09/07/2025 - 08:00
Søvnguide til rejsen: Sådan tager du din gode søvn med dig
Fremmede senge og for kolde klimaanlæg kan forstyrre din søvn. Men med enkle greb kan du hjælpe hjernen med at finde ro i uvante omgivelser.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus
Det kan være svært at falde i søvn, når man er væk hjemmefra - hvad enten det er på hotel, hos svigerfamilien eller i en sommerhytte med skrattende radiatorer og tynde gardiner.
Søvn på fremmede destinationer kan godt være lidt af en udfordring, fortæller søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, der er ph.d. og lektor på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.
- Det er et velkendt fænomen, der kaldes "the first night effect". Det er, fordi hjernen bliver opmærksom på, at den sover et nyt sted, siger Birgitte Rahbek Kornum.
Hvis du vil forsøge at afhjælpe dette, er et tip at tage noget med hjemmefra, forklarer søvnforskeren.
- Det kan være en bamse, hvis man er barn, eller et pudebetræk, der dufter velkendt, som narrer hjernen til at tro, at man er hjemme, siger hun.
At øve sig i afslapningsteknikker før sengetid kan også hjælpe. Man kan dog ikke forvente mirakler, lyder det fra søvnforskeren.
En anden udfordring, særligt hvis man er rejst sydpå på ferie, er aircondition, der køler luften i et rum ved at fjerne varmen.
Hvis den skal fungere optimalt, handler det om at skabe noget bevægelse i luften, uden at man ligger i decideret træk, forklarer Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Videncentret Bolius.
- Mange genkender sikkert at komme hjem til et varmt værelse. Klimaanlægget skrues helt ned på 16 grader, inden man går i seng, og så ligger man og fryser og kommer hjem med en halv forkølelse, siger Tue Patursson.
Fageksperten anbefaler, at du prøver at ramme den balance, du gør til hverdag.
- Find en realistisk temperatur, der svarer nogenlunde til den nattetemperatur, du plejer at have, lyder rådet.
Og så er det godt at være opmærksom på, at nogle airconditionanlæg godt kan give tør luft i soveværelset, så man får tørre slimhinder.
- Det er godt at huske at have noget vand stående, så man kan få drukket lidt i løbet af natten, hvis man bliver generet af den tørre luft, siger Tue Patursson.
En ferie eller en weekend i sommerhus er for mange også forbundet med en ekstra øl i solen eller et godt glas vin på terrassen.
Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum minder dog om, at alkohol spiller en afgørende rolle i forhold til søvn.
- Alkohol er virkelig dårligt for søvnen. Det skal man måske have i baghovedet, hvis man synes, at man sover dårligt på ferien, siger søvnforskeren.
Selv om man måske falder hurtigt i søvn, giver alkohol dårligere søvnkvalitet og flere søvnforstyrrelser i løbet af natten.
/ritzau fokus/