Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/05/2025 - 15:14

Hjemsendt forsvarschef får fire millioner kroner i fratrædelse

Flemming Lentfer må trøste sig med millionbeløb, efter at han sidste år blev fjernet som forsvarschef.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Tidligere forsvarschef Flemming Lentfer får cirka fire millioner kroner med sig i en fratrædelsesaftale.

Det oplyser Forsvarsministeriet mandag til Ritzau.

Ritzau har søgt aktindsigt i sagen.

Forsvarsministeriet fortæller, at Flemming Lentfer frem til sin fratrædelsesdag 31. maj i år modtager "sin sædvanlige løn og pensionsindbetaling som hidtil".

Hertil kommer altså selve fratrædelsesaftalen.

- FMN (Forsvarsministeriet, red.) betaler til medarbejderen en samlet betaling i størrelsesordenen kroner 4.000.000. Betalingen består af en ekstraordinær fratrædelsesgodtgørelse, ekstraordinær indbetaling til pensionsordning samt betaling for tilgodehavende ferie og andre friheder, skriver Forsvarsministeriet.

Ministeriet oplyser, at 2,075 millioner kroner er et engangsbeløb, mens ministeriet sætter 1,575 millioner kroner ind på Flemming Lentfers pensionsordning.

Resten af pengene i fratrædelsesaftalen går til "feriekompensationstimer, ikke-afholdte feriedage og særlige feriedage, meddeler Forsvarsministeriet.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) valgte sidste år at hjemsende Flemming Lentfer med den begrundelse, at han ikke længere havde tillid til den daværende forsvarschef.

Flemming Lentfer tjener ifølge en opgørelse fra Altinget lidt over to millioner kroner om året, og han har altså fået løn i den periode, hvor han har været hjemsendt.

Den hjemsendte forsvarschef har tidligere truet med at sagsøge Forsvarsministeriet for usaglig fyring ifølge et brev, som Ritzau har set.

I brevet stod der, at Lentfer bestred, at der skulle være "blot skyggen" af saglige grunde til at tage disciplinære skridt over for ham.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen vurderede i foråret 2024, at der var behov for en ny person på posten som forsvarschef, hvorfor Lentfer blev hjemsendt.

Det skete blandt andet efter en sag, hvor fregatten "Iver Huitfeldt" havde oplevet systemsvigt og defekt ammunition, da fregatten blev angrebet i Det Røde Hav i marts 2024.

Det var dog ikke kun på baggrund af den sag, at Flemming Lentfer var blevet hjemsendt, lød det fra ministeren. Det var et helhedsbillede, der havde gjort udslaget.

- Det er ud fra en samlet vurdering, at vi skal have en ny forsvarschef, sagde Troels Lund Poulsen.

Der var også uenighed mellem forsvarschefens ønsker til materiel til Forsvaret på den ene side og regeringstoppens samt forsvarsalliancen Natos ønsker på den anden.

Desuden har Troels Lund Poulsen tidligere italesat, at politikerne i for sjælden grad blev oplyst om møgsagerne i Forsvaret. Det skulle der gøres op med, lød det nogle uger før hjemsendelsen.

I stedet gik den midlertidige post som forsvarschef til Michael Hyldgaard, der tidligere var chef for Jægerkorpset.

Michael Hyldgaard er fra 1. juni blevet ansat som fast forsvarschef.

/ritzau/

København, 21/05/2025 - 08:04

Dansk Netflix-serie topper liste over ikke-engelsksprogede serier

Miniserien "Reservatet" kom på Netflix i sidste uge og har fået over ti millioner visninger, viser liste.

Den danske miniserie "Reservatet", der har fået ros blandt flere anmeldere, hitter på Netflix.

Serien, der landede på streamingtjenesten 15. maj, topper således top-10-listen over ikke-engelsksprogede serier på streamingtjenesten.

Førstepladsen indtages med 10,3 millioner visninger. Listen dækker over perioden 12. til 18. maj.

"Reservatet" har på engelsk fået titlen "Secrets We Keep" og udspiller sig i et rigmandsmiljø nord for København, hvor en filippinsk au pair pludselig forsvinder sporløst.

Generelt har serien fået roser med på vejen af danske anmeldere.

Blandt andet giver Soundvenues anmelder "Reservatet" fem ud af seks stjerner og skriver, at den "evner at adressere yderst komplekse tematikker, uden at det virker forkrampet eller forhastet".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/05/2025 - 08:00

Kurt Ravn fik et overraskende opkald fra Linda P

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det kom bag på den 77-årige skuespiller Kurt Ravn, da Linda P ringede og spurgte, om han ville være med i Tivolirevyen.

Med en karriere, der går mere end 50 år tilbage, har Kurt Ravn efterhånden prøvet lidt af hvert.

Fra Røde i "Matador" til Agent Grå i "Tidsrejsen" har han været at finde i utallige roller på dansk tv siden 1970'erne.

Og selv om han også har rig erfaring på de skrå brædder, kom det bag på ham, da han sidste år fik et opkald fra den kreative chef på Tivolirevyen.

- Jeg blev lidt overrasket, over at Linda P ringede. Fordi jeg laver jo ikke normalt revy, siger Kurt Ravn og fortsætter:

- Men jeg skulle ikke tænke mig ret længe om, fordi jeg synes, at det lød spændende.

Det blev derfor også hurtigt til et ja fra den 77-årige skuespiller.

Komikeren Linda P er for første gang i år den kreative chef på den traditionsrige revy. Her håndplukkede hun et cast, der i første omgang bestod af Kurt Ravn, Thomas Warberg og Søs Egelind.

Søs Egelind har dog siden meldt sig ud af revyen på grund af forskellige forventninger til produktionen.

Kurt Ravn kan nu altså se frem til en travl sommer i den københavnske forlystelsespark.

Fra 5. juni til 13. juli spiller de 38 forestillinger i Glassalen, hvor flere af dagene bliver med to forestillinger i træk.

- Men bare det bliver sjovt - og det tror jeg, at det gør - så bliver det også en fornøjelse at stå og lave. Forhåbentlig får vi folk til at grine, siger han.

At Kurt Ravn efter en lang karriere bliver ved med sit virke, tilskriver han selv det simple faktum, at han bare virkelig holder af det.

- Det er en stor glæde at kunne have et arbejde, man kan leve af, som man også synes er sjovt, og som næsten er en hobby, fortæller han og konstaterer:

- Jeg kunne ikke undvære det. Jeg har ingen planer om at gå på pension.

Som skuespiller har han medvirket i film som "Jeppe på Bjerget" fra 1981, "Ved vejen" fra 1988 og "Bryllupsfotografen" fra 1994.

Hvor han på tv måske er mest kendt for sin rolle i "Matador", har man blandt andet også kunnet se ham i "Anna Pihl", "Rita" og "Sommerdahl".

Med musik har han i sin karriere også udfoldet sig med sang og optrådt i adskillige musicalopsætninger som "West Side Story", "Les Misérables" og "Atlantis".

- Jeg synes, det er et privilegium og en glæde at kunne give folk en god oplevelse, hvad enten det er teater, film eller sang, fortæller Kurt Ravn.

Når han laver Tivolirevyen, er et af hovedformålene at få folks lattermuskler i gang, men grin er ikke den eneste reaktion, Kurt Ravn nyder at vække i publikum.

- Det er hele spektret. Drama er jo også fantastisk, når man kan få folk til at blive berørte og græde lidt, siger han.

Tivolirevyen får premiere 5. juni og spiller i Glassalen i Tivoli indtil 13. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/05/2025 - 10:00

FAKTA: Årsager til gule tænder

* Rygning er en af de primære årsager til gule tænder, da cigaretter indeholder nikotin og tjære, som kan misfarve over tid.

* Der er mørke pigmenter i kaffe og te, hvilket kan forårsage misfarvning af dine tænder - særligt hvis forbruget er højt.

* Rødvin har farvestoffer kaldet tanniner, og de kan plette og misfarve tænderne.

* Sukkerholdige drikkevarer indeholder syre og sukker, som skader tænderne, og farvestoffer, der kan skade tandemaljen og medføre gule tænder.

* Med alderen bliver tandemaljen tyndere og gennemsigtig, og dermed kan man tydeligere se den gullige farve af tandbenet.

* Tandbørstningsteknikken skal være rigtig for at fjerne plak og pletter, ellers kan det medføre gule tænder.

* Tandkødsproblemer kan føre til blødning og inflammation, hvilket kan give gule tænder.

* Visse typer af antibiotika kan også give misfarvning af tænderne.

* Genetik spiller en rolle i farven på tænderne.

* Mundtørhed kan lede til gule tænder, da en tør mund kan give øget plak og bakterieophobning.

Kilde: Tandlægerne Brønshøj Torv.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/05/2025 - 10:00

Minimer gule tænder men lad ikke Hollywood blive idealet

Kevork Djansezian/Ritzau Scanpix

Hvide tænder er en del af et skønhedsideal, men det er de færreste, der er født med dem. Et par gode vaner og tandlægebesøg kan dog reducere den gule farve.

Det er de færreste, der har så hvidt et smil, som man kender det fra den røde løber i Hollywood. Med få råd kan man dog gøre sit for at undgå den gule misfarvning af tænderne.

En af måderne er at børste tænder med en fornuftig tandbørste og tandpasta. Det fortæller Palle Holmstrup, der er professor emeritus i parodontologi ved Københavns Universitet.

- Der er lette slibemidler i tandpastaer, der kan fjerne visse misfarvninger. Nogle misfarvninger kan dog kun undgås ved, at tænderne bliver pudset hos tandlægen indimellem, siger han.

Ud over tandbørstevaner kan dine drikkevaner påvirke dine tænder og give en gul farve.

- De ting, der typisk misfarver tænderne, er kaffe og te. Vin kan også misfarve, heriblandt rødvin, men det tror jeg ikke, er det største problem, siger han.

Samtidig har alder også en stor påvirkning, da ældre mennesker har større tilbøjelighed til at få gule tænder, hvilket tydeligt kan ses hos de 70- til 80-årige.

- Efterhånden som man bliver ældre, bliver tænderne automatisk mere grågullige. Det er der ikke så meget at gøre ved. Man skal bare være glad for at have levet så længe, at man oplever den naturlige udvikling i tændernes farve, siger han.

Torben Schønwaldt, der er formand for Tandlægeforeningen, siger, at første punkt til at undgå gule tænder er at stoppe med at ryge, da det misfarver tænderne.

Hvis man som ældre er utilfreds med den gullige farve, der kommer med alderen, er der dog muligheder, mener han.

- Man kan selvfølgelig gøre noget ved den naturlige proces i tænderne, fordi man kan blege tænderne, hvis man gerne vil have, at de skal være lidt lysere. Det er der ikke nogen ulemper ved, hvis man går til en tandlæge, der har styr på det, og hvis man ikke får dem afbleget for ofte, siger han.

Man kan få afbleget sine tænder med to til tre års mellemrum, fortæller han.

Gule tænder kan dog afhænge af genetik, da det handler om tændernes opbygning hos den enkelte person. Du kan godt være mellem 50 og 60 år med flotte tænder og være 30 år med gullige tænder.

- Tænderne kan være opbygget forskelligt ved at have tykkere eller tyndere lag af emalje uden på. Emaljelaget er det alleryderste af tanden. Det er det, der afgør, hvilken farve tænderne har, siger han.

Torben Schønwaldt anbefaler ikke, at man går efter Hollywoodsmilet, hvor man får sat en porcelænsfacade ind.

- Det brænder i mit tandlægehjerte, når jeg ser et intakt tandsæt, der er blevet slebet ned og får indsat porcelænsskaller, som er lige så hvide som en toiletkumme. Det er forfærdeligt, og det værste man kan gøre, siger han.

Det er ikke på grund af den alt for hvide farve, at Torben Schønwaldt fraråder porcelænsskaller.

- Det er en meget invasiv behandling. Har man først slebet tænderne ned, er tandsubstansen tabt for evigt, og det bryder tandnerven inde i tanden sig ikke om, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek