Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/05/2025 - 09:04

Regeringen vil straffe dømte med hårdt arbejde i stedet for fængsel

Regeringen præsenterer snart et udspil til en ny strafreform. Den indeholder alternativ til fængselsstraf.

Af: /ritzau/

Nogle dømte skal i fremtiden kunne afsone deres straf ved hårdt arbejde i stedet for ved at blive sendt bag tremmer.

Det mener regeringen, der er på trapperne med et udspil til en ny strafreform.

Det siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), som i denne sammenhæng udtaler sig som Moderaternes chefforhandler i reformarbejdet, til Berlingske.

- Det kan være, de skal have et job i landbruget i stedet. Det kan være, at en maskinfabrik på Fyn eller i Jylland skal tage en knægt fra København, som er kommet i dårligt selskab. Det kan være en helt tredje type job, siger han.

Det er ikke alle dømte, der skal kunne bytte en fængselsdom med arbejdshandsker, understreger han. Som udgangspunkt må man nemlig ikke være dømt for personfarlig kriminalitet, hvis det skal være en mulighed.

I visse tilfælde skal man dog skelne mellem dem, som eksempelvis har stukket en knytnæve ud i nattelivet, og dem, som er "vanekriminelle", lyder det.

/ritzau/

København, 01/07/2025 - 10:10

Sukkerchok-stjerne venter første barn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sangerinden Kat Stephie har gemt på hemmeligheden i noget tid, men kan nu ikke længere skjule det.

Popsangerinden Kat Stephie Holst Brandt skal være mor for første gang.

Det afslører den 38-årige sangerinde, model og skuespiller i et opslag på sin instagramprofil.

- Vi har holdt på en stor hemmelighed. Men ja, nu er den blevet for stor til at holde på. Kan du mon gætte hvad det er?, skriver hun i opslaget ledsaget af et billede af en struttende mave og et skanningsbillede.

Kat Stephie fortæller, at hun venter en pige, og at hun har termin til efteråret.

Ifølge mediet Nyt om kendte havde hun "ikke et brændende behov for børn", da mediet talte med hende i 2023, men det lader til at have ændret sig.

Kat Stephie Holst Brandt slog igennem som en del af poptrioen Sukkerchok i slutningen af 00'erne med hits som "Hvor Som Helst - Når Som Helst" og "Det Det". I dag laver hun musik under navnet Kat Stephie.

I DR-dokumentaren "Sexisme i musikbranchen" fra 2024 stod hun frem sammen med en række andre kvinder fra musikbranchen.

I den forbindelse skrev hun, at hun havde haft "traumatiske oplevelser af fysisk og psykisk karakter".

Ud over sit musikalske talent har hun også foldet sig ud som skuespiller blandt andet i filmen "Bedre tider" fra 2023, og hun har skrevet manuskriptet til kortfilmen "En af drengene" fra 2022.

Sangerinden fandt kærligheden på datingappen Tinder i 2020, da hun mødte Michael Holst Brandt, som hun blev gift med i december 2021. Og nu venter de deres første barn sammen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Washington D.C., 30/06/2025 - 18:27

USA annullerer punkduos visa efter antiisraelske råb på Glastonbury

Yui Mok/Ritzau Scanpix

Punkgruppen Bob Vylan skulle på tour i USA i efteråret, men er ikke velkommen efter optræden på festival.

USA's udenrigsministerium har annulleret den britiske punkgruppe Bob Vylans amerikanske visa, efter at duoen råbte antiisraelske slagord fra scenen på den britiske festival Glastonbury i weekenden.

Det skriver den amerikanske viceudenrigsminister, Christopher Landau, på det sociale medie X.

- Udenrigsministeriet har trukket de amerikanske visa til medlemmerne af bandet Bob Vylan tilbage som følge af deres hadefulde tirade på Glastonbury.

- Udlændinge, som hylder vold og had, er ikke velkomne i vores land, skriver Christopher Landau.

Bob Vylan havde planlagt en koncertturné i USA i oktober og november.

Bobby Vylan, der er det ene af Bob Vylans to medlemmer, fik publikum til at råbe med, da han fra scenen på Glastonbury lørdag råbte "befri, befri Palæstina" og "død, død over IDF" med henvisning til Israels militær.

Også den irske rapgruppe Kneecap udnyttede sin optræden på Glastonbury til at udtrykke sin modstand mod Israel. Et af gruppens medlemmer, Mo Chara, proklamerede under koncerten, at "Israel er krigsforbrydere".

Herefter råbte han "befri, befri Palæstina".

Britisk politi oplyser mandag ifølge nyhedsbureauet AFP, at det har åbnet en egentlig efterforskning af de to episoder.

Det sker, efter at politiet har gennemset videomateriale og lydoptagelser fra koncerterne, lyder det i en udtalelse.

Britiske politikere og ledende figurer i musikindustrien havde inden Glastonbury opfordret festivalens arrangører til at droppe Kneecaps optræden, fordi Mo Chara i maj blev tiltalt for terrorisme.

Ifølge anklagerne har han under en koncert medbragt et flag, der repræsenterer den iranskstøttede militante gruppe Hizbollah.

Storbritannien anser Hizbollah for at være en terrororganisation.

Mo Chara, der har det borgerlige navn Liam O'Hanna, nægter sig skyldig.

Mange af de 30.000 gæster, der overværede Kneecaps optræden på Glastonbury, havde medbragt palæstinensiske flag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter Kneecaps og Bob Vylans koncerter skrev den israelske ambassade i Storbritannien i en udtalelse, at den var "dybt foruroliget over den provokerende og hadefulde retorik, der blev udtrykt på scenen på Glastonbury Festival".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 10:00

FAKTA: Vær påpasselig som gravid eller ammende

* Vil man være ekstra forsigtig i forhold til sin udsættelse for hormonforstyrrende stoffer, kan man vælge produkter med Svanemærket. De må ikke indeholde stoffer, der er på EU's liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

* Det er særligt vigtigt at være opmærksom på sin udsættelse for kemikalier, hvis man er gravid eller ammende. Her anbefaler Miljøstyrelsen, at man vælger Svanemærket kosmetik og i øvrigt begrænser forbruget af kosmetiske produkter så meget som muligt.

* Kan man ikke finde en svanemærket variant, kan man forsøge at undgå triclosan, propylparaben, bytulparaben, isopropylparaben og isobutylparaben, hvis man vil være ekstra forsigtig.

Kilde: Miljøstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 10:00

Her kan du stadig støde på forbudte solfiltre

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Solcremer bliver tjekket for potentielt hormonforstyrrende stoffer. Men et forbud betyder ikke, at produkterne straks fjernes fra hylderne.

Solcreme er en vigtig del af din beskyttelse mod solens skadelige uv-stråler. Samtidig er det godt at have fokus på, hvad du smører dig ind i.

1. juli træder et EU-forbud i kraft, der forbyder uv-filteret homosalate i solcremer til kroppen. Det sker, da stoffet er mistænkt for at have en hormonforstyrrende effekt.

Det betyder, at uv-filteret ikke længere må være i kropsprodukter på hylderne. Men der er ikke tale om et totalforbud, fortæller Stine Müller, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Uv-filteret må stadig gerne være i produkter til ansigtet som ansigtssolcremer eller i dagcremer med uv-filter, fortæller hun.

Det skyldes, at ansigtsprodukter bliver brugt på et langt mindre område, så udsættelsen for stoffet er mindre, og derfor boner det ikke ud på samme måde i myndighedernes sikkerhedsvurderinger som kropscremer.

Stod det til Forbrugerrådet Tænk Kemi skulle det dog slet ikke være i nogen produkter - heller ikke til ansigtet.

- Selv om det enkelte produkt er sikkert at bruge, ved vi, at man bliver udsat for mange forskellige hormonforstyrrende stoffer, og her vil en ansigtscreme med homosalate også bidrage til udsættelsen, siger Stine Müller.

Homosalate er ikke det eneste solfilter, EU vil have udryddet fra solcremehylderne.

I maj 2025 blev uv-filteret 4-MBC forbudt, fordi det vurderes at være hormonforstyrrende. 4-MBC er kort for det knap så mundrette 4-Methylbenzylidene Camphor.

Men selv om det ikke længere er tilladt at bruge UV-filteret, og virksomheder ikke må sætte nye kosmetiske produkter med indhold af 4-MBC på EU-markedet, så er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan komme til at smøre dig ind i det.

Virksomhederne har nemlig en periode til at nå at indrette sig, og derfor må produkter med det nu forbudte filter være på hylderne frem til 1. maj 2026.

Miljøstyrelsen har i mange år frarådet at bruge solfiltret til børn under 12 år, gravide og ammende.

- Stoffet virker hormonforstyrrende på skjoldbruskkirtlen. Hvis et produkt indeholder 4-MBC, skal det stå på indholdsdeklarationen med navnet 4-Methylbenzylidene Camphor, oplyser Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Produkter med Svanemærket må ikke indeholde stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og man kan derfor heller ikke finde 4-MBC i produkterne.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har ikke set ret mange produkter med indhold af 4-MBC i deres test de seneste år.

- Det er måske, fordi myndighederne har været relativt tydelige i deres opfordring til ikke at bruge det stof. Det har kun været i enkelte produkter, men derfor er det alligevel vigtigt at få forbuddet, siger Stine Müller.

Anderledes ser det dog ud på onlinemarkedspladser, hvor rådet i en undersøgelse fandt indholdsstoffet i tre ud af seks produkter.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, at man ikke køber solcreme på onlineplatforme og -markedspladser som Temu, da man typisk handler direkte med virksomheder uden for EU, hvor der ikke gælder samme regler og forbud mod skadelige indholdsstoffer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek