Luk øjnene, og tag en dyb indånding, mærk dine fødder, mærk knæene, føl, at din krop er let som fjer, og pust nu ud igen.
Sådan kunne instruktionerne fra en gusmester lyde, men med få redskaber kan det være dig, der starter næste session derhjemme.
Det eneste, du behøver, er at tage et varmt bad og investere i et elektrisk apparat kaldet en nebulizer, hvor man kommer æteriske olier i.
Det fortæller Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge og i mange år har beskæftiget sig med aromaterapi og æteriske olier.
- En nebulizer er en slags tågemaskine, hvor man kommer cirka ti dråber æteriske olier ned ad gangen. Derefter tændes den i ti minutter, og så kan den lille motor i nebulizeren findele olien i små partikler, der kommer ud i luften, siger hun og fortsætter:
- Det mest optimale derhjemme er, at man tager et brusebad eller karbad, så man bliver rigtig varm. Derefter sætter man sig i en varm stue og tænder for en nebulizer i ti minutter. Det er faktisk mere effektivt end saunagus.
En af årsagerne til, at det kan være fordelagtigt at lave sin egen saunagus, er, at det kan være en dyrt i længden at tage ud til steder med saunagus.
Hver session på cirka 60 til 75 minutter kan hurtigt koste alt fra 125 til 250 kroner. Samtidig er saunagus ikke let tilgængeligt, hvis man ikke bor i en af de større byer.
Dog mener Charlotte Bech ikke, at det er udstyret, man skal spare på, hvis man vil prøve at lave saunagusstemning derhjemme. Dyrere udstyr kan nemlig bedre betale sig på både effektivitet og pengepung.
- De billige udgaver af nebulizer bruger vand, varme eller stråling. De ender med at blive dyrere, fordi de bruger meget mere æterisk olie for overhovedet at få en god effekt. Dermed kan de køre i timevis, uden at der kommer særligt meget virkning, siger hun.
Derfor skal man finde en nebulizer, der fungerer uden stråling, varme eller vand.
- Alle tre ting er noget, der svækker olierne. De æteriske olier kan fordampe let, og det vil sige, at hvis de bliver godt varmet op, så får man ikke den fulde effekt af olien. Hvis man har valgt den rigtige nebulizer, er effekten mere effektiv, da du får alle komponenterne fra olien på bare fem til ti minutter, siger hun.
En sidste ting, man skal være opmærksom på, inden man begiver sig ud som gusmester er, at der findes to slags olier: De tyktflydende og de tyndtflydende.
- I en nebulizer kan man kun bruge de tyndtflydende olier. De tyktflydende bruges blandt andet som massageolie, mens en tyndtflydende olie kunne være en eucalyptusolie, siger hun.
Hvis man ikke vil investere i en nebulizer, så er der også alternativer til et saunagus derhjemme.
- Man kan bruge kogende vand i en skål, der placeres på en bordskåner. Derefter tager man et tæppe over hovedet, så man næsten sidder i et svedetelt eller damptelt, og så drypper man 1-2 dråber eukalyptusolie, timianolie eller kamferolie i det kogende vand, siger Charlotte Bech og fortsætter:
- Det indånder man i tre til fem minutter, men det er dog ikke ideelt, da mange bioaktive komponenter i olierne svækkes ved den høje varme. Man kan få en delvis effekt, men ikke den fulde effekt af olien.
/ritzau fokus/