Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/04/2025 - 11:15

Dronning nedtoner 85-årsdag og lader barnebarn stråle

Ingen stor fest på dronning Margrethes fødselsdag. Isabella løber i stedet med opmærksomheden.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Dronning Margrethe holder af at blive fejret på sin fødselsdag. En fyldt slotsplads på Amalienborg gør hende varm om hjertet, har hun fortalt.

Og på de runde fødselsdage har hun - bortset fra under coronaepidemien - indbudt Europas kongelige og det officielle Danmark til fest.

Mere beskedent bliver det, når dronning Margrethe fylder 85 år onsdag.

Fødselsdagen fejres med en koncert klokken 12 på Fredensborg Slot overværet af familien og borgere i byen.

Resten af dagen er privat, oplyser kongehuset.

Den nedtonede fejring symboliserer, at dronning Margrethe mente det alvorligt, da hun abdicerede i januar 2024, siger Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist.

I centrum for opmærksomheden er i stedet kongeparrets ældste datter, prinsesse Isabella, der fylder 18 år den 21. april.

Det blev markeret på Aarhus Rådhus i fredags, og tirsdag aften blev prinsessen fejret i Det Kongelige Teater.

- Det er helt bevidst, at det er de nye generationer, der skal stråle. At opleve det er måske den største gave, dronning Margrethe kan få. Hun kan glæde sig over den store folkelige opbakning, som er blevet kong Frederik og dronning Mary til del, siger Thomas Larsen.

Det var i sin nytårstale i 2023, at dronning Margrethe til stor overraskelse fortalte, at hun ville trække sig tilbage.

Hun henviste til en rygoperation året før, inden talens ultimative sætning faldt:

- Jeg overlader tronen til min søn, kronprins Frederik.

Dermed brød hun med næsten 900 års tradition i det danske kongehus. Sidst en monark abdicerede, var i 1146, hvor kong Erik Lam frasagde sig tronen.

Ellers har danske regenter først erstattet hinanden efter dødsfald.

I fraværet af erfaringer med abdikationer har kongehuset kunnet skæve til Holland.

Her abdicerede dronning Beatrix i 2013 i en alder af 74 år og overgav tronen til kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Máxima.

Men den store forskel er, at der i Holland er tradition for at abdicere, siger historiker Sebastian Olden-Jørgensen, Københavns Universitet.

Han synes, at dronning Margrethe har spillet en mindre aktiv rolle end den, der var lagt op til efter tronskiftet, hvor hun fik sit eget hof, ligesom hun kan være rigsforstander. Det er sket et par gange siden tronskiftet.

- Jeg synes, at dronning Margrethe er tilbageholdende, måske på grund af alder og helbred. Hvilken rolle hun spiller over for det nye kongepar, ved vi jo ikke, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Mens dronning Margrethe var regent, havde 81 foreninger og organisationer hende som protektor. I forbindelse med tronskiftet blev antallet skåret ned for alle kongehusets protektioner, og i dag har hun 20.

En af dem er Ebbe Muncks Mindefond, der er stiftet til minde om journalist, modstandsmand og hofchef Ebbe Munch, der døde i 1974.

I fondens bestyrelse sidder tidligere chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard. Han har mødt dronningen ved flere lejligheder både før og efter tronskiftet og beundrer den måde, som hun tackler ændringen på.

Hun har formået at trække sig fuldstændigt tilbage i rollen som regent, samtidig med at hun er aktiv inden for områder, der altid har haft hendes interesse, siger han.

- Når man har haft en så prominent rolle hele sit liv, så aftvinger det beundring, at man forstår, at det ikke længere er den, man er. At man i stedet har fået friheden til at træde ind i en anden rolle.

/ritzau/

København, 18/04/2025 - 21:10

Myrdet i Forræder som den første: Virkelig bittert

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Line Kirsten Nikolajsen havde glædet sig helt vildt til at lege med i tv-programmet "Forræder", men hun blev den første, der skulle sige farvel til slottet.

Line Kirsten Nikolajsen elsker tv-programmet "Forræder". Den 33-årige radiovært er sågar med i en klub, hvor hun sammen med andre dyrker spillet med løgn og bedrag.

Det var derfor også en drøm, der gik opfyldelse, da hun sammen med 17 andre kendte danskere blev inviteret ind på slottet for at lege med i TV 2's populære underholdningsprogram.

Men fornøjelsen blev kort og en smule uforløst, da hun som den første modtog et brev med ordene: "Du er blevet myrdet".

- Det var fandeme bittert. Det var virkelig nederen, fordi jeg havde glædet mig sygt meget til det, siger Line Kirsten Nikolajsen, når hun nu ser tilbage på sin korte oplevelse.

- Det føles som at sidde i en rutsjebane, som kører opad, mens adrenalinen pumper, og så får man at vide på toppen, at rutsjebanen er gået i stykker, og at man skal gå ned igen.

På de få dage hun var der, fik Line Kirsten Nikolajsen prøvesmagt spillet, men hun synes dog, at det i sidste ende var lidt en halv oplevelse.

- Jeg synes jo, det er virkelig sjovt at spille det her spil. Fordi man kan gå ind i en arena, hvor man godt må lyve og bedrage, siger hun.

Da hun blev sendt hjem, fik hun ikke at vide med det samme, hvem der i spillet havde stukket hende kniven i ryggen.

Det viste sig så at være deltagerne Sarah Grünewald, Rasmus Bruun og Anne-Marie Rindom, der som forrædere havde stået bag.

Men selv da Line Kirsten Nikolajsen fik den viden, bar hun på ingen måde nag. Hun var meget bevidst om, at de blot var med i et spil.

- Men det er klart, at der er et eller andet, man ikke helt selv kan styre. Det er følelsen af, at man bliver holdt uden for i skolegården, forklarer hun og fortsætter:

- Det var en skuffelse. Men i virkeligheden skød jeg ikke skylden på nogen på slottet. De er jo allesammen så søde.

Der var derfor heller ingen sure miner, da hun efter spillets afslutning mødtes med dem, der forkortede hendes Forræder-oplevelse.

- Sarah Grünewald fik et kæmpe kram. Hun var så sød og sagde som det første: "Vil du gerne vide, hvorfor du røg ud?". Så hun forklarede, og det var fair nok. Alt var meget lidt dramatisk, fortæller hun.

Line Kirsten Nikolajsen er kendt for at have været radiovært på DR-programmerne "Tværs" og "Go' Morgen P3",

Man har kunnet se hende i de to første afsnit af "Forræder", som fortsat udkommer med nye episoder hver fredag på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/04/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Iris Gold

* Iris Gold hedder i virkeligheden Mercedes Seecoomar.

* Hun er født i London som datter af en indisk mor og en jamaicansk far, men er vokset op på Christiania i København.

* I 2015 fik hun sin debut med singlen "Goldmine". Den blev efterfølgende fulgt op med debutalbummet "Planet Cool" i 2019 og albummet "Woman" i 2022.

* Hun har optrådt for den franske præsident Emmanuel Macron til et musikarrangement i Paris i 2019. I 2022 optrådte hun for dronning Margrethe i forbindelse med hendes 50-års jubilæum.

* Hun har varmet op for blandt andre Robbie Williams, Blur og Taylor Swift.

* Privat har hun sønnen August Cosmos, der er fem år gammel.

Kilde: dr.dk og tv2.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 18/04/2025 - 10:00

FAKTA: Hvad er en gusmester

* En gusmester er den person, der styrer en saunagus. Man benytter sig ofte af æteriske olier, musik, fortælling og skaber varmeopbygning med vanddamp.

* At være gusmester er ikke en beskyttet titel. Det vil sige, at alle, der hælder vand og æteriske olier på saunaovnen kan kalde sig gusmester. Det er dog vigtigt at kende til sikkerhed, æteriske olier, fordeling af damp og dufte og opbygning af en saunagus.

* Danmark har en verdensmester i saunagus for kvinder, da 22-årige Karoline Kobber Kristensen tog sejren til "Masters Freestyle Aufguss 2025". Her vandt hun i kategorien freestyle, hvor man skal skabe en helhedsoplevelse med musik, varme og æteriske olier samtidig med, at man er i en 80 grader varm sauna.

Kilder: gusmester.dk og TV2.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 18/04/2025 - 10:00

Bliv din egen gusmester med en tågemaskine og æteriske olier

Scanpix/Ritzau Scanpix

Du behøver hverken at betale i dyre domme eller køre langvejs for at finde en saunagus nær dig. Faktisk kan du med få redskaber blive gusmester i dit eget hjem.

Luk øjnene, og tag en dyb indånding, mærk dine fødder, mærk knæene, føl, at din krop er let som fjer, og pust nu ud igen.

Sådan kunne instruktionerne fra en gusmester lyde, men med få redskaber kan det være dig, der starter næste session derhjemme.

Det eneste, du behøver, er at tage et varmt bad og investere i et elektrisk apparat kaldet en nebulizer, hvor man kommer æteriske olier i.

Det fortæller Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge og i mange år har beskæftiget sig med aromaterapi og æteriske olier.

- En nebulizer er en slags tågemaskine, hvor man kommer cirka ti dråber æteriske olier ned ad gangen. Derefter tændes den i ti minutter, og så kan den lille motor i nebulizeren findele olien i små partikler, der kommer ud i luften, siger hun og fortsætter:

- Det mest optimale derhjemme er, at man tager et brusebad eller karbad, så man bliver rigtig varm. Derefter sætter man sig i en varm stue og tænder for en nebulizer i ti minutter. Det er faktisk mere effektivt end saunagus.

En af årsagerne til, at det kan være fordelagtigt at lave sin egen saunagus, er, at det kan være en dyrt i længden at tage ud til steder med saunagus.

Hver session på cirka 60 til 75 minutter kan hurtigt koste alt fra 125 til 250 kroner. Samtidig er saunagus ikke let tilgængeligt, hvis man ikke bor i en af de større byer.

Dog mener Charlotte Bech ikke, at det er udstyret, man skal spare på, hvis man vil prøve at lave saunagusstemning derhjemme. Dyrere udstyr kan nemlig bedre betale sig på både effektivitet og pengepung.

- De billige udgaver af nebulizer bruger vand, varme eller stråling. De ender med at blive dyrere, fordi de bruger meget mere æterisk olie for overhovedet at få en god effekt. Dermed kan de køre i timevis, uden at der kommer særligt meget virkning, siger hun.

Derfor skal man finde en nebulizer, der fungerer uden stråling, varme eller vand.

- Alle tre ting er noget, der svækker olierne. De æteriske olier kan fordampe let, og det vil sige, at hvis de bliver godt varmet op, så får man ikke den fulde effekt af olien. Hvis man har valgt den rigtige nebulizer, er effekten mere effektiv, da du får alle komponenterne fra olien på bare fem til ti minutter, siger hun.

En sidste ting, man skal være opmærksom på, inden man begiver sig ud som gusmester er, at der findes to slags olier: De tyktflydende og de tyndtflydende.

- I en nebulizer kan man kun bruge de tyndtflydende olier. De tyktflydende bruges blandt andet som massageolie, mens en tyndtflydende olie kunne være en eucalyptusolie, siger hun.

Hvis man ikke vil investere i en nebulizer, så er der også alternativer til et saunagus derhjemme.

- Man kan bruge kogende vand i en skål, der placeres på en bordskåner. Derefter tager man et tæppe over hovedet, så man næsten sidder i et svedetelt eller damptelt, og så drypper man 1-2 dråber eukalyptusolie, timianolie eller kamferolie i det kogende vand, siger Charlotte Bech og fortsætter:

- Det indånder man i tre til fem minutter, men det er dog ikke ideelt, da mange bioaktive komponenter i olierne svækkes ved den høje varme. Man kan få en delvis effekt, men ikke den fulde effekt af olien.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek