Dronning Margrethe holder af at blive fejret på sin fødselsdag. En fyldt slotsplads på Amalienborg gør hende varm om hjertet, har hun fortalt.
Og på de runde fødselsdage har hun - bortset fra under coronaepidemien - indbudt Europas kongelige og det officielle Danmark til fest.
Mere beskedent bliver det, når dronning Margrethe fylder 85 år onsdag.
Fødselsdagen fejres med en koncert klokken 12 på Fredensborg Slot overværet af familien og borgere i byen.
Resten af dagen er privat, oplyser kongehuset.
Den nedtonede fejring symboliserer, at dronning Margrethe mente det alvorligt, da hun abdicerede i januar 2024, siger Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR.
- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist.
I centrum for opmærksomheden er i stedet kongeparrets ældste datter, prinsesse Isabella, der fylder 18 år den 21. april.
Det blev markeret på Aarhus Rådhus i fredags, og tirsdag aften blev prinsessen fejret i Det Kongelige Teater.
- Det er helt bevidst, at det er de nye generationer, der skal stråle. At opleve det er måske den største gave, dronning Margrethe kan få. Hun kan glæde sig over den store folkelige opbakning, som er blevet kong Frederik og dronning Mary til del, siger Thomas Larsen.
Det var i sin nytårstale i 2023, at dronning Margrethe til stor overraskelse fortalte, at hun ville trække sig tilbage.
Hun henviste til en rygoperation året før, inden talens ultimative sætning faldt:
- Jeg overlader tronen til min søn, kronprins Frederik.
Dermed brød hun med næsten 900 års tradition i det danske kongehus. Sidst en monark abdicerede, var i 1146, hvor kong Erik Lam frasagde sig tronen.
Ellers har danske regenter først erstattet hinanden efter dødsfald.
I fraværet af erfaringer med abdikationer har kongehuset kunnet skæve til Holland.
Her abdicerede dronning Beatrix i 2013 i en alder af 74 år og overgav tronen til kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Máxima.
Men den store forskel er, at der i Holland er tradition for at abdicere, siger historiker Sebastian Olden-Jørgensen, Københavns Universitet.
Han synes, at dronning Margrethe har spillet en mindre aktiv rolle end den, der var lagt op til efter tronskiftet, hvor hun fik sit eget hof, ligesom hun kan være rigsforstander. Det er sket et par gange siden tronskiftet.
- Jeg synes, at dronning Margrethe er tilbageholdende, måske på grund af alder og helbred. Hvilken rolle hun spiller over for det nye kongepar, ved vi jo ikke, siger Sebastian Olden-Jørgensen.
Mens dronning Margrethe var regent, havde 81 foreninger og organisationer hende som protektor. I forbindelse med tronskiftet blev antallet skåret ned for alle kongehusets protektioner, og i dag har hun 20.
En af dem er Ebbe Muncks Mindefond, der er stiftet til minde om journalist, modstandsmand og hofchef Ebbe Munch, der døde i 1974.
I fondens bestyrelse sidder tidligere chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard. Han har mødt dronningen ved flere lejligheder både før og efter tronskiftet og beundrer den måde, som hun tackler ændringen på.
Hun har formået at trække sig fuldstændigt tilbage i rollen som regent, samtidig med at hun er aktiv inden for områder, der altid har haft hendes interesse, siger han.
- Når man har haft en så prominent rolle hele sit liv, så aftvinger det beundring, at man forstår, at det ikke længere er den, man er. At man i stedet har fået friheden til at træde ind i en anden rolle.
/ritzau/