Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

10/05/2025 - 10:00

Træt af fuglelort på terrassen? Sådan får du bugt med duerne

Det kan være svært at komme af med havens duer, da de er kvikke dyr. Kodeordene for at få bugt med problemet er tålmodighed, variation og vedholdenhed.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus

Duer i haven kan hurtigt blive en gene med deres støj, afføring og rod.

Med enkle greb kan du dog gøre din ejendom mindre attraktiv for dem uden at skade fuglene.

Man skal være varsom med fuglefoder, hvis man gerne vil undgå duer og andre fugle i haven. Det fortæller Berit Rørbøl, der er havearkitekt hos Videncentret Bolius.

- Foderet skal ikke drysses på jorden. Man kan eventuelt placere det, så det kun er småfugle, der kan nå det, siger hun.

Duer vil nemlig gerne lave reder, tæt på hvor de kan få mad.

En anden mulighed er at indrette haven og terrassen, så man ikke får afføring fra duerne på uønskede områder ved at begrænse deres siddemuligheder.

- Duerne vil typisk sætte sig på rækværk, grene, flade tagudhæng eller havemure. Der kan man indrette det lidt ubehageligt for duerne ved at bruge fuglepigge på hegn, selv om det ikke er kønt, eller man kan lave en skrå flade, de ikke kan sidde på og falder af, siger Berit Rørbøl.

Fugleskræmsler, som man blandt andet kender fra film og halloween, har ikke samme uhyggelige effekt på fuglene, som man måske kunne tro.

- Duerne vænner sig hurtigt til skræmmemidler. Hvis man sætter en skræmmeugle op, skal man flytte på den hele tiden, da de ellers vænner sig til, at den sidder samme sted, siger hun.

Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer, er enig i den betragtning, men tilføjer, at man skal variere sine skræmmemidler og prøve at finde ud af, hvad der virker, da der ikke findes en rigtig løsning.

- Det er helt almindeligt, at man er nødt til at have et helt arsenal af forskellige ting, der kan mindske duer. Man skal ikke tro, duen er en dum fugl, siger han.

Duernes intelligens gør, at man hele tiden skal udfordre dem. En af de ting, man kan forsøge sig med, er cd'er, da deres refleksion kan påvirke duerne. Samtidig er de billige og nemme at sætte op i træerne.

- Det er bedst, når der ikke er for mange blade på træerne, da man så får en større refleksion. Professionelle kan også sætte et skræmmemiddel på taget, der bruger sollys til at reflektere, hvilket skræmmer duerne væk. Produktet kaldes en "eagle eye" og er ret udbredt i udlandet, siger Claus Schultz.

Nogle kunne måske få en fiks idé om at fjerne duernes reder, men her er det vigtigt, at man læser op på lovgivningen, da den kan være lidt kompleks.

Det skyldes blandt andet, at der kan være forskel på, hvilken art af duer der er på spil.

- Man må i princippet ikke fjerne rederne, medmindre de er til gene. For ikke at gøre noget forkert, kan man ringe til Naturstyrelsen, siger han.

/ritzau fokus/

København, 20/05/2025 - 23:02

George Wendt kendt fra Sams Bar er død i en alder af 76 år

Ira Mark Gostin/Ritzau Scanpix

George Wendt vil "for evigt være savnet" lyder det i udtalelse. Han er kendt for sin rolle som Norm Peterson.

Den amerikanske skuespiller George Wendt er død i en alder af 76 år.

Det oplyser hans pressesekretær, Melissa Nathan, i en udtalelse, skriver mediet The Variety onsdag aften.

Wendt er særligt kendt for sin rolle som Norm Peterson i den populære tv-serie "Cheers", der på dansk tv hedder "Sams Bar".

- George var et dedikeret familiemenneske, en elsket ven og en fortrolig for alle, der er heldige at have kendt ham. Han vil for evigt være savnet, lyder det i udtalelsen.

- Familien har bedt om privatliv i denne tid.

George Wendt blev født 17. oktober 1948 i Chicago i delstaten Illinois.

Han var et af ni børn og studerede som ung økonomi på Jesuit Rockhurst College.

Det var dog komik, som blev amerikanerens karrierevej, og i 1970'erne blev han del af komediegruppen The Second City i Chicago.

Wendt fik så hul igennem som tv-skuespiller, hvor han fik flere mindre roller, inden han blev valgt til det, der kom til at definere hans karriere - rollen som den humoristiske Norm Peterson, der er stamgæst på baren Cheers.

Med replikken "Afternoon, everbody" optrådte Wendt i samtlige 273 afsnit af den 11 sæsoner-lange "Sams Bar", og hans præstation blev belønnet med seks Emmy-nomineringer.

Han spillede efterfølgende også med i spin-off-serien "The Tortellis" og "Frasier".

I 1995 fik han sin egen sitcom "The George Wendt Show" hos CBS, men den nåede kun at rulle over skærmene i en måned, inden den blev droppet.

Wendt har desuden medvirket i det amerikanske satireprogram "Saturday Night Live" flere gange.

Skuespilleren har særligt i den sidste del af sin karriere også beskæftiget sig med teater. I 2008 overtog han således rollen som Edna Turnblad i "Hairspray" på Broadway.

George Wendt har siden 1978 været gift med skuespilleren Bernadette Birkett.

De to har også professionelt udgjort et par, da Birkett lagde stemme til Norm Petersons hustru - de optrådte dog aldrig sammen på skærmen.

De har sammen tre børn.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/05/2025 - 22:25

George Wendt kendt fra Sams Bar er død i en alder af 76 år

George Wendt vil "for evigt være savnet" lyder det i udtalelse. Han er kendt for sin rolle som Norm Peterson.

Den amerikanske skuespiller George Wendt er død i en alder af 76 år.

Det oplyser hans pressesekretær, Melissa Nathan, i en udtalelse, skriver mediet The Variety onsdag aften.

Wendt er særligt kendt for sin rolle som Norm Peterson i den populære tv-serie "Cheers", der på dansk tv hedder "Sams Bar".

- George var et dedikeret familiemenneske, en elsket ven og en fortrolig for alle, der er heldige at have kendt ham. Han vil for evigt være savnet, lyder det i udtalelsen.

- Familien har bedt om privatliv i denne tid.

George Wendt blev født 17. oktober 1948 i Chicago i delstaten Illinois.

Han er seks gange blevet nomineret til Emmy.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/05/2025 - 10:00

FAKTA: Årsager til gule tænder

* Rygning er en af de primære årsager til gule tænder, da cigaretter indeholder nikotin og tjære, som kan misfarve over tid.

* Der er mørke pigmenter i kaffe og te, hvilket kan forårsage misfarvning af dine tænder - særligt hvis forbruget er højt.

* Rødvin har farvestoffer kaldet tanniner, og de kan plette og misfarve tænderne.

* Sukkerholdige drikkevarer indeholder syre og sukker, som skader tænderne, og farvestoffer, der kan skade tandemaljen og medføre gule tænder.

* Med alderen bliver tandemaljen tyndere og gennemsigtig, og dermed kan man tydeligere se den gullige farve af tandbenet.

* Tandbørstningsteknikken skal være rigtig for at fjerne plak og pletter, ellers kan det medføre gule tænder.

* Tandkødsproblemer kan føre til blødning og inflammation, hvilket kan give gule tænder.

* Visse typer af antibiotika kan også give misfarvning af tænderne.

* Genetik spiller en rolle i farven på tænderne.

* Mundtørhed kan lede til gule tænder, da en tør mund kan give øget plak og bakterieophobning.

Kilde: Tandlægerne Brønshøj Torv.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/05/2025 - 10:00

Minimer gule tænder men lad ikke Hollywood blive idealet

Kevork Djansezian/Ritzau Scanpix

Hvide tænder er en del af et skønhedsideal, men det er de færreste, der er født med dem. Et par gode vaner og tandlægebesøg kan dog reducere den gule farve.

Det er de færreste, der har så hvidt et smil, som man kender det fra den røde løber i Hollywood. Med få råd kan man dog gøre sit for at undgå den gule misfarvning af tænderne.

En af måderne er at børste tænder med en fornuftig tandbørste og tandpasta. Det fortæller Palle Holmstrup, der er professor emeritus i parodontologi ved Københavns Universitet.

- Der er lette slibemidler i tandpastaer, der kan fjerne visse misfarvninger. Nogle misfarvninger kan dog kun undgås ved, at tænderne bliver pudset hos tandlægen indimellem, siger han.

Ud over tandbørstevaner kan dine drikkevaner påvirke dine tænder og give en gul farve.

- De ting, der typisk misfarver tænderne, er kaffe og te. Vin kan også misfarve, heriblandt rødvin, men det tror jeg ikke, er det største problem, siger han.

Samtidig har alder også en stor påvirkning, da ældre mennesker har større tilbøjelighed til at få gule tænder, hvilket tydeligt kan ses hos de 70- til 80-årige.

- Efterhånden som man bliver ældre, bliver tænderne automatisk mere grågullige. Det er der ikke så meget at gøre ved. Man skal bare være glad for at have levet så længe, at man oplever den naturlige udvikling i tændernes farve, siger han.

Torben Schønwaldt, der er formand for Tandlægeforeningen, siger, at første punkt til at undgå gule tænder er at stoppe med at ryge, da det misfarver tænderne.

Hvis man som ældre er utilfreds med den gullige farve, der kommer med alderen, er der dog muligheder, mener han.

- Man kan selvfølgelig gøre noget ved den naturlige proces i tænderne, fordi man kan blege tænderne, hvis man gerne vil have, at de skal være lidt lysere. Det er der ikke nogen ulemper ved, hvis man går til en tandlæge, der har styr på det, og hvis man ikke får dem afbleget for ofte, siger han.

Man kan få afbleget sine tænder med to til tre års mellemrum, fortæller han.

Gule tænder kan dog afhænge af genetik, da det handler om tændernes opbygning hos den enkelte person. Du kan godt være mellem 50 og 60 år med flotte tænder og være 30 år med gullige tænder.

- Tænderne kan være opbygget forskelligt ved at have tykkere eller tyndere lag af emalje uden på. Emaljelaget er det alleryderste af tanden. Det er det, der afgør, hvilken farve tænderne har, siger han.

Torben Schønwaldt anbefaler ikke, at man går efter Hollywoodsmilet, hvor man får sat en porcelænsfacade ind.

- Det brænder i mit tandlægehjerte, når jeg ser et intakt tandsæt, der er blevet slebet ned og får indsat porcelænsskaller, som er lige så hvide som en toiletkumme. Det er forfærdeligt, og det værste man kan gøre, siger han.

Det er ikke på grund af den alt for hvide farve, at Torben Schønwaldt fraråder porcelænsskaller.

- Det er en meget invasiv behandling. Har man først slebet tænderne ned, er tandsubstansen tabt for evigt, og det bryder tandnerven inde i tanden sig ikke om, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek