København, 07/04/2025 - 07:00
Tre vigtige spørgsmål du skal stille din bank
Der er potentielt penge at hente ved at lade din indre spørgejørgen få frit løb, når du taler med din bank.
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Den, der spørger, får svar - og måske også ekstra penge på kontoen. I hvert fald er det en god idé at skrue op for din nysgerrighed i samtalen med din bank.
Sådan lyder det samstemmende fra to økonomiske rådgivere.
- For en gennemsnitlig familie med realkreditlån, banklån og billån er der rigtig mange penge at hente, hvis man kigger på sine bankforretninger og stiller spørgsmål til dem, siger Anne Mette Østerdal Thomsen fra det uvildige finansielle rådgivningsfirma Finobo.
1) Simpel undren.
Et spørgsmål, Anne Mette Østerdal Thomsen råder dig til at stille din bankrådgiver fra tid til anden, er det helt enkle: Hvad koster det mig at være bankkunde her?
Når du kender det beløb, har du mulighed for at sammenligne med, hvad det koster at være bankkunde andre steder, hvilket giver dig gode kort på hånden til for eksempel at forhandle gebyrer hos din bank.
- Husk, at banken er en forretning, der gerne vil sælge sine egne produkter. Har man ikke været i kontakt med sin bank i noget tid, er det især superrelevant at spørge, hvad det egentlig koster for en at være kunde, fastslår Anne Mette Østerdal Thomsen.
2) Usynlig udgift.
Ifølge Lea Jacobi, der er selvstændig finansiel rådgiver, bør du spørge banken, hvad du må punge ud med, for at den står for at investere dine pensionspenge.
- De fleste har en pension i deres pengeinstitut, som så investerer pensionen for dem. Men mange glemmer at spørge til, hvad den service koster, siger hun og forklarer, at der kan være penge at spare ved selv at stå for investeringerne.
Hun peger på, at omkostningerne ved at lade banken stå for investeringerne typisk ligger på mellem 1,5 og 2,5 procent om året, mens man ved at investere pengene via andre investeringsplatforme kan nå ned på mellem 0,5 og 1,5 procent.
3) Overset mulighed.
Har du lån i banken, er det vigtigt at huske, at din aftale ikke er mejslet i sten.
- Spørg altid: Er det her den billigste rente, jeg kan få? Nogle gange kan det være, banken siger, at den kan gøre det billigere, hvis du for eksempel betaler lidt mere af, siger Lea Jacobi.
Skal du have et nyt lån, er det ifølge Anne Mette Østerdal Thomsen vigtigt at spørge, om du har frit lånevalg.
- Jeg oplever, at ikke alle er opmærksomme på, at der findes mange forskellige slags lån, siger hun og peger på, at det er meget individuelt, hvilket lån der passer bedst til ens behov.
- Det kan være, du står et sted i dit liv, hvor du har brug for noget fleksibilitet, hvor andre gerne vil kende deres rente for de næste 30 år.
/ritzau fokus/