Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/03/2024 - 08:19

Kvinder med svær overvægt bør muligvis ikke tage på under graviditet

Nyt studie modsiger amerikanske anbefalinger brugt verden over om graviditet med svær overvægt.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Kvinder med svær overvægt bør tage mindst fem kilo på under en graviditet.

Sådan lyder amerikanske retningslinjer, der anvendes i mange lande verden over - herunder i Danmark.

Det modsiger et nyt studie fra det svenske universitet Karolinska Institutet dog.

Faktisk behøver kvinder med svær overvægt ikke at tage ekstra kilo på under graviditeten, og i nogle tilfælde viser det sig bedre ikke at tage på.

Studiet viser, at der ikke er sundhedsmæssige risici for barn eller mor med en vægtøgning, der ligger under de anbefalede retningslinjer på mellem fem til ni kilo.

Her er der tale om kvinder, der har en BMI på mellem 30 og 39.

For kvinder med en BMI på over 40 fastslår studiet, at en vægtøgning på under fem kilo faktisk kan vise sig gavnlig for moren sundhedsmæssigt.

Vægtøgning under fem kilo eller sågar et vægttab for gravide med en BMI på over 40 viste sig i studiet at reducere risikoen for et negativt udfald.

En fastholdelse af vægten for denne gruppe reducerede risikoen med 20 procent ifølge instituttet.

Kari Johansson, der er lektor på Karolinska Institutet, siger, at hun håber, forskningen kan skubbe til, at man gennemgår de internationale og nationale retningslinjer for at se, om de skal ændres.

- Vi har konkluderet, at vægtøgning under de nuværende retningslinjer formentlig er sikre i graviditet hos personer med overvægt, og måske også er gavnlige for dem med klasse tre overvægt, siger hun.

Klasse tre defineres som personer med en BMI på over 40. Johansson mener, at der bør være separate retningslinjer for gravide med en BMI på over 40.

Som anbefalingerne ser ud nu, anbefales alle gravide med en BMI på over 30 at tage fem til ni kilo på. Der er ikke specifikke anbefalinger for den gruppe, der ligger over 40.

/ritzau/

København, 28/04/2024 - 21:05

Badehotellets skabere: Derfor slutter serien sådan

Spoiler: Du skal ikke læse videre, hvis du ikke ønsker at vide, hvordan "Badehotellet" ender. Seriens skabere sætter nu ord på den store finale.

Så er det definitivt forbi.

"Badehotellet", som åbnede på TV 2 i 2013, er nu efter 64 afsnit fordelt over ti sæsoner lukket og slukket, efter at sidste episode strøg over skærmen søndag aften.

Dermed har seriens skabere, forfatterparret Stig Thorsboe og Hanna Lundblad, sat punktum for et stykke dansk tv-historie.

- Der var ikke tårer forbundet med det. Vi er ret cool omkring det, siger Stig Thorsboe og uddyber:

- Det er os selv, der har taget beslutningen, så det ville være mærkeligt og lidt hyklerisk, hvis vi skulle begynde at græde over det. Men derfor har det stadig været et fantastisk tæt og skønt samarbejde med en masse mennesker, som nu er slut.

Da Hanna Lundblad og Stig Thorsboe, som sammen også har stået bag DR-dramaet "Krøniken", bød ind med "Badehotellet", var serien tiltænkt fem sæsoner, som skulle skildre Danmark fra 1928 til 1933.

Serien fik yderligere fem sæsoner, da Hanna Lundblad og Stig Thorsboe fik idéen om at tage et spring frem til Anden Verdenskrig.

- Det er to historier, vi har fortalt - først fem sæsoner og så fem sæsoner til. Det er ikke en never-ending story, siger Hanna Lundblad.

- Da vi skrev sidste afsnit, havde vi super mange pointer og ideer, og vi vidste ikke, hvordan det skulle flette sig sammen. Der var en masse varianter af ind og ud og frem og tilbage. Det var ikke bare et puslespil med tusind brikker. Der var en milliard brikker. Så jeg tænkte: "Phew, vi gjorde det", da vi var færdige.

"Badehotellets" handling slutter i sommeren 1947.

I den periode sker et markant skift i samfundet, som gør det uforeneligt at fortsætte serien.

- Det er slut med, at de samme gæster kommer år efter år og flytter ind på de samme værelser og er der hele sommeren, forklarer Stig Thorsboe.

- Badehotellerne får en ny rolle. Der kommer skiftende gæster, og folk får egne sommerhuse - ligesom vi kender det i dag - og det er det, vi antyder i slutningen. Vi har prøvet at fortælle badehotellernes æra. Vi har fortalt den sidste del af den storhedstid. Det er derfor, vi har valgt at stoppe nu.

To af seriens centrale par - hr. og fru Weyse spillet af Jens Jacob Tychsen og Cecilie Stenspil samt hr. og fru Madsen skildret af Lars Ranthe og Anne Louise Hassing - får netop et sommerhus.

Men de kigger stadig gerne forbi Andersens Badehotel, som stuepigen Edith - portrætteret af Ulla Vejby - har overtaget sammen med sin mand, Valter, spillet af Simon Stenspil. Hotellet endte ikke med at blive amerikaniseret, som både gæster og personalet frygtede - men Valter nævner, at der kan komme lidt modernisering hen ad vejen.

Temaet for finalesæsonen har været forsoning.

Forsoning mellem en far og hans søn, der er haft vidt forskellige værdier og overbevisninger, og forsoning med fortiden for at se frem mod en ny begyndelse.

Men helt centralt står kærligheden.

Både gæster og personale har forelsket sig på kryds og tværs af skel.

- Der er jo en række kærlighedshistorier, der er blevet fortalt igennem ti sæsoner, hvor vi har været optaget af kærlighedens veje - og vildveje, siger Stig Thorsboe.

Centralt står blandt andre hotellets bestyrerinde, Amanda, spillet af Amalie Dollerup, som forelsker sig i den tyske løjtnant Uwe Kiessling, spillet af Anton Rubtsov, der ikke sympatiserer med nazismen, men nødtvunget er blevet løjtnant i værnemagten.

- Det er virkelig en historie om at gribe kærligheden, i det sekund den er der, siger Hanna Lundblad.

- Der er en meget rørende scene i ottende sæson, hvor han siger: "Er det klogt?", og Amanda svarer: "Jeg ved ikke, hvad der er klogt mere". Det er et onenightstand, hvor de får deres datter, Frida, og så er det dem for evigt bagefter.

På den anden side af spektret er Peter Hesse Overgaards bekymrede kontorchef Aurland, der har hovedet så dybt nede i dagens aviser, at han ikke ænser, at lærerinden og den tidligere stuepige Otilia - spillet af Merete Mærkedahl - i adskillige sæsoner har bejlet til ham.

De andre må sige det direkte til Aurland. Men der er det for sent. Hun er blevet gift. Men da de ringes ved i "Badehotellets" sidste afsnit, bliver der lagt på med ømhed og sagte smil.

- Det går altså ikke, at man går en hel vinter og har tænkt på, hvad der er blevet sagt, og at man nok skulle have rakt ud. Man er nødt til at tage den, når den er der, siger Stig Thorsboe.

- Det er en historie, der er meget god at blive mindet om i ny og næ. Men i virkeligheden har de måske fundet hinanden det bedste sted - intellektuelt, siger Stig Thorsboe og bliver suppleret af Hanna Lundblad:

- Vi har beskæftiget os med kærlighed hele vejen igennem. Men det er også en serie, hvor vi har beskæftiget os med håb, siger hun.

"Badehotellet" er blevet kaldt et lys i mørket, og det regner sjældent. Når det gør, klarer det hurtigt op, selv om det ulmer i horisonten.

- Der er så mange ulyksalige fremtidsprognoser og tildragelser, i den tid vi lever i lige nu, siger Hanna Lundblad.

- Derfor har vi været meget opmærksomme på: Hvad gør os glade? Hvad er det, vi nærer os ved? Hvad er det for historier, vi gerne vil fortælle? Og hvad er det, vi gerne vil dele med seerne? Der er kærlighed helt klart et spor ind til at tale om håb.

Hanna Lundblad og Stig Thorsboe plejer at sige, at håbet ligger i fællesskabet.

- Det er i hvert fald en pointe i denne her sæson, siger Stig Thorsboe.

Samtlige sæsoner af "Badehotellet" er tilgængeligt på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 28/04/2024 - 19:13

Harry sætter kursen mod London for at markere Invictus-jubilæum

Piroschka Van De Wouw/Reuters

Prins Harry vil i begyndelsen af maj deltage i ceremoni, der markerer jubilæum for stævne, han selv stiftede.

Britiske prins Harry, der til daglig bor i USA, vil i begyndelsen af maj rejse til Storbritannien, hvor man vil være med til at markere tiåret for Invictus Games.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det var prins Harry, der i sin tid tog initiativ til stævnet for soldater og veteraner med psykiske eller fysiske skader.

Prinsen har selv gjort tjeneste i Afghanistan.

8. maj deltager han så i en ceremoni i St Paul's Cathedral i den britiske hovedstad, London.

Ceremonien vil omfatte oplæsninger af prins Harry og den britiske skuespiller Damian Lewis.

Også sårede veteraner og medlemmer fra Invictus-fællesskabet vil deltage.

Ifølge arrangørerne vil begivenheden markere "et årti med at forandre liv og redde liv gennem sport", skriver Reuters.

Prinsen bor i den amerikanske delstat Californien sammen med sin hustru, hertuginde Meghan, og parrets to børn, Archie og Lilibet.

Parret trak sig i 2020 som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

Siden flytningen har parret i vid udstrækning distanceret sig fra det britiske kongehus og har i heftige vendinger kritiseret det.

Blandt andet udgav prins Harry sidste år en selvbiografi, der på dansk har titlen "Reserven", og som indeholder en kras kritik af kongehuset.

Derudover er det kun sket ved enkelte lejligheder, at prinsen er vendt tilbage til Storbritannien, herunder til sin far Kong Charles' kroning sidste år, skriver Reuters.

Han blev ifølge nyhedsbureauet senest set i Storbritannien i februar, hvor han kort mødtes med sin far, efter at det var blevet meddelt, at kong Charles var blevet diagnosticeret med kræft.

Kongen genoptager en begrænset del af sine offentlige forpligtelser i næste uge, efter at læger har meddelt, at de "er meget opmuntrede" over fremskridtene i hans kræftbehandling.

Kongens første officielle forpligtelse sammen med dronning Camilla bliver et besøg i et kræftbehandlingscenter tirsdag.

- Kongen vender gradvist tilbage til sine royale opgaver, lød det i en meddelelse fra hoffet fredag aften.

Efter den kommende tur til London vil prins Harry rejse til Nigeria i Vestafrika, hvor han vil være ledsaget af sin hustru.

Parret er blevet inviteret af landets forsvarschef, oplyser prinsens talsperson ifølge Reuters. Der er ikke givet yderligere oplysninger om den tur.

Nigeria er en del af Commonwealth, som er en sammenslutning af lande, der overvejende er tidligere britiske kolonier.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2024 - 08:00

FAKTA: Træerne blomstrer i maj

* I maj kan du se mange af træernes fine blomster.

* Det gælder eksempelvis kastanjetræerne, som har store hvide blomster.

* Du kan også se de japanske kirsebærtræer og frugttræerne blomstre.

Kilde: naturekspeditionen.dk, som drives af Vesthimmerlands Kommune.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/04/2024 - 08:00

Skynd dig i skoven og få disse naturoplevelser netop nu

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skoven pibler og kribler lige nu af små og store naturoplevelser. Og det er bare med at komme afsted, før det er for sent.

Dufte, lyde og farver eksploderer lige nu i den danske natur. Og derfor er det bare med at komme afsted og ud i en af landets mange skove.

Sådan lyder den klare opfordring fra Peter Skov Kragh Halling, som er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening Gentofte og går på naturvejlederuddannelsen på Skovskolen under Københavns Universitet.

- Det er et fantastisk tidspunkt lige nu, fordi naturen folder sig ud med et væld af sanseindtryk. Der er ikke noget bedre, end når naturen er vågnet, siger Peter Skov Kragh Halling og tilføjer:

- Varmen gør, at alting spirer, og alle de små krableting i skovbunden kommer frem.

Og det første, han vil råde dig til at gøre på din skovtur, er da også at vende blikket nedad.

- Anemonerne ligger lige nu som et meget flot gulvtæppe i vores store, åbne løvskove. De er der nok ikke så længe endnu, så det skal man skynde sig ud at opleve, siger han.

Sætter du dig på skovbunden, kan du også se en kriblende verden folde sig ud for dine øjne, hvis du løfter nogle blade.

- Så kan man se, at der at bænkebidere, der er ved at samle deres familie, fordi det begynder at blive varmt. Det samme gælder for tusindben, som bare ligger under bark og blade og venter, siger han.

Det milde vejr betyder også, at de store oliebiller på omkring fire-fem centimeter vandrer rundt i skovbunden.

- De er ret nemme at se, og de er sådan nogle lidt uskyldige, kluntede fyre.

- De kan udskille en virkelig stramt lugtende væske, som godt kan være lidt lokalt irriterende, ligesom når man får et myggestik, siger han.

Der knytter sig også en lidt sjov historie til den ellers uskyldigt udseende bille.

- De har i gamle dage været brugt i naturmedicin og er særligt berømte og berygtede som potensmiddel. De bliver faktisk stadigvæk solgt i nogle af verdens lande som en slags naturens Viagra. Det skulle efter sigende give en lang og smertefuld erektion, siger Peter Skov Kragh Halling med et grin.

Hvis du vender blikket opad i skoven, er der også fine oplevelser i vente. Og nogle af dem kender du måske allerede hjemme fra haven.

- Man kan se alle de her fugle, som mange nemt kan kende: musvit, blåmejse, grønirisk og solsort. De starter med at synge, allerede før solen står op - og fortsætter til langt efter solen er gået ned.

- Det er både for at markere deres terræn, men de skal jo også gøre sig lækre for at finde sig en mage. Så der er en kæmpe konkurrence i gang overalt. Det er lige nu, det er allermest tydeligt, for de skal have bygget deres reder og få deres unger, mens der er varme og masser af mad.

Du kan også være heldig at høre en fugl, som du næppe får besøg af hjemme i haven.

Spætterne begynder nemlig at blive mere aktive nu. Det gælder blandt andet stor flagspætte.

- De har den meget distinkte lyd, når de hakker i stammen. Og så kan man gå efter lyden for at se, om man kan spotte dem, fortæller han og tilføjer, at man typisk skal kigge efter dem et godt stykke oppe på træstammerne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek