Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/05/2024 - 10:55

Sundhedsminister tager bekymringsbrev fra fødeafdelinger alvorligt

Sophie Løhde har "naturligvis en forventning" om, at regioner overholder aftale om millioner til fødeområdet.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det skal "naturligvis være trygt og sikkert" at føde på danske sygehuse.

Det udtaler sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar til et brev, som hun og Danske Regioner har modtaget.

Afsenderen er ledelserne på landets fødeafdelinger.

På flere fødeafdelinger er der udsigt til store besparelser, lyder det. Det sker, selv om der de seneste år er blevet tilført flere penge til området.

Efter talrige historier i pressen om hårdt pressede afdelinger, jordemødre, der sagde op og vidnesbyrd om svære fødselsforløb, blev der lavet en politisk aftale i 2022.

Der blev afsat 475 millioner kroner til forbedringer på området på finansloven for 2022.

Pengene skulle tilføres afdelingerne mellem 2022 og 2025.

Kasper Aaboe, der er cheflæge og leder for Rigshospitalets afdelinger for gynækologi, fertilitet og fødsel, forklarer til Information, at pengene er brugt til det, de skal bruges på.

Men med ekstra midler følger ekstra rettigheder. Og det udløser budgetoverskridelser.

Han peger eksempelvis på, at førstegangsfødende har fået ret til to overnatninger i stedet for én på hospitalet.

Kasper Aaboe pointerer over for Information, at man ikke kan give borgerne, hvad man har lovet dem politisk, uden at være nødt til at spare andre steder.

Løhde tager henvendelsen "alvorligt".

Hun har "naturligvis en forventning om, at regionerne overholder den politiske aftale, der er indgået på fødeområdet".

- Og det er lykkedes at løfte fødeområdet, men det er vigtigt, at vi holder fast i den positive udvikling, og jeg vil om få måneder indkalde Folketingets partier til forhandlinger for at drøfte, hvordan vi kan styrke forholdene på området, lyder det fra Løhde.

Fra Danske Regioner lyder det i en skriftlig kommentar, at pengene er brugt, som de skulle bruges.

Men regionernes økonomi er presset af voksende udgifter. Regionerne peger blandt andet på dyr tilskudsmedicin, der gør det "umuligt at undgå besparelser for at overholde budgetterne".

- Det kan desværre komme til at gå ud over et område som fødeområdet.

- Vi vil dog understrege, at vi i regionerne gør alt, hvad vi kan for at prioritere og tilrettelægge tilbud og forløb, så borgere og patienter fortsat får de det, der er behov for.

For nylig oplyste Danske Regioner, at udgifterne til tilskudsmedicin steg i 2023 med 1,4 milliarder kroner i forhold til året før.

I øjeblikket forhandler regioner og regering om en økonomiaftale for 2025.

/ritzau/

København, 16/06/2024 - 08:00

Kurt Ravn: Ingen planer om pension

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Kurt Ravn har formentlig spillet sin sidste musical. Men den 76-årige Sommerdahl-aktuelle skuespiller er bestemt ikke færdig foran kameraet.

Selv om TV 2 Charlie-krimien "Sommerdahl" er blevet solgt til over 40 lande, er det ikke som den lyssky fiskehandler Otto, at Kurt Ravn bliver genkendt mest.

Det er stadig - mere end 40 år efter - som kommunisten Lauritz Jensen, deraf tilnavnet Røde, i kultklassikeren "Matador".

- Folk ser det stadigvæk - og unge mennesker ser det også. Det er helt fantastisk! For dem er det ikke noget gammelt lort. Den holder stadig, siger Kurt Ravn og fortsætter:

- Den er rigtigt godt produceret. Det er godt lavet. Det er en god historie. Og så fortæller den jo også noget om Danmark - hvordan det var dengang, lyder det fra den 76-årige skuespiller.

- Jeg er vældig glad for at have været med i "Matador". Og så åbnede det også en masse døre inden for film, tv og teater at få en stor rolle.

Kurt Ravn blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1973 og kunne sidste år således markere guldjubilæum efter 50 år på de skrå brædder.

To gange er han blevet belønnet med en bodilstatuette. Den første modtog han i 1981 for sin birolle i filmatiseringen af Holberg-komedien "Jeppe på bjerget". Den anden pris fik han 30 år efter for dramaet "Smukke mennesker".

Selv fremhæver Kurt Ravn Østre Gasværks opsætning af musicalen "Les Misérables" i 1992 som en af sine mange milepæle.

Teatret på Østerbro i København dannede også rammen om hans seneste musicalrolle i "Urinetown", som netop har spillet sin sidste forestilling.

- Det tror jeg nok, måske bliver den sidste musical, jeg laver, fordi det er en hård disciplin.

Kurt Ravn er dog på ingen på vej på pension, understreger han.

Han er klar på flere roller foran kameraet. Det er som regel ikke lige så krævende, som det er at stå aften efter aften foran livepublikummer, når man laver teater og musicals.

- Jeg kan godt lide at filme. Det synes jeg, er skønt, siger han.

- Det er jo også nærmest en hobby, samtidig med at det er et arbejde. Derfor er det en glæde for mig, fordi jeg har det sjovt med det og godt kan lide det.

- Jeg kunne ikke forestille mig at holde op nu. Men selvfølgelig, hvis man pludselig en dag ikke kan huske sine replikker mere - det er jo sket for flere gennem tiden - så må man jo stoppe, så man ikke bliver et ringvrag. Men så længe jeg stadig har lyst og kan, og der er brug for mig, bliver jeg ved.

Det gælder også i førnævnte "Sommerdahl".

Netop nu kan Kurt Ravn ses i femte sæson af krimiserien i rollen som kynisk stofsmugler, som opererer forklædt som charmerende fiskehandler, der snor sig uden om politiet, glat som de ål, han sælger.

Kurt Ravn blev skrevet ind i tredje sæson af "Sommerdahl". Han blev tilbudt en mindre rolle, men den takkede han nej til. Hvis de skrev en skurkerolle, var han interesseret, indskød han. Og de gjorde de så.

- Det er et godt hold. Der er en god atmosfære, vi kender hinanden rigtig godt. Alt kører på skinner, lyder det fra Kurt Ravn.

"Sommerdahl" kan ses hver søndag på TV 2 Charlie og på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2024 - 02:34

Inderst Inde 2 åbner med et brag i Nordamerika

Pressefoto/Disney Pixar/Ritzau Scanpix

Pixars nye tegnefilm er godt på vej til at blive den anden mest sælgende i åbningsweekenden i Nordamerika.

Pixars nye tegnefilm "Inderst inde 2" havde med et billetsalg på 62 millioner dollar - omkring 547 millioner kroner - et brag af en åbningsdag i Nordamerika fredag amerikansk tid.

Billetsalget på filmens premieredag er det højeste i Nordamerika i år. Det skriver det amerikanske medie Variety lørdag.

Ifølge underholdningsmediet Deadline Hollywood estimeres "Inderst Inde 2" at sælge billetter for mellem 140 og 150 millioner dollar - mellem cirka 1,2 milliarder og 1,3 milliarder - i åbningsweekenden.

Tallet drejer sig blot om antallet af solgte billetter i Nordamerika. Hvis man ser på billetsalget internationalt nærmer filmen sig et salg på 250 millioner dollar - omkring 2,2 milliarder kroner, skriver Deadline Hollywood.

Den største åbningsweekend for en Pixarfilm i Nordamerika var "De utrolige 2" fra 2018. Filmen solgte for 182,6 millioner dollar i åbningsweekenden i Nordamerika. Det svarer til omkring 1,6 milliarder kroner.

Ifølge Deadline Hollywood blev "Inderst inde 2" den tredjebedst sælgende Pixarfilm på åbningsdagen i Danmark. Filmen havde dansk premiere torsdag.

Selv om det er ni år siden, at den første "Inderst inde"-film udkom, er der kun gået et par år i hovedpersonen Rileys liv. Hvor hun i den første film var 11 år, er hun nu 13 - og dermed blevet teenager.

Der er også blevet føjet et par magtfulde følelser til de oprindelige fem, Glæde, Vrede, Frygt, Afsky og Triste.

De nye følelser er Angst, som fylder teenagekroppen med skrækslagne bekymringer for fremtiden, Flove, som får Riley til at skamme sig over det mindste fejltrin, Misundelse og Kedsomhed.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/06/2024 - 10:00

FAKTA: Finanstilsynets fem råd

1. Bekræft at influenceren er pålidelig. Tjek, hvilken viden og erfaring personen har.

2. Undersøg motivet bag en anbefaling. Vær kritisk over for, hvad influenceren får ud af at dele et specifikt råd om at købe eller sælge.

3. Vær skeptisk om fakta bag en anbefaling. En anbefaling bør være baseret på fakta og analyse, ikke bare skøn og spekulationer.

4. Invester aldrig impulsivt. Når en anbefaling bliver bredt kendt, er det ofte for sent at opnå store gevinster. En almindelig investor, som dig selv, får afkast med analyse og en lang tidshorisont.

5. Uddan dig selv i investeringer. Din egen viden er dit bedste forsvar mod dårlige investeringsbeslutninger. Brug tid på at lære grundlæggende investeringstermer og -strategier. Jo bedre du forstår de produkter eller markeder, du investerer i, jo mindre er din risiko for at blive udnyttet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/06/2024 - 10:00

Finanstilsynet advarer mod investeringstips på sociale medier

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvis du følger råd fra influencere, der taler om investeringer, kan det ende med at koste dig dyrt.

"Bare kopier investeringerne i min portefølje og få et afkast".

Sådan kan en anbefaling lyde på de sociale medier fra de såkaldte finfluencere - en sammentrækning af financial og influencer.

Problemet er, at hvem som helst kan love guld og grønne skove.

Sådan lyder advarslen fra Finanstilsynet, der forventer, at fænomenet med finfluencere vil fortsætte med at vokse og opfordrer dig til at være kritisk, før du sender penge afsted.

- Vi ser forskellige tendenser, hvor køb og salg, markedsføring og anbefaling af finansielle produkter rykker over på de sociale medier.

- For eksempel det, der kaldes copy trading. Så ser du måske en mand i jakkesæt, som går rundt og siger: "Jeg har investeret i de her fem aktier - det burde du også gøre", siger kontorchef Anne Bruun fra Finanstilsynet.

Men det er vigtigt, at du får al informationen, før du overvejer at gøre influenceren kunsten efter for at opnå et afkast.

Får influenceren for eksempel penge for sine anbefalinger? Eller penge fra handelsplatformen? Har personen kompetencer til at rådgive om investering?

De kan også lokke dig over på uautoriserede investeringsplatforme, som ikke har en EU-tilladelse eller kommer fra et tredjeland, hvor reglerne kan være anderledes end herhjemme.

- Vores budskab er, at du som forbruger skal sætte spørgsmålstegn ved, hvad du kigger ind i. Der her er faktisk ikke anderledes, end når du køber alle mulige andre produkter. Vær varsom, siger Anne Bruun og fortsætter:

- Vores fornemmelse, når vi taler med udenlandske kolleger, er, at der er tilfælde af decideret bedrageri, og folk taber alle deres penge.

Hun henviser blandt andet til, at der kan være tale om pyramidespil også kaldet ponzischeme. Ifølge kontorchefen kan det være i form af, at en finfluencer markedsfører en platform, som de forsøger at lokke kunder over på.

- Influencerne får betaling for at skaffe kunder. Så hver gang de skaffer en kunde, som trykker på deres link, så tjener de penge, siger hun.

De nye kunder bliver lovet et afkast enten via deres investering eller ved selv at skaffe nye kunder i folden.

Det vil sige, at virksomheden godt kan generere penge, men de kommer ikke nødvendigvis fra et reelt produkt eller en værdistigning, men fra de nye kunder, der køber sig ind. Så længe der bliver lokket nye folk i fælden, kommer der altså midler, der kan sendes videre i systemet. Men i det øjeblik, der ikke kommer nye kunder ind, risikerer korthuset at falde.

Er der tale om, at finfluenceren deler sine egne investeringsanbefalinger inden for eksempelvis aktier eller obligationer, er der ikke noget ulovligt i det. Så længe der bliver overholdt en række transparenskrav, så du som forbruger ved, hvilke økonomiske interesser de selv har.

- De skal lave en varedeklaration, for eksempel over hvor stor deres egen beholdning er, forklarer Anne Bruun.

På den måde kender du deres egne interesser i at give en anbefaling, som potentielt kan være med til at skyde værdien i vejret på en aktie, de selv har.

Finansielle rådgivere med tilladelse fra Finanstilsynet har modsat finfluencerne en forpligtelse til at handle i kundens bedste interesse. Investerer du gennem banken, skal de blandt andet kortlægge din risikoprofil.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek