Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Kyiv, 03/06/2025 - 14:25

Ukrainsk efterretningstjeneste hævder at have ramt Krim-broen

Tirsdag morgen detonerede 1100 kilo sprængstof i angreb mod Krim-broen, siger efterretningstjeneste.

Af: /ritzau/

Den ukrainske efterretningstjeneste SBU siger, at den har ramt Krim-broen, som forbinder den annekterede halvø med det russiske fastland.

Det skriver Reuters med henvisning til en udtalelse fra SBU på beskedtjenesten Telegram.

Her lyder det, at SBU har brugt 1100 kilo sprængstof, som blev detoneret tidligt tirsdag morgen. Det skal have ødelagt flere undervandssøjler.

Ifølge Reuters udgør broen en vigtig forsyningsrute for russiske styrker i Ukraine.

Meldingen fra SBU kommer, to dage efter at Ukraine med et droneangreb ramte fem regioner spredt over hele Rusland.

I alt 117 droner blev anvendt i angrebet, der ramte Rusland på udvalgte steder fra nord til syd i landet. Langt fra den ukrainske grænse til Rusland.

I en besked på Telegram skrev Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, søndag, at han var begejstret for det "fuldstændig strålende resultat".

Han tilføjede, at Ukraine havde forberedt operationen i over halvandet år.

/ritzau/

Stockholm, 09/07/2025 - 15:53

Svenske livvagters træningsaktiviteter har afsløret kongens opholdssteder

Richard A. Brooks/Ritzau Scanpix

Ved hjælp af appen Strava har svenske journalister fundet ud af, hvilke hoteller kong Carl Gustaf har boet på.

Selv om det burde være hemmeligt, hvor den svenske konge, Carl Gustaf, bor, når han rejser, har den svenske avis Dagens Nyheter fundet ud af netop det.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Ved at spore aktiviteter fra kongens livvagter på træningsappen Strava har avisen fundet frem til, hvilke hoteller kong Carl Gustaf har boet på under ferier og statsbesøg.

Journalisterne har også kunnet se, hvornår kongen har været i sin hytte i den svenske by Storlien, samt hvilke skiture han plejer at tage på.

Livvagterne har ifølge avisen lagt mere end 70 træningsaktiviteter ud på træningsappen, som viser steder, den svenske kongefamilie har opholdt sig.

Derudover har en af livvagterne ifølge mediet offentliggjort en træningsaktivitet, som viser, hvordan man går gennem slottet Drottningholm, der ligger ved Stockholm og er kongens private residens.

Afsløringen fra Dagens Nyheter kommer, dagen efter at avisen publicerede den første artikel om svenske livvagters sikkerhedsbrud på Strava.

Her skrev avisen, at livvagters løberuter i flere år har afsløret hemmelig information om Sveriges statsminister, Ulf Kristersson.

Statsministerens hjemmeadresse, hans færden, hvilke veje han plejer at løbe, hvilke destinationer han er rejst til, og hvor han har overnattet har været tilgængeligt for offentligheden på den udbredte løbeapp.

Kigger man hjem mod Danmark, oplyser Politiets Efterretningstjeneste (PET), at man er opmærksomme på de digitale aftryk, som apps kan efterlade.

PET kan dog ikke oplyse om sine interne regler og retningslinjer, lyder det i et svar til Ritzau.

Strava har over 120 millioner brugere på verdensplan, og appen kan blandt andet bruges til at registrere løbeture. Man kan som udgangspunkt også ret præcist se, hvor og hvornår en Strava-bruger har løbet.

I slutningen af sidste år kom det frem, at træningsappen også har kunnet afsløre, hvor en række andre af verdens mest magtfulde mennesker har befundet sig.

Det skrev den store franske avis Le Monde.

Blandt de personer var Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, den daværende præsident i USA, Joe Biden, og Ruslands præsident, Vladimir Putin.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/07/2025 - 11:52

Klovn-makkerpar: Det er slut med unge damer

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Der er emner og jokes, der ikke bliver en del af den nye og tiende sæson af hitserien Klovn.

Casper Christensen og Frank Hvam har en ny sæson af den uhyre populære tv-serie "Klovn" på trapperne.

Serien havde premiere for 20 år, og selv om at de pinlige eskapader og tåkrummende øjeblikke stadig er bevaret, er der emner, som bliver holdt ude af den nye sæson.

Det fortæller de to komikere i et interview med Ekstra Bladet.

- Der er ting, vi ikke ville lave i dag, men det er, fordi tiden har ændret sig på en måde, så de ting ikke længere fungerer, siger Frank Hvam til mediet.

Den 54-årige komiker peger specifikt på et afsnit fra 2006, hvor Casper Christensens figur nægter at køre med i en taxa, fordi chaufføren er mørk.

Den slags jokes om racisme var sjove i en periode, men fungerer ikke for komikerduoen i dag, fortæller Frank Hvam.

Det gælder også scener, hvor Casper Christensen forsøger at score unge kvinder.

- Det er kørt, det gider vi ikke mere, men det er ikke tiden (der er løbet fra det, red.), men fordi jeg ser for gammel ud. Det virker urealistisk nu, og så er det ikke sjovt længere, siger Casper Christensen til Ekstra Bladet.

Men ændringerne i, hvad komikerparret kan proppe i den nye sæson, betyder ikke, at de fortryder tidligere afsnit.

Casper Christensen fortæller til mediet, at parret endnu ikke har tænkt, at noget har været for meget, for tarveligt eller for synd.

De løfter ikke yderligere sløret for, hvad seerne kan forvente af den nye sæson over for Ekstra Bladet.

Ifølge TV 2 byder sæson ti på "både genkendelig pinlighed og nye lag".

- Stadig morsomt. Stadig tåkrummende. Men med mere på spil, skriver TV 2 videre om den nye sæson.

Sæsonen består af otte afsnit, som kan ses på TV 2 Play fra søndag 20. juli.

I den nye sæson dukker komikerne Heino Hansen og Mick Øgendahl også op, og det samme gøre skuespillerne Søs Egelind og Vicki Berlin samt forfatteren Sara Blædel og tv-manipulatoren Jan Hellesøe.

Casper Christensen har tidligere teaset for, at duoen har fået personer med i sæsonen, som han aldrig havde forventet ville medvirke.

Blandt de kendte ansigter kan man selvfølgelig forvente et gensyn med Franks hustru, Mia, spillet af Mia Lyhne, samt Caspers kone, Fnug, der spilles af Camilla Lehmann.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/07/2025 - 08:00

FAKTA: Skærme kan forstyrre søvnen

* Det blå lys fra skærmen kan påvirke din døgnrytme og gøre det sværere at falde i søvn.

* Særligt blandt unge er det et problem.

* Knap halvdelen af mænd i alderen 16-24 år får ikke tit nok eller aldrig søvn nok til at føle sig udhvilede, svarer de i en undersøgelse. 81 procent siger, at de kommer for sent i seng på grund af underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv.

* 52 procent af unge kvinder i samme aldersgruppe får ikke tit nok eller aldrig søvn nok til at føle sig udhvilede. 71 procent angiver, at årsagen skyldes for sen sengetid som følge af skærmbrug.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/07/2025 - 08:00

Søvnguide til rejsen: Sådan tager du din gode søvn med dig

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fremmede senge og for kolde klimaanlæg kan forstyrre din søvn. Men med enkle greb kan du hjælpe hjernen med at finde ro i uvante omgivelser.

Det kan være svært at falde i søvn, når man er væk hjemmefra - hvad enten det er på hotel, hos svigerfamilien eller i en sommerhytte med skrattende radiatorer og tynde gardiner.

Søvn på fremmede destinationer kan godt være lidt af en udfordring, fortæller søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, der er ph.d. og lektor på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.

- Det er et velkendt fænomen, der kaldes "the first night effect". Det er, fordi hjernen bliver opmærksom på, at den sover et nyt sted, siger Birgitte Rahbek Kornum.

Hvis du vil forsøge at afhjælpe dette, er et tip at tage noget med hjemmefra, forklarer søvnforskeren.

- Det kan være en bamse, hvis man er barn, eller et pudebetræk, der dufter velkendt, som narrer hjernen til at tro, at man er hjemme, siger hun.

At øve sig i afslapningsteknikker før sengetid kan også hjælpe. Man kan dog ikke forvente mirakler, lyder det fra søvnforskeren.

En anden udfordring, særligt hvis man er rejst sydpå på ferie, er aircondition, der køler luften i et rum ved at fjerne varmen.

Hvis den skal fungere optimalt, handler det om at skabe noget bevægelse i luften, uden at man ligger i decideret træk, forklarer Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Videncentret Bolius.

- Mange genkender sikkert at komme hjem til et varmt værelse. Klimaanlægget skrues helt ned på 16 grader, inden man går i seng, og så ligger man og fryser og kommer hjem med en halv forkølelse, siger Tue Patursson.

Fageksperten anbefaler, at du prøver at ramme den balance, du gør til hverdag.

- Find en realistisk temperatur, der svarer nogenlunde til den nattetemperatur, du plejer at have, lyder rådet.

Og så er det godt at være opmærksom på, at nogle airconditionanlæg godt kan give tør luft i soveværelset, så man får tørre slimhinder.

- Det er godt at huske at have noget vand stående, så man kan få drukket lidt i løbet af natten, hvis man bliver generet af den tørre luft, siger Tue Patursson.

En ferie eller en weekend i sommerhus er for mange også forbundet med en ekstra øl i solen eller et godt glas vin på terrassen.

Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum minder dog om, at alkohol spiller en afgørende rolle i forhold til søvn.

- Alkohol er virkelig dårligt for søvnen. Det skal man måske have i baghovedet, hvis man synes, at man sover dårligt på ferien, siger søvnforskeren.

Selv om man måske falder hurtigt i søvn, giver alkohol dårligere søvnkvalitet og flere søvnforstyrrelser i løbet af natten.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv