Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Paris, 31/03/2025 - 17:37

Europæiske højrefløjspolitikere støtter Le Pen

Morten Messerschmidt, Geert Wilders og Viktor Orbán er blandt dem, der kritiserer dommen over Marine Le Pen.

Remko De Waal/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Flere europæiske politikere fra højrefløjen erklærer sympati med den franske oppositionspolitiker Marine Le Pen, efter en domstol mandag dømte hende skyldig i misbrug af EU-midler.

Samtidig har domstolen givet hende et øjeblikkeligt forbud mod at indtage offentlige embeder i fem år.

I opslag på det sociale medie X støtter flere politikere Le Pen og kritiserer de franske domstole.

- Jeg er chokeret over den utrolig hårde dom mod Marine Le Pen. Jeg støtter og tror på hende 100 procent, skriver Geert Wilders, der er leder af det indvandrerkritiske højrefløjsparti Frihedspartiet i Holland.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, udtrykker sin sympati med den franske højrefløjspolitiker ved kort at skrive "Jeg er Marine" i et opslag på sin profil.

Også Italiens vicepremierminister, Matteo Salvini, sender på mediet en hilsen til Le Pen oven på dommen. Han kalder dommen en "krigserklæring" fra Bruxelles.

- De, der frygter vælgernes dom, søger ofte tryghed fra domstolene, skriver han og tilføjer:

- Vi er ikke intimiderede, vi er ikke blevet stoppet. Fuld kraft frem, min ven.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, som selv i 2021 i første omgang blev dømt for misbrug af EU-midler, men senere frifundet, kalder ligeledes sagen for "absurd".

- Det er ikke uden fare at være en modstander af EU, skriver han på X.

Over for det statslige, russiske nyhedsbureau Tass, understreger Kremls talsperson, Dmitrij Peskov, at landet ikke har "nogen intentioner om at blande sig i Frankrigs interne forhold".

I samme ombæring noterer han dog, at flere og flere europæiske hovedstæder ifølge ham "afviger fra demokratiske normer".

- Vores observationer vedrørende europæiske hovedstæder indikerer en bekymrende tendens til at ignorere demokratiets grænser i politiske processer, siger han til Tass.

Marine Le Pen får også støtte fra den anden side af Atlanten. Den tidligere brasilianske præsident Jair Bolsonaro kalder dommen for "venstreorienteret retsaktivisme" af samme slags, som han selv har været udsat for.

Bolsonaro blev i 2023 udelukket fra offentlige embeder indtil 2030 på grund af magtmisbrug forud for valget i Brasilien i 2022.

- Overalt, hvor højrefløjen er til stede, vil venstrefløjen og systemet arbejde for at sætte deres modstandere ud af spillet, siger han ifølge Reuters.

I USA reagerer rigmanden Elon Musk, som er en del af præsident Donald Trumps inderkreds, på X:

- Når den radikale venstrefløj ikke kan vinde via en demokratisk afstemning, misbruger de retssystemet til at fængsle deres modstandere. Det er deres standardmanøvre over hele verden.

/ritzau/

København, 02/04/2025 - 08:00

Dansk stjerne dykker ned i sit værste jeg: Svært at komme ud af

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når Afshin Firouzi dykker ned i hovedrollen som tidligere kriminel, der bliver konfronteret med sin fortid, i filmen "Hele vejen", er det ekstrem selvterapi.

Da han var fem år gammel, ville Afshin Firouzi bare forsvinde ind i fjernsynet.

Sammen med sin familie flygtede han som helt lille fra Iran til Danmark.

Den krig, de flygtede fra, havde taget hårdt på dem, og det var ikke altid et nemt hjem at være i.

- Når du er så lille, kan du ikke flygte fysisk. Så flygter du mentalt oppe i hovedet, fortæller Afshin Firouzi.

- Du forsvinder alle mulige andre steder hen, når du ikke har det så godt.

Dengang var fiktionen en flugt for et barn, som gerne ville være alle andre end sig selv.

Nu er han på sin vis, ligesom han som barn drømte, kommet ind i fjernsynet. Og tilmed op på det helt store biograflærred.

Med filmen "Hele vejen" springer han ud i sin første hovedrolle.

- Nu er det mere en leg end en flugt. Nu handler det mere om at udforske alle de forskellige ting, jeg har i mig. Det er selvterapi på den ekstreme måde, siger Afshin Firouzi.

Den terapeutiske del af den kreative proces er særligt ekstrem, når man laver en film som "Hele vejen".

Her spiller han Cairo, der har en fortid i kriminalitet, men nu arbejder som bandeexit-konsulent. Efter at hans nevø forsvinder, er han villig til at gøre hvad som helst for at få ham tilbage.

De følelser er noget, Afshin Firouzi selv har måttet udforske med sit skuespil.

- Man dykker ned i sit værste jeg, og så skal man kunne komme ud af det igen efter, siger han og fortsætter:

- Men jeg kan godt lide at dykke helt ned og ikke komme ud af det, før vi er færdige. Det kan godt være svært at komme ud af. Det er så noget, jeg arbejder med nu.

Karakteren Cairo gør i filmen nogle ting, som Afshin Firouzi selv har svært ved at se, at han ville kunne blive skubbet ud til.

Alligevel har han forsøgt at identificere sig med det pres, han er under i filmen.

- Hvor langt ville jeg selv gå for én, jeg elsker? Det var det første, jeg spurgte mig selv om. Og der fandt jeg ud af, at jeg ville gå ret langt. Jeg ville som filmens titel gå hele vejen, fortæller han og fortsætter:

- Det lyder underligt at sige, men jeg har prøvet at finde det værste frem i mig selv med kærlighed. Fordi det går ud på at finde én, jeg elsker.

- Jeg blev undervejs mere smadret og hærget. Men sjovt nok passede det meget godt til min karakter. Så den måde, han ser ud på, er helt uden makeup. Det var sådan, jeg havde det!, siger Afshin Firouzi.

Hvor den i dag 44-årige skuespiller nu indtager sin første hovedrolle, var han for bare otte år siden helt uden for film- og tv-branchen. Dengang arbejdede han med socialt arbejde på et opholdssted for unge.

Siden har han bygget sig op gennem større og større roller i blandt andet Lone Scherfig-serien "Dag & Nat", TV 2-serien "Graverne" og Afdeling Q-filmen "Den grænseløse".

- Jeg har overhovedet ikke været heldig. Overhovedet ikke!, understreger Afshin Firouzi.

- Jeg er ydmyg, og jeg er respektfuld for, hvad jeg har oplevet, og hvilke projekter jeg har fået, men der har ikke været noget held.

Afshin Firouzis første møde med skuespil kom på eget initiativ fra bunden af en branche, der ofte kan virke uigennemtrængelig.

Han arbejdede som statist, selv om det var dårligt betalt og sjældent gav megen skærmtid. Men den autodidakte skuespiller brugte det som en måde at lære håndværket.

- Jeg har været på 24/7. Jeg har haft tre til fire job, mens jeg har lavet det her. Jeg har mistet søvn på det, og jeg har ikke slappet af eller hygget mig, siger han.

Selv om Afshin Firouzi efterhånden er blevet veletableret i skuespilbranchen, holder han stadig fast i sit sociale arbejde på førnævnte opholdssted for unge.

Afshin Firouzi har ofte selv svært ved at se den succes, andre ellers roser ham for, og han indrømmer, at han skal være bedre til at klappe sig selv på skulderen.

- Jeg tror, jeg presser mig selv ned. På en eller anden måde holder det mig måske også sulten. Jeg ved det ikke ... Det er et eller andet mysterie, der er heroppe, siger han og peger mod sit hoved.

Motivationen er der i hvert fald, og han har stadig meget mere, som han vil opnå. Der er derfor også kun to ting, der ville kunne forhindre ham i at fortsætte med at udleve drømmen:

- At jeg selv stopper, eller at jeg kradser af. Fordi jeg laver det, jeg helt oprigtigt elsker fra hjertet af, lyder det fra Afshin Firouzi.

"Hele vejen" får biografpremiere 3. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/04/2025 - 06:57

Den amerikanske skuespiller Val Kilmer er død

Mark Humphrey/Ritzau Scanpix

Val Kilmer døde tirsdag af lungebetændelse i Los Angeles, oplyser hans datter til New York Times.

Den amerikanske skuespiller Val Kilmer, der var kendt for sine roller som musikeren Jim Morrison og superhelten Batman, er død.

Det skriver New York Times.

Skuespilleren døde tirsdag af lungebetændelse, mens han opholdt sig i Los Angeles, oplyser datteren.

Val Kilmer blev i 2014 diagnosticeret med lungekræft, men det lykkedes ham at nedkæmpe sygdommen.

Kilmer blev opereret i halsen og var synligt mærket af forløbet.

Desuden fik han som følge af operationen en raspende og hæs stemme.

Kilmer debuterede i 1984 i filmen "Top Secret".

To år senere var han også med i filmen "Top Gun" i rollen som Tom "Iceman" Kazansky med Tom Cruise i hovedrollen.

Med højt hår og stålblå øjne var han ligesom Tom Cruise en af sin generations fremtrædende mandlige skuespillere.

Val Kilmer begyndte karrieren som skuespiller på teatret, som han også flere gange i sin karriere vendte tilbage til.

Han spillede desuden hovedrollen som Jim Morrison i Oliver Stones film "The Doors", hvorefter han både fik roller som Batman i "Batman Forever" og Doc Holliday i westerndramaet "Tombstone".

I årene inden kræftdiagnosen i 2014 havde den Los Angeles-fødte skuespiller kastet sin kærlighed på den amerikanske forfatter Mark Twain.

Det resulterede i et one-man-show, "Citizen Twain", som Kilmer turnerede store dele af USA med, og som også udkom i en filmversion kaldet "Cinema Twain".

Efter kræftoperationen sagde Kilmer, at hans helbredelse dels kan tilskrives kemoterapi og dels hans store kærlighed til Jesus.

Val Kilmer var en del af den kristne amerikanske bevægelse Christian Science.

Kilmer spillede som det sidste med i efterfølgeren "Top Gun 2" fra 2022, hvor Tom Cruise atter var i hovedrollen.

Privat var Val Kilmer fra 1988 til 1996 gift med den britiske skuespiller Joanne Whalley, som han mødte, da de begge medvirkede i fantasyfilmen "Willow" fra 1988.

Parret fik sammen to børn datteren Mercedes og sønnen Jack.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/04/2025 - 08:00

FAKTA: Gør det nemt for reparatøren

* Klæd reparatøren godt på, inden han eller hun kommer ud til dig for at fikse vaskemaskinen eller en anden hvidevare.

* Sørg for at oplyse modelnummeret på hvidevaren, så teknikeren er forberedt på, hvilken maskine der er tale om.

* Viser tørretumbleren eller vaskemaskinen en fejlkode, er det også en god idé at oplyse den til teknikeren, når du ringer til ham eller hende.

* Husk at fortælle om alle fejlene. Fortæl for eksempel, hvis maskinen ikke er blevet afkalket længe. Jo mere info, jo bedre.

Kilde: Peter Vestergaard, indehaver af Vestergaards Hvidevarer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/04/2025 - 08:00

Red din skrantende vaskemaskine med nyt fradrag

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fra i år og frem til 2027 inkluderer servicefradraget reparationer af hvidevarer, så færre af dem havner for tidligt på genbrugspladsen.

Ofte skal der få reparationer til for at få din gamle vaskemaskine til at virke optimalt igen, og som noget nyt kan du få rabat på det arbejde gennem servicefradraget.

Men det er der ikke ret mange, der udnytter, fortæller Peter Vestergaard, der er indehaver af firmaet Vestergaards Hvidevarer i Hobro.

- Vi oplever, at folk ikke er klar over fradraget, så vi gør en dyd ud af at gøre dem opmærksomme på det, siger han.

Reparationer af hårde hvidevarer er omfattet af servicefradraget fra i år og frem til 2027. Målet med den nye ordning er at reducere antallet af køleskabe, frysere og opvaskemaskiner, der havner på landets genbrugspladser.

Sidste år viste tal fra Coop Analyse, at danskerne kasserer omkring en halv million hvidevarer om året, og næsten hver tredje af dem virker stadig.

- Jeg vil også skyde på, at halvdelen af hvidevarerne, der bliver smidt væk, fordi de er i stykker, sagtens ville kunne laves for små penge, lyder det fra Peter Vestergaard.

En typisk reparation på en vaskemaskine eller opvaskemaskine er en udskiftning af varmelegemet. Det koster ofte et sted mellem et par hundrede og tusind kroner, fortæller Peter Vestergaard.

Andre gange er det noget så simpelt som en rensning af en blokeret pumpe eller et tilstoppet filter, der skal til, for at maskinen kører som smurt igen.

- For en stor procentsats af de opgaver, vi kommer ud til, er maskinen gået i stykker på grund af mangel på vedligehold, siger Peter Vestergaard.

Hyrer du en reparatør til at fikse dine hvidevarer, giver det nye servicefradrag helt konkret mulighed for at få fradrag på reparatørens arbejdsløn. Det er i den forbindelse et krav, at du hyrer et momsregistreret firma, fortæller Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Så får du en regning fra ham, hvor der står, hvor mange timer, han har brugt på reparationen, og det er kun de timer, du kan få fradrag for, siger hun og understreger, at det derfor er vigtigt, at regningen adskiller prisen for materialer og prisen for arbejdstiden.

Du får fradraget med tilbagevirkende kraft. Det vil sige, at du skal betale regningen, før du beder om fradrag.

Her siger reglerne, at du skal betale den elektronisk og ikke med kontanter, så der er fuld klarhed over pengeoverførslen.

Når regningen er betalt, sender du den til Skat. Det gør du ganske nemt ved at trykke på en knap inde på Skats hjemmeside under din forskudsopgørelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek