joachim Alain i juli i Møgeltønder Kirke.

Henrik voksede op på Schackenborg Slot i Sønderjylland, inden familien i 2014 flyttede til Ordrup nord for København, hvor grev Henrik begyndte på Sct. Joseph Søstrenes Skole.

I 2019 flyttede familien til Frankrig, hvor prinsesse Marie kommer fra. Her fortsatte greven sin skolegang på en international skole. Han blev konfirmeret den 18. maj 2023 i Den Danske Kirke i Paris.

Senere i 2023 flyttede familien over Atlanten til USA’s hovedstad, Washington D.C., da Prins Joachim skulle tiltræde som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade.

Grev Henrik går nu i skole i den amerikanske hovedstad.

I april sidste år gav prins Joachim og prinsesse Marie interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om familiens nye tilværelse i USA.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/05/2025 - 09:00

FAKTA: De fire tilknytningsmønstre

* Tryg tilknytning: Størstedelen har en tryg tilknytning. Man har mødt en omsorg fra sine forældre, som var forudsigelig og til at regne med. Man går derfor ud i verden med en idé om, at den vil en det godt, og man har en tiltro til, at andre vil hjælpe en.

* Den undgående/undvigende: Hvis der i barndommen ikke blev reageret, når man var bange eller sårbar, kan man blive bange for at blive afvist. Man vil forvente, at andre ikke hører eller ser en. Den undgående opsøger ikke kontakten med andre for at undgå at mærke smerten.

* Den ængstelige: Som barn kan man have udviklet en klyngende tilknytningsstil, så man bliver en pleaser - og går på kompromis med sig selv. Ængstelige kan føle, at de svømmer rundt i et hav, hvor partneren sejler forbi uden at samle dem op.

* Den desorganiserede: Opstår ofte som følge af overgreb, traumer og kaotiske forhold i opvæksten. Barnet kan ikke finde en fast strategi til at opnå omsorg og støtte. Kan beskrives som en, der leder efter en tryg person i et tomt hus - men når de endelig finder personen, løber de selv skrigende væk.

Kilder: parterapeut Jan Due og relationogtilknytning.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/05/2025 - 09:00

Forstå dit mønster og styrk dine relationer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ved at blive klogere på det tilknytningsmønster, du har med dig fra barndommen, kan du få en hjælpende hånd til at forstå og håndtere dine relationer.

Mens du lærte at kravle, gå, tale og trådte de første barnesko, fik du også lagt grundstenene til det tilknytningsmønster, som følger dig gennem livet.

Det er de briller, du ser verden igennem, forklarer Jan Due, som er parterapeut og indehaver af Due Parterapi, hvor han blandt andet beskæftiger sig med tilknytningspsykologien.

- Vores tilknytningsmønster farver den måde, vi oplever andre på. Det præger måden, vi interagerer med og nærmer os andre og knytter os til dem.

Har du en grundlæggende forventning om, at andre vil dig det godt eller skidt - om det er din partner, læge eller chefen - er det blevet grundlagt i de første leveår.

Og det kan være særligt godt at forholde dig til dit tilknytningsmønster, hvis du mærker knas i relationerne, fortæller Jan Due. Her bliver du nemlig konfronteret med din egen indre indstilling.

- Det, der tit sætter folk i gang med at interessere sig for det, er, hvis de igen og igen støder ind i de samme problemer med relationer til andre. Så begynder man at blive nysgerrig på, hvad der udspiller sig, siger Jan Due og fortsætter:

- Når noget bliver bevidst, giver det nogle nye valgmuligheder, hvor vi kan træffe bedre valg. Når vi bliver bevidste om, hvordan vi kan have det svært i relationer, kan vi sige det fra et mere sårbart sted end fra et frustreret sted. Vi kan tage ansvar for det.

I tilknytningspsykologen arbejder man med fire typer af tilknytningsmønstre: den trygge, undvigende, ængstelige og desorganiserede.

Den trygt tilknyttede er tryg i forhold til sig selv og andre. Man har en formodning om, at verden og andre vil en det godt, man har en grundlæggende bevidsthed om sit eget værd, og at man fortjener at blive behandlet ordentligt.

De primære omsorgspersoner har været nærværende, indfølende og stabile i barndommen. Man kan også til dels have udviklet den trygge tilknytning senere i livet.

De tre andre mønstre er forskellige reaktioner knyttet til en mere utrygt oplevet opvækst, hvor der måske har været usikkerhed eller uforudsigelighed. Gennem opvæksten har man ubevidst udviklet en strategi til at håndtere det.

Det kan være en undvigende tilgang til følelser eller det ængstelige/nervøse mønster, hvor man hungrer efter nærheden, men på en frustreret måde, som kan skræmme andre væk.

Og slutteligt den desorganiserede, der typisk vil være en reaktion på større svigt i barndommen, hvor man længes efter nærhed, men har tendens til at skubbe andre væk, når de så kommer tæt på.

Den mest udbredte tilknytningsform er den trygge.

- Størstedelen kommer ud af en opvækst, hvor man i samspillet med sine forældre har mødt en omsorg, som er forudselig, og forældrene var nogle, man kunne regne med. De har været en tryg havn. Når man oplever det, bliver man trygt tilknyttet.

- Når jeg i min praksis møder folk, der er trygt tilknyttede, siger jeg altid "hjerteligt tillykke, sikke en gave, du har fået med hjemmefra", siger terapeuten.

Der er masser af viden om emnet at boltre sig i på internettet, ligesom der også findes mange onlinetest, der kan pege dig i retning af dit mønster, fortæller Jan Due.

Med det i baghovedet kan du få åbnet for en ny bevidsthed om dine handlemønstre - og måden, du vil handle fremadrettet.

- Hvis man er ængstelig, kan man lægge usikkerheden frem. I stedet for at råbe højere kan man dele sin usikkerhed: "Jeg bliver usikker på, hvor jeg har dig. Jeg trænger til at vide, at vi to er et team". Jo mere, man kan sige det højt, jo nemmere er det at være sammen med, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek