Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/06/2024 - 08:00

Kurt Ravn: Ingen planer om pension

Kurt Ravn har formentlig spillet sin sidste musical. Men den 76-årige Sommerdahl-aktuelle skuespiller er bestemt ikke færdig foran kameraet.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Selv om TV 2 Charlie-krimien "Sommerdahl" er blevet solgt til over 40 lande, er det ikke som den lyssky fiskehandler Otto, at Kurt Ravn bliver genkendt mest.

Det er stadig - mere end 40 år efter - som kommunisten Lauritz Jensen, deraf tilnavnet Røde, i kultklassikeren "Matador".

- Folk ser det stadigvæk - og unge mennesker ser det også. Det er helt fantastisk! For dem er det ikke noget gammelt lort. Den holder stadig, siger Kurt Ravn og fortsætter:

- Den er rigtigt godt produceret. Det er godt lavet. Det er en god historie. Og så fortæller den jo også noget om Danmark - hvordan det var dengang, lyder det fra den 76-årige skuespiller.

- Jeg er vældig glad for at have været med i "Matador". Og så åbnede det også en masse døre inden for film, tv og teater at få en stor rolle.

Kurt Ravn blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1973 og kunne sidste år således markere guldjubilæum efter 50 år på de skrå brædder.

To gange er han blevet belønnet med en bodilstatuette. Den første modtog han i 1981 for sin birolle i filmatiseringen af Holberg-komedien "Jeppe på bjerget". Den anden pris fik han 30 år efter for dramaet "Smukke mennesker".

Selv fremhæver Kurt Ravn Østre Gasværks opsætning af musicalen "Les Misérables" i 1992 som en af sine mange milepæle.

Teatret på Østerbro i København dannede også rammen om hans seneste musicalrolle i "Urinetown", som netop har spillet sin sidste forestilling.

- Det tror jeg nok, måske bliver den sidste musical, jeg laver, fordi det er en hård disciplin.

Kurt Ravn er dog på ingen på vej på pension, understreger han.

Han er klar på flere roller foran kameraet. Det er som regel ikke lige så krævende, som det er at stå aften efter aften foran livepublikummer, når man laver teater og musicals.

- Jeg kan godt lide at filme. Det synes jeg, er skønt, siger han.

- Det er jo også nærmest en hobby, samtidig med at det er et arbejde. Derfor er det en glæde for mig, fordi jeg har det sjovt med det og godt kan lide det.

- Jeg kunne ikke forestille mig at holde op nu. Men selvfølgelig, hvis man pludselig en dag ikke kan huske sine replikker mere - det er jo sket for flere gennem tiden - så må man jo stoppe, så man ikke bliver et ringvrag. Men så længe jeg stadig har lyst og kan, og der er brug for mig, bliver jeg ved.

Det gælder også i førnævnte "Sommerdahl".

Netop nu kan Kurt Ravn ses i femte sæson af krimiserien i rollen som kynisk stofsmugler, som opererer forklædt som charmerende fiskehandler, der snor sig uden om politiet, glat som de ål, han sælger.

Kurt Ravn blev skrevet ind i tredje sæson af "Sommerdahl". Han blev tilbudt en mindre rolle, men den takkede han nej til. Hvis de skrev en skurkerolle, var han interesseret, indskød han. Og de gjorde de så.

- Det er et godt hold. Der er en god atmosfære, vi kender hinanden rigtig godt. Alt kører på skinner, lyder det fra Kurt Ravn.

"Sommerdahl" kan ses hver søndag på TV 2 Charlie og på TV 2 Play.

/ritzau/

København, 24/06/2024 - 11:28

Endnu en filmstjerne ferierer i Danmark

Mario Anzuoni/Reuters

Tidligere i juni besøgte Frances McDormand og Joel Coen København. Nu har Reese Witherspoon også været forbi den danske hovedstad.

Det bliver næppe mere dansk end at fragte sig selv frem og tilbage på cykel.

Og sådan er Hollywood-stjernen Reese Witherspoon blendet ind blandt københavnere og andet godtfolk.

På Instagram har den verdensberømte skuespiller delt en række billeder fra sin sommer indtil videre. Her afslører hun, at hun har været forbi Danmark - og også Sverige.

På billederne fremgår det, at Reese Witherspoon har kørt rundt på en af Hotel d'Angleterres lånecykler og har været forbi en mexicansk restaurant på Vesterbro, Kødbyens Fiskebar og forbi Christiansborg og Rosenborg Slot i hjertet af København.

Den 48-årige skuespiller, der er kendt for roller i komediefilmen "Blondinens hævn", dramaserien "The Morning Show" og sin oscarvindende præstation i "Walk the Line", er ikke den eneste superstjerne, der har lagt vejen forbi Danmark denne sommer.

Tidligere i juni blev stjerneskuespilleren Frances McDormand og hendes mand, mesterinstruktøren Joel Coen, spottet i København.

Parret var blandt andet forbi Hæle- & Nøglebaren på Istedgade i København for at få fikset et par støvler.

Trods sin benovelse fik ejeren, Michael T. Nielsen, spurgt Frances McDormand og Joel Coen om en selfie, som han efterfølgende lagde op på hælebarens facebookside.

- Ja, jeg var starstruck, og de var så søde. De elskede butikken og mit arbejde, skrev han.

Over for lokalmediet FrederiksbergLiv sagde Michael T. Nielsen efterfølgende, at han er mindst lige så vild med superstjernernes arbejde, som de var med hans.

Joel Coen har sammen med sin bror, Ethan Coen, instrueret filmene "Fargo", "Hil Cæsar!" og "Burn After Reading", som alle har Frances McDormand på rollelisten.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/06/2024 - 11:22

TV 2 lægger husorkester på is efter sexisme-dokumentar

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

The Antonelli Orchestra kan ikke optræde på TV 2, mens undersøgelse af "Toppen af poppen" foregår.

Det er indtil videre slut med at optræde på TV 2 for bandet "The Antonelli Orchestra".

Det siger programdirektør Dorthe Tirstrup fra TV 2 i forbindelse med anklagerne om krænkende optræden af orkesterleder Claes Antonsen i forbindelse med optagelserne af tv-programmet "Toppen af poppen".

Anklagerne blev fremsat i DR-dokumentarserien "Sexisme i musikbranchen".

TV 2 har bedt produktionsselskabet Mastiff om at igangsætte en undersøgelse af, hvad der reelt er foregået i forbindelse med optagelserne.

- På baggrund af det, som kvinder i dokumentaren modigt har stillet sig frem og fortalt, mener vi, at der er brug for at lave en dyberegående undersøgelse af, hvad omfanget har været af den krænkende kultur på "Toppen af poppen".

- Vi har derfor bedt Mastiff om at igangsætte en ny undersøgelse, der dels går tilbage i tiden, dels har et bredere perspektiv - og altså ikke kun undersøger kapelmesterens adfærd og rolle, siger Dorthe Tirstrup i et skriftligt svar.

Indtil resultatet af undersøgelsen foreligger, vil "The Antonelli Orchestra" ikke være at finde på TV 2's kanaler - heller ikke, når "Vild med Dans" løber hen over skærmen til efteråret.

Både Katinka Bjerregård og Mathilde Falch fortæller i dokumentarserien om deres oplevelser i forbindelse med deres deltagelse i "Toppen af poppen".

De omtaler en unavngiven person fra The Antonelli Orchestra, der talte til kvinderne på en måde, som de opfattede som krænkende.

Siden er bandleder Claes Antonsen stået frem og har i et opslag på Facebook undskyldt, at han har brugt ord og vendinger, som har været "grænseoverskridende og sexistiske".

Han har samtidig i en mail skrevet til en række koncertarrangører og musikere, at han trækker sig fra bandet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/06/2024 - 09:00

Kvashegn er guf for kryb og kravl

* Kvashegn bestående af en god blanding af grene, blade, kviste, blade og måske visne stauder er gode levesteder og fødekilder for små og større dyr i haven.

* Insekter, snegle og andre smådyr flytter gerne ind i kvashegn, og derfor tiltrækkes også fugle.

* Bunden af kvaset kan derudover blive bolig for pindsvin og humlebier.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/06/2024 - 09:00

Skab flere rum i haven med Søren Vesters tips

Ben Stansall/Ritzau Scanpix

Forvandl din have fra en gold ørken til en spændende opdagelseslabyrint af kvashegn, høje græsser og blomstrende huler.

Rum er lige så vigtige i haven som blomstrende bede. Det mener Søren Vester, der er designer og kendt fra DR-programmet "Søren Vesters have", hvor han fører seerne gennem et væld af kreative projekter på sin egen store grund i den nordjyske by Thise.

- Problemet med en stor græsplæne er, at den hurtigt bliver til en ørken eller en savanne, hvor ingenting sker, siger Søren Vester.

Selv prøver han hele tiden at tænke i nye måder at skabe rum i det grønne. Det handler om at give omgivelserne dybde.

- Din have bliver mere interessant, fordi rum er noget, du kan interagere med og forholde dig til med din egen krop, siger han.

Søren Vester har blandt andet været i gang med at skabe rum ved at plante formklippede hække og træer, men mindre kan også gøre det.

Prøv at se din have udefra for at få idéer. Tænk over, hvordan haven ser ud fra den anden side af hækken. Der skal være en følelse af, at du kan gå på opdagelse, siger Søren Vester.

- Hvis du stiller dig på terrassen og kan overskue alt derfra, skal du stille noget i vejen. Der skal være noget, som stopper dit blik, og som du har lyst til at gå rundt om, fortæller han og uddyber:

- Det gør haven mere interessant - og det er ligegyldigt, om det er den mindste lille have eller den allerstørste park. Du skal kunne gå rundt om noget og blive ført til noget andet. Sådan er det også ude i naturen. Det er ikke et afgrænset rum, men fører altid til noget nyt.

Du kan ganske nemt skabe den effekt ved at kreere et eller flere kvashegn. En måde at gøre det på er at sætte nogle træstolper i jorden, der danner en ramme, som du så fylder op med alskens kvas fra haven - kviste, pinde, visne blade.

En anden enkel måde at lave rum på er ved at plante elefantgræsser i forskellige formationer et eller flere steder i haven.

- De kan gro tre meter på et år. Du kan også sætte majs eller i det hele taget planter, der kommer højere op end dit egen synsfelt, lyder det fra Søren Vester.

Han opfordrer dig til at have en legende tilgang til projektet. Forestil dig, hvordan din have kunne opleves med et barns øjne. Er der steder at gemme sig? Steder at gå på eventyr? Og du bliver aldrig for gammel til at bygge huler, mener designeren.

Du kan for eksempel lave en blomstrende hule ved at sætte noget rivenet eller et espalier op, som planterne kan gro op ad og dermed danne naturlige vægge.

- Det kunne være, man lavede en lille siddeplads til køkkenhaven, hvor man lige kunne have to stole omme, hvor man bliver pakket ind i ærter eller bønner eller solsikker, foreslår Søren Vester.

Og selv de mindste uderum har plads til flere rum, understreger han.

- Vi skal turde gøre det lidt bøvlet. Sæt et flot træ ud på altanen eller en slyngplante, der vokser på et espalier midt i det hele. Naturen skal nok finde plads. Det kan være, du skaber rummet på altanen ved at lave en pergola med planter, der gror hen over hovedet på dig. Det er også rum.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek