Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Ottawa, 24/03/2023 - 03:19

Biden og Trudeau vil stoppe asylansøgere på ubevogtet landevej

En ny asylaftale mellem Canada og USA fjerner smuthul i loven, der gør det muligt at migrere via Roxham Road.

Af: /ritzau/Reuters

USA og Canada er nået til enighed om en aftale, der har til formål at forhindre asylansøgere i at rejse ind i de to landes grænseområde via uofficielle overgange.

Det oplyser en unavngiven canadisk regeringskilde og en amerikansk embedsmand.

De sidste detaljer i aftalen, Aftalen om et sikkert tredjeland (STCA), ventes at falde på plads, når præsident Joe Biden mødes med den canadiske premierminister, Justin Trudeau, i Ottawa fredag.

Trudeau har været under pres for at sætte en stopper for tilstrømningen af asylansøgere til Quebec, den primært fransktalende provins, hvor han er valgt.

Som en del af asylaftalen vil Canada i løbet af det næste år tage imod 15.000 migranter fra den vestlige halvkugle på humanitær basis, oplyser den amerikanske embedsmand.

Grænseovergangene mellem de to lande er styret af STCA. Aftalen tillader USA og Canada at afvise asylansøgere i begge retninger ved officielle overgange. Den nuværende aftale omfatter dog ikke uofficielle overgange såsom Roxham Road.

Roxham Road går over grænsen mellem delstaten New York og provinsen Quebec og er en lille, ubevogtet landevej, som ender blindt på hver side af grænsen.

Ifølge den nye aftale skal der iværksattes tiltag, som gør det umuligt for migranter at bruge dette smuthul i loven.

Roxham Road skabte internationale overskifter i 2017, kort tid efter at den daværende amerikanske præsident, Donald Trump, var begyndt at slå hårdt ned på illegale migranter i USA.

Det resulterede i en stor tilstrømning af asylansøgere til Canada.

Biden ankom til Canada torsdag og vil adressere parlamentet fredag sammen med Trudeau.

/ritzau/Reuters

København, 16/04/2024 - 15:58

Disney+ skal vise Europa League og Conference League

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Fra sommeren 2024 og tre år frem skal Conference League og Europa League streames på tjenesten Disney+.

Disney+ har sikret sig rettighederne til de to europæiske klubfodboldturneringer Europa League og Conference League fra sommeren 2024 og tre år frem.

Det oplyser The Walt Disney Company Nordic & Baltic i en pressemeddelelse.

- Kampene bliver livestreamet eksklusivt på Disney+ i Danmark og vil være inkluderet for kunder uden nogen form for ekstra betaling, skriver virksomheden.

Det billigste abonnement til streamingtjenesten ligger på 49 kroner, hvilket altså fra næste sæson vil give adgang til de to europæiske klubturneringer.

- Vi har stor erfaring indenfor sport gennem vores sportskanal ESPN og er dedikerede til at skabe produktioner af høj kvalitet for spillerne, fansene og vores kunder på Disney+, siger administrerende direktør Hans van Rijn i pressemeddelelsen.

- Vores mål er at have det bedste tilbud til de fans og fangrupper, som er passionerede om fodbold, mens vi på samme tid ønsker at udbrede turneringerne til et større publikum i Danmark og åbne dem op for en ny generation af fans og tilhængere.

TV 2 har haft rettighederne til de to turneringer siden 2021, men tv-stationen har valgt ikke at forlænge aftalen.

Den danske tv-station kan derimod se frem til at vise Superliga fra den kommende sæson.

TV 2 erstatter nemlig Discovery som tv-rettighedshaver og skal dele rettighederne til den bedste danske fodboldrække med Viaplay.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/04/2024 - 15:56

Jes Dorph: - Jeg oplevede det nærmest som en afhøring

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Jes Dorph-Petersen forstår stadig ikke det juridiske grundlag for hans fyring efter metoo-sag.

Da tv-vært Jes Dorph-Petersen mødte op til en samtale i advokatfirmaet Norrbom Vindings lokaler på Dampfærgevej i København 27. november 2020, havde forløbet ikke den karakter, han var blevet stillet i udsigt.

- Jeg oplevede det nærmest som en afhøring, fortæller Dorph-Petersen tirsdag fra vidneskranken i Østre Landsret.

Han er indkaldt i en sag, hvor advokat Yvonne Frederiksen af Advokatnævnet er idømt en bøde for brud på god advokatskik, i forbindelse med en advokatundersøgelse hun foretog for TV 2 om seksuel chikane på tv-stationen.

- Jeg var bange. Jeg var meget spændt. Og jeg var frem for alt meget usikker, fordi jeg var spændt på, hvad det var, der ville møde mig. Jeg var meget uforberedt, fortæller Jes Dorph-Petersen om sine erindringer om mødet.

Undersøgelsen mundede blandt andet ud i den konklusion, at der var grundlag for at fyre Jes Dorph. Og det blev han.

Men den dag i dag har Jes Dorph stadig ikke forstået, at hvad det er for regler, som han skal have forbrudt sig mod, og hvordan det kan begrunde, at han er blevet fyret.

- Der var ingen personaleregler, som forbød seksuelle relationer med praktikanter. Det var - undskyld udtrykket - forholdsvis almindeligt, at der var relationer på tværs af strukturen på stationen. Både seksuelle og også romantiske, forklarer Jes Dorph-Petersen.

Advokat Yvonne Frederiksen nåede frem til, at forklaringerne fra to tidligere praktikanter var troværdige, og at Jes Dorph havde udøvet seksuel chikane.

I 2001 skulle han have begået et seksuelt overgreb mod den ene praktikant - det afviser han fortsat. Og i 2003 befamlede han en anden praktikant, blev afvist og opfordrede siden to gange til noget seksuelt. Det har han indrømmet.

Den igangværende retssag handler ikke om, hvorvidt Dorph har gjort det ene eller det andet. Det handler om, hvorvidt advokat Yvonne Frederiksens tilrettelæggelse og gennemførelse af sin undersøgelse var i tråd med reglerne for god advokatskik.

Advokatnævnet har givet hende en bøde på 20.000 kroner, fordi et flertal i nævnet mente, at hun ikke havde fulgt god skik. Sådanne afgørelser kan indbringes for retten, og det er det, som er sket nu.

Sagen behandles videre torsdag i denne uge, og på et senere tidspunkt afsiges der dom. Derudover følger på et endnu ukendt tidspunkt en retssag, hvor Jes Dorph-Petersen har sagsøgt Yvonne Frederiksen.

Dorph kræver en erstatning på cirka 1,6 millioner kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/04/2024 - 10:00

FAKTA: Flere underkategorier af leasing

* Ud over operationel-/privatleasing og finansiel leasing findes der andre leasingtyper, som kan karakteriseret som underkategorier til de to andre.

* Knækleasing er en del af almindelig privatleasing, hvor din leasingydelse bliver opdelt, så at du betaler en høj del af ydelsen i den første del af leasingperioden, hvorefter ydelsen falder.

* Minileasing eller billeje er for en kortere periode op til seks måneder.

* Splitleasing betyder, at du leaser en bil, hvor kontrakten og udgiften til bilen deles mellem firma- og privatkørsel.

* Brugtbilsleasing eller releasing er leasing af en bil med nogle kilometer i banken, hvor nyvognsgarantien ofte er udløbet.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/04/2024 - 10:00

Den billigste leasingform kan risikere at blive den dyreste

Pr-Foto Lexus/Ritzau Scanpix

Der findes flere forskellige leasingtyper, og har du ikke styr på dem, kan du ende med at skulle have pengepungen op en gang for meget.

Der er flere måder at finansiere dine køredrømme på, og det gør mange danskere gennem leasing.

En populær metode er såkaldt finansiel leasing, hvor du kan lease relativt dyre biler til en forholdsvis lav månedlig ydelse.

Men selv om du kan køre rundt i en lækker bil, kan det ende med at blive en rigtig dyr omgang, hvis du ikke har helt styr på, hvad du laver. For vilkårene er anderledes i forhold til privatleasing, som nok er det flest har stiftet bekendtskab med.

- I modsætning til privatleasing er der lidt flere ubekendte i finansiel leasing. Men der er også en gevinst at hente, hvis du gerne vil køre i en dyrere bil, siger Rasmus Krath, der er direktør for den digitale markedsplads Bilhandel.dk, der både sælger og udleaser biler.

- Men det kræver noget økonomi, og at du sætter dig ind i det. Der er nogle, som tror, de kan køre en lækker bil for små penge. Det kan også være færre penge end ved eksempelvis at købe bilen, men der er stadig tale om mange penge, siger Rasmus Krath og understreger, at du nemt kan ende med håret i postkassen.

Når du leaser en bil, er der overordnet to forskellige leasingtyper - privatleasing - også kaldet operationel leasing - og så er der finansiel leasing.

Privatleasing kender de fleste. Her betaler du en førstegangsydelse og en fast ydelse om måneden. I kontrakten har du ofte goder som serviceaftale og reklamationsret med. Du har desuden også en fast grænse for, hvor mange kilometer du må køre. Når din kontrakt udløber, afleverer du bilen igen.

Ved finansiel leasing skal du af med en relativt lav ydelse om måneden. Her er der typisk ingen kilometerbegrænsning eller andre forbehold. Det er en leasingform, der typisk tilbydes på dyrere biler.

Her har du potentielt heller ikke så gode forbrugerrettigheder, som du har ved operationel leasing, lyder det fra Michael Ern Hansen, der er advokat hos FDM.

- Det er ikke sikkert, du kan reklamere over fysiske fejl, og så står du ofte også selv med vedligeholdelse og reparationer, siger han.

Ved finansiel leasing afleverer du ikke blot bilen tilbage til udbyderen, når din kontrakt er udløbet, som er tilfældet ved almindelig privatleasing.

I stedet aftaler du og leasingselskabet en restværdi af bilen, inden du underskriver kontrakten. Den restværdi er gældende, når kontrakten udløber. Restværdien er det beløb, som du minimum skal købe eller sælge bilen videre til.

Kan du ikke det, så hænger du selv på den. Og har du leaset en dyr bil, du ikke har råd til, kan det godt blive et problem.

- Det gør det til en mere risikabel proces. Finansiel leasing kan være den billigste løsning, hvis risiko forbliver risiko. Men det er den dyreste, hvis risiko bliver en realitet, siger Michael Ern Hansen og peger på, at det er utroligt vigtigt, at du forstår, hvad du gør, inden du giver dig i kast med leasingtypen.

Derfor er det meget vigtigt, at du har helt styr på vilkårene, hvad du betaler i ydelse, og hvad bilen har af restværdi, lyder det fra Rasmus Krath.

- Jeg har talt med folk, som troede, at de kunne køre i en dyr bil til billige penge. De troede, at det var operationel leasing, og så bliver de overraskede, når de ikke kan aflevere bilen tilbage.

Når kontrakten udløber, skal du enten sælge bilen videre til en anden privatperson eller forlænge kontrakten. Gør du det sidstnævnte, skal du betale førstegangsydelsen igen. Du kan også selv købe bilen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek