København, 19/05/2025 - 11:56
Ledende medarbejdere i Nordea blev efterforsket i hvidvasksag
Nordea blev første gang politianmeldt i 2016 i det, der nu er endt med en tiltale om brud på hvidvaskloven.
Tom Little/Reuters
Af: /ritzau/
Anklagemyndighedens tiltale mod Nordea om omfattende brud på hvidvaskloven er alene rettet mod banken og ikke dens ansatte.
Men søgelyset har i løbet af sagens efterforskning, der strækker sig tilbage til den første politianmeldelse i 2016, været rettet mod ledende medarbejdere i Nordea.
Det fortæller specialanklager Karen Moestrup Jensen mandag i Københavns Byret, hvor sagen er blevet indledt.
Hun forklarer, at man kiggede på ledende medarbejdere, som sad i centrale funktioner relateret til indholdet i anklagerne. Der sættes ikke navn på de pågældende personer.
- Men der var ikke noget, der pegede i retning af et ansvar hos dem, siger hun.
Den beløbsmæssigt største klods i anklagemyndighedens tiltale mod Nordea handler om 25 såkaldte "østkunder".
24,8 milliarder kroner strømmede gennem bankens internationale afdeling på Vesterbrogade i København, og det problematiske var, at banken forsømte at kontrollere kundernes transaktioner, hævdes det.
Det påståede gerningsperiode fandt sted fra 2012 til 2015.
Sagen landede første gang hos politiet i 2016, da Finanstilsynet anmeldte banken.
Tilsynet havde forud været på besøg for at undersøge bankens hvidvaskforanstaltninger, og det blev vurderet, at banken ikke efterlevede hvidvaskloven på flere områder.
Det stod så grelt til, at der var grund til at politianmelde, lød det.
Siden gik en lang efterforskning i gang, der undervejs er blevet udvidet – blandt andet på grund af supplerede oplysninger fra en whistleblower.
Ifølge specialanklager Karen Moestrup Jensen skal sagen ses i det lys, at bankerne er absolut afgørende for samfundets bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.
- Hvis banker svigter i det her system, så er der mangler i vores samfundsmæssige håndtering af hvidvask.
- Vi har brug for det her værn, den her mur, så det ikke er muligt via kringlede veje at kunne få penge til at se ud, som om de ikke stammer fra kriminalitet.
Hvidvask er, når man forsøger at skjule, at penge stammer fra en kriminel handling. Hvidvask har altså til formål at få penge tjent ved kriminalitet til at fremstå som legale penge.
Pengeinstitutter i Danmark og i EU er tillagt en rolle som dørvogter for det finansielle system.
Det betyder, at pengeinstitutterne skal have processer og procedurer, som skal forebygge og bekæmpe, at de kan blive misbrugt til at hvidvaske penge.
Nordea nægter sig skyldig i samtlige anklagepunkter.
/ritzau/