15/05/2025 - 08:00
Våde gulve og brændte naller: Undvig de typiske ulykker i køkkenet
Ryd op, og koncentrér dig om en ting ad gangen, når du laver mad. På den måde minimerer du risikoen for, at du eller andre kommer galt af sted.
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Der skal helst strømme liflige dufte og ikke rædselsskrig ud fra dit køkken, når du laver mad.
Men hverdagens gastronomiske udfoldelser kan ende temmelig uheldigt, hvis ikke du tager dig nogle forholdsregler.
Det første, som kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl kigger efter, når han træder ind i et køkken, er, om der er vådt på gulvet eller andre overflader.
- Jeg er opmærksom på, om der er noget, jeg kan skvatte i, eller som mine ting kan glide i. Der skal være rent, ryddeligt og tørt, så man ikke pludselig falder, siger han.
Som risiko nummer to peger han på køkkenmaskiner, som fylder mere og mere rundt om i landets køkkener.
Her lyder hans råd, at du så vidt muligt pakker maskinerne væk, når du ikke bruger dem, så de ikke står og fylder, og du risikerer at snuble i ledningerne eller rage dem ned på gulvet.
Thomas Rønsch Toftdahl råder samtidig til, at du er forsigtig, når du bruger køkkenmaskiner i madlavningen.
- Det kan for eksempel være, man kommer til at smide sin elpisker ned i håndvasken i en masse vand, og så kortslutter det hele, siger han.
Kokkelærerens næste advarsel handler om planlægningen af maden. Konkret anbefaler han, at du adskiller tilberedningen af det varme og det kolde, hvis begge dele indgår i den eller de retter, du er ved at kreere.
For eksempel er det en dårlig idé at stå at piske flødeskum, samtidig med at du har gang i en dampende gryderet på komfuret.
Når du bevæger dig fra det kolde til det varme, kan du nemlig godt glemme, at gryden er varm, og dermed risikerer du at brænde dig.
- Jeg er selv et frygteligt rodehoved og kender fra mig selv, at jeg pludselig kommer galt af sted, fordi jeg ikke lige tænker over, hvad jeg har gang i, siger han og understreger, at processen alligevel sjældent går hurtigere, når du laver alt på én gang.
- I det hele taget bliver din madlavning ikke særlig god, hvis du japper dig igennem den, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:
- Men hvis du hygger dig med det, bliver den som regel bedre, fordi du bevarer fokus.
Kommer du til skade i køkkenet og får varige mén, kan du få erstatning fra din ulykkesforsikring. Dit forsikringsselskab kan dog afvise at tilkende dig erstatning, hvis det bliver vurderet, at du har handlet med grov uagtsomhed, eller at du er kommet galt af sted med vilje.
Det oplyser Forsikringsoplysningen, der hører under brancheorganisationen Forsikring og Pension.
/ritzau fokus/