København, 27/05/2025 - 15:19
Statsborgerskab kræver rigtige svar om dronning Mary og grundlovsændring
6320 personer er tirsdag blevet testet i deres viden om blandt andet dansk kultur og danske værdier.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Hvilket land kommer dronning Mary oprindeligt fra, og hvad blev vedtaget med grundlovsændringen i 1915?
Det er to af de spørgsmål, som indgår i indfødsretsprøven, der tirsdag er blevet afholdt på 46 sprogcentre over hele landet.
Spørgsmålene fremgår af prøven, der tirsdag er blevet offentliggjort af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri).
6320 personer var tilmeldt prøven hvor deltagerne havde 45 minutter til at besvare 45 spørgsmål om danske samfundsforhold, kultur, historie og værdier.
Indfødsretsprøven er et af de punkter, som skal bestås, hvis en udlænding skal kunne blive tildelt dansk statsborgerskab.
Mindst 36 af svarene skal være korrekte, for at prøven er bestået. Alle spørgsmålene har to eller tre svarmuligheder.
Fem af de samlede 45 spørgsmål vedrører aktuelle emner, som har været bredt dækket i danske medier.
I prøven var der yderligere spørgsmål om, hvad Susanne Bier er kendt for, hvilket forfatter der har skrevet bogen "Barndommens Gade" fra 1943, og hvor i Danmark der er begravet flest konger og dronninger?
Deltagerne har svaret rigtigt på de tre spørgsmål, hvis de har svaret, at Susanne Bier er kendt som filmproducent, at ”Barndommens gade” er skrevet af Tove Ditlevsen, og at Roskilde er det sted i landet, hvor flest konger og dronninger er begravet.
35 af spørgsmålene er udarbejdet på baggrund af læremateriale, der stilles gratis til rådighed. De omhandler danske samfundsforhold, dansk kultur og historie.
De sidste fem spørgsmål af prøven omhandler danske værdier. Her skal deltagerne have mindst fire ud af fem rigtige.
Fem af spørgsmålene vedrører aktuelle emner og kan omhandle for eksempel politiske eller kulturelle begivenheder. Fem af spørgsmålene vedrører danske værdier og kan omhandle ytringsfrihed, ligestilling eller forholdet mellem religion og politik.
Der kan gå op til fire uger, før deltagerne får at vide, om de har bestået prøven eller ej.
Dronning Mary er oprindeligt fra Australien, og kvinder fik stemmeret til Folketinget som et resultat af grundlovsændringen i 1915.
/ritzau/