Hillerød, 27/05/2025 - 13:00
Folkedrabsdømt dansk-rwander vil have sin sag afvist
Retten i Hillerød skal omsætte en straf på 20 års fængsel for folkedrab i Rwanda til en dansk straf.
Af: /ritzau/
Det er mere end 31 år siden, at de gruopvækkende begivenheder, som tirsdag er i centrum i Retten i Hillerød, fandt sted.
I april 1994 blev omkring 800.000 mennesker - hovedsageligt fra den etniske gruppe tutsierne - slået ihjel i Rwanda, efter at landets præsident sammen med sin kollega fra nabolandet Burundi blev dræbt, da deres fly blev skudt ned nær Rwandas hovedstad, Kigali.
Folkedrabet blev udført af radikale kræfter fra landets anden store etniske gruppe, hutuerne, som brugte alt fra skydevåben til macheter og køller til brutalt at myrde deres landsmænd.
57-årige Wenceslas Twagirayezu er tirsdag hovedperson i Retten i Hillerød. Den lille mand har et stort smil og er iført en spraglet grøn skjorte med et gult mønster.
Tilbage i 1994 boede han i Rwanda og var skolelærer, og i juli sidste år blev han ved en domstol i Kigali idømt 20 års fængsel for at have deltaget i en række episoder, hvor flere tusind tutsier blev myrdet.
Han har nægtet sig skyldig under sagen i Rwanda og blev da også frikendt i den første retsinstans i januar 2024. Men dommen blev anket, og udfaldet blev markant anderledes.
I 17 år frem til maj 2017 fordrede Wenceslas Twagirayezu en tilværelse som lagerarbejder i Smørumnedre i Nordsjælland. I løbet af sin tid i Danmark havde han opnået dansk statsborgerskab, men hvad han ikke var klar over, var, at dansk politi i de sidste år efterforskede ham for folkedrab.
For i juni 2014 fik de danske myndigheder en anmodning fra myndighederne i Rwanda, hvor man ønskede ham udleveret. Herefter fulgte et forløb, som førte til, at Wenceslas Twagirayezu den 16. maj 2017 blev anholdt.
Dagen efter blev han varetægtsfængslet med henblik på udlevering, og efter at spørgsmålet om udlevering var blevet afgjort af først Rigsadvokaten og siden by- og landsret, blev han i december 2018 sent til Kigali.
Retssagen i Rwanda kom i gang i februar 2020, men den trak ud, blandt andet på grund af corona. Og først i januar 2024 faldt der dom. Frifindelse.
Wenceslas Twagirayezu blev løsladt, men skulle blive i landet, indtil ankesagen blev afgjort, hvilket skete et halvt år senere. Dommen på 20 års fængsel betød, at han igen blev fængslet.
Han blev dømt efter den rwandiske straffelovs bestemmelser om folkedrab og forbrydelse mod menneskeheden.
Allerede i august 2024 satte Wenceslas Twagirayezu igen foden på dansk jord. For det havde hele tiden været en del af udleveringsaftalen med Rwanda, at en eventuel dom skulle afsones i Danmark.
Retten i Hillerød skal ved tirsdagens retsmøde og ved retsmøder i den kommende uge udmåle en straf efter dansk lov og afsige en dom, som kan danne grundlag for afsoningen i Danmark.
Ved tirsdagens retsmøde oplyste advokat Eddie Khawaja, som repræsenterer Wenceslas Twagirayezu, at den 57-årige mand påstår, at retten skal afvise sagen.
Det kan retten gøre, hvis den vurderer, at det juridiske grundlag ikke er tilstrækkeligt.
Men i udgangspunktet er retten bundet af afgørelsen fra Rwanda. Spørgsmålet om mandens skyld kan der ikke pilles ved.
Får Khawaja ikke medhold i påstanden om afvisning, går han efter, at straffen skal bortfalde, og får han heller ikke medhold her, går han efter formildelse, oplyste han ved tirsdagens retsmøde.
Anklagemyndigheden har ikke oplyst nærmere om, hvilken straf man går efter. I dansk ret er den højeste straf fængsel på livstid, men den danske straf må ikke være hårdere end straffen fra Rwanda.
En tidsbestemt straf i Danmark kan maksimalt lyde på 20 års fængsel, og dermed har anklagemyndigheden mulighed for at forlange Wenceslas Twagirayezu idømt samme straf, som han fik i Rwanda.
/ritzau/