Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Basel, 15/05/2025 - 06:11

DR inden skæbnesang: Vi ligger på vippen igen igen igen

Danmark er det land, der har deltaget i Eurovision flest år i træk uden at komme i finalen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Danmark har ikke været i Eurovision-finalen siden 2019. I år skal Sissal forsøge at bryde den historisk dårlige stime med sangen "Hallucination".

Torsdag aften skal hun synge sin skæbnesang i årets anden semifinale, som finder sted i den schweiziske storby Basel.

- Jeg har personligt en god mavefornemmelse. Så jeg vil rigtigt gerne sige: "Ja, vi går videre!". Men der er mange ting, der spiller ind, lyder det fra Sissal.

Eurovision-finalen har været uden dansk deltagelse siden 2019. Dermed er Danmark det land, der har deltaget i Eurovision flest år i træk uden at kvalificere sig til finalen.

Efter flere års fiasko ændrede DR strategi i 2023: Sangen skal vække kærlighed ved første lyt og fremføres stærkt både vokalt og visuelt.

Alligevel er målet med strategien endnu ikke lykkedes.

- Succeskriteriet er helt sikkert stadig, at vi skal i finalen, siger Erik Struve Hansen.

- Da jeg hørte "Hallucination" første gang, tænkte jeg: "Den har det, der skal til. Den er fantastisk!".

Erik Struve Hansen erkender samtidig, at konkurrencen er hård, og at andre måske ikke finder den lige så fantastisk, som han gør.

- Jeg synes personligt, at det er en virkelig stærk sang. Når det så er sagt, er det jo et superheftigt felt, vi er i semifinalen med, lyder det fra grandprixbossen.

- Vi ved godt, at vi ligger på vippen igen igen igen. Så vi har skruet på alle de parametre, vi kan.

DR har øget indsatsen på de sociale medier, hvor Sissal ifølge Erik Struve Hansen har fået mange internationale fans. Alligevel er udfordringen stor, da vores nordiske naboer i Norge, Sverige og Island ikke kan stemme på Sissal, da de deltog i tirsdagens semifinale.

Håbet er, at Sissals nye strømlinede sceneshow sammenlignet med den kritiserede optræden i Dansk Melodi Grand Prix resonerer hos seerne, lyder det fra journalist Ole Tøpholm, der i mange år har kommenteret Eurovision for DR.

- Nu skal jeg jo være optimistisk, fordi jeg er DR-ansat, men det er jeg faktisk også inde i mig selv, siger han.

- Jeg synes, vi er på vej med noget, der er rigtigt flot, og som vi godt kan være stolte af. Og så må vi håbe, at de andre lande også kan se det.

Selv vurderer Sissal, at hendes stemme er den største styrke.

Hun har været forkølet, siden hun ankom til Basel, og er blevet undersøgt af en læge.

Derfor har hun aflyst en stribe interviews for at spare på stemmen.

- Jeg håber, jeg kan levere den vokal, jeg ønsker, og som jeg ved, jeg kan, og at folk kan mærke mig omme bag skærmen, siger hun.

Semifinalen sendes på DR1 torsdag klokken 21.00.

/ritzau/

Basel, 15/05/2025 - 12:40

Danmarks Eurovision-håb i tårer efter realitytjek

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En drøm er gået i opfyldelse for Sissal, som synger for Danmark i det internationale melodigrandprix.

Det var en tydeligt berørt Sissal, der forlod Eurovision-scenen i tårer efter sin generalprøve forud for sin skæbnesang i semifinalen, der løber af stablen torsdag aften i Basel.

- Jeg tudede så meget. Jeg kunne slet ikke holde det inde, fortæller Sissal dagen derpå, hvor hun møder den fremmødte færøske og danske presse i hjertet af den schweiziske storby på semifinaledagen.

- Jeg tror bare, at det var overvældende - pludselig stod jeg til Eurovision! Det var så virkeligt! Det var ikke bare dansk melodigrandprix. Pludselig står jeg et sted, som jeg har drømt om, men som jeg aldrig nogensinde havde forestillet mig, ville blive til virkelighed, siger det færøskfødte stjerneskud.

Sissal tørrede tilfreds glædestårerne af kinderne og ser frem mod torsdag aften, hvor det gælder.

Her skal "Hallucination"-sangerinden forsøge at synge Danmark i den første Eurovision-finale siden 2019, og hun kan virkelig mærke kampgejsten for at bryde grandprixforbandelsen.

- Nu skal jeg være helt ærlig. Jeg vinder ikke Eurovision. Det ved jeg, og det har jeg det helt fint med. Jeg vil bare i finalen. I don't give a shit, selv hvis jeg bliver nummer 26 der, siger hun bramfrit.

Bookmakerne tror ikke, at det lykkes for Sissal at komme i finalen. Men selv mærker hun stor opbakning blandt Eurovision-fansene.

- Jeg får så meget kærlighed ude fra rummet hver gang. Det rører mig, uanset hvad der kommer til at ske, siger Sissal og tilføjer:

- Jeg har en virkelig god mavefornemmelse. Jeg ved ikke, om man skal sige det. Men det har jeg bare, lyder det stålfast fra Sissal.

- Jeg er så glad for min præstation, og jeg er megatilfreds med vores show og vores energi. Min præstation vokalmæssigt er jeg også tilfreds med, selv om man altid kan finde noget, hvis man er en god vokalist.

Sissal har været forkølet, siden hun ankom til Schweiz. Hun har været til lægen, som gennem et kamera ført igennem næsen kunne se, at hendes stemmelæber var en smule hævede, men at der ikke var nogen inflammation.

Men Sissal har alligevel ikke turdet tage nogen chancer og har taget steroider op til semifinalen og forsøgt at holde munden lukket for at spare på stemmen.

- Jeg har taget noget medicin, som har gjort, at al infektion går rigtigt hurtigt ned. Det gør mange artister i desperate situationer, hævder hun.

Det er dog ikke desperation, som gennemsyrer Sissal inden sin skæbnesang, men derimod spænding.

- Jeg føler mig så privilegeret over at få muligheden for at stå på den scene. Bare at være her er jo en kæmpe sejr, lyder det fra hende.

Semifinalen sendes på DR1 torsdag klokken 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/05/2025 - 11:36

Oscarvindende Hollywood-instruktør laver dansk film

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Den dobbelte oscarvindende amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Alexander Payne føler sig privilegeret over at lave en dansk film.

Den dobbelte oscarvindende amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Alexander Payne skal lave sin første europæiske film.

Den kommer tilmed til at foregå på dansk, og det er også i Danmark, at filmen, som har fået titlen "Et sted derude", skal indspilles.

Det annoncerer det danske distributionsselskab Scanbox Entertainment i en pressemeddelelse.

- Taget Danmarks rige filmhistorie, der strækker sig tilbage til stumfilmstiden, i betragtning føler jeg mig privilegeret over at instruere en dansk film, siger Alexander Payne i pressemeddelelsen.

Manuskriptet til filmen er baseret på en idé af den dansk-svenske instruktør, manuskriptforfatter og producent Åke Sandgren.

Den danske producer Birgitte Skov og den norske forfatter Erlend Loe har været på jagt efter en instruktør, der kunne vække manuskriptet til live.

- Vi tog chancen og rakte ud efter stjernerne, lyder det i pressemeddelelsen.

- Erlends gode kontakt til Payne startede en inspirerende samtale om projektet, som vi nu sammen gennem længere tid har udviklet til en dansk spillefilm. Vi glæder os umådeligt til næste kapitel.

Alexander Payne har været nomineret til syv oscarstatuetter og har modtaget to af dem. Begge for Bedste Adapterede Manuskript for henholdsvis "Sideways" i 2005 og for "The Descendants" i 2012.

Det fremgår ikke, hvad "Et sted derude" handler om. Men der er allerede sat ansigt på en af rollerne.

Det er den norske skuespiller Renate Reinsve, som modtog prisen for Bedste Kvindelige Skuespiller i Cannes i 2021 for sin præstation i den dansk-norske instruktør films "Verdens værste menneske".

Optagelserne begynder i 2026. Den færdige film forventes klar i foråret 2027, oplyser Scanbox Entertainment.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/05/2025 - 10:00

FAKTA: Syretilbageløb i spiserøret

* Både halsbrand og sure opstød går under den samlede betegnelse reflukssygdom (syretilbageløb i spiserøret).

* Man skal straks søge læge ved brystsmerter (som eneste symptom), synkebesvær eller synkesmerter.

* Den typiske behandling er livsstilsændringer, syreneutraliserende medicin eller syrepumpehæmmere, der nedsætter mavesyreproduktionen.

* Man kan selv nedsætte symptomerne ved hjælp af vægttab, hvis man er overvægtig. Hvis det primært påvirker en om natten, kan man hæve sengens hovedgærde og undgå måltider tre timer før sengetid.

* For nogle kan det hjælpe at mindske indtaget af fødevarer og drikke, der giver symptomer, undgå forstoppelse og store måltider.

Kilde: Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/05/2025 - 10:00

Sådan mindsker du halsbrand og sure opstød

Paul Ellis/Ritzau Scanpix

Halsbrand og sure opstød kan mindskes ved et lavere BMI, mindre oppustethed og mindre stress. Samtidig kan medicin være med til at reducere ubehagelighederne.

Det kan være meget ubehageligt at være plaget af enten halsbrand eller sure opstød. De to symptomer har begge at gøre med mavesyren, men kan føles forskellige.

Det fortæller Anne Lund Krarup, der er mave-tarmlæge og forskningsansvarlig overlæge i Akut- og Traumecenter på Aalborg Universitetshospital.

- Hvis der er noget mad, der er kommet ned i mavesækken, men smutter tilbage op i spiserøret, så kan det komme op til munden som et surt opstød. Men hvis det ikke kommer hele vejen, så begynder det at brænde, eller mærkes slet ikke, siger hun.

Ved halsbrand oplever man en brændende fornemmelse inde bag brystbenet.

- Det er det, allerflest har, når der er syre, som løber op i spiserøret, fortæller hun.

Der er mange myter om, hvordan madvarer, drikkevarer og livsstil kan påvirke halsbrand og sure opstød. De fleste har dog ikke særlig meget evidens.

- Men ved et højt BMI har man større risiko for sure opstød, halsbrand eller begge dele, siger Anne Lund Krarup.

Også gravide kan være påvirkede, fordi graviditeten giver et øget tryk på maven.

Jens Gram, der er administrerende direktør hos Aarhus Osteopati, er enig i denne betragtning og tilføjer:

- Hvis man har et øget pres i bughulen grundet oppustethed, øger det presset opad på mavesækken. Det kan presse den op mod mellemgulvet, så spiserørets lukkemuskel ikke fungerer optimalt, siger han.

Generelt er det en god idé at tygge maden roligt, ikke at overspise eller indtage for meget væske. Og så skal man sørge for at bevæge sig, hvis man føler sig oppustet.

- Hvis man er meget spændt i brystkassen og mellemgulvet, kan det lukke sig ned over mavesækken, så lukkemusklens funktion ikke er optimal, hvilket kan resultere i, at mavesyren kan passere til spiserøret, siger han.

Der kan være flere årsager til, hvorfor man kan være stiv i mellemgulvet.

Ved øget stress over en længere periode kan det ændre vejrtrækningen til at blive mere overfladisk.

- Det kan resultere i en mere inaktiv mellemgulvsmuskel. Man kan spænde mere i maven og mellemgulvet, der over tid kan skabe øget stivhed, siger Jens Gram og fortsætter:

- KOL, astma og meget stillesiddende arbejde kan også give ændringer i vejrtrækningsmønsteret, hvilket kan øge spændingerne af mellemgulvet.

Det kan i længden være farligt, hvis spiserørets lukkemuskel ikke fungerer optimalt, da det er den, der normalt hindrer mavesyren i at løbe op i spiserøret.

- Spiserøret er ikke lavet til at få mavesyre op i sig. Syren kan over tid nedbryde vævet i spiserøret og give skader, siger han.

Anne Lund Krarup fortæller, at der findes flere typer af medicin, hvis man er meget plaget af halsbrand og sure opstød. En af typerne er en base, der fås som tabletter i supermarkeder og apoteker.

- Dem spiser man med det samme, og de neutraliserer syren. De svarer i princippet til at drikke et stort glas mælk, selv om sugetabletter har nemmere ved at blive i spiserøret end mælk, der nemmere løber igennem, siger hun.

De virker på det, der lige er rendt op i spiserøret. Men hvis man har en mavesæk, der hele tiden sender noget op i spiserøret, skal man have syrehæmmende medicin, som holder pH-værdien nede i mavesækken.

- I håndkøb på apoteket kan man købe lansoprazol, omeprazol og pantoprazol. Det er de tre mest hyppige præparater i Danmark, siger Anne Lund Krarup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek