Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

15/05/2025 - 08:00

Våde gulve og brændte naller: Undvig de typiske ulykker i køkkenet

Ryd op, og koncentrér dig om en ting ad gangen, når du laver mad. På den måde minimerer du risikoen for, at du eller andre kommer galt af sted.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Der skal helst strømme liflige dufte og ikke rædselsskrig ud fra dit køkken, når du laver mad.

Men hverdagens gastronomiske udfoldelser kan ende temmelig uheldigt, hvis ikke du tager dig nogle forholdsregler.

Det første, som kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl kigger efter, når han træder ind i et køkken, er, om der er vådt på gulvet eller andre overflader.

- Jeg er opmærksom på, om der er noget, jeg kan skvatte i, eller som mine ting kan glide i. Der skal være rent, ryddeligt og tørt, så man ikke pludselig falder, siger han.

Som risiko nummer to peger han på køkkenmaskiner, som fylder mere og mere rundt om i landets køkkener.

Her lyder hans råd, at du så vidt muligt pakker maskinerne væk, når du ikke bruger dem, så de ikke står og fylder, og du risikerer at snuble i ledningerne eller rage dem ned på gulvet.

Thomas Rønsch Toftdahl råder samtidig til, at du er forsigtig, når du bruger køkkenmaskiner i madlavningen.

- Det kan for eksempel være, man kommer til at smide sin elpisker ned i håndvasken i en masse vand, og så kortslutter det hele, siger han.

Kokkelærerens næste advarsel handler om planlægningen af maden. Konkret anbefaler han, at du adskiller tilberedningen af det varme og det kolde, hvis begge dele indgår i den eller de retter, du er ved at kreere.

For eksempel er det en dårlig idé at stå at piske flødeskum, samtidig med at du har gang i en dampende gryderet på komfuret.

Når du bevæger dig fra det kolde til det varme, kan du nemlig godt glemme, at gryden er varm, og dermed risikerer du at brænde dig.

- Jeg er selv et frygteligt rodehoved og kender fra mig selv, at jeg pludselig kommer galt af sted, fordi jeg ikke lige tænker over, hvad jeg har gang i, siger han og understreger, at processen alligevel sjældent går hurtigere, når du laver alt på én gang.

- I det hele taget bliver din madlavning ikke særlig god, hvis du japper dig igennem den, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Men hvis du hygger dig med det, bliver den som regel bedre, fordi du bevarer fokus.

Kommer du til skade i køkkenet og får varige mén, kan du få erstatning fra din ulykkesforsikring. Dit forsikringsselskab kan dog afvise at tilkende dig erstatning, hvis det bliver vurderet, at du har handlet med grov uagtsomhed, eller at du er kommet galt af sted med vilje.

Det oplyser Forsikringsoplysningen, der hører under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

/ritzau fokus/

Manchester, 15/05/2025 - 17:58

Chris Brown er anholdt under mistanke for overfald med flaske

R'n'b-sanger Chris Brown blev anholdt på et luksushotel få timer efter at være landet i Manchester torsdag.

Den amerikanske 36-årige r'n'b-sanger Chris Brown er blevet anholdt i den engelske storby Manchester.

Han anklages for at have overfaldet en musikproducer på en natklub i London for to år siden.

Han er anholdt under mistanke for grov legemsbeskadigelse, skriver mediet The Independent.

London Metropolitan Police oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at en 36-årig mand blev anholdt på et hotel i Manchester kort efter klokken 02.00 lokal tid torsdag. Men de nævner ikke noget navn.

Chris Brown landede tidligt torsdag morgen lokal tid i sit privatfly i Manchester.

Han blev anholdt få timer senere ved hotellet The Lowry Hotel i området Salford, skriver The Independent.

Det er produceren Abraham Diaw, der anklager Chris Brown for at overfalde ham på natklubben Tape i Mayfair i februar 2023.

Diaw har tidligere sagt til The Sun, at Brown "slog mig i hovedet to eller tre gange". Overfaldet skal være sket med en flaske, ligesom Chris Brown beskyldes for også at have sparket Abraham Diaw.

Chris Brown skulle efter planen indlede sin verdensturné "Breezy Bowl XX" om tre uger.

Chris Brown har siden midten af 00'erne været kendt for numre som "Run It", "With You", "Kiss Kiss" og "Forever".

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 15/05/2025 - 16:50

DR's grandprixboss inden skæbnesang: Vi holder modet oppe

Sebastien Bozon/Ritzau Scanpix

Der venter Danmark en svær semifinale, lyder vurderingen fra DR's grandprixgeneral, Erik Struve Hansen.

Danmark har ikke kvalificeret sig til en Eurovision-finale siden 2019 og er dermed det land, der har deltaget i det internationale melodigrandprix flest år i træk uden at nå finalen.

Torsdag aften skal årets Eurovision-håb, Sissal, gøre forsøget, og hos DR tror grandprixboss Erik Struve Hansen på, at "Hallucination"-sangeren trodser bookmakerne.

- Vi holder modet totalt oppe, fordi vi tror på det, lyder det fra Erik Struve Hansen, der er en del af delegationen i den schweiziske storby Basel, hvor årets Eurovision finder sted.

Flere års fiasko fik i 2023 DR til at lave en ny grandprixstrategi om kærlighed ved første lyt og en stærk performance visuelt og vokalt, som et stort analysearbejde havde udmøntet sig i.

Men trods indsatsen er det endnu ikke lykkedes de danske sange at gå videre.

- Vi er spændte, og jo, der er et pres. Det er der på os alle. Men man kan ikke rigtig gøre andet end at gøre sit bedste, siger Erik Struve Hansen.

Til sidste års Eurovision var Saba og nummeret "Sand" valgt ud fra parametrene i den nye strategi. Men også der løb håbet om en finaleplads ud som sand imellem fingrene.

DR fastholder stadig strategien.

- Der bliver selvfølgelig fulgt enormt godt med i grandprixet fra dem, der er over mig, i DR. Men de er også 100 procent bevidste om, hvor kompleks og svær en opgave det er. Alle os, der arbejder med det på tværs i DR, gør alt for, at det skal lykkes, siger Erik Struve Hansen.

I år har DR skruet op for indsatsen på de sociale medier. Her er Sissal ifølge grandprixbossen blevet en darling, og han håber, at det smitter af på stemmerne.

- Vi har en artist, som virkelig er populær hos fansene, både i Danmark og internationalt, og som på en eller anden måde - i min optik i hvert fald - kommer ud af det her Eurovision som en af vinderne, uanset hvordan det kommer til at gå, siger Erik Struve Hansen.

- Men med alt det sagt er der ikke noget, vi hellere vil, end i finalen. Men jeg synes også, vi står med en artist, som har alt det, der skal til. Så nu krydser vi fingrene for, at det lykkes.

Der stiller så mange lande op i Eurovision, at finalefeltet findes over to semifinale.

I Sissals semifinale er der også store popsange fra Irland og Malta med, og det er formentlig de lande, som Sissal kæmper om en af de eftertragtede finalepladser med.

- Det er en supersvær semifinale. Jeg synes også, det er den sværeste. Det kan godt være, det bare er noget, vi siger til os selv. Men jeg synes virkelig, niveauet er højt. Men vi kommer for at gå videre, lyder det fra Erik Struve Hansen.

Semifinalen sendes på DR1 torsdag klokken 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/05/2025 - 10:00

FAKTA: Syretilbageløb i spiserøret

* Både halsbrand og sure opstød går under den samlede betegnelse reflukssygdom (syretilbageløb i spiserøret).

* Man skal straks søge læge ved brystsmerter (som eneste symptom), synkebesvær eller synkesmerter.

* Den typiske behandling er livsstilsændringer, syreneutraliserende medicin eller syrepumpehæmmere, der nedsætter mavesyreproduktionen.

* Man kan selv nedsætte symptomerne ved hjælp af vægttab, hvis man er overvægtig. Hvis det primært påvirker en om natten, kan man hæve sengens hovedgærde og undgå måltider tre timer før sengetid.

* For nogle kan det hjælpe at mindske indtaget af fødevarer og drikke, der giver symptomer, undgå forstoppelse og store måltider.

Kilde: Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/05/2025 - 10:00

Sådan mindsker du halsbrand og sure opstød

Paul Ellis/Ritzau Scanpix

Halsbrand og sure opstød kan mindskes ved et lavere BMI, mindre oppustethed og mindre stress. Samtidig kan medicin være med til at reducere ubehagelighederne.

Det kan være meget ubehageligt at være plaget af enten halsbrand eller sure opstød. De to symptomer har begge at gøre med mavesyren, men kan føles forskellige.

Det fortæller Anne Lund Krarup, der er mave-tarmlæge og forskningsansvarlig overlæge i Akut- og Traumecenter på Aalborg Universitetshospital.

- Hvis der er noget mad, der er kommet ned i mavesækken, men smutter tilbage op i spiserøret, så kan det komme op til munden som et surt opstød. Men hvis det ikke kommer hele vejen, så begynder det at brænde, eller mærkes slet ikke, siger hun.

Ved halsbrand oplever man en brændende fornemmelse inde bag brystbenet.

- Det er det, allerflest har, når der er syre, som løber op i spiserøret, fortæller hun.

Der er mange myter om, hvordan madvarer, drikkevarer og livsstil kan påvirke halsbrand og sure opstød. De fleste har dog ikke særlig meget evidens.

- Men ved et højt BMI har man større risiko for sure opstød, halsbrand eller begge dele, siger Anne Lund Krarup.

Også gravide kan være påvirkede, fordi graviditeten giver et øget tryk på maven.

Jens Gram, der er administrerende direktør hos Aarhus Osteopati, er enig i denne betragtning og tilføjer:

- Hvis man har et øget pres i bughulen grundet oppustethed, øger det presset opad på mavesækken. Det kan presse den op mod mellemgulvet, så spiserørets lukkemuskel ikke fungerer optimalt, siger han.

Generelt er det en god idé at tygge maden roligt, ikke at overspise eller indtage for meget væske. Og så skal man sørge for at bevæge sig, hvis man føler sig oppustet.

- Hvis man er meget spændt i brystkassen og mellemgulvet, kan det lukke sig ned over mavesækken, så lukkemusklens funktion ikke er optimal, hvilket kan resultere i, at mavesyren kan passere til spiserøret, siger han.

Der kan være flere årsager til, hvorfor man kan være stiv i mellemgulvet.

Ved øget stress over en længere periode kan det ændre vejrtrækningen til at blive mere overfladisk.

- Det kan resultere i en mere inaktiv mellemgulvsmuskel. Man kan spænde mere i maven og mellemgulvet, der over tid kan skabe øget stivhed, siger Jens Gram og fortsætter:

- KOL, astma og meget stillesiddende arbejde kan også give ændringer i vejrtrækningsmønsteret, hvilket kan øge spændingerne af mellemgulvet.

Det kan i længden være farligt, hvis spiserørets lukkemuskel ikke fungerer optimalt, da det er den, der normalt hindrer mavesyren i at løbe op i spiserøret.

- Spiserøret er ikke lavet til at få mavesyre op i sig. Syren kan over tid nedbryde vævet i spiserøret og give skader, siger han.

Anne Lund Krarup fortæller, at der findes flere typer af medicin, hvis man er meget plaget af halsbrand og sure opstød. En af typerne er en base, der fås som tabletter i supermarkeder og apoteker.

- Dem spiser man med det samme, og de neutraliserer syren. De svarer i princippet til at drikke et stort glas mælk, selv om sugetabletter har nemmere ved at blive i spiserøret end mælk, der nemmere løber igennem, siger hun.

De virker på det, der lige er rendt op i spiserøret. Men hvis man har en mavesæk, der hele tiden sender noget op i spiserøret, skal man have syrehæmmende medicin, som holder pH-værdien nede i mavesækken.

- I håndkøb på apoteket kan man købe lansoprazol, omeprazol og pantoprazol. Det er de tre mest hyppige præparater i Danmark, siger Anne Lund Krarup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek