Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/04/2024 - 21:05

Badehotellets skabere: Derfor slutter serien sådan

Spoiler: Du skal ikke læse videre, hvis du ikke ønsker at vide, hvordan "Badehotellet" ender. Seriens skabere sætter nu ord på den store finale.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Så er det definitivt forbi.

"Badehotellet", som åbnede på TV 2 i 2013, er nu efter 64 afsnit fordelt over ti sæsoner lukket og slukket, efter at sidste episode strøg over skærmen søndag aften.

Dermed har seriens skabere, forfatterparret Stig Thorsboe og Hanna Lundblad, sat punktum for et stykke dansk tv-historie.

- Der var ikke tårer forbundet med det. Vi er ret cool omkring det, siger Stig Thorsboe og uddyber:

- Det er os selv, der har taget beslutningen, så det ville være mærkeligt og lidt hyklerisk, hvis vi skulle begynde at græde over det. Men derfor har det stadig været et fantastisk tæt og skønt samarbejde med en masse mennesker, som nu er slut.

Da Hanna Lundblad og Stig Thorsboe, som sammen også har stået bag DR-dramaet "Krøniken", bød ind med "Badehotellet", var serien tiltænkt fem sæsoner, som skulle skildre Danmark fra 1928 til 1933.

Serien fik yderligere fem sæsoner, da Hanna Lundblad og Stig Thorsboe fik idéen om at tage et spring frem til Anden Verdenskrig.

- Det er to historier, vi har fortalt - først fem sæsoner og så fem sæsoner til. Det er ikke en never-ending story, siger Hanna Lundblad.

- Da vi skrev sidste afsnit, havde vi super mange pointer og ideer, og vi vidste ikke, hvordan det skulle flette sig sammen. Der var en masse varianter af ind og ud og frem og tilbage. Det var ikke bare et puslespil med tusind brikker. Der var en milliard brikker. Så jeg tænkte: "Phew, vi gjorde det", da vi var færdige.

"Badehotellets" handling slutter i sommeren 1947.

I den periode sker et markant skift i samfundet, som gør det uforeneligt at fortsætte serien.

- Det er slut med, at de samme gæster kommer år efter år og flytter ind på de samme værelser og er der hele sommeren, forklarer Stig Thorsboe.

- Badehotellerne får en ny rolle. Der kommer skiftende gæster, og folk får egne sommerhuse - ligesom vi kender det i dag - og det er det, vi antyder i slutningen. Vi har prøvet at fortælle badehotellernes æra. Vi har fortalt den sidste del af den storhedstid. Det er derfor, vi har valgt at stoppe nu.

To af seriens centrale par - hr. og fru Weyse spillet af Jens Jacob Tychsen og Cecilie Stenspil samt hr. og fru Madsen skildret af Lars Ranthe og Anne Louise Hassing - får netop et sommerhus.

Men de kigger stadig gerne forbi Andersens Badehotel, som stuepigen Edith - portrætteret af Ulla Vejby - har overtaget sammen med sin mand, Valter, spillet af Simon Stenspil. Hotellet endte ikke med at blive amerikaniseret, som både gæster og personalet frygtede - men Valter nævner, at der kan komme lidt modernisering hen ad vejen.

Temaet for finalesæsonen har været forsoning.

Forsoning mellem en far og hans søn, der er haft vidt forskellige værdier og overbevisninger, og forsoning med fortiden for at se frem mod en ny begyndelse.

Men helt centralt står kærligheden.

Både gæster og personale har forelsket sig på kryds og tværs af skel.

- Der er jo en række kærlighedshistorier, der er blevet fortalt igennem ti sæsoner, hvor vi har været optaget af kærlighedens veje - og vildveje, siger Stig Thorsboe.

Centralt står blandt andre hotellets bestyrerinde, Amanda, spillet af Amalie Dollerup, som forelsker sig i den tyske løjtnant Uwe Kiessling, spillet af Anton Rubtsov, der ikke sympatiserer med nazismen, men nødtvunget er blevet løjtnant i værnemagten.

- Det er virkelig en historie om at gribe kærligheden, i det sekund den er der, siger Hanna Lundblad.

- Der er en meget rørende scene i ottende sæson, hvor han siger: "Er det klogt?", og Amanda svarer: "Jeg ved ikke, hvad der er klogt mere". Det er et onenightstand, hvor de får deres datter, Frida, og så er det dem for evigt bagefter.

På den anden side af spektret er Peter Hesse Overgaards bekymrede kontorchef Aurland, der har hovedet så dybt nede i dagens aviser, at han ikke ænser, at lærerinden og den tidligere stuepige Otilia - spillet af Merete Mærkedahl - i adskillige sæsoner har bejlet til ham.

De andre må sige det direkte til Aurland. Men der er det for sent. Hun er blevet gift. Men da de ringes ved i "Badehotellets" sidste afsnit, bliver der lagt på med ømhed og sagte smil.

- Det går altså ikke, at man går en hel vinter og har tænkt på, hvad der er blevet sagt, og at man nok skulle have rakt ud. Man er nødt til at tage den, når den er der, siger Stig Thorsboe.

- Det er en historie, der er meget god at blive mindet om i ny og næ. Men i virkeligheden har de måske fundet hinanden det bedste sted - intellektuelt, siger Stig Thorsboe og bliver suppleret af Hanna Lundblad:

- Vi har beskæftiget os med kærlighed hele vejen igennem. Men det er også en serie, hvor vi har beskæftiget os med håb, siger hun.

"Badehotellet" er blevet kaldt et lys i mørket, og det regner sjældent. Når det gør, klarer det hurtigt op, selv om det ulmer i horisonten.

- Der er så mange ulyksalige fremtidsprognoser og tildragelser, i den tid vi lever i lige nu, siger Hanna Lundblad.

- Derfor har vi været meget opmærksomme på: Hvad gør os glade? Hvad er det, vi nærer os ved? Hvad er det for historier, vi gerne vil fortælle? Og hvad er det, vi gerne vil dele med seerne? Der er kærlighed helt klart et spor ind til at tale om håb.

Hanna Lundblad og Stig Thorsboe plejer at sige, at håbet ligger i fællesskabet.

- Det er i hvert fald en pointe i denne her sæson, siger Stig Thorsboe.

Samtlige sæsoner af "Badehotellet" er tilgængeligt på TV 2 Play.

/ritzau/

New York, 13/05/2024 - 22:19

Saxofonisten David Sanborn er død af prostatakræft

Jean-Christophe Bott/Ritzau Scanpix

Den amerikanske saxofonist David Sanborn er død i en alder af 78 år efter at have kæmpet mod kræft siden 2018.

Den amerikanske saxofonist David Sanborn er død af prostatakræft i en alder af 78 år.

Siden 2018 har den seksdobbelte grammyvinder kæmpet mod prostatakræft, men saxofonisten tabte kampen søndag eftermiddag.

Det oplyses i en meddelelse på Sanborns egen profil på det sociale medie X.

- David Sanborn døde om eftermiddagen 12. maj efter en kamp mod omfattende prostatakræft med komplikationer, lyder det.

Efter kræftdiagnosen fortsatte David Sanborn med at spille koncerter, og musikeren havde sågar planlagte shows helt frem til 2025.

Sanborn blev født i Tampa i Florida, men voksede op i Missouri.

Allerede som tiårig startede Sanborn med at spille saxofon efter lægens anvisninger. Han havde nemlig fået polio, og som terapi for dette begyndte han i musikken.

Den lange karriere førte jazzmusikeren vidt omkring i verden.

Han turnerede blandt andet med store kunstnere som David Bowie, Stevie Wonder og bandet The Rolling Stones.

Karrieren førte også til koncerter i Danmark, hvor Sanborn blandt andet spillede på Aarhus Jazz Festival i 2016 som 71-årig. Et år senere var han også at finde på Copenhagen Jazz Festival.

Musikerens debutalbum landede i 1975, og den første Grammy blev sikret i 1981 med "All I Need Is You" for bedste instrumentale performance.

Efterfølgende vandt Sanborn yderligere fem grammypriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/05/2024 - 15:52

Amerikansk multikunstner giver koncert i Danmark

Angela Weiss/Ritzau Scanpix

Royal Arena lægger scene til de amerikanske musikere Childish Gambino og Morgan Wallen senere på året.

Den amerikanske musiker Childish Gambino - også kendt under det borgerlige navn Donald Glover - giver koncert i Royal Arena i København 10. november i år.

Det oplyser koncertarrangøren All Things Live i en pressemeddelelse.

Koncerten i Danmark er en del af musikerens verdensturné "The New World Tour".

Donald Glover har lavet musik under aliasset Childish Gambino siden begyndelsen af 2010'erne.

Han er særligt kendt for hits som "Redbone" og "This is America".

Childish Gambino er også aktuel med albummet "Atavista", der netop er blevet udgivet, og har endnu et album er på vej.

Ifølge et opslag på X fra musikeren ventes albummet at udkomme til sommer og vil være det sidste fra Childish Gambino.

Udover at være musiker kan Donald Glover også kalde sig serieskaber og skuespiller.

Han har blandt andet modtaget priser - herunder Emmy og Golden Globe - for sit arbejde med tv-serien "Atlanta".

Senest har Donald Glover været aktuel i tv-serien "Mr. & Mrs. Smith", som han også er en af skaberne bag.

Også den amerikanske countrymusiker Morgan Wallen lægger senere på året vejen forbi Royal Arena.

Det oplyser koncertarrangøren Live Nation Danmark i en pressemeddelelse.

I forbindelse med sin "One Night At A Time"-turné giver Morgan Wallen koncert i København 1. september.

Countrymusikeren er blandt andet kendt for numrene "Last Night" og "Wasted". Derudover medvirker han også på rapperen Post Malones nummer "I Had Some Help".

Det er countrysangerens seneste album, "One Thing At A Time", der har inspireret til navnet til turnéen.

Albummet var nummer seks på listen over mest streamede album globalt på musiktjenesten Spotify i 2023 og har ligget øverst på hitlisten Billboard 200-listen i 19 sammenhængende uger.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/05/2024 - 11:00

FAKTA: Forskel på stauders hårdførhed

* Nogle stauder er mere hårdføre end andre stauder.

* Typisk er salvie og timian stærkere, fordi de både kan klare at tørre ud og blive udsat for frost. Derudover kan salvie have to blomstringsperioder hen over sommeren, hvis den klippes let ned efter første blomstring.

* Derimod kan georginer slet ikke tåle frost. Så vil du sætte dem ud igen næste forår, skal du grave dem op, inden der kommer frost.

* Georginernes rodknolde bør om vinteren placeres et mørkt og køligt sted, hvor de hverken får for meget kulde eller varme. Næste forår kan sættes de ud igen og kvitterer med smukke blomster.

Kilde: Susanne Ogstrup, uddannelsesleder for Roskilde Tekniske Skoles to uddannelser til gartner og blomsterdekoratør.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 13/05/2024 - 11:00

Med det rigtige miks kan haven blomstre hele året

Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Der er mange muligheder, hvis du ønsker en længere blomstring i haven. To havekyndige giver dig gode tips til, hvad du kan vælge.

Som haveejer er der et væld af muligheder for at finde planter, der kan kan give smukke blomster, som du kan nyde i lang tid.

Det fortæller Susanne Ogstrup, der er uddannelsesleder for Roskilde Tekniske Skoles gartner- og blomsterdekoratøruddannelser.

Hun anbefaler, at du for eksempel bruger stauder, der er kendetegnet ved at leve i mange år.

- Der findes mange forskellige typer af stauder. Der kan være nogle, som tiltrækker sommerfugle og insekter - for eksempel salvie og lavendel. Begge er kendetegnet ved at have meget lang blomstringstid, siger hun.

Dertil kan du kaste dig over geranier - også kendt som storkenæb.

- Mange af dem er langtidsblomstrende. De står med et fantastisk smukt flor, og så er de nemme, for de lader sig ikke kue af ukrudt, siger hun.

Alt efter hvilken sort du har plantet, er storkenæbets grønne løv desuden beklædt med flotte blomster med for eksempel en blå eller lyserød farve, fortæller Susanne Ogstrup.

For stauder afhænger blomstringstiden ifølge Susanne Ogstrup blandt andet af, hvilken sort du bruger.

Derudover spiller vejret ind. Ideelt set skal der være godt vejr med sol og gerne lidt regn om natten.

Nogle stauder skal jævnligt have vand, mens andre kan klare tørke i længere perioder, forklarer uddannelseslederen.

Er du udkig efter andre planter, der ligesom stauder er remonterende - altså at de sætter blomster over flere omgange - kan du for eksempel plante sorter inden for roser og klatrende klematis.

Det fortæller Berit Rørbøl, haveekspert hos Videncentret Bolius.

- Specielt inden for roser er der sket meget forædling (udvikling af nye sorter, red.). Men også hos klematis kan man finde mange remonterende sorter.

- Nogle kan finde på at blomstre i juni og gå lidt i dvale i juli, hvor det er varmest. Og så kan de have endnu en blomstring i august, siger hun.

Vil du øge chancen for at få en lang blomstring, kan det være en god idé at nippe de visne blomsterhoveder af. Dermed kan planten bruge energi på at danne nye blomster i stedet for at sætte frø.

Derudover kan du vælge flere sorter fra samme plante, der blomstrer på forskellige tidspunkter. På den måde forlænges den samlede blomstringstid i haven.

- Vi har planter, der blomstrer om vinteren, og planter der blomstrer om sommeren. Og mikser man det lidt, kan man forlænge sæsonen, siger Berit Rørbøl.

Vil du netop mikse udvalget, anbefaler hun for eksempel en kejserbusk og juleroser til vinterhaven. I foråret kan du vælge løgplanter som tulipaner.

Imens er sommeren højsæson for diverse typer af roser, stauder og klatrende planter. Når du kommer hen til sensommeren og efteråret, kan du for eksempel plante dahlia, der ifølge Berit Rørbøl blomstrer længe.

Derudover vil mange roser blomstre, indtil frosten tager fat. De fleste roser kan godt tåle at stå udenfor hele året, og går ud hvis de tages inden døre. Derfor bør du lade dem stå i haven, hvis du vil beholde dem til året efter, siger haveeksperten.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek