Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/01/2025 - 12:25

Dronning Margrethe maler jubilæumskrus for Royal Copenhagen

Royal Copenhagen har indgået et samarbejdet med dronning Margrethe i anledningen af dets jubilæum.

Af: /ritzau/

Dronning Margrethe har illustreret et krus for Royal Copenhagen.

Det skriver porcelænsvirksomheden på deres hjemmeside.

Samarbejdet er blevet til i anledning af Royal Copenhagens 250-års jubilæum, og på kruset har dronning Margrethe malet to blå fisk.

- Det er mig en glæde at kunne være med til at fejre Royal Copenhagens 250 år med dansk kunsthåndværk og design. Koppens motiv er inspireret af en fisk, jeg malede i Frankrig for mange år siden, skriver dronningen i en pressemeddelelse fra virksomheden.

Kruset koster 799 kroner og forhandles ifølge virksomheden kun i år.

Ifølge pressemeddelelsen er jubilæumskruset "en smuk reference til porcelænsfabrikkens royale ophav".

Den Kongelige Porcelænsfabrik, Royal Copenhagen, blev nemlig grundlagt som et aktieselskab i 1775 med dronning Juliane Marie (der var gift med Frederik V) i spidsen for selskabet.

Det skriver virksomheden på sin hjemmeside.

Her står det, at det ligeledes var dronningen, der bestemte at Royal Copenhagens logo skulle være tre bølger under en kongekrone.

/ritzau/

København, 15/01/2025 - 15:38

Kendt klimavært hopper af hamsterhjulet

DR's klimajournalist Thøger Kirk trækker stikket hos public service-stationen og rejser ud i verden med familien.

Tidligere klimakorrespondent og ansigtet på DR's klimadækning Thøger Kirk takker af efter 14 år hos Danmarks Radio.

Det skriver han i et opslag på LinkedIn.

- Vi har som familie besluttet at give os selv den største gave, der findes i livet: TID. Simpelthen tid sammen, skriver han i opslaget og tilføjer:

- Jeg ser mine drenge vokse alt, alt for hurtigt. Lige om lidt er de store og gider os ikke rigtig mere.

Han skriver videre, at han har kigget sin hustru, Christina Høgh Selmer Kirk, i øjnene og besluttet at "hoppe af hamsterhjulet i en periode".

Thøger Kirk har ikke lagt planer for, hvad der skal ske i hans videre arbejdsliv.

Først er planen, at familien skal ud at rejse.

- Jeg lover at dele, hvordan livspausen går her på LinkedIn, og så må vi se, hvor skibet sejler hen, når hverdagen melder sig igen. For skibet sejler snart igen - sikkert hurtigt, men indtil da vil jeg kaste anker. Vi begynder med at rejse ud i verden, skriver journalisten om planerne for den nære fremtid.

Thøger Kirk tager mange markante oplevelser med sig i sit videre arbejdsliv.

- Jeg glemmer aldrig rædslerne i et ebolahærget Liberia, oversvømmelserne i Pakistan eller Breiviks ondskab, det år jeg nærmest boede i Norge, lyder det i opslaget.

I foråret 2024 fik han værtstjansen på DR's første klimamagasin, "Jorden kalder", hvor han tog fat i aktuelle emner inden for klima, natur og dyr.

Seerne kan se Thøger Kirk lidt endnu i rollen som vært på programmet, når fire nye afsnit bliver sendt til foråret, skriver han i opslaget.

Han glæder sig over, at DR ifølge ham er rykket i en grønnere retning, og at klima er blevet en fast del af DR Nyheders strategi.

I efteråret 2024 overlod Thøger Kirk pladsen som DR's klimakorrespondent til kollegaen Maria Andersen, da han fokuserede sine kræfter på "Jorden kalder".

Thøger Kirk var indlandskorrespondent for DR fra 2015 til 2019, hvor han blev ansat som DR's klimakorrespondent.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/01/2025 - 12:47

Dronning Margrethe maler jubilæumskrus for Royal Copenhagen

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Royal Copenhagen har indgået et samarbejdet med dronning Margrethe i anledningen af virksomhedens jubilæum.

Dronning Margrethe har illustreret et krus for Royal Copenhagen.

Det skriver porcelænsvirksomheden på sin hjemmeside.

Samarbejdet er blevet til i anledning af Royal Copenhagens 250-års jubilæum, og på kruset har dronning Margrethe malet to blå fisk.

- Det er mig en glæde at kunne være med til at fejre Royal Copenhagens 250 år med dansk kunsthåndværk og design. Koppens motiv er inspireret af en fisk, jeg malede i Frankrig for mange år siden, skriver dronningen i en pressemeddelelse fra virksomheden.

Kruset koster 799 kroner og forhandles ifølge virksomheden kun i år.

Ifølge pressemeddelelsen er jubilæumskruset "en smuk reference til porcelænsfabrikkens royale ophav".

Den Kongelige Porcelænsfabrik, Royal Copenhagen, blev nemlig grundlagt som et aktieselskab i 1775 med dronning Juliane Marie (der var gift med Frederik V) i spidsen for selskabet.

Det skriver virksomheden på sin hjemmeside.

Her står det, at det ligeledes var dronningen, der bestemte, at Royal Copenhagens logo skulle være tre bølger under en kongekrone.

Bølgerne symboliserer Lillebælt, Storebælt og Øresund, mens kronen ”til evig tid skulle minde os om den royale forbindelse”, skriver virksomheden.

Dronning Margrethe har flere gange fortalt, hvordan hun elsker at være kreativ med blandt andet akvarelmaling, illustrationer, decoupager og kostumer.

Blandt andet designede hun i 2024 Pantomimeteaterets nye fortæppe i Tivoli i København og kostumer og scenografi til en balletforestilling baseret på H.C. Andersens eventyr om "Klods-Hans".

Samme år blev hun desuden tildelt prisen Årets Kostumedesigner ved Robert-prisuddelingen for sine kostumekreationer til Netflix-filmen "Ehrengard: Forførelsens kunst".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

FAKTA: Opskrift på tandoorikylling

Opskrift til to personer.

 

Ingredienser:

* 2 søde kartofler

* 2 rødløg

* 3 spiseskefulde smagsneutral olie

* Salt og peber

* 1 spiseskefuld sød paprika

* 1 spiseskefuld nigella

* 2 teskefulde spidskommen

* 1 teskefuld røget paprika

* En halv teskefuld stødt kanel

* 300 gram kyllingestrimler

* 200 gram moset tomat

* 2 deciliter kokosmælk

* 1 spiseskefulde smør

 

Til servering:

* Yoghurt

* 1 håndfuld koriander

* 1 håndfuld mynte

* 1 citron

* Naanbrød

* Chutney

 

Fremgangsmåde:

* Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

* Skræl de søde kartofler, og skær dem i små tern. Skær løget i både. Dryp et ildfast fad med lidt olie, og fyld det med søde kartoffeltern og løg. Dryp med mere olie, og krydr med salt og peber. Bag det hele i ovnen i 20-25 minutter. Vend gerne rundt i det undervejs.

* Vend lidt olie, paprika, nigella, spidskommen, paprika og kanel sammen med kyllingestrimlerne i en skål. Krydr med salt og peber. Fordél kyllingestrimlerne oven på grøntsagerne, og bag det hele i ovnen i yderligere cirka 10 minutter. Hæld moset tomat og kokosmælk i fadet sammen med en klat smør, og vend godt sammen. Bag i yderligere 20-30 minutter, til alt er mørt, kyllingen er gennemtilberedt, og saucen er lækker og cremet.

* Anret retten i dybe tallerkner, eller servér den i fadet. Top med yoghurt og plukket koriander og mynte. Servér med citronbåde, lune naanbrød og chutney.

* Tip: Hvis du ikke orker alt det pjat med ud og ind af ovnen, så drop de søde kartofler, og vend resten sammen. Bag det færdigt i ovnen i 25-30 minutter. Så nemt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

Optimer madlavningen og minimer opvasken

Du kan lave et væld af retter i en enkelt gryde eller et fad i ovnen. Du skal bare kende et par grundregler for at få succes.

Dagen har været tung og lang. Og hverken madlavning eller opvask er ligefrem noget, der lokker. Måske skal det bare være takeaway i dag?

Stop lige der, lyder budskabet fra kok Louisa Lorang, der udgiver kogebogen "Alt i en" den 17. januar. For du kan nemlig nemt selv lave en lang række retter, som kræver et minimum af arbejde og giver en syndig smagsoplevelse.

Pointen er, at du kan tilberede hele baduljen i én pande, gryde eller et fad i ovnen.

- Man kan lave ægte mad af rigtige råvarer, uden at det bliver omstændigt. Det er en form for konkurrent til færdigretter eller takeaway, siger Louisa Lorang.

Det kan være alt fra kartoffelcurry og one pot-pasta til wokretter og fisk med grønt i et fad.

En af fordelene ved at lave al maden i den samme beholder er, at det gør det utroligt nemt at forberede.

- Man kan næsten bare stille de ildfaste fade klar i køleskabet til to-tre dage. Så når man ved, at hele familien skal til badminton på onsdag, så står maden klar, siger kokken.

Oplagte ingredienser at smide i din "alt i en"-ret er massevis af grøntsager, kød, fisk, pasta, ris, kartofler, bulgur og nudler.

Her er det vigtigt at bemærke, at hvis du bruger ingredienser, som suger meget væske, er det vigtigt at overholde forholdene mellem ingredienserne. Ellers risikerer du, at din ret koger tør eller bliver sjasket.

- Der er mere teknik i det. Så hvis man laver noget med tørvarer og væde, så må man hellere bare lave to bradepander, hvis man skal bruge mere, siger Louisa Lorang.

Men derudover er hendes råd bare at være modig og kaste sig ud i at minimere antallet af potter og pander.

Begræns dig til et enkelt blus, så gælder det bare om at tilsætte tingene i den rigtige rækkefølge, så de får den rigtige tilberedning, siger kokken.

Hendes egne favoritter fra den nye kogebog er mexican rice, som er en pande fuld af ris, grøntsager, krydderi, bouillon og mosede tomater toppet med frisk koriander og creme fraiche. Og tandoorikylling, som på det nærmeste er en gryderet, man laver i et fad i ovnen.

Og så anbefaler hun at langtidsstege eksempelvis kødet til dine tacos, gryderetter eller lignende i ovnen.

- Skal vi på tur, står jeg gerne tidligt op og sætter det i ovnen på lav varme. Det tager lang tid, men det passer sig selv. Så skal jeg måske bare snitte lidt salat inden servering. Der kan slowretterne noget andet, siger Louisa Lorang.

Langtidstilberedningen åbner også op for muligheden for at bruge nogle andre kødudskæringer end de mest gængse.

- Det kan for eksempel være klump, som vi ikke bruger særligt tit, siger Louisa Lorang og fortsætter:

- Det kan være svinekæber, som mest forbindes med gæstemad eller restaurationsmad - og det behøver det bare på ingen måde at være. Og det kan være bov, som kræver lang tilberedning, men smager af enormt meget.

Har du lavet en ret, der har langtidssimret i gryden eller ovnen, giver det ifølge Louisa Lorang altid et lækkert og friskt modspil at drysse friske krydderurter på toppen inden servering.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek